Praktikus ötletek

Tippek csapvízfogyasztáshoz és vízvédelemhez

Ha több óra, esetleg nap távollét után hazaérsz, és inni szeretnél a csapból, engedd ki a vizet, így elkerülheted, hogy a hálózatban megülő pangó víz kerüljön a poharadba, ami olykor kellemetlen ízű és szagú lehet!

Ha erősen klóros a csapvized, mielőtt meginnád, pár percig hagyd kiszellőzni a pohárban, kancsóban!

Ha kíváncsi vagy a lakóhelyeden lévő vezetékes víz minőségére, nézd meg a vízszolgáltató honlapján, vagy kérd el tőlük az adatokat!

Vizsgáltasd meg társasházad, családi házad vízvezetékrendszerét, vagy rendelj meg vízminőségi vizsgálatot! Ha szükséges, a legközelebbi beruházásnál cseréljétek ki a vezetékeket!

Szintetikus vízkőoldó helyett használj természetes anyagot! Az ecet vagy a citrom kiváló megoldás erre.

Gondold meg, mielőtt beveszel egy fejfájás-csillapítót! Lehet, hogy inkább az életmódodon kellene változtatni. Ha mégis szükséged van gyógyszerre, keress természetes alternatívát!

A gyógyszermaradvány veszélyes hulladék. A fel nem használt vagy lejárt szavatosságú gyógyszereket ne dobd a kukába, hanem add le a legközelebbi patikában!

Írj levelet a hazai gyógyszer-gyártóknak, hogy csökkentsék a gyártás során keletkező veszélyes hulladékot, és vegyenek vissza a mértéktelen gyógyszerfogyasztás ösztönzéséből!

 

Kapcsolódó cikkeink: 

Termékteszt: Csapvíz

Termékteszt: Ásványvíz

Az esővíz hasznosítása

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Hol érdemes tároló ciszternákat építeni? -kertesházaknál, ikerházaknál, sorházaknál, a zöld- és falusi turizmus építményeinél, a mezőgazdaságban, parkokban, esetleg lakóparkokban és a nagyobb kertekkel rendelkező régebbi társasházaknál
 • Mire lehet felhasználni az esővizet? - öntözésre, wc-öblítésre, mosásra, takarításra , kerti zuhanyzásra
 • Honnan gyűjtsük a csapadékot? - a tetőről az esőcsatornán keresztül, vagy a szabad ég alá állított gyűjtőhordóba (pl. kerti zuhanyzáshoz tökéletes)
 • Hogyan történik a szűrés? - 2 vagy 3 fázisban: nehéz anyagok kiülepítése, nagyobb szemcsék mechanikai kiszűrése, és esetenként a jobb minőségű víz érdekében kémiai és biológiai átalakításokkal járó aktív szénszűrés
 • A nagyvárosi csapadékvíz is hasznosítható? - A városokban gyakran nagyon szennyezett és savas a csapadék, ezért át kell gondolni, hogy mire lehet hasznosítani. Megfelelő előszűrők és tárolóedények (betontárolók) alkalmazásával azonban jól hasznosítható vizet nyerünk.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hogyan hasznosítsuk az esővizet?

Védd a vizet 

Még mindig csak álom a dús tetőkert

Május, eső, víz és arany

A víz az életünk 

Vízkeménység: honnan tudom?

Közismert, hogy a kemény vízben nem lehet mosni. A nemionos tenzidek kivételével a legtöbb alkalmazott mosóaktív anyag érzékeny a víz keménységére. A víz keménységét a benne oldott kálcium- és magnéziumionok koncentrációjával fejezik ki. Sok természetes víz és az esővíz lágy, ezekkel jól lehet mosni.
• Egyes mosószeres dobozokon vízkeménység térkép található. Ezek a térképek nehezen használhatók, és tapasztalataink szerint  kevéssé megbízhatók.
• A vízművektől megtudható az adott lakóhely vizének keménysége. Budapesti adatok kerületenként itt elérhetőek.
• Szappannal egyszerűen ellenőrizhető a vízkeménység: eső- vagy desztillált  vízben a szappan átlátszó oldatot ad. Ha oldott mész van a vízben, akkor a szappan hatására túrószerű mész-szappan csapódik ki. Minél fehérebb az oldat, annál keményebb a víz.
• A víz keménységét pontosabban is meghatározhatjuk keménységmérő tesztcsíkokkal.

 

Kapcsolódó cikkek:

Megtévesztő reklám?! A GVH-hoz fordulunk Calgon ügyben

Ecetet a salátára ÉS a mosógépbe!

Mosópor: kiválasztás, adagolás, alternatívák

Tisztítószerek és környezetbarát alternatíváik

Termékteszt: csapvíz

 

 

Energiatakarékosság: meleg víz

 • Átfolyós vízmelegítőből létezik elektromos és gázos változat is, nálunk jelenleg olcsóbb a gáz, mint az elektromos áram, ezért ez utóbbi népszerűbb. Előnye, hogy nincs tárolási hőveszteség.
 • Gyakori probléma a gázos vízmelegítők fűtőfelületének elpiszkolódása, ami jelentősen növeli a melegvíz-készítés veszteségeit. A rendszeres karbantartás ezért is fontos feladat.
 • Gázkészülékeken célszerű évente beállíttatni az égőfejet.
 • A takarékosabb gázkészülékek már őrláng nélkül működnek, sőt ma már kaphatók 90% fölötti névleges hatásfokú készülékek.
 • Mindig igényeinknek megfelelő nagyságú gázkészüléket vásároljunk, mivel csak bizonyos mértékig szabályozhatók le és a túlméretezett teljesítményű készülék energiapazarló!
 • A tározós bojlereknél tárolási hőveszteséggel kell számolni. Az ilyen készülék által felhasznált energia jelentős része a bojlerben tárolt meleg víz hőveszteségének pótlására szolgál. Jobb hatásfok eléréséhez valamennyinél fontos a rendszeres tisztítás, vízkőmentesítés.
 • Lényeges kérdés a bojler mérete. Csak akkora bojlert használjunk, amekkora családunk számára éppen elegendő mennyiségű meleg vizet tárol.
 • Pazarló szokás a bojlert forróra állítani, s forróhoz hideg vizet keverni. Állítsuk be a szabályozót eleve a kellemes hőfokra! Minél magasabb a vízhőfok a bojlerben, annál előbb vízkövesedik.
 • Villanybojlereknél a fűtőszál szokott elvízkövesedni. Ennek tisztítására szakembert kérjünk fel, aki eltávolítja  a vízkövet, és egyben a vizes szerelvényeket is átnézi!
 • Ha több napra elmegyünk otthonról, kapcsoljuk ki bojlerünket!
 • Valamennyi készülékre igaz, hogy 60°C fok körül optimális a hatásfokuk, tehát energiahasznosításuk ekkor a legjobb.
 • Ha a zuhanyzást választjuk a kádfürdő helyett, akár harmadára is csökkenthetjük a fürdés energiafelhasználását.
 • Javítsuk meg a csepegő csapot! Napi tíz csepp havonta 170 liter elpazarolt vizet jelent.
 • Ne mosogassunk folyó vízben! Ha a melegvizet három percig nyitva hagyjuk, 3,5 MJ energiát használunk el.
 • Mossunk alacsony hőfokon! A mosógép energiafelhasználásának 60-80%-a a víz felmelegítéséhez szükséges. 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hogyan hasznosítsuk az esővizet? >>>

 

 

 

 

 

Napenergia felmérés az Ister-Granum Eurorégióban >>>

Védd a vizet >>>

 

Víztakarékosság a fürdőszobában

WC 
• A WC igen sok vizet használ el: a szokásos öblítőtartályok egy öblítésnél 8-12 liter ivóvizet zúdítanak le. Ez egy kétgyermekes családnál akár 100-300 liter is lehet naponta.
• Valójában nincs is mindig szükség ekkora vízmennyiségre, éppen ezért célszerűbb és gazdaságosabb beszerezni egy víztakarékos tartályt. Ez lehet kétállású, pl. szükség szerint 3 vagy 7 litert enged le, illetve az öblítés hossza attól is függhet, hogy milyen hosszú ideig nyomjuk a gombot.
• Csökkentsük a vécétartály hasznos térfogatát: tegyünk bele nagy tiszta kavicsokat vagy egy vízzel töltött lezárt palackot!
• Ahol elég nagy a hálózati nyomás, használjunk tartály nélküli vízöblítőt, amely addig engedi a vizet, ameddig a csapját nyitva hagyjuk.
• A rosszul záró bója miatt a vécétartály naponta akár 700 liter vizet is elereszt. Szemernyi vízfestéket vagy egy csepp kálium-permanganát-oldatot cseppentsünk a kagylóba, azonnal megtudjuk, kell-e mesterembert hívni.
• Az úszóbójás vécétartályt átállíthatjuk úgy, hogy kevesebb vizet fogyasszon. Hajlítsuk meg az úszó karját, hogy feltöltéskor az eredetinél alacsonyabb vízszint álljon be!
Víztakarékos vécéöblítőt készíthetünk, ha a kézmosó lefolyócsövét Y idommal bekötjük a vécé víztartályának levezető csövébe. Kisdolog leöblítésére elegendő a kézmosásra használt szappanos víz. A szappan még tisztít is.
• Lakásfelújításkor megfontolhatjuk esővizet vagy szürkevizet (fürdővíz, mosó-, öblítővíz) hasznosító WC-öblítő rendszer kiépítését.

Csap
• Lényeges, hogy jó minőségű, tartós csaptelepet vásároljunk. Fontos a folyamatos karbantartás: a szűrőbetétek rendszeres tisztítása, vízkőtelenítés.
Perlátor segítségével akár a víz 50%-át is megtakaríthatjuk. Ennek lényege, hogy a vízsugárhoz levegőt kever, ezáltal kevesebb vízzel érhetünk el ugyanolyan mosóhatást. A jobb csaptelepekbe már eleve be van építve, de kapható külön is, amellett könnyűszerrel csatlakoztathatjuk már meglévő csapunkhoz.
A "csappöcök" akár 15%-kal is csökkentheti a vízfelhasználást. A rafinált szerkezet csak akkor engedi folyni a vizet, ha egy pohár vagy a kezünk megmozdítja a pálcikát. Főleg fürdőszobába ajánljuk.
• A csöpögő csapból meglepően sok víz folyik el. Ha percenként tíz csepp víz hullik le, akkor havonta 170 liternyit veszíthetünk, egy évben pedig több mint 2000 litert. Pedig legtöbbször csak egy tömítőgyűrűt kellene kicserélni! A csöpögő csapokat mielőbb javítsuk meg!
• A hagyományos csavaros csapok a golyóscsapok, amelyeknél egy gumiágyban forog egy golyó. Hátrányuk, hogy a gyakori nyitogatástól hamar elkezdenek csöpögni, ugyanis a gumiágy könnyen kikopik, és a golyó mellett elfolyik a víz.
A csavaros csaptelepek közül létezik fém- és kerámiabetétes változat. Válasszunk kerámiabetéteset, mivel ezek élettartama sokkal hosszabb. A fémbetétesnél érdemes rendszeresen cserélni a gumilapocskákat, amelyek zárásnál tömítenek. 
• A legmodernebb keverőcsapok között találhatunk kifejezetten víz-, és energiatakarékos változatokat is, amelyek beépített mechanikával akadályozzák meg, hogy túl nagy vízsugarat, vagy túl meleg vizet engedjünk.
• A termosztatikus csaptelepeknél pontosan be lehet állítani a vízhőmérsékletet. Ezek a kifolyó víz hőmérsékletét a víznyomás változásaitól és az egyéb zavaró tényezőktől függetlenül állandó értéken tartják. Nemcsak kényelmessé és kellemessé teszik a fürdést és zuhanyozást, de használatukkal energiát és pénzt is megtakaríthatunk. A víz hőmérsékletét egyszerű beállítani, és a termosztát gyors reagálással megakadályozza azt, hogy a kifolyó víz hőfoka egy szomszédos csap megnyitásával megváltozzék. Az automatikus forrázásgátló megkímél a veszélyes meglepetésektől.

Zuhany/kád 
Zuhanyozz! A kádfürdőzéshez átlagosan 160 liter vizet használunk fel, míg a takarékosabb, hagyományos, kézi zuhanyzáshoz 60 liter víz is elegendő. A zuhanyzás egyébként egészségesebb, higiénikusabb és frissítőbb hatású. A váltott, hideg-meleg vizes zuhanyzás pedig fiatalosan, feszesen tartja a bőrt.
• A hagyományos hideg-meleg csapokkal minden alkalommal rengeteg víz elfolyik, míg langyosra állítjuk a vizet. Már idehaza is beszerezhető azonban a tusolófej elé szerelhető zuhanyváltó és egykaros keverőcsap. A zuhanyváltó segítségével könnyedén vehetünk matrózfürdőt, mert nem kell újra meg újra beállítani a víz hőfokát. A korszerű keverőcsapok közül is a kerámiabetéteset érdemes megvenni, mivel hosszabb az élettartama.
• A víztakarékos zuhanyfejek ugyanolyan elven működnek, mint a perlátor (ld. feljebb). Használatukkal akár 50%-kal is csökkenthető a zuhanyozáshoz szükséges víz mennyisége.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Védd a vizet >>>

 A víz az életünk >>>

Hogyan hasznosítsuk az esővizet? >>>

Egy szomjas civilizáció >>>

 

 

Egyszerű napkollektor: a kerti zuhany

A meleg hónapokban ingyen melegvizet állíthatunk elő a kertben, oszlopokra állított, feketére festett hordó segítségével, amelyre kézmosó csapot vagy zuhanyrózsát szerelünk. A fekete szín összegyűjti a meleget, és még a tavaszi-őszi időszakban is képes megfelelő (30-40 C°-os) hőmérsékletet biztosítani. Ez a legegyszerűbb napkollektor.

Másik megoldás kerti melegvíz előállítására: feketére festett radiátor(oka)t ipari fóliával takarunk be, majd egy kis pancsoló tisztító szivattyúját rákötjük a radiátorokra, amikben ezáltal a víz cirkulálni kezd. A „medence" vize sokkal hamarabb meleg lesz, mintha csak a napon lett volna!

Mosás: 6 alapszabály

1. Válogasd szét a szennyest 3 csoportba: fehérek, színesek, kényes anyagok!
2. Nézd meg a ruhákba varrt kezelési útmutatót!
3. Lehetőség szerint teljesen töltsd meg a mosógépet (kivéve a kényes anyagok és a gyapjú esetén)!
4. Mosószert a szennyes típusának megfelelően válassz és adagolj!
5. A lehető legalacsonyabb mosási hőmérsékletet válaszd (max. 60 fok a fehéreknél és színeseknél)! A szennyezettségtől függően 40 vagy 30 fok a megfelelő.
6. Használj környezetbarát, természetes anyagokból készült, újratölthető csomagolású mosószert!
7. Ha ragaszkodsz az illatos ruhához, bolti öblítő helyett használj inkább illóolajat! (Pár csepp illóolajat keverj el vízzel vagy ecettel, és öntsd az öblítő tartályba!)

További tippek:
Áztatás: az „idő" helyettesítheti a vegyszert, a hőt és az erőteljes súrolást is! Lúgos vízben, például mosószódában való egy órás áztatás során a szennyeződés nagy része fellazul. Ezek után kevesebb mosószerrel, kisebb hőfokon (pl. 40 oC-on) is ugyanolyan mosóhatást érhetünk el. Természetesen hosszú napokig ne hagyjuk ázni a ruhákat!
• Az új harisnya tartósabb lesz, ha az első viselés előtt kimossuk. Érdemes így tenni a fehérneműkkel is, ugyanis a gyártási folyamatok melléktermékeként olyan anyagok maradhatnak rajtuk, amelyek érzékeny bőrűeknél allergiás reakciókat válthatnak ki.
• Tisztává varázsolhatjuk még az erősen szennyezett kézelőket és gallérokat is, ha hajsamponnal kenjük be őket mosás előtt. A megsárgult gallérokat dörzsöljük be krétával, így könnyebben eltávolíthatjuk a szennyeződést! Szükség esetén ismételjük meg a műveletet!
• Gyapjúpulóver mosásakor keverjünk az utolsó öblítővízbe néhány kanál glicerint! Pulóverünk puha lesz, szálai nem irritálják majd bőrünket.
• A rosszul kimosott gyapjúholmit is helyrehozhatjuk, ha langyos, samponos vízbe áztatjuk. A sampon visszaadja a szálak rugalmasságát, így van rá esély, hogy ruhánk visszanyeri eredeti formáját.
• Erősen szennyezett ruhák (pl. munkaruházat) mosóvizébe keverjünk fél csésze szalmiákszeszt!
• Bársony tisztítására nagyon hatékony a korpa. Felmelegítjük, és addig dörzsöljük vele a bársonyt, amíg egészen meg nem tisztul. Amint látjuk, hogy a korpa elpiszkolódik, ki kell cserélni.  Ha nem túl szennyezett az anyag, megpróbálkozhatunk az alábbi módszerrel is: hígított szalmiákszeszbe mártott ronggyal töröljük át, majd szálirányban keféljük ki!
• Ha mosás előtt behúzzuk a ruhák zippzárait, azok tovább tartanak.

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Intelligens és hatékony? >>>

A háziasszony szemszögéből >>>

Védd a vizet >>>

Mosószerek, fehérítőszerek >>>

Tisztaság nagyüzemben - A patakparttól a mosodáig >>>

 

 

Tippek gépi mosogatáshoz

 1. A nagyobb ételmaradék-darabokat tedd a szemetesbe!
 2. Ne öblítsd el az edényeket, mielőtt beteszed őket a mosogatógépbe!
 3. Bepakoláskor győződj meg arról, hogy minden edényt jól elérnek majd a vízsugarak!
 4. Lehetőleg töltsd meg teljesen a gépet, de vigyázz arra, hogy az edények ne érjenek egymáshoz! Az üvegpoharakat mindig fejjel lefelé helyezd rá a kosarakra!
 5. A mosogatószert, öblítőszert és a regeneráló sót a gyártó utasítása szerinti mennyiségben adagold! Használj környezetbarát, természetes anyagokból készült mosogatószereket! 
 6. A programot és a hőmérsékletet az edények típusának és koszosságának megfelelően, a használati utasítás alapján válaszd ki! Ha nem gyűlik össze annyi edény, amivel tele lesz a gép, használd a fél töltetet vagy az automata program funkciót!
 7. Ellenőrizd le a víz keménységét lakóhelyeden, és ennek megfelelően válassz tisztítószert! Ha gondoskodsz a víz lágyításáról, könnyen meghosszabbíthatod a mosogatógéped élettartamát. 
 8. Rendszeresen tisztísd a mosogatógép szűrőjét, és ellenőrizd, hogy a helyén van-e!

Tippek kézi mosogatáshoz

• A nagyobb ételmaradék-darabokat tedd a szemetesbe!
• Rögtön az étkezés után mosogass el, vagy hideg vízben öblítsd le az edényeket!
• A rászáradt vagy leégett edényeket forró vízben áztasd! Az áztatóba kevés mosogatószert is tehetsz.
• Válogasd külön a tisztább és a szennyezettebb edényeket! Kezdd a „fehér", majd folytasd a „fekete" mosogatnivalóval!
• Mosogatáshoz töltsd meg forró vízzel a mosogatót (soha ne folyó vízzel mosogass), és az előírt mennyiségű mosogatószert tedd hozzá!
• Ha bőröd érzékeny vagy sérült, használj kesztyűt!
• Használj környezetbarát, természetes anyagokból készült mosogatószert, de részesítsd előnyben a mechanikus tisztítást!
• Ha melegebb vizet használsz, mosogatószert takaríthatsz meg, mivel az önmagában zsíroldó hatású.
• A konyharuhát akár naponta is cseréld, ha szükséges, és 60 fokon mosd!

Víztakarékos locsolás

A forróbb nyári napokon a háztartások a legtöbb vizet locsolásra használják. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kertvárosiak használják ilyenkor a legtöbb vizet.  Nem mindegy tehát, hogy mikor, hogyan és mennyit locsolunk. Íme a TudatosVásárló.hu tippjei az ésszel locsoláshoz:

• Használj időzítő kapcsolót! Ez az általad beállított idő leteltével automatikusan leállítja a locsolást. 

• Olyan locsolófejet használj, ami nagy cseppeket képez. Tartsd a locsolófejet alacsonyan, a földhöz közel! Kora reggel locsolj! Mindez biztosítja, hogy a víz elpárolgás helyett a földbe jusson.

• Nem kell minden nap locsolni. Locsolás előtt teszteld a füvet, hogy kell-e öntözni: ha rálépsz a fűre, és a fűszálak gyorsan visszaállnak, akkor a fűnek nincs szüksége vízre. Vagy próbálj egy hosszú csavarhúzót a földbe szúrni: ha könnyen lemegy pár centi mélyre, nem kell locsolnod. 

• Bár csábítónak tűnhet a vízsugárral lemosni az autóbehajtót vagy a kerti sétányt, a járdát, most, hogy már elől van a slaug, a locsolást tartsd meg a gyepnek, a burkolt felületeket tisztítsd seprűvel!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hogyan hasznosítsuk az esővizet? >>>

A víz az életünk >>>

Még mindig csak álom a dús tetőkert >>>

 

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében