fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Pénztárca akció – tiltakozzunk együtt az ésszerűtlen fogyasztás ellen

| Tudatos Vásárló

A TVE mindenkit vár a Vörösmarty térre, ahol a csatlakozók a vásárlási dömping elleni tiltakozásul leragasztathatják pénztárcájukat.

Helyszín: Budatest V., Vörösmarty tér – (a Váci utca végénél levő terület)

Időpont: 2010. november 26. péntek 13,00-14,00 óráig.

A vásárlás nem egyenlő a boldogsággal   -„Ne vásárolj semmit!” napi kampány Görög Zitával.

Miközben a társadalom egyötöde továbbra is leszakadónak tekinthető és szegénységben él, egyre szaporodnak a túlfogyasztás és a „rosszfogyasztás” tünetei Magyarországon.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete idén is megtartja „Ne Vásárolj Semmit!” napi fogyasztói felhívó akcióját. A karácsonyi nagybevásárlás előtt arra emlékeztetjük magunkat és a vásárlókat, hogy a fogyasztás nem egyenlő a boldogsággal. Ezen a napon hagyjuk pihenni a pénztárcánkat, de pihenjünk mi is! Vásárlás helyett végezzünk valami más tevékenységet, amire ritkán jut időnk. Hívjuk meg a barátainkat magunkhoz egy beszélgetésre, olvassunk, sétáljunk -kinek mihez telik kedve, csak lépjünk ki a szürke bevásárlással töltött hétköznapokból.

A „Ne vásárolj semmit!” napi akcióhoz csatlakozott a felelős és környezettudatos fogyasztás elkötelezett híve, Görög Zita is. Az utcai demonstráció alkalmával az ismert média személyiség saját stílusában szólítja meg a vásárlóközönséget Budapest forgalmas terén. Felhívja a járókelők és a vásárolni indulók figyelmét arra, hogy ezen a napon próbáljanak meg vásárlási szünetet tartani, s hogy a közelgő karácsonyi ünnepekben is fontolják meg kiadásaikat. A karácsonykor – illetve egész évben is – kényszerből, vagy szórakozásból megvásárolt termékek nyersanyag –és energiaigénye, a csomagolásukkal keletkező szemét, valamint a szállításukkal kibocsátott káros anyag mértéke mára az ökológiai rendszerünk első számú ellensége.  

Az érdeklődők ezúttal sajátos módon csatlakozhatnak a felhíváshoz: Zita leragasztja pénztárcájukat az erre az alkalomra készített pénztárca zárjeggyel.

 

További „Ne vásárolj semmit!” napi akciók a www.nevasaroljsemmitnap.hu oldalon érhetők el.

 

Miért fontos, hogy befogjuk egy napra a pénztárcánk száját?

Szerte a világon és Magyarországon is már több mint egy évtizede hirdetnek egy napos fogyasztói böjtöt november utolsó hétvégéjén környezetvédő és fogyasztáskritikus szervezetek. A „Ne vásárolj semmit!” Napot Magyarországon azért tartják pénteken, mert az utóbbi évek statisztikái szerint a magyarok pénteken vásárolnak a legtöbbet. November utolsó péntekén pedig, a karácsonyi nagybevásárlás előtt arra emlékeztetik a vásárlókat, hogy a fogyasztás nem egyenlő a boldogsággal. „Csökkenteni kell a termelődő hulladék mennyiségét a jól megtervezett, tudatos vásárlással. Ne vegyünk felesleges holmikat, de ha már megveszünk valamit, akkor a lehető legkevesebb csomagolással tegyük azt! Próbáljuk meg a megvásárolt termék élettartamát a lehető leghosszabbra nyújtani azzal, hogy kidobás helyett megjavíttatjuk, vagy ha már nekünk nem kell, másnak adjuk!” – hívja fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Javítóműhelyt, használt ruha boltot keresel? Találd meg a hozzád legközelebbit a Zöld térképen! Ha nincs fent, töltsd fel a kedvenc helyedet! 

Gazdasági rendszerünk a fogyasztáson alapul. Azt is tudjuk, hogy egyes felmérések szerint a vásárlások legalább fele impulzusvásárlás. Azaz nem szükségleteinknek megfelelően választunk, hanem hirtelen jött ötletek, vagy még inkább fondorlatos reklámtechnikák által vezérelt döntéseket hozunk. A „Ne vásárolj semmit!” Nap erről szól: álljunk meg egy pillanatra, lélegezzünk fel és vessünk számot fogyasztási szokásainkkal ebben a nagy kapkodásban. Ha nem akarjuk elpazarolni utódaink javait és súlyos adósságokkal terhelni őket, vásároljunk tudatosan és felelősen. Tartsuk szem előtt valódi szükségleteinket, s azok kielégítésének környezetkímélő és etikus lehetőségeit.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok