Praktikus ötletek

Praktikus ötletek » Közlekedés » Utazás, ökoturizmus

Tippek vakációzáshoz – érkezés után

Nyaralás közben tudatos döntéseinkkel csökkenthetjük az utazás környezetkárosító hatását, így lelkifurdalás nélkül, nyugodtan pihenhetünk és világot láthatunk.

-       csökkentsük a vízfogyasztásunkat úgy, hogy a szálláshelyen nem kérjük a napi ágynemű- és törülköző mosást;

-       csökkentsük az energiafogyasztásunkat azzal, hogy a használaton kívüli lámpákat és elektromos eszközöket (televízió, légkondicionáló stb.) lekapcsoljuk;

-       ne válasszunk túlzsúfolt vagy túlfejlesztett turisztikai helyeket, inkább próbáljunk beszédbe elegyedni a helyiekkel, használjuk a nyelvüket, tőlük is érdeklődhetünk, hogy mit érdemes megnézni, meglátogatni, vagy induljunk felfedezőútra;

-       pénzünket próbáljuk helyi tulajdonban lévő boltokban és egyéb szolgáltatást nyújtó helyeken elkölteni, ezzel támogatjuk a helyi termelőket, családokat, közösségeket, valamint a helyi értékek megőrzését is;

-       kerüljük olyan szuvenírek vásárlását, amelyek öreg vagy veszélyeztetett erdők fáiból, veszélyeztetett állatokból (pl. elefántcsontból vagy teknőspáncélból készített ékszerek) készültek;

-       ha lehet, gyalogoljunk vagy kerékpározzunk, de autózás helyett mindenképp válasszuk a tömegközlekedést, így könnyebben kapcsolatba léphetünk a helybéliekkel, és a környezetet is kíméljük;

-       legyünk lelkiismeretesek a hulladéktermelésünkkel kapcsolatban, gyűjtsük a veszélyes és mérgező hulladékot (pl. elemet, nem lebomló hulladékot);

-       vadak élőhelyén és védett területeken ne zavarjuk, ne etessük az állatokat, ne térjünk le az ösvényekről, és hagyjuk ott tisztább állapotban a területet, mint ahogy találtuk;

-       ne felejtsük el, hogy a védett területekre való belépésért fizetett díjat a terület fenntartására és megóvására fordítják;

-       válasszunk egy helyi érdekeltségű ügyet vagy projektet, és támogassuk vagy önkéntes munkával segítsük megvalósulását.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Nyaralás zöldben, zölden >>> 

Az ökoutazás tíz legfontosabb pontja. Min változtassunk utazáskor? >>> 

 

 

Tippek környezetbarát síeléshez és snowboardozáshoz

Keressünk fenntartható termelésből származó síléceket és snowboardot! Támogassuk az olyan környezetbarát cégeket, amelyek szélenergiát használnak, bambuszból készült snowboardokat vagy Paulownia fából készült síléceket árulnak!

Használt sporteszközöket vegyünk, vagy ha nem sűrűn használjuk őket, akkor inkább csak kölcsönözzük a léceket vagy deszkát!

A sípályához próbáljunk tömegközlekedéssel eljutni, ha erre nincs lehetőségünk, akkor érdeklődjünk a helyi sí és snowboard üzleteknél, ugyanis sok ilyen bolt szervez ingajáratokat a sípályákhoz!

A síelés legkörnyezetbarátabb változata a sífutás, mégis nagyon kevesen választják a lejtőkön való lesiklás helyett - nem kell hozzá sífelvonókat, fűtött hüttéket vagy hógépeket üzemeltetni, és nyugodtabb környezetben, változatosabb tájakon való sífutás is ugyanolyan intenzív lehet, mint a hagyományos síelés.

Környezetbarát síruházatot és -felszerelést válasszunk - például növényalapú snowboard waxot vagy organikus anyagból készült szabadtéri ruházatot!

A már nem használt eszközöket adományozzuk el valamilyen segélyszervezetnek, vagy vigyük el olyan üzletbe, ahol gondosodnak az újrahasznosításáról!

Síeljünk helyi pályákon, vagy legalább minél közelebb otthonunkhoz, hogy ne növeljük nagyon a síelés szénlábnyomát magával az utazással is!

Ellensúlyozzuk a nagy utazásokat, cserébe támogassunk adománnyal olyan szervezeteket, amelyek megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos fejlesztésre fordítják pénzünket!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fontos tudnivalók a síelésről 

Fiatalokat vernek át a feketéző síeltetők 

Az ökoutazás tíz legfontosabb pontja. Min változtassunk utazáskor? 

Utazás a bolygón 

Utazótáska, avagy hogyan pakol a tudatos vásárló 

Utasbiztosítás - mire érdemes odafigyelni? 

Tippek vakációzáshoz – indulás előtt

Utazás előtt érdemes megtervezni néhány dolgot, így időt spórulhatunk, valamint a pénztárcánk mellett a környezetet is jobban kíméljük. 

• Előre válasszuk ki a szállást, próbáljunk környezettudatos szállodát, apartmant, házat keresni, ahol például megújuló energiát használnak, újrahasznosított építőanyagból építkeznek!

• Gondolkodjunk előre, hogy milyen kulturális és természeti helyszíneket szeretnénk meglátogatni! Az utazás előtt, alatt és után is gyűjthetünk róla információkat.

• Gondoskodjunk arról, hogy utazásunkkal ne növeljük a globális klímaváltozás mértékét! Például számoljuk ki, hogy a repüléssel, autózással mennyi szén-dioxidot juttattunk a levegőbe, majd ültessünk annyi fát, amennyi ezt élete során kompenzálni tudja, vagy ha nincs erre lehetőségünk, támogassunk egy szervezetet, aki elülteti helyettünk!

• Ha védett területre vagy vadállatok élőhelyére utazunk, akkor előre tájékozódjunk a szabályokkal, törvényekkel kapcsolatban, és szigorúan tartsuk be őket!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Nyaralás zöldben, zölden >>>

Az ökoutazás tíz legfontosabb pontja. Min változtassunk utazáskor? >>>

Utazótáska, avagy hogyan pakol a tudatos vásárló >>>

Pihenjünk zöld hotelben!

Legyen az egy hétvégi kiruccanás vagy egyhetes tartózkodás, bizonyosodjunk meg arról, hogy a kiválasztott szálláshely a környezettudatosság elvén működik.

Néhány ellenőrző kérdés, amelyet érdemes feltenni, mielőtt bejelentkezünk egy szállodába, vendéglátó helyre:

 • Hogyan kezelik a hulladékot és az újrahasznosítható anyagokat?
 • Hogyan járnak el a tisztítandó lepedőkkel és törölközőkkel?
 • Milyen a víz/energia-használati politikájuk?
 • Helyi és bio ételeket kínál-e az étterem?

 

Hasznos oldalak zöld szálláshelyekhez:

 • A Nemzetközi Fenntartható Utazás (Sustainable Travel International) nevű civil szervezet egy kereshető ökocímjegyzéket ajánl a szállásadókról és más turisztikai szolgáltatókról, amelyek bizonyították a fenntartható turizmus iránti elkötelezettségüket.
 • A Zöld Bolygó (Green Globe) egy világszerte használt teljesítményértékelési és tanúsítási program az utazási és turisztikai iparról.
 • Az Esőerdő Szövetség (Rainforest Alliance) szállásadói tagjai az Amerikai Fenntartható Utazás Tanúsítási Hálózatnak (Sustainable Tourism Certification Network of the Americas), amely alapvető kritériumokat állít a tagjai elé. Ezek tartalmazzák a környezeti hatásbecslést, a személyzet képzését, a környezeti monitoringot, a biodiverzitás megőrzését és a helyi közösségekre gyakorolt hatást.
 • A Nemzetközi Ökoturizmus Társaság (International Ecotourism Society TIES) az egész világra kiterjedő szállásadó keresőt kínál. A TIES tagjai követik a felelős ökoturizmusra vonatkozó irányelveket.
 • A Zöld Pecsét (Green Seal) azokat az Egyesült Államokbeli szálláslehetőségeket listázza, amelyek megfelelnek a Zöld Pecsét tanúsító standardjeinek.
 • A Zöld Hotelek Szövetsége (Green Hotels Association) nemzetközi címlistát tesz közzé öko-szemléletű hotelekről.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Az ingyenbiciklitől a zöld szállodáig

Utazzunk olcsón vonattal busszal Európába

Tisztább termelés a szállodaszektorban

Utazótáska, avagy hogyan pakol a tudatos utazó

Mire figyeljünk társasutazásnál?

Még a foglalás előtt tájékozódjunk, hogy a kiválasztott utazási iroda rendelkezik-e engedéllyel, vagyis vagyoni biztosítékkal bármely probléma esetén. Az utazási vállalkozókat a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal tartja nyilván.

Az utazási szerződésnek tartalmaznia kell a részvételi díjon kívül felmerülő egyéb kötelező költségeket is, mint például üdülőhelyi díj, adó stb. Ha a külön felszámítható díjakról nem rendelkeztek, akkor úgy kell tekinteni, hogy azok benne vannak a részvételi díjban.

A szerződésben meghatározott díjak csak abban az esetben emelhetők, ha ennek lehetőségéről a szerződés kifejezetten rendelkezik. Ilyen esetben is csak akkor, ha a közlekedési költségek nemzetközi díjszabási vagy hatósági árának változásai, adó, illeték, valamint a deviza forintárfolyamának időközi módosulásai indokolják az emelést. Az indulást megelőző 20 napon belül azonban ebben az esetben sem lehetséges a díjemelés.

Ha nem tudunk részt venni az utazáson, helyettünk más is utazhat, vagyis jogosultak vagyunk arra, hogy részvételi jogunkat más személy részére engedményezzük.

A programfüzetnek tájékoztatnia kell többek között az útvonalról, a szálláshely komfortfokozatáról, a napi étkezések számáról, azokról a programokról, amelyeket az általános részvételi díj tartalmaz, az utazás elindításához szükséges minimális létszámról és az igénybe vehető biztosításokról.

Abban az esetben, ha az iroda nem hajlandó hazaszállítani utasait vagy visszafizetni a részvételi díj előlegét, akkor közvetlenül az iroda által megjelölt hitelintézethez, illetőleg biztosítóhoz fordulhatunk igényünk érvényesítéséért.

Ha megérkezünk a helyszínre, és kiderül, hogy valami nem felel meg annak, amit a tájékoztatóban illetve a szerződésben ígértek, először is kifogásainkat jelezzük az utaskísérőnek, aki vagy orvosolja a helyszínen a problémánkat vagy jegyzőkönyvet vesz fel. Ha ez utóbbit nem teszi meg, panaszunkat dokumentáljuk: fotózzuk le, illetve írjuk le, és írassuk alá utastársainkkal!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Békéltető testület

Kockázatos részletek

Pihenjünk zöld hotelben!

Utazás a bolygón

Mire figyeljünk repülőjegy vásárlásnál?

A repülőjegy-forgalmazó honlapok jelentős része a fogyasztók megtévesztésével próbál nagyobb bevételre szert tenni. A fogyasztónak az internetes repülőjegy vásárlása során a következő kérdésekre érdemes odafigyelnie:

 • A rossz gyakorlat szerint a repülőjegy forgalmazók egy része nem nevezi meg egyértelműen a kedvezményes útvonalakat, az akció időtartamát. A honlapon feltüntetett ár mellé a foglalás során különféle újabb költségek adódnak. A tisztességesen működő társaságok oldalain a vásárló a repülőjegy valós, végső árával találkozik.
 • Számos repülőjegyet forgalmazó honlap nem tájékoztatja a fogyasztót a kedvezményes jegyek számáról, az akciók érvényességéről.
 • A szerződési feltételek legyenek átláthatók, egyértelműek, a különböző nyelvű változatok tartalmilag ne térjenek el egymástól.
 • A honlapon legyen elérhető az üzemeltető társaság minden szükséges elérhetősége (cégnév, cím, telefonszám, email cím).

 

Kapcsolódó cikkeink:

Késik, törölt, túlfoglalt - A légiutasok jogairól 

Kérdezz! Válaszolunk! - Érdekelne, hogy egy internetes webáruházban való vásárlás esetén milyen jogok illetik meg a fogyasztót?

Megtévesztő árak az internetes repülőjegy vásárlások során

Nem árt az óvatosság, ha repülővel utazunk

A légiutasok jogai

Amennyiben járatunkat törlik, vagy beszállásunkat visszautasítják (például túlfoglalásra hivatkozva), kártalanításra és a jegy árának visszatérítésére, vagy más járatra való átfoglalásra van jogunk, emellett a légitársaságnak gondoskodnia kell az ellátásunkról.

Járattörlés esetén akkor nem jár kártalanítás, ha legalább 14 nappal a menetrend szerinti indulási időpontot megelőzően tájékoztattak bennünket a törlésről, vagy az eredeti menetrendhez közeli időben átfoglalást ajánlanak fel, illetve ha a járat törlését rendkívüli körülmények okozzák.

Késés esetén

Amennyiben a légifuvarozó arra számít, hogy egy járat indulása a menetrend szerinti induláshoz képest késni fog, a várakozási idővel ésszerű arányban frissítőket, díjmentes telefonálási lehetőséget kell felajánlania, emellett szállást is biztosítania kell, ha egy vagy több éjszakai ott tartózkodás szükséges.

Késésnek számít:

 • 2 óra 1500 km-es vagy rövidebb útnál;
 • 3 óra az összes EU-n belüli, 1500 km-nél hosszabb út és az összes egyéb, 1500 és 3500 km közötti út esetén;
 • 4 óra a fentieken túl;
 • 5 órás késés esetén a jegy vételi árának 7 napon belüli visszatérítésére vagyunk jogosultak.

A légi utasok jogairól részletes információk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság weboldalán található.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Késik, törölt, túlfoglalt - A légiutasok jogairól 

Megtévesztő árak az internetes repülőjegy vásárlások során

Nem árt az óvatosság, ha repülővel utazunk

Dohos szagú bőrönd

A bőrönd nem lesz dohos, ha használat után enyhén ecetes törlőronggyal kitisztítjuk, majd nyitva kitesszük száradni, szellőzni.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ecetet a salátára ÉS a mosógépbe!

Tavaszi nagytakarítás... a tisztítószeres szekrényben is

Levegőfrissítés, illatosítás

 

Természetes medicina: rovarcsípések

• Tegyünk a csípésre citromos vagy ecetes vizes borogatást, amelybe előzőleg szódabikarbónát is kevertünk!
• A csípést dörzsöljük be szappannal - ez enyhíti a szúró érzést!
• Szintén fájdalomcsillapító hatású, ha jégkockát rakunk a fájó testfelületre.

Méh- vagy darázscsípés esetén:
• Helyezzünk a csípésre szódabikarbónás vizes borogatást!
• Ha nincs otthon védőkenőcs, jó szolgálatot tehet néhány csepp hagymalé, amely segíti a méreg eltávozását. 
• Rögzítsünk ragtapasszal hagyma- vagy citromszeletet a fájó részre!
• Szükség esetén cseréljük a „borogatást"!
• Több csípés, vagy allergiás reakciók (püffedés, fulladás) esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

 

Kapcsolódó cikkünk:

Környezetbarát védekezés szúnyogok és kullancsok ellen >>>


 

Természetes medicina: leégett bőr

Enyhe égést hűthetünk almaecettel, vagy mártózzunk meg langyos, szódabikarbónás vízben.

Szúnyogok ellen

A „megelőzés mindenekelőtt" szabály itt is érvényes: a víztartókat, esővíztárolókat lefedve kell tartani, hogy ne szaporodhassanak el bennük a szúnyogok. A nyaranként gyakran nyitva hagyott ablakokra, ajtókra érdemes szúnyoghálót szerelni (ez akár lehet valamilyen sűrű szövésű anyag is, amit az egyszerű leszedhetőség végett tépőzárak segítségével mi magunk applikálunk a keretekre).

A szúnyogok is irtóznak bizonyos illatoktól, így a borsmenta, a bazsalikom, a menta, a kamilla, a varádics illatától. Ugyancsak távol tarthatóak a szúnyogok, ha őrölt szegfűszegből, vízből, levendula- és citromolajból álló elegyet párologtatunk.

Ami pedig a csípések megelőzését illeti: hatásos szúnyogriasztó szer a bőrre kent higított ecet, illetve a repceolaj, amiben borsmenta ázott.

Forrás: Könczey Réka - S. Nagy Andrea: Zöldköznapi kalauz. Föld Napja Alapítvány, 1997.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Környezetbarát védekezés szúnyogok és kullancsok ellen >>>

Peszticidek a lakásban - a növényvédő, gombaölő és rovarirtó szerek veszélyeiről >>>

Betiltott rovarirtószerek >>>

 

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében