alap kinézet

System Messages

A részvételi minőségbiztosítás rendszerei (Participatory Guarantee Systems - PGS) helyi szinten kínálnak megoldást a kistermelők minősítésére. A bizalmon, társadalmi kapcsolatokon és tudásmegosztáson alapuló minősítés a fogyasztók és egyéb érintettek aktív részvételével történik. Mára több ezer kistermelő és vásárlóik alkalmazzák a részvételi minőségbiztosítás elveit a világ számos pontján. A mozgalom segítését az IFOAM (Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége) vállalta magára, hiszen az alternatív vagy akár kiegészítő minősítési rendszer kiváló eszköz lehet az ökológiai gazdálkodás ellenőrzésében is.

Európában egyre inkább erősödik a közösségi élelmiszer kezdeményezések mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak. 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete évek óta segíti az alternatív, közvetlen közösségi élelmiszertermelési és értékesítési rendszerek elterjedését és megerősítését (úm. közösségi mezőgazdálkodás, szatyor-közösségek, helyi/kistermelői piacok stb.). Ez alkalommal a minőségbiztosításra fokuszálunk.

         

Az Erasmus+ program támogatásával hamarosan újabb képzést tartunk a részvételi minőségbiztosításról. Köszönjük mindeki részvételét.

Az előadások anyagai:

 

 

 
 
A projektet az Európai Bizottság támogatja. A tartalom nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink