fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Pénzköltés tudatosan: vond be a gyerekedet is!

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Rengeteg pénzügyi döntést hozunk naponta, legyen az egy egyszerű bolti bevásárlás vagy egy nagyobb kiadás. Ez évente több ezer ilyen döntést jelent. Nem mindegy, hogy milyen példát mutatunk ezzel a gyerekeinknek, hiszen ők tőlünk tanulnak el mindent. Bemutatunk néhány ötletet, amivel pénzügyi tudatosságra nevelhetjük őket.

A pénz értéke

Az okos pénzügyi döntések ott kezdődnek, hogy tudjuk mi az, ami fontos nekünk. Próbáljátok meg eldönteni a családdal, hogy mi a fontos számotokra, milyen értékek szerint szeretnétek élni, és ehhez igazítani az életviteleteket, a költekezéseiteket, nem pedig fordítva. Biztos meg tudtok hozni néhány egyszerű kompromisszumot.

 

Szükségletek és igények – mi a különbség?

A kiadásaink egy részével a mindennapi szükségleteinket elégítjük ki, másik részével pedig a nem létszükségletű igényeinket. Ez az egyszerűnek tűnő megkülönböztetés néha igenis bonyolult lehet még a felnőtteknek is, a gyerekeknek pedig még inkább. Épp ezért, érdemes otthon beszélgetni a szükségletekről és igényekről, és arról, hogy a ti családotokban melyik csoportba konkrétan milyen dolgok tartoznak. Jó esetben ezzel elejét veheted a bolti “nekem ez kell” típusú hisztinek, vagy a karácsonyi és születésnapi 20 tételes kívánságlistának. 

 

Az ajándékok értéke

Közösen beszéljétek meg egy legfelső összeget, ami felett nem vásároltok ajándékot másoknak. Beszélgessetek az ajándékozás értékéről, a saját kezűleg készített ajándékokról vagy akár arról, ha egy közös élménnyel, az együtt töltött idővel ajándékozzátok meg egymást. Nem mindig a drága ajándékok okozzák a legnagyobb örömet.

 

 

Vond be őket a tervezésbe

Vond be a gyerekeket az őket érintő kiadások megtervezésébe. Így segíthetsz, hogy jobban átlássák a költségeket. Tervezzétek meg együtt az iskolakezdés előtti nagyobb kiadásokat, legyen beleszólásuk a döntésekbe, legyen felelősségük. A legnehezebb rész valószínűleg a költségvetés megtervezése lesz. Ha sikerült ebben megegyeznetek, írjátok össze mire lesz szükség az iskolakezdéshez, és együtt próbáljatok költségcsökkentő megoldásokat keresni pl. mi az amiből jó lesz a használt, megöröklött is, és miből kell feltétlenül újat venni.

 

Tanuljanak meg takarékoskodni

A legkönnyebben úgy tanulunk meg takarékoskodni, ha a saját pénzünket kell beosztanunk. Ha már elég idősek a gyerekek, bátorítsd őket, hogy vállaljanak diákmunkát nyáron vagy hétvégente. Így jobban megtanulják, hogy mennyit is ér a pénz, és a fáradtságos munkával szerzett keresetüket jobban megbecsülik majd. Így már könnyebben különbséget tudnak tenni az igényeik és a szükségleteik között.

 

Jótékonykodjatok

Válasszatok ki közösen egy szervezetet, egy jótékony ügyet vagy akár egyetlen rászoruló embert, akit támogatni fogtok. Akár az időtöket szánjátok rá a segítésre, vagy valamilyen tárgyat vagy pénzt adományoztok, a gyerekek látni fogják, hogy az anyagi javak mennyire mást jelenthetnek különböző élethelyzetben lévő embereknek. Az ami számára mindennapi dolog, másnak milyen sokat jelenthet, és fordítva.

 

Forrás: newdream.org

Kép: pixabay.com

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok