fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Pénzügyi tervezés – életpályaszakaszok: időskor

| Kőszeghy Balázs

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A gyerek munkába állása könnyen túlzott lazításra késztethet bennünket. Nem árt óvatosnak lenni, mert egész addigi takarékoskodásunk gyümölcse kárba veszhet, ami sanyarú nyugdíjas éveket eredményezhet.

Amennyiben a gyermeke(ke)t főiskolára, egyetemre szánjuk, ezzel az életpálya szakasszal külön kell foglalkoznunk. Jelentős kiadással jár ugyanis ez az időszak, kiváltképp, ha egy évben több gyermek is a felsőoktatásban tanul.

Nem szabad elfelejteni azt sem, amikor külföldi „keresztfélévre” megy egyik-másik gyermekünk. Ez későbbi megélhetésének alapja lehet, tehát nem javasolt rajta túlzottan spórolni.

Számomra természetes, hogy e kiadásokba már (diákmunka révén) a gyermeknek is be kell segítenie. Ennek célja nemcsak a szülők segítése, hanem egyúttal pénzügyi nevelése is. (Véleményem szerint akár óvodás, de legkésőbb kisiskolás kortól a gyermekek pénzügyi nevelésére a szülőknek időt és energiát kell szánniuk.)

Egyszer csak gyermekeink befejezik a tanulmányaikat, és munkába állnak (esetenként egy „pályakezdő munkanélküli” időszakot követően). Ekkor mi, szülők, fellélegzünk. Kiadásaink radikálisan csökkennek, viszont bevételünk marad a régi. Ez az időszak a bőség zavara.

Segítjük gyermekeinket az életkezdésben, olyan helyre megyünk nyaralni, ahova eddig nem jutottunk el, azt hisszük, miénk a világ.

Három dolgot azonban gyakran szem elől tévesztünk:

  • Senki nem garantálja, hogy nyugdíjas korunkig alkalmaz minket.
  • A nyugdíjkorhatár megemelkedett, és – demográfiai okok miatt – folyamatosan emelkedik.
  • Szintén demográfiai okok miatt a jelenlegi rendszerben a nyugdíj összege már nem annyi, mint ami a köztudatban él (amit a korábbi generációk példáján tapasztalhattunk). Egyre több nyugdíjas között egyre kevesebb pénzt csak úgy tudunk szétosztani, ha a nyugdíj összegét csökkentjük.

Tehát e szakaszban a legjobb, ha ismét mértékkel engedjük ki a nadrágszíjat, hogy ne koplalós, hanem boldog nyugdíjas éveink legyenek.

Akkor lesz kiegyensúlyozott életünk, ha az egyes életpálya-szakaszok bevételeihez és kiadásaihoz hozzáillesztjük lakhatási tervünket (lakás, ház, albérlet), valamint a szakmánkból fakadó karrierlehetőségünket is.

Ha minderre rászánunk néhány órát vagy néhány estét, meglepődünk az eredményen: számos élethelyzet varázsgömb nélkül is előre látható.

Sorozatunk következő részeiben azt mutatjuk be, hogyan kell magunkat bebiztosítani arra az esetre, ha váratlan esemény (baleset, betegség miatti munkaképtelenség vagy haláleset) miatt nem tudunk a tervezett úton járni.

 

Sorozatunkban a családi pénzügyi tervezésről olvashatsz praktikus információkat. A cikksorozat szerzője a magánpénzügyek szakértője.  

Kép [cc] helder

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok