fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Palackozott víz helyett csapvíz – jófej vendéglátó helyek

| Tudatos Vásárló

Csak Nagy Brittaniában percenként 800 PET palack kerül a kukába. Habár pontos magyarországi adat nincs, valószínű, hogy itthon se jobb a helyzet. Több vendéglátó hely is kínál csapvizet dizájn kancsóban, hogy ezzel is a csapvízfogyasztásra ösztönözzék a vásárlókat. Bemutatunk néhányat. Támogasd őket, válaszd azokat a helyeket, ahol adnak csapvizet!

Egyre több kezdeményezés születik a csapvízfogyasztás népszerűsítésére. Ezeknek a célja, hogy az eldobható PET palackos vízfogyasztás felől az újratöltés felé terelje a fogyasztókat.

Ilyen például a magyarországi Tűzcsapból ivókút projekt, amelyről korábban a tudatosvasarlo.hu is beszámolt.

Több nagyvárosban így Bristolban, Hamburgban és Berlinben is elindult a Refil hálózat, amelynek tagjai (vendéglátó helyek, irodák) vállalják, hogy bárkinek, aki betér hozzájuk, megtöltik az üres palackját csapvízzel. A helyeket egy matrica jelzi a bejárati ajtón, valamint egy ingyenes telefonos applikáció is segíti az fogyasztókat. 

Magyarországon néhány lelkes fiatal szintén elindította a Refil hálózatot. A csatlakozó vendéglátó vagy egyéb “palacktöltő” helyek listája folyamatosan bővül. keresd a fenti képen látható matricát a boltok ajatján. 

Csak egy megdöbbentő adat a hálózat honlapjáról, amely indokolja a mozgalom létjogosultságát: évente mintegy 8 millió tonna műanyag jut el az óceánokba, amelynek jelentős részét az eldobható PET palackok teszik ki. Csak Nagy Britanniában percenként 800 PET palackot dobnak ki. 

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Jófej vendéglátó helyek itthon

Habár nálunk egyelőre még várat magára egy ilyen jellegű kezdeményezés beindulása, szerencsére van néhány vendéglátó hely, amelyik a maga módján népszerűsíti a csapvíz fogyasztást.

Csak a nagyon tudatos fogyasztók jutnak el odáig, hogy a pultnál csapvizet merjenek kérni, mert nem szeretnének fintorgó arcokat látni, vagy esetleg azzal szembesülni, hogy egyáltalán nem kapnak csapvizet. 2009-ben ugyanis hatályon kívül helyezték azt a jogszabályt, amelyik korábban kötelezte az egyes vendéglátó helyeket arra, hogy az étel mellé csapvizet is felszolgáljanak.

Összeszedtünk néhány olyan helyet, ahol nem kell külön kérnünk a csapvizet, hanem már ki van téve, és csak egyszerűen töltenünk kell magunknak.

 

Az Ecocafé egy külön pulton, jópofa üvegtartályban kínálja a csapvizet. Ne feledd, az Ecocafé Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadó hely! 

 

 

Espresso Embassy-ben egy dizájn csapból tölthetünk magunknak.  

 

A Farmbistroban nyáron mentás vizet kínálnak kancsóban a pulton.

Olvasónk írta: 

A miskolci Öreg Miskolcz hotel éttermében ebédidődben minden asztalra kitesznek egy-egy kancsó citromos vizet. 

 

827 kitchen is csapvízzel és kedves szóval várja a vendégeket

Ha ismersz hasonló jófej helyet, kérjük, küldj róla egy fotót, és írd meg a hely nevét  a következő email címre: szerk@tudatosvasarlo.hu. 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


 

      ​ 


Készült a Nemzeti Kulturális Alap 201201/00196 jelü pályázat támogatásával.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok