fbpx

| Sebestyén Éva

Passzív ház, szennyvíztisztító, árvízszimulátor – egy cseh oktatóközpontban jártunk

A TVE munkatársai és önkéntesei a brnoi Open Garden-ben jártak. Az irodaként működő passzív ház és interaktív oktatópark saját szennyvíztisztítóval, esővizes WC-vel rendelkezik – igazi zöld paradicsom. Önkéntesünk beszámolója következik sok-sok fotóval! 

Kevés környezetvédő szervezetnek adatik meg a lehetőség, hogy kézzelfogható módon mutassa be az érdeklődők számára, mi fán terem a fenntartható életmód. A brnoi NadacePartnerství azonban kivételes helyzetben van: egy passzívház és egy modern, interaktív oktatópark szerencsés tulajdonosaiként a környezetbarát megoldások élő példájaként szolgálnak.

Az Open Garden – nevével ellentétben –nemcsak egy kert, hanem egy olyan komplexum, amely magába foglalja az irodaként funkcionáló passzívházat, valamint a környezeti nevelési programok helyszínéül szolgáló kertet.

 

 

 

Az épület a környezetbarát építészet mintapéldája, amely már külső megjelenésén is látszik. A nagy felületű ablakok és az automatikus árnyékoló rendszer felelős azért, hogy a napfény télen-nyáron optimális mennyiségben melegítse fel a szobákat, a tetőt borító napelemek pedig biztosítják a villamosenergia-ellátást.

 

Természetesen az épületen belül is a legmodernebb fenntartható megoldásokkal találkozunk, melyekről infótáblák is tájékoztatnak. A lámpákat szenzorok kapcsolják le, amikor nincs rájuk szükség, így soha nem marad feleslegesen égve a villany. A hűtő-fűtő rendszert geotermikus energia működteti, a WC-k öblítését pedig esővízzel oldják meg.

 

A ház kertjében egy kis halastó található, amely nemcsak hangulatelemként szolgál, hanem funkciója is van: az itt található ökoszisztéma segít feldolgozni az épületben keletkező szennyvizet.

 

Az épület kertje a környezeti nevelés színtere. Egy tizenkét állomásból álló oktatópark kapott itt helyet, ahol a gyerekek (vagy akár felnőttek) játékos módon megismerkedhetnek a különböző környezetvédelmi fogalmakkal, alapelvekkel és módszerekkel. A táplálékláncot például egy fából készült ökológiai piramis szemlélteti, sarkain egy-egy domborműbe foglalt képviselőjével valamely állatfajnak.

 

A mesterséges folyó a vízgazdálkodás és az árvízhelyzet kezelésének rejtelmeibe vezet be. A szerkezet elemei mozgathatóak, így változtatható, hogy a víz milyen irányba, milyen intenzitással folyjon. A gyerekek akár csapatokba osztva is játszhatnak vele, elterelve, felduzzasztva és megállítva a folyót.

   

A kémlelőnyílással ellátott tárolók belseje olyan vetítőket tartalmaz, melyek segítségével belenézhetünk a természetben zajló folyamatokba. Az egyik szerkezethez tartozik egy kamera is, amely 60 percenként készít egy képet a kert egy bizonyos pontjáról, mi pedig ezeket a képeket nézhetjük végig a kémlelőnyílásban. Néhány perc alatt áttekinthető, mi is történik környezetünkben.

 

Az épület tetejét olyan zöldövezetté alakították, melyen a napenergia jelentőségét bemutató eszközök kaptak helyet. Van itt kőből és fából készült kerti szék, amely a napsütés hatására melegszik, de a körbe állított tükrök segítségével be is foghatjuk a napfényt, mellyel elindíthatunk egy ún. Crookes-féle fénymalmot, melyben a kis lapátok a fény hatására forognak.

 

A szélenergia szemléltetésére három szélmalmot állítottak fel a kertben. Ezek azonban nemcsak a légmozgás hatására indulnak el, hanem akár a hozzájuk kapcsolt, fából készült biciklikkel is mozgathatóak.

A végére pedig jutott hely egy kis geográfiának is. A kontinenseket ábrázoló padok szintén mozgathatóak, így a klimatikus zónák kialakításával is játszani lehet.

 

Az irigylésre méltó komplexum fejlődése azonban nem áll meg. Az oktatópark mellett új kert épül, ahol a növénytermesztés és az állattartás rejtelmeibe vezetik majd be az érdeklődő városlakókat.

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

A videó a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült 2016-ban.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás