fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Pénztárca akció – tiltakozzunk együtt az ésszerűtlen fogyasztás ellen

A TVE mindenkit vár a Vörösmarty térre, ahol a csatlakozók a vásárlási dömping elleni tiltakozásul leragasztathatják pénztárcájukat.

Helyszín: Budatest V., Vörösmarty tér – (a Váci utca végénél levő terület)

Időpont: 2010. november 26. péntek 13,00-14,00 óráig.

A vásárlás nem egyenlő a boldogsággal   -„Ne vásárolj semmit!” napi kampány Görög Zitával.

Miközben a társadalom egyötöde továbbra is leszakadónak tekinthető és szegénységben él, egyre szaporodnak a túlfogyasztás és a „rosszfogyasztás” tünetei Magyarországon.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete idén is megtartja „Ne Vásárolj Semmit!” napi fogyasztói felhívó akcióját. A karácsonyi nagybevásárlás előtt arra emlékeztetjük magunkat és a vásárlókat, hogy a fogyasztás nem egyenlő a boldogsággal. Ezen a napon hagyjuk pihenni a pénztárcánkat, de pihenjünk mi is! Vásárlás helyett végezzünk valami más tevékenységet, amire ritkán jut időnk. Hívjuk meg a barátainkat magunkhoz egy beszélgetésre, olvassunk, sétáljunk -kinek mihez telik kedve, csak lépjünk ki a szürke bevásárlással töltött hétköznapokból.

A „Ne vásárolj semmit!” napi akcióhoz csatlakozott a felelős és környezettudatos fogyasztás elkötelezett híve, Görög Zita is. Az utcai demonstráció alkalmával az ismert média személyiség saját stílusában szólítja meg a vásárlóközönséget Budapest forgalmas terén. Felhívja a járókelők és a vásárolni indulók figyelmét arra, hogy ezen a napon próbáljanak meg vásárlási szünetet tartani, s hogy a közelgő karácsonyi ünnepekben is fontolják meg kiadásaikat. A karácsonykor – illetve egész évben is – kényszerből, vagy szórakozásból megvásárolt termékek nyersanyag –és energiaigénye, a csomagolásukkal keletkező szemét, valamint a szállításukkal kibocsátott káros anyag mértéke mára az ökológiai rendszerünk első számú ellensége.  

Az érdeklődők ezúttal sajátos módon csatlakozhatnak a felhíváshoz: Zita leragasztja pénztárcájukat az erre az alkalomra készített pénztárca zárjeggyel.

 

További „Ne vásárolj semmit!” napi akciók a www.nevasaroljsemmitnap.hu oldalon érhetők el.

 

Miért fontos, hogy befogjuk egy napra a pénztárcánk száját?

Szerte a világon és Magyarországon is már több mint egy évtizede hirdetnek egy napos fogyasztói böjtöt november utolsó hétvégéjén környezetvédő és fogyasztáskritikus szervezetek. A „Ne vásárolj semmit!” Napot Magyarországon azért tartják pénteken, mert az utóbbi évek statisztikái szerint a magyarok pénteken vásárolnak a legtöbbet. November utolsó péntekén pedig, a karácsonyi nagybevásárlás előtt arra emlékeztetik a vásárlókat, hogy a fogyasztás nem egyenlő a boldogsággal. „Csökkenteni kell a termelődő hulladék mennyiségét a jól megtervezett, tudatos vásárlással. Ne vegyünk felesleges holmikat, de ha már megveszünk valamit, akkor a lehető legkevesebb csomagolással tegyük azt! Próbáljuk meg a megvásárolt termék élettartamát a lehető leghosszabbra nyújtani azzal, hogy kidobás helyett megjavíttatjuk, vagy ha már nekünk nem kell, másnak adjuk!” – hívja fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Javítóműhelyt, használt ruha boltot keresel? Találd meg a hozzád legközelebbit a Zöld térképen! Ha nincs fent, töltsd fel a kedvenc helyedet! 

Gazdasági rendszerünk a fogyasztáson alapul. Azt is tudjuk, hogy egyes felmérések szerint a vásárlások legalább fele impulzusvásárlás. Azaz nem szükségleteinknek megfelelően választunk, hanem hirtelen jött ötletek, vagy még inkább fondorlatos reklámtechnikák által vezérelt döntéseket hozunk. A „Ne vásárolj semmit!” Nap erről szól: álljunk meg egy pillanatra, lélegezzünk fel és vessünk számot fogyasztási szokásainkkal ebben a nagy kapkodásban. Ha nem akarjuk elpazarolni utódaink javait és súlyos adósságokkal terhelni őket, vásároljunk tudatosan és felelősen. Tartsuk szem előtt valódi szükségleteinket, s azok kielégítésének környezetkímélő és etikus lehetőségeit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás