fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Közösségi minőségbiztosítás működése

Közösségek az ökogazdaságok minősítében című képzéssorozatunk 2. része 2018. november 16-án a HUMUSZ Házban. A részvételi minőségbiztosítás a kistermelők és vásárlóik közötti bizalomra alapulva segíti vagy váltja ki a külső minőségbiztosítási rendszereket. De hogyan is működik mindez? A rendezvény szakmai partnere az IFOAM.
 

ja ma

A részvételi minőségbiztosítás rendszerei (Participatory Guarantee Systems – PGS) helyi szinten kínálnak megoldást a kistermelők minősítésére. A bizalmon, társadalmi kapcsolatokon és tudásmegosztáson alapuló minősítés a fogyasztók és egyéb érintettek aktív részvételével történik. Mára több ezer kistermelő és vásárlóik alkalmazzák a részvételi minőségbiztosítás elveit a világ számos pontján. A mozgalom segítését az IFOAM (Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége) vállalta magára, hiszen az alternatív vagy akár kiegészítő minősítési rendszer kiváló eszköz lehet az ökológiai gazdálkodás ellenőrzésében is.

Európában egyre inkább erősödik a közösségi élelmiszer kezdeményezések mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak. 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete évek óta segíti az alternatív, közvetlen közösségi élelmiszertermelési és értékesítési rendszerek elterjedését és megerősítését (úm. közösségi mezőgazdálkodás, szatyor-közösségek, helyi/kistermelői piacok stb.). 

Idén tavasszal négy alkalmas tréningsorozatot indítottunk a részvételi minőségbiztosítás rendszereiről az IFOAM-mal együttműködve.

2018. november 16-án a második alkalomra kerül sor, ekkor a PGS modellek valós, napi működésére koncentrálunk majd.

Hogyan  jöhet létre egy ilyen közösség? Mik a közös értékek, célok? Hogyan hozzunk közös szabályokat? Mik a napi működés kihívásai? Erre milyen nemzetközi jó példák léteznek?

A résztvevők aktív közreműködésére számítunk, tervezzük, hogy valódi szakmai diskurzus alakul majd ki a témáról.

Meghívott vendégünk: Kassai Melinda, a Pro Lecsó program munkatársa. Ők már elkezdték egy PGS-t, szivesen mesél a tapasztalataikról.

Az első, bevezető képzésünk anyagi itt elérhetők: PGS képzés anyagi – 2018.05.23.

A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

A TERVEZETT PROGRAM:

Időpont: 2018. november 16. péntek, 9:00-16:30

Helyszín a HUMUSZ Ház (1111 Budapest Saru u. 11).

8:45 – Regisztráció

9:00 – Köszöntő és a program bemutatása: alapok ismétlése

9:30 – Egy PGS elindítása: a közösség működésnek megalapozása

13:00 – Ebéd

13:45 – Egy PGS napi szintű működése: felelősségek, standardok, pénzügyek, marketing

16:00 – Zárás

Az IFOAM kisfilmje a PGS-ről, magyar felirattal:

A projektet az Európai Bizottság támogatja. A tartalom nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára