fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Passzív ház, szennyvíztisztító, árvízszimulátor – egy cseh oktatóközpontban jártunk

| Sebestyén Éva

A TVE munkatársai és önkéntesei a brnoi Open Garden-ben jártak. Az irodaként működő passzív ház és interaktív oktatópark saját szennyvíztisztítóval, esővizes WC-vel rendelkezik – igazi zöld paradicsom. Önkéntesünk beszámolója következik sok-sok fotóval! 

Kevés környezetvédő szervezetnek adatik meg a lehetőség, hogy kézzelfogható módon mutassa be az érdeklődők számára, mi fán terem a fenntartható életmód. A brnoi NadacePartnerství azonban kivételes helyzetben van: egy passzívház és egy modern, interaktív oktatópark szerencsés tulajdonosaiként a környezetbarát megoldások élő példájaként szolgálnak.

Az Open Garden – nevével ellentétben –nemcsak egy kert, hanem egy olyan komplexum, amely magába foglalja az irodaként funkcionáló passzívházat, valamint a környezeti nevelési programok helyszínéül szolgáló kertet.

 

 

 

Az épület a környezetbarát építészet mintapéldája, amely már külső megjelenésén is látszik. A nagy felületű ablakok és az automatikus árnyékoló rendszer felelős azért, hogy a napfény télen-nyáron optimális mennyiségben melegítse fel a szobákat, a tetőt borító napelemek pedig biztosítják a villamosenergia-ellátást.

 

Természetesen az épületen belül is a legmodernebb fenntartható megoldásokkal találkozunk, melyekről infótáblák is tájékoztatnak. A lámpákat szenzorok kapcsolják le, amikor nincs rájuk szükség, így soha nem marad feleslegesen égve a villany. A hűtő-fűtő rendszert geotermikus energia működteti, a WC-k öblítését pedig esővízzel oldják meg.

 

A ház kertjében egy kis halastó található, amely nemcsak hangulatelemként szolgál, hanem funkciója is van: az itt található ökoszisztéma segít feldolgozni az épületben keletkező szennyvizet.

 

Az épület kertje a környezeti nevelés színtere. Egy tizenkét állomásból álló oktatópark kapott itt helyet, ahol a gyerekek (vagy akár felnőttek) játékos módon megismerkedhetnek a különböző környezetvédelmi fogalmakkal, alapelvekkel és módszerekkel. A táplálékláncot például egy fából készült ökológiai piramis szemlélteti, sarkain egy-egy domborműbe foglalt képviselőjével valamely állatfajnak.

 

A mesterséges folyó a vízgazdálkodás és az árvízhelyzet kezelésének rejtelmeibe vezet be. A szerkezet elemei mozgathatóak, így változtatható, hogy a víz milyen irányba, milyen intenzitással folyjon. A gyerekek akár csapatokba osztva is játszhatnak vele, elterelve, felduzzasztva és megállítva a folyót.

   

A kémlelőnyílással ellátott tárolók belseje olyan vetítőket tartalmaz, melyek segítségével belenézhetünk a természetben zajló folyamatokba. Az egyik szerkezethez tartozik egy kamera is, amely 60 percenként készít egy képet a kert egy bizonyos pontjáról, mi pedig ezeket a képeket nézhetjük végig a kémlelőnyílásban. Néhány perc alatt áttekinthető, mi is történik környezetünkben.

 

Az épület tetejét olyan zöldövezetté alakították, melyen a napenergia jelentőségét bemutató eszközök kaptak helyet. Van itt kőből és fából készült kerti szék, amely a napsütés hatására melegszik, de a körbe állított tükrök segítségével be is foghatjuk a napfényt, mellyel elindíthatunk egy ún. Crookes-féle fénymalmot, melyben a kis lapátok a fény hatására forognak.

 

A szélenergia szemléltetésére három szélmalmot állítottak fel a kertben. Ezek azonban nemcsak a légmozgás hatására indulnak el, hanem akár a hozzájuk kapcsolt, fából készült biciklikkel is mozgathatóak.

A végére pedig jutott hely egy kis geográfiának is. A kontinenseket ábrázoló padok szintén mozgathatóak, így a klimatikus zónák kialakításával is játszani lehet.

 

Az irigylésre méltó komplexum fejlődése azonban nem áll meg. Az oktatópark mellett új kert épül, ahol a növénytermesztés és az állattartás rejtelmeibe vezetik majd be az érdeklődő városlakókat.

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

A videó a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült 2016-ban.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok