fbpx

| Szabó Rozi

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Pálmaolaj: védd az orángutánt, ha tudod

A pálmaolaj rengeteg élelmiszerben ott van, de termesztésének esőerdők és a kihalás szélén lévő állatok esnek áldozatul. El lehet kerülni ezt az összetevőt? Megoldás a bio? 

A pálmaolaj a növényiolaj-termelésnek és felhasználásnak mintegy 35%-át teszi ki, az European Palm Oil információi szerint ez a legszélesebb körben használt olaj a világon.

Palm Oil, Palm Kernel Oil Process – Fractions, Derivatives and Product Uses from GreenPalm

Angol nyelvű infografika arról, hogyan kerül a pálmaolaj az ételeinkbe

Szűkös forrásból sokat

Jelenleg a világ pálmaolaj termelésének körülbelül 90%-át Indonézia és Malajzia adja, de Közép-és Dél-Amerikában, Thaiföldön, és Kelet-Afrikában is egyre jelentősebb termőterületek találhatók. A legnagyobb fogyasztó India, mintegy 8,3 millió tonnával, majd Indonézia, de 6,6 millió tonnával az EU is az harmadik helyen tanyázik.

A pálmaolaj számokban

A pálmaolaj és a pálmamag olaj 32 százalékát adja a világ növényi olaj termelésének
Egy olajpálma 40 kg pálmaolajat ad évente.
54 millió tonna pálmaolajat nyernek ki évente.
Egy hektár olajpálma átlagosan 3,7 tonna olajat ad.
Malajziában és Indonéziában 4,5 millió ember él a pálmaolaj termesztéséből és feldolgozásából.

Súlyos árat fizetnek az esőerdők és az orángutánok

A gigantikus mennyiségű olajhoz óriási földterületekre van szükség, amit sok esetben az esőerdők területéből vesznek el, miután azt kiszárították és felégették. A pálmaolaj termelése ebben a formában nem fenntartható, ez már egy ideje nyilvánvaló.

Számos környezetvédő civil szervezet, köztük a Greenpeace kampányolt aktívan azért, hogy olyan világméretű cégek mint az Unilever, Kraft (most Mondelez), Protcer&Gamble vagy a Nestlé kizárólag fenntartható forrásból származó pálmaolajat használjanak fel a termékeikben. Olyat, amelynek termesztése során figyelembe vették a természetes környezet megőrzését és az ott élő embereket is.

A Greenpeace kampánya, amelyben arra kéri a Nestlét, hogy hagyjon fel az orángutánokat veszélyeztető pálmaolaj-használattal

Az orángutánok nagyon rosszul járnak

Malajzia pálmaolaj erdőiben 11-12 emlősállat, köztük az orángután él, amelyek fennmaradását veszélyezteti a pálmaolaj kitermelése. Az emlősök mellett számos bogár, rovar, madár és a talajban lakó élőlény eshet a kitermelés áldozatául.
A WWF a pálmaolaj-termesztést tartja az egyik fő okának a veszélyeztetett fajként nyilvántartott szumátrai és borneói orángutánok egyedszámának csökkentésének. Az esőerdők tarvágása, az erdőtüzek kialakulása is káros, de ezek miatt a vadászok és az állatkereskedők is még könnyebben rátalálnak az állatokra.

Mindenben ott figyel

Világviszonylatban a kinyert pálmaolaj 80 százalékát az élelmiszeripar használja fel, de ott van a samponokban, tusfürdőkben, tisztítószerekben is. Nagyjából a szupermarketek áruválasztékának felében megtaláljuk valamilyen formában, állítja a WWF statisztikája, és mi is ezt tapasztaltuk a hazai üzletekben.

Szinte lehetetlen elkerülni

A boltok kínálatát böngészve próbáltunk rájönni, hogy van-e esélyünk kikerülni ezt az anyagot, ha zavar bennünket a pálmaolaj termelésének fenntarthatatlansága. Az végeredmény elég egyértelmű volt: nem igazán van rá esély.

Pizza, csoki, leveskocka

Ott volt a csokifélékben, kekszekben, félcukrász termékekben (pl. croassaint), az édes péktermékekben, és ott volt a müzliszeletekben, szószokban, leveskockában, mélyhűtött tésztákban (pizza, levelestészta), gyakorlatilag mindenben, amihez növényi olaj szükséges. És ott volt több literes fritőzolajként, ettől szorult össze leginkább az ember gyomra.

Pálmaolaj a kekszben

2014 december közepéig semmi sem kötelezte a gyártót és forgalmazót arra, hogy a termékben felhasznált növényi zsírt és/vagy olajat konkrétan is megnevezze, elég volt csak a gyűjtőkifejezést használnia, vagyis növényi zsír vagy olaj.  A 2014. december 13-tól csomagolt élelmiszereken viszont jelölni kell, hogy milyen típusú növényi zsiradékból készült, és hidrogénezett (teljesen vagy részlegesen) vagy sem — tájékoztatott Benke Anna, a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára.

A kókuszdesszertben is

Miért imádják annyira?

Az olajpálma olaját előnyös tulajdonoságai és olcsósága teszik annyira vonzóvá, hogy mára bizonyos típusú élelmiszerekből szinte egyik gyártó sem hagyja ki.

Pálmaolaj a csokimikulásban

Magas hőmérsékleten sem oxidálódik, szagtalan, nem tartalmaz transzzsírsavakat. Az utóbbi időben éppen a magas transzzsírsav tartalmú hidrogénezett növényi olajok egészségesebb alternatívájaként kezdték el nagyobb arányban használni, de ipari zsiradékként legnagyobb érdeme mégsem ez, hanem az az utánozhatatlan állag, amitől a csokik, krémes édességek, kekszek pont annyira lesznek lágyak, amennyire lenniük kell. Emiatt Benke Anna szerint az élelmiszeriparban jelenleg nincs is alternatívája.

Fenntartható pálmaolaj van a csokinkban?

Hogy ezek a célok megvalósulhassanak, néhány vállalat és civil szervezet 2004-ben megalakította a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal (Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO) csoportosulást. Ez egy non-profit szervezet, amelyben a pálmaolaj-gyártásban érdekelt 7 terület képviselői vannak jelen: termelők, értékesítők, termékgyártók, kiskereskedők, bankok és befektetők, környezetvédő és egyéb civil szervezetek. Ezek egymással egyeztetve alakították ki azokat a sztenderdeket, amelyek meghatározzák a fenntartható pálmaolaj termesztés és felhasználás feltételeit.

Pálmaolaj a karamellás desszertben

A szervezet oldalán egyébként egy egyszerű kereső segítségével könnyedén ellenőrizhetjük, hogy mely gyártók csatlakoztak hozzájuk és tették magukévá a követelményeket, de megnézhetjük a tanúsítvánnyal rendelkező termelők listáját is. Próbaképpen beírtuk a legnagyobb csokigyártó cégek neveit (Unilever, Mondelez, Ferrero, Lindt, Nestlé), de mindegyik cég szerepelt a listában.

Pálmazsír a csokiban

A szervezetnek jelenleg 1500 tagja van több mint 50 országból. Az általuk minősített pálmaolaj a felhasznált pálmaolaj 17 százalékát teszi ki. Ez még elég kevés.

A 17%-ban nem csak élelmiszergyártók szerepelnek, hanem más, pálmaolajt használó vállalat, pl. az Ecover tisztítószergyártó is. Valljuk be, ez még elég kevés. A cél természetesen a 100 százalékosan fenntartható forrásból származó pálmaolaj lenne. Mindez elég jól hangzik, de kritikusai szerint a szervezet csak a „rossz hírbe került pálmaolajat” próbálja meg tisztára mosni, és valójában nem tiltja az esőerdők irtását, nem veszi figyelembe a klímavédelmet és a szociális aspektusokat sem. Hogy kinek van igaza, nem fogjuk tudni most eldönteni, inkább arra szavazunk, hogy ha lehet, kerüljük a pálmaolajat tartalmazó termékeket.

Good Oil – Sumatra’s Sustainable Palm Oil from Greenpeace on Vimeo.

Greenpeace video a fenntartható pálmaolajról

Tudatos vásárlók az esőerdőkért

Vásárlóként mit tehetünk azért, hogy ne támogassuk az esőerdők felégetését?
1. Kerüljön a kosarunkba magas kakaóvaj tartalmú csokoládé, mert ezek általában nem tartalmaznak további növényi zsírokat.
2. Ne vásároljunk pálmaolajból készült fritőzolajat!
3. Vannak olyan gyártók, akik felvállalták, hogy inkább nem használják a pálmazsírt.
4. Keressük a pálmaolaj-mentes termékeket!

5. Ne fogyasszunk félkész, csomagolt termékeket, válasszuk a helyi, friss ételeket!

Mit jelent a bio pálmaolaj?

Minden bióként értékesített terméknek, alapanyagnak meg kell felelnie az EU-s jogszabályoknak, érkezzen bárhonnan a világból. A bio minősítés esetében a fenntarthatóságon felül többek között a vegyszermentesség is része a kritériumoknak. Kifejezetten az esőerdők védelmére nincs külön szabályozás, de a Biokontroll Hungária megkérdezett munkatársa szerint olyan szigorúak a szabályok, ami kizárja, hogy a bio pálmaolaj esőerdők területéről is származhatna.

Pálmaolaj a bio leveskockában

Cikkünk hamarosan következő, második részében a kozmetikumokkal foglalkozunk
Fotó: Tony Hisgett, Flickr; Szabó Rozi; TVE

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás