fbpx

| Kőszeghy Balázs

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Pénzügyi tervezés – életpályaszakaszok: időskor

A gyerek munkába állása könnyen túlzott lazításra késztethet bennünket. Nem árt óvatosnak lenni, mert egész addigi takarékoskodásunk gyümölcse kárba veszhet, ami sanyarú nyugdíjas éveket eredményezhet.

Amennyiben a gyermeke(ke)t főiskolára, egyetemre szánjuk, ezzel az életpálya szakasszal külön kell foglalkoznunk. Jelentős kiadással jár ugyanis ez az időszak, kiváltképp, ha egy évben több gyermek is a felsőoktatásban tanul.

Nem szabad elfelejteni azt sem, amikor külföldi „keresztfélévre” megy egyik-másik gyermekünk. Ez későbbi megélhetésének alapja lehet, tehát nem javasolt rajta túlzottan spórolni.

Számomra természetes, hogy e kiadásokba már (diákmunka révén) a gyermeknek is be kell segítenie. Ennek célja nemcsak a szülők segítése, hanem egyúttal pénzügyi nevelése is. (Véleményem szerint akár óvodás, de legkésőbb kisiskolás kortól a gyermekek pénzügyi nevelésére a szülőknek időt és energiát kell szánniuk.)

Egyszer csak gyermekeink befejezik a tanulmányaikat, és munkába állnak (esetenként egy „pályakezdő munkanélküli” időszakot követően). Ekkor mi, szülők, fellélegzünk. Kiadásaink radikálisan csökkennek, viszont bevételünk marad a régi. Ez az időszak a bőség zavara.

Segítjük gyermekeinket az életkezdésben, olyan helyre megyünk nyaralni, ahova eddig nem jutottunk el, azt hisszük, miénk a világ.

Három dolgot azonban gyakran szem elől tévesztünk:

 • Senki nem garantálja, hogy nyugdíjas korunkig alkalmaz minket.
 • A nyugdíjkorhatár megemelkedett, és – demográfiai okok miatt – folyamatosan emelkedik.
 • Szintén demográfiai okok miatt a jelenlegi rendszerben a nyugdíj összege már nem annyi, mint ami a köztudatban él (amit a korábbi generációk példáján tapasztalhattunk). Egyre több nyugdíjas között egyre kevesebb pénzt csak úgy tudunk szétosztani, ha a nyugdíj összegét csökkentjük.

Tehát e szakaszban a legjobb, ha ismét mértékkel engedjük ki a nadrágszíjat, hogy ne koplalós, hanem boldog nyugdíjas éveink legyenek.

Akkor lesz kiegyensúlyozott életünk, ha az egyes életpálya-szakaszok bevételeihez és kiadásaihoz hozzáillesztjük lakhatási tervünket (lakás, ház, albérlet), valamint a szakmánkból fakadó karrierlehetőségünket is.

Ha minderre rászánunk néhány órát vagy néhány estét, meglepődünk az eredményen: számos élethelyzet varázsgömb nélkül is előre látható.

Sorozatunk következő részeiben azt mutatjuk be, hogyan kell magunkat bebiztosítani arra az esetre, ha váratlan esemény (baleset, betegség miatti munkaképtelenség vagy haláleset) miatt nem tudunk a tervezett úton járni.

 

Sorozatunkban a családi pénzügyi tervezésről olvashatsz praktikus információkat. A cikksorozat szerzője a magánpénzügyek szakértője.  

Kép [cc] helder

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás