fbpx

| Kőszeghy Balázs

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Pénzügyi tervezés: Mi az a biztosítás?

A biztosítás szó hallatán sokaknak egy ügynök jut eszébe, aki végeláthatatlanul magyarázza, hogy milyen felelőtlenség egy adott biztosítás megkötése nélkül élni, és mennyivel jobban alszunk, ha kezünkben a kötvény. Hogy is működik valójában a biztosítás?

Biztosítás alatt most kizárólag azokat a „hagyományos” biztosítási termékeket értjük, amelyekből pénzt kizárólag kár esetén kapunk (ún. kockázati biztosítások). Ez „jó esetben ablakon kidobott pénz”. Az életbiztosítás példáján: ha nem halunk meg a biztosítás tartama alatt, akkor nem kapjuk vissza a pénzt. Ettől ez még lehet „jó üzlet” nekünk.

A biztosítás „negatív fogadásként” is felfogható. Egy életbiztosítás megkötése tekinthető fogadásnak egy biztosítóval arról, hogy az adott időszakot nem élem túl. Ha ezt a fogadást „elveszítem” (azaz életben maradok), a biztosítóé marad mindaz, amit én havonta/évente befizettem. Ha a fogadást „megnyerem” (azaz meghalok), akkor a biztosító fizet – annak, akit én előre megjelöltem.

Ugyanígy fogadhatok arra, hogy az autómat ellopják vagy sem, hogy a lakásommal történik-e valami vagy sem stb. Az viszont, hogy pontosan mi a „fogadás” tárgya, mindig jól körülhatárolt.

Elképzelhetünk egy nagy kalapot, amibe a biztosítók (sokaktól) beszedik pl. a lakásbiztosítások díjait. Egy-egy ilyen biztosítás az ingatlanok értékéhez mérten csekély összeg, ugyanakkor itt-ott, egyszer-egyszer leég, összedől egy-egy ház. A kalapban összegyűjtött sok kis befizetésből a biztosító annak a befizetőnek téríti meg a (nagy) kárát, aki éppen szerencsétlenül járt. A biztosító tehát nem a szerencsétlenül jártakon hivatott segíteni, hanem a „fogadásban” részt vevők közül pórul jártaknak fizet.

Nagyon fontos, hogy még a lakásbiztosítás esetében is nem csak egy ilyen kalap van: az egyes kockázatoknak (villámcsapás, csőtörés, árvíz, belvíz, vihar stb.) külön-külön kalapja van. Mi látszólag egyetlen összeget fizetünk, de az – a kockázatoknak megfelelően – több részből tevődik össze.

Az árvízkárt csak annak téríti meg a biztosító, aki fizetett az „árvízkár” kockázatért. A biztosítás megkötésekor kell kiválasztanunk, hogy pontosan milyen kockázatokra fizetünk díjat – azaz milyen károkat térítsen nekünk a biztosító, és milyet ne –, valamint, hogy a kárt teljes egészében a biztosító térítse, vagy valamilyen módon önrészt tudunk vállalni.

A biztosítás talán azért idegen sokaknak, mert a nem túl népszerű matematika (statisztika) áll mögötte. A biztosítások célja ugyanis ún. kockázat-közösségek alkotása.

Mi magunk is összeállíthatnánk ilyen kockázatközösséget. Tegyük fel, hogy tízen egyszerre veszünk teljesen azonos autót. A statisztikákból tudjuk, hogy minden 10 ilyen autóból 6 év alatt egyet ellopnak. E 10 fős csoport minden tagja vállalja tehát, hogy ha bármelyikünk autóját ellopják az elkövetkezendő 6 évben, akkor mindenki leteszi az asztalra az autó (ellopáskori) értékének tizedét.

Ilyenkor mindenki egyformán veszít, de ez a veszteség mindenki számára elviselhető nagyságú. Látszólag az, akinek az autóját ellopják, jól jár, a többiek rosszul. Mivel azonban előre nem látjuk, kinek az autóját lopják el, így mindenki „nyugodtabban alhat”.

Következésképpen, olyan esetekben, amikor a megtérítendő kár nagysága „elviselhető” számunkra (fenti példán: ha az autó helyett bármikor tudok egy másik, ugyanolyat venni), nincs szükségünk biztosításra.

Amennyiben mégis biztosítást kötünk, előtte elemezzük, milyen esetekben térít a biztosító, és mikor nem!

 

Sorozatunkban a családi pénzügyi tervezésről olvashatsz praktikus információkat. A cikksorozat szerzője a magánpénzügyek szakértője.  

 

Kép [cc] seeminglee

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás