Praktikus ötletek

Praktikus ötletek » Ép test » Vegyi anyagok

Élelmiszerbiztonság tűz esetén

Ha a lakásban tűz ütött ki, mit tarthatunk meg utána, és mit kell kidobnunk? 

 • Szabaduljunk meg azoktól az élelmiszerektől, amelyek a tűz közelében voltak, mert a magas hőmérséklet, a füst, és az oltóanyag kárt tehetett bennük!
 • A konzervek és a befőttesüvegek épnek tűnhetnek, de a tűz melege aktivizálhatja az ételben található rothasztó baktériumokat, illetve ha a tűz hőmérséklete extrém magas, akkor maga a konzerv vagy a befőttesüveg elrepedhet, eltörhet, és így már egyáltalán nem lesz biztonságos a benne található élelmiszer.
 • A tűz legveszélyesebb alkotóeleme sokszor nem is maga a tűz, hanem az égő tárgyak által kibocsátott mérgező füst, ezért dobjuk ki a hűtőszekrényen kívül, csomagolás nélkül, vagy áteresztő csomagolásban tárolt (kartondobozos, műanyag csomagolású, csavaros kupakú, üveges stb.) élelmiszereket!
 • Mivel a hűtők és a fagyasztók nem zárhatók légmentesen, ezért a bejutó füst szennyezheti a bennük található élelmiszereket is.
 • Az oltóanyagban található mérgező vegyületek az ételeket és a konyhafelszerelést is mérgezővé tehetik.
 • Az oltóanyaggal érintkező ételeket mindenképp dobjuk ki, a konyhafelszerelést mosószerrel és forró vízzel tisztítsuk meg, majd 15 percig áztassuk 1 evőkanál folyékony klóros fehérítő és 4 liter víz oldatában!

Milyen cumisüveget válasszunk?

A cumisüvegek nagy része polikarbonátból készül, amelyből könnyen kiválik a benne található „biszfenol A" nevű anyag,ami hormonzavarokat, inzulin-rezisztenciát és elhízást okozhat, valamint növeli a rák és a koraszülés kockázatát.

-  polikarbonát anyagú (PC, a háromszög szimbólumban 7-es jelölés) helyett üvegből vagy polipropilénből (PP, háromszög szimbólumban 5-ös jelölés) készült cumisüveget adjunk a babának;

-  míg a polikarbonát cumisüvegek fala általában átlátszó és nehezen benyomható, a polipropiléneké könnyebben összenyomható és színezett áttetsző műanyagból készül.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Még mindig kaphatók a veszélyes cumisüvegek 

Cumisüveg és marketing? 

A gyerekekre ártalmas lehet egy műanyagokban lévő vegyszer 

A műanyagok és az egészség - A bűvös hetes 

Szabványokkal a biztonságosabb gyerektermékekért 

Tippek csapvízfogyasztáshoz és vízvédelemhez

Ha több óra, esetleg nap távollét után hazaérsz, és inni szeretnél a csapból, engedd ki a vizet, így elkerülheted, hogy a hálózatban megülő pangó víz kerüljön a poharadba, ami olykor kellemetlen ízű és szagú lehet!

Ha erősen klóros a csapvized, mielőtt meginnád, pár percig hagyd kiszellőzni a pohárban, kancsóban!

Ha kíváncsi vagy a lakóhelyeden lévő vezetékes víz minőségére, nézd meg a vízszolgáltató honlapján, vagy kérd el tőlük az adatokat!

Vizsgáltasd meg társasházad, családi házad vízvezetékrendszerét, vagy rendelj meg vízminőségi vizsgálatot! Ha szükséges, a legközelebbi beruházásnál cseréljétek ki a vezetékeket!

Szintetikus vízkőoldó helyett használj természetes anyagot! Az ecet vagy a citrom kiváló megoldás erre.

Gondold meg, mielőtt beveszel egy fejfájás-csillapítót! Lehet, hogy inkább az életmódodon kellene változtatni. Ha mégis szükséged van gyógyszerre, keress természetes alternatívát!

A gyógyszermaradvány veszélyes hulladék. A fel nem használt vagy lejárt szavatosságú gyógyszereket ne dobd a kukába, hanem add le a legközelebbi patikában!

Írj levelet a hazai gyógyszer-gyártóknak, hogy csökkentsék a gyártás során keletkező veszélyes hulladékot, és vegyenek vissza a mértéktelen gyógyszerfogyasztás ösztönzéséből!

 

Kapcsolódó cikkeink: 

Termékteszt: Csapvíz

Termékteszt: Ásványvíz

Gyógyszerek és természetes gyógymódok

Talán a gyógyszerek az egészségügyi szempontból legjobban vizsgált vegyi anyagok, ennek eredménye meg is látszik a betegtájékoztató lapokon. A mellékhatások felsorolása általában külön oldalt igényel, ezek fokozottan jelentkezhetnek több készítmény egyidejű szedése esetén. A gyógyszermaradványok a szervezetből kiürülve végső soron az élővizekbe, innen pedig az ivóvízbe kerülhetnek. Leginkább a fogamzás- és gyulladásgátlók válnak problematikus szennyezőanyaggá.

 

Megoldás:

 • Az orvosok szerint a magyar lakosság túl sok gyógyszert fogyaszt. Igyekezzünk egészséges életmóddal megelőzni a betegségek kialakulását!
 • Használjunk természetes alapanyagú készítményeket.
 • A lejárt gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek, így azokat a patikákban kell leadni.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Gyógyszer... Bevegyük?

Hol végzi a gyógyszerhulladék?

Legjobb gyógyszer a természet

Gyógyszerek gyógyhatás nélkül

Aromaterápia a konyhában: gyógyuljunk fűszerekkel!

 

 

Veszélyes zöldségek és gyümölcsök

A Magyarországon kapható zöldségeknek és gyümölcsöknek hozzávetőlegesen a fele vegyszermaradékokkal szennyezett, gyakran a megengedett határértékek felett. Ezért érdemes tudnunk, hogy ez melyik zöldségeknél és gyümölcsöknél fordul elő leggyakrabban 

 • Az import termékek majdnem mindig szennyezettebbek  ezért válasszunk hazai termesztésűt.
 • A gyümölcsökön általában több a vegyszermaradék, mint a zöldségeken, gabonaféléken.
 • A gyümölcsök között az őszibarack, az alma, a körte és a meggy, a zöldségek közt pedig a saláta, a paprika, a paradicsom,valamint az uborka tartalmaz leggyakrabban vegyszermaradékot.
 • Az import citrom, narancs és grapefruit majdnem mindig tartalmaz kimutatható mennyiségű szermaradékot, ezért nem ajánlott héjukat elfogyasztani, süteménybe sütni vagy alkoholos italban leáztatni. Erre a célra alkalmasabb a biocitrusféle.
 • Egyszerre többfajta vegyszert körte, szőlő, citrom, fejes saláta, paprika, uborka és narancs mintákból mutattak ki, ami azért nagyon veszélyes, mert a sok hatóanyag összeadódva akut mérgezést válthat ki.

 

Kapcsolódó cikkeink: 

Még mindig a barack és a saláta vezeti a szennyezettségi listát 

Miből együnk biót? - A gyümölcsök és zöldségek szennyezettségéről

Valóban megéri drága bioélelmiszert vásárolni? 

Permetszer-gyűjtemény a szőlőkben 

Egyre több élelmiszer szennyezett növényvédő szerekkel 

Határérték felett 

Tippek festéshez, lakkozáshoz, ragasztáshoz

A lakásban a falak és kisebb tárgyak festése teljesen ártalmatlan műveletnek tűnik, mégis számos kockázatot rejt mind az egészségre, mind a környezetünkre nézve. A festékek, pácok, lakkok, ragasztók nagy arányban tartalmaznak illékony szerves vegyszereket (VOC) és szerves oldószereket. Hasonló vegyületeket bocsátanak ki a gépjárművek szmogot eredményezve a városban, tehát a ezen anyagok a lakások levegőjét is erősen szennyezik.

Érdemes tehát megfontolni, hogy közvetlenül a gyerek születése előtt a lakás kifestésével, felújításával jó szándékunk ellenére nem ártunk-e a gyereknek.

 

Megoldás:

 • Használjunk lehetőleg víz bázisú festékeket és ragasztókat, illetve ha ilyen nem állna rendelkezésre, akkor keressünk kevés szerves oldószert tartalmazó terméket!
 • A régi festéket ne oldószerrel, hanem dörzspapírral távolítsuk el!
 • Ha festünk, vigyázzunk, hogy minél kevesebb festék, oldószer csepegjen le, párologjon el!

 

 

Műszaki cikkek

A műszaki cikkekben, a tévékészülékekben, számítógépekben hihetetlenül sokféle vegyi anyag található. A műanyag borítás rendszeresen tartalmaz – akár nagy mennyiségben is – szaporodási problémákat okozó, lehetséges rákkeltő, brómozott égésgátló anyagokat. A kábelek gyakran PVC-ből készülnek, amelyek hormonális hatású adalékanyagokat, ftalát lágyítószereket tartalmaznak, a műszaki cikkek belsejében pedig többfajta egészségre veszélyes nehézfém található.

 

Megoldás:

 • A modern műszaki cikkeken gyakran jelölik a káros hatású összetevőket, ezekre figyeljünk oda és tartsuk be az előírásokat!
 • Használjunk PVC mentes kábelt, a gépeket ne tegyük ki nagy forróságnak!
 • A műszaki cikkek hulladékait ne a szemetesbe, hanem az elektromos hulladékokat átvevő helyekre vigyük, hogy megelőzzük a környezetszennyezést!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Afrikai gyerekek bontják a nyugat-európai elektromos hulladékot

Magyarország 160 ezer tonna e-hulladékot termel

Ne legyél e-hulladék termelő!

Zöld iroda: bútorok és irodatechnikai berendezések

Szempontok a samponválasztáshoz

A natriumlaurylsulfat agresszív mosó-aktív anyag, a bőrt, a hajat erősen szárítja. A DMDM, a samponok gyakori alkotója allergiát okoz, gyakran formaldehid-szennyeződést tartalmaz, amely fejfájást, súlyosabb esetben depressziót, asztmát okozhat, és gyengíti az immunrendszert.

A „természetesnek kikiáltott termékek" gyakori összetevője a cocamidopropyl betaine. Ez a vegyi anyag allergiát okozhat, gyakran egészségkárosító nitrozaminokkal szennyezett. A triethanolamine-nal kapcsolatban felmerült, hogy allergén és tüdőkárosító, illetve rákkeltő is lehet.

 

Megoldás:

 • Kerüljük a gyakori hajmosást!
 • Használjunk természetes alapanyagokból készült, esetleg bio samponokat, melyek között találhatunk olyanokat, amelyek kókuszzsír-szappannal és hamuzsírral (kalciumkarbonát) készültek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hajápolás, samponok

Kritikus kozmetikai összetevők

Száraz haj kezelése

Száraz sampon házilag

Az autó kívülről, belülről

A gépkocsi is a veszélyes anyagok tárháza: a fagyálló folyadék, a glikol erős méreg; az akkumulátor maró kénsavat és mérgező ólmot tartalmaz; a motorolaj veszélyes a környezetre; a régi fék- és kuplungtárcsák azbesztből készültek; a gumiabroncs meg a mai napig rákkeltő poliaromás szénhidrogéneket (PAH) tartalmaz.

 

Megoldás:

 • Ha nincs fagy, csak ioncserélt vizet és ne fagyállót használjunk hűtőfolyadéknak!
 • Vigyázzunk, hogy a hűtőfolyadék és a fáradt olaj ne ömöljön ki a környezetbe, ezért azt mindig szakszerűen kell eltávolítani!
 • A használt akkumulátort és a gumiabroncsot mindig a hivatalos átvevőhelyeken (pl. benzinkútnál, gumiszervizben) adjuk le!

Az autó utasterében igen magas a ftalátok koncentrációja. A műszerfalat is polibrómozott égésgátlókkal kezelik, amelyek lassan lekopnak, így kerülnek a levegőbe a veszélyes vegyi anyagok. Ezek a vegyületek a szervezetben felhalmozódnak és károsíthatják a magzatokat, kisgyermekeket. Nyáron, a felmelegedett autóban még magasabb lehet ezeknek az anyagoknak a koncentrációja. Autóban ülve több mint ötször annyi veszélyes anyag kerülhet a szervezetünkbe, mint otthon vagy a munkahelyünkön.

 

Megoldás:

 • Autózzunk minél kevesebbet! Közlekedjünk kerékpárral, tömegközlekedéssel!
 • Ha nem tudjuk nélkülözni a kocsit, akkor azt gyakran szellőztessük, takarítsuk!

 

Kapcsolódó cikkeink:

A ftalátok hatása

A legnagyobb háziállat

Ne repülj, és autó helyett gyalogolj!

Saját autó vagy taxi?

Laminált bútorok használatáról

A farostlemezből készült bútorok rákkeltő formaldehidet bocsátanak ki, mivel a falemezeket műgyantákkal préselik össze. A formaldehid irritálja a szemet, tüdőt. Torok- és fejfájást, szédülést és orrvérzést okozhat.

 

Megoldás:

Ha farostlemezből készült bútort vásárolunk, használatba vétel előtt alaposan szellőztessük ki. Néhány hét után az oldószer nagyobb része távozik.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Mérgezett bútorok

Tanúsítványokkal a környezetért - FSC bútorok lelőhelyei

A bambusz a jövő környezetbarát alapanyaga?

Vásárlás előtt: a préselt fabútorok veszélyei

Életre szóló bútorok? A fa valódi ára

 

 

 

A körömlakk, szempillafesték használatáról

Kevés ember van, aki ne ismerné a különféle lakkok, és lakklemosók jellegzetes szagát. Ezek illékony összetevői károsak az egészségre. Például a toluol a körömlakkokban használt összetevő bőrirritáló hatású, károsítja a májat, a bőrt, a vesét, az ideg-, a légző- és a keringési rendszert, nagyobb mennyiségben vetélést okozhat. Egyes gyártók rákkeltő formaldehid-származékkal konzerválják a szempillafestéket, azonkívül a spirálokban gyakran az allergiát kiváltó nikkellel és krómmal is találkozni lehet.

 

Megoldás:

 • Mielőtt használjuk ezeket az anyagokat, gondolkodjunk a kockázatán!
 • A szemünk egészsége érdekében gondoljuk meg a szempilla-spirál használatát.
 • A szemorvosok véleménye szerint a vízálló festék a kevésbé rossz megoldásnak számít.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Méregkeverők? Káros összetevők a kozmetikumokban

Körömlakk - mi van a címke mögött?

Sminkekről szakértő szemmel

Műanyagok, PVC

A műanyagok gyártása során gyakran alkalmaznak különféle egészségkárosító, hormonális hatású adalékanyagokat (pl. ftalátok). A PVC-ből készült tárgyakból (például: padlóburkoló) melegben különféle klórozott vegyületek távoznak.

A PVC padló alkalmazása a gyerekszobában kimutathatóan növeli a felső légúti hurutos megbetegedések esélyét. A műanyagok égetése során erősen mérgező dioxinok keletkeznek.

 

Megoldás:

 • Kerüljük a műanyag tárgyak használatát! A padló burkolására jobb a parketta és a járólap.
 • A műanyagok égetése tilos! Ha valahol ilyet tapasztalunk, értesítsük a tűzoltókat és az illetékes jegyzőt!

 

Kapcsolódó cikkeink:

A rossz és a jó műanyagok

Néhány termék vegyianyag-tartalma egy átlagos lakásból és kertből Magyarországról

Hajfesték, hajlakk, egyéb hajápolók

A hajfestékek alkotóelemei színek szerint eltérnek. A világos hajfestékek gyakran hidrogén-peroxidot tartalmaznak. Ez az anyag maró hatású, belélegezve fejfájást, hányingert okozhat, de az idegrendszert is károsíthatja. Sötét hajfestékekben p-feniléndiamin található, ez a vegyi anyag feltételezhetően mutagén, azaz károsítja az emberi örökítőanyagot a DNS-t, lehetséges rákkeltő, allergén és irritáló hatású. A vesét, az immun-, ideg- és légzőrendszert is károsíthatja. A hajrögzítők filmképző anyaga a fújással könnyen a tüdőbe juthat, s károsíthatja annak működését.

 

Megoldás:

 • Az ősz tincsek elfedésére hajfesték helyett használjunk inkább természetes alapú hajszínezőt (pl. Henna, diófőzet, kamilla).
 • A hígított citromos víztől fényessé, s jól fésülhetővé válik a hajunk.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A gyerek a fontos vagy a haj?

Hajápolás, samponok

Hajfesték

Kritikus kozmetikai összetevők

Minőség a kozmetikában - ahogy a szakember látja

Szempontok ruhavásárláshoz

A ruhákat a gyártás végén égésgátló (polibrómozott-bifenil-éter, PBDE) anyagokkal kezelik, ezek a vegyületek - a DDT-hez hasonlóan - az élőlények szervezetébe jutva csak nagyon lassan ürülnek ki, és feltételezhetően károsítják az ideg- és a szaporodási rendszert.

A széldzsekik anyaga jelentős mennyiségű egészségre veszélyes fluorozott vegyületet (PFOS) tartalmaz. Ezek az anyagok amellett, hogy nehezen bomlanak le, felhalmozódnak az élő szervezetben, megzavarják az emlősök hormonháztartását, és hatással vannak a termékenységre is. A ruhák díszítésére használt matricák hormonhatású ftalátot tartalmaznak.

 

Megoldás:

 • Az újonnan vásárolt ruhákat az első használat előtt is mossuk ki, így a kezelésükre használt anyagok egy részétől megszabadulhatunk.
 • Részesítsük előnyben a természetes alapanyagú, minősített (pl. pamut és gyapjú) ruhákat!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fogamzásgátlók a textíliákban

Zöldülő ruhapiac - újracipő, biofarmer...

Óvatosan a fertőtlenítőszerekkel!

A fertőtlenítőszerek általában nátrium-hipokloritot tartalmaznak. Nem árt tudni, hogy ha a hyposavval, például vízkőoldóval érintkezik, mérgező klórgáz fejlődik! A klórgáz kis mennyiségben irritálja a szemet, nagyobb mennyiségben a tüdő károsodását is okozhatja.

A különféle szerekben elterjedt antibakteriális triklozán (triclosan) felhalmozódik azember szervezetében, és lehetséges rákkeltő. A fertőtlenítőként használt fenol (phenol) és krizol (cresol) bizonyítottan rákkeltő, és már kis mennyiségben is hasmenést, hányingert okoz, rendszeres használata pedig károsítja a májat és a vesét.

Fertőtlenítőszerek alkalmazására - a reklámokkal ellentétben - csak ritkán lehet szükség. A gyermekkori steril környezet fokozza az allergia kialakulásának esélyét.

Megoldás:

 • Kerüljük a fertőtlenítő szerek gyakori és rendszeres használatát! Ha mégis szükség van rájuk, akkor tartsuk be a csomagoláson lévő használati útmutatót!
 • Ne feledjük: a forró víz szinte minden kórokozót elpusztít!
 • A konyhasó és az ecet keveréke nagyszerűen tisztít és fertőtlenít.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Elég tiszta a WC-ülőkéd?

Fertőtlenítőszerek

Mit kerüljünk el, mit használjunk?

 

Tusfürdők, testápolók, krémek

A kozmetikai és egészségügyi termékek gyakran tartalmaznak baktériumölő anyagokat, ilyen például a triklozán. Ez az anyag bőrirritáló hatású, befolyásolja az immunrendszert, a baktériumok elpusztításával gyakran a gombák elszaporodását segíti elő.

A tusfürdők savas kémhatásuk miatt sem egészségesek. A hagyományos kozmetikai készítményeknél általában kifogásolható, hogy a jó minőségű növényi zsírokat olcsó ásványolaj-származékkal helyettesítik, amelyek azon túl, hogy elzárják a pórusokat, okluzív hatásuknak köszönhetően függővé teszik a bőrt. A különféle allergiát kiváltó illatanyagok jelenléte szintén bőrkárosító hatású.

 

Megoldás:

A legbiztosabban, akkor kerüljük el a bőrt és a szervezetet károsító anyagokat, ha figyelemmel kísérjük a fogyasztóvédelmi magazinok teszteredményeit, vagy ellenőrzött (BDIH, ECOCERT, BIOKONTROLL) natúrkozmetikumokat használunk, amelyek ugyanolyan hatékonyak, mint szintetikus mostohatestvéreik.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A naptej is ártalmas lehet

A szomjazó bőrt hidratálni kell, - de nem mindegy, hogy milyen krémmel

Beszédes címkék - A hidratálókról

Bizonytalan hatásúak a gyermekeknek szánt testápolási készítmények

Bőrápolás általában

Kritikus kozmetikai összetevők

Szintetikus tisztálkodószerek, tusfürdők

Termékteszt: Tusfürdők

Testápoló (?) szerek

Rovarirtó és -riasztó szerek

A háztartási rovarirtó szerek funkciójuknál fogva mérgek. Az árusított rovarirtókban megtalálható a növényvédőszerként már betiltott permethrin, a hormonkárosító d-fenothrin, a lehetséges rákkeltő allethrin, illetve esbiothrin, továbbá az USA-ban a lakásokban betiltott chlorpyrifos és dichlorvos. Ez utóbbi szerekre a magyar hatóság munkaegészségügyi várakozási időt ír elő a növényvédelemben, azaz meghatározott ideig sem ember, sem állat nem mehet be a kezelt területre.

 

Megoldás:

 • A repülő rovarok ellen a legjobb védekezés a szúnyogháló használata.
 • A hangyák, csótányok elszaporodását a konyha és a szemetes tisztántartásával, és a falakon, csövek mellett lévő apró rések betapasztásával lehet megakadályozni.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A gyermekeket is mérgezi a háztartási rovarirtó

Betiltott rovarirtószerek

Betiltott szúnyogirtókat használnak sok településen

Környezetbarát védekezés szúnyogok és kullancsok ellen

Mitől döglik a légy - veszélyes anyagok a háztartási rovarirtó szerekben

Peszticidek a lakásban - a növényvédő, gombaölő és rovarirtó szerek veszélyeiről

 

Dezodorok, parfümök

A kozmetikumok, így a dezodorok tartósítására is gyakran a parabéneket használják. Ezek a vegyi anyagok behatolnak a bőrbe, hormonális hatásúak és lehetséges rákkeltők. A boltban vásárolt szerek mindenképpen tartalmaznak tartósítószert.

A többi kozmetikai cikkel ellentétben a parfümök csomagolásán nem kell részletesen felsorolni a felhasznált illatanyagokat, azokat egységesen a „parfume” szóval jelölik. Az illatanyagok előállításához felhasznált több ezer vegyi anyagnak csak egy kisebb részét vizsgálták meg, ezek közül néhány légzési nehézséget, allergiás reakciót válthat ki. Az átlagos parfüm 50-100 illatanyagot tartalmaz.

 

Megoldás:

 • Vásároljunk parabénmentes dezodorokat!
 • Kerüljük a parfümök használatát!
 • Az illóolajokat az ókor óta használják illatosításra. Nagyon kis mennyiségre van szükség belőle.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kritikus kozmetikai összetevők

Parfümök: valami bűzlik

Termékteszt: dezodorok

Testápolás vagy önmérgezés?

Nézzünk a játékok címkéje mögé!

A játékok vegyi anyag tartalma komolyan károsíthatja gyermekeink egészségét. A műanyagból készült játékokban az utóbbi időben tiltottak be több feltehetően hormonális hatású adalékanyagot (ftalátvegyületek). Ezek azonban még megtalálhatóak a piacon, ebből a szempontból kiemelt kockázatot jelentenek az olcsó piaci játékok. A játékok illatosítására használt anyagok szükségtelenül terhelik a szervezetet, ezek egy része allergiát okozhat.

 

Megoldás:

 • Részesítsük előnyben a természetes anyagokból, például fából készült játékokat!
 • Kerüljük a festékanyagokat, a lakkot és az egyéb kemikáliákkal kezelt felületeket!
 • Soha ne vegyünk PVC-ből készült játékot!
 • Kerüljük a piaci, bizonytalan származású játékokat!
 • Vásárlás előtt olvassuk el a címkén található információkat!
 • A 3 éves kor alatt nem ajánlott játékok nem csak unalmasak, hanem kockázatosak is lehetnek a kisebbekre!

 

Kapcsolódó cikkünk:

Erre kell figyelni játékvásárláskor

Valóban szükség van játékokra?

Csökkentsük a méreganyagokat a gyerekszobában!

Biszfenol-A mentes játékok

Néhány termék vegyianyag-tartalma egy átlagos lakásból és kertből Magyarországról

 

Hogyan válasszunk fogkrémet?

A fogkrémek nagy része tartalmaz Na-fluoridot. Ez a vegyi anyag nagy mennyiségben irritáló hatású, elképzelhető, hogy mérgező, károsítja az ideg- és az emésztőrendszert.

 

Megoldás:

 • Keressünk alacsony Na-fluorid tartalmú, triklozánmentes fogkrémeket!
 • Használjunk fogselymet!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fehérebb a fehérnél? - A fogmosás etikai dilemmái

Testápolás vagy önmérgezés?

Hová kenjem? Beszédes címkék: Colgate Total

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében