alap kinézet

System Messages

A részvételi minőségbiztosítás rendszerei (Participatory Guarantee Systems - PGS) helyi szinten kínálnak megoldást a kistermelők minősítésére. A bizalmon, társadalmi kapcsolatokon és tudásmegosztáson alapuló minősítés a fogyasztók és egyéb érintettek aktív részvételével történik. Mára több ezer kistermelő és vásárlóik alkalmazzák a részvételi minőségbiztosítás elveit a világ számos pontján. A mozgalom segítését az IFOAM (Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége) vállalta magára, hiszen az alternatív vagy akár kiegészítő minősítési rendszer kiváló eszköz lehet az ökológiai gazdálkodás ellenőrzésében is.

Európában egyre inkább erősödik a közösségi élelmiszer kezdeményezések mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak. 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete évek óta segíti az alternatív, közvetlen közösségi élelmiszertermelési és értékesítési rendszerek elterjedését és megerősítését (úm. közösségi mezőgazdálkodás, szatyor-közösségek, helyi/kistermelői piacok stb.). Franciaországból érkező vendégünkkel azon szeretnénk közösen elgondolkodni, hogy miként vállalhatnak a közösségek tagjai nagyobb szerepet a gazdaságok életében, ezzel segítve a termelők munkáját. Segítheti-e ez az alternatív ellenőrzési rendszer a hazai közösségi gazdaságok, kistermelők megerősítését? Hogyan működik egy ilyen rendszer, és milyen feltételekkel működhet Magyarországon? 

     

Az következő évben 4 alkalmas tréningsorozatot tartunk a részvételi minőségbiztosítás rendszereiről az IFOAM-mal és más európai szervezetekkel együttműködve. 2018. május 23-án az első alkalomra kerül sor, ahol a PGS alapvetéseire koncentrálunk majd, megismertetünk külföldi példákat, beszélgetünk a hazai lehetőségekről.

A résztvevők aktív közreműködésére számítunk, tervezzük, hogy valódi szakmai diskurzus alakul majd ki a témáról. A Nature & Progrès szakértőjének francia-magyar szinkrontolmácsot biztosítunk, a részvevőknek lehetősége lesz neki kérdéseket feltenni. A részvevőket frissítőkkel és szendvicsebéddel várjuk.

A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

A TERVEZETT PROGRAM:

Helyszín a MagNet Közösségi Ház (1062 Budapest, Andrássy út 98.)

Időpont     2018. május 23. szerda, 9:30 - 14:00

      9:15 - Regisztráció

      9:30 - Köszöntő és résztvevők bemutatkozása

    10:00 - Minősítések az ökológiai termelésben és a részvételi minőségbiztosítás története

    11:00 - Hogyan működik egy PGS rendszer?

    13:00 - PGS a gyakorlatban: Nature & Progrès

    13:30 - A PGS hivatalos elismerésének kérdései

    14:00 - Zárás, ebéd

 

A projektet az Európai Bizottság támogatja. A tartalom nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink