Praktikus ötletek

Praktikus ötletek » Fogyasztóvédelem » Termékcímkézés

Pihenjünk zöld hotelben!

Legyen az egy hétvégi kiruccanás vagy egyhetes tartózkodás, bizonyosodjunk meg arról, hogy a kiválasztott szálláshely a környezettudatosság elvén működik.

Néhány ellenőrző kérdés, amelyet érdemes feltenni, mielőtt bejelentkezünk egy szállodába, vendéglátó helyre:

 • Hogyan kezelik a hulladékot és az újrahasznosítható anyagokat?
 • Hogyan járnak el a tisztítandó lepedőkkel és törölközőkkel?
 • Milyen a víz/energia-használati politikájuk?
 • Helyi és bio ételeket kínál-e az étterem?

 

Hasznos oldalak zöld szálláshelyekhez:

 • A Nemzetközi Fenntartható Utazás (Sustainable Travel International) nevű civil szervezet egy kereshető ökocímjegyzéket ajánl a szállásadókról és más turisztikai szolgáltatókról, amelyek bizonyították a fenntartható turizmus iránti elkötelezettségüket.
 • A Zöld Bolygó (Green Globe) egy világszerte használt teljesítményértékelési és tanúsítási program az utazási és turisztikai iparról.
 • Az Esőerdő Szövetség (Rainforest Alliance) szállásadói tagjai az Amerikai Fenntartható Utazás Tanúsítási Hálózatnak (Sustainable Tourism Certification Network of the Americas), amely alapvető kritériumokat állít a tagjai elé. Ezek tartalmazzák a környezeti hatásbecslést, a személyzet képzését, a környezeti monitoringot, a biodiverzitás megőrzését és a helyi közösségekre gyakorolt hatást.
 • A Nemzetközi Ökoturizmus Társaság (International Ecotourism Society TIES) az egész világra kiterjedő szállásadó keresőt kínál. A TIES tagjai követik a felelős ökoturizmusra vonatkozó irányelveket.
 • A Zöld Pecsét (Green Seal) azokat az Egyesült Államokbeli szálláslehetőségeket listázza, amelyek megfelelnek a Zöld Pecsét tanúsító standardjeinek.
 • A Zöld Hotelek Szövetsége (Green Hotels Association) nemzetközi címlistát tesz közzé öko-szemléletű hotelekről.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Az ingyenbiciklitől a zöld szállodáig

Utazzunk olcsón vonattal busszal Európába

Tisztább termelés a szállodaszektorban

Utazótáska, avagy hogyan pakol a tudatos utazó

Mit takarnak a tojásokon található jelzések?

2004. május 1-jétől a tojásokat kötelező jelölni. A tojásokra pecsételt ún. regisztrációs szám mindig egy egyjegyű arab számmal kezdődik, amely a következőket jelenti:

0: biotojás
1: szabadtartásos, kifutós tartási rendszerben termelt tojás
2: különböző istállózott, de nem ketreces tartás
3: ketreces tartási mód

* Nagyon fontos az utána következő betűjelzés, amely a származási országot jelenti. Magyarországon termelt tojás esetében ezt HU betűkkel jelzik.
*Az utána következő számsor annak az állattartó telepnek az azonosítására szolgál, ahol a tojást termelték.
*A tojás csomagoló anyagán is található regisztrációs szám a csomagolóhelyet jelenti. Ugyancsak itt kell feltüntetni a tojás frissességére utaló adatokat. Kötelezően rá kell írni a csomagolóanyagra az eltarthatóság időpontját. Nem kötelező, de feltüntetheti a termelő a megtojás dátumát.
www.tojasinfo.hu

Kötelező feltüntetni a tojások dobozán

A gyűjtőcsomagolások és a fogyasztói csomagolások (akkor is, ha gyűjtőcsomagolásban vannak) külső felületén tisztán látható és olvasható módon kell feltüntetni a következőket:

a) a vállalat nevét vagy üzleti nevét és címét, amely csomagolta vagy csomagoltatta a tojásokat. A vállalat vagy több vállalat által közösen használt név, üzleti név vagy kereskedelmi jel csak akkor tüntethető fel, ha az nem tartalmaz ezen rendelkezéssel összeférhetetlen megfogalmazásokat a tojások minőségével vagy frissességével, a használt tenyésztési móddal vagy a tojások eredetével kapcsolatban;
b) a tojáscsomagoló azonosító számát;
c) a minőségi és tömegosztályt. Az A osztályú tojások jelölhetők "A osztály" kifejezéssel vagy a "friss" szóval (egymagában vagy szókapcsolatban);
d) a csomagolt tojások számát;
e) a minőségmegőrzési időtartam lejárati dátumát A minőségű tojások esetén, egyéb minőségű tojások esetén a csomagolás dátumát;
f) a hűtött vagy a tartósított tojások esetében a hűtésre vagy más tartósítási módokra vonatkozó jelöléseket, nem kódolt formában;
g) javaslatot arra, hogy a fogyasztó vásárlás után hűtve tárolja a tojást, ez az előírás ömlesztett árura is vonatkozik.

Ár feltüntetése

Magyarországon forintban, írásban, olvashatóan és egyértelműen kell feltünteni a termék árát, egységárat, szolgáltatás díját. Amennyiben más-más összeg szerepel a polcon és a terméken, vagy egyszerre több ár került feltüntetésre, mindig a fogyasztó számára kedvezőbb árat kell figyelembe venni.

 

Kapcsolódó cikkek:

Gyakrabban is kiállhatunk fogyasztói jogainkért

 

Címke kötelező tartalma

Egy termék, áru címkéjén az alábbi információnak mindenféleképpen szerepelnie kell:
• termék pontos neve
• gyártó vagy forgalmazó neve, címe
• származási hely
• méret, nettó mennyiség, darabszám
• összetevők
• lejárat, használhatóság ideje

Ha ezek nincsenek feltüntetve, keress másikat!

 

Kapcsolódó cikkek:

Válassz!

Fogyasztóbarát címkék az európai élelmiszereken

Új energiacímke a háztartási gépeken

 

 

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében