Praktikus ötletek

Praktikus ötletek » Otthon és Iroda » Takarítás, tisztítás

Jégmentesítés zölden

A síktalanítás lehetséges környezetkímélő módszerei:

-       mechanikus tisztítás;

-       tiszta homok;

-       sóder;

-       lebomló faforgács;

-       transheat (karbamid-ammónium-nitrát, környezetbarát folyékonyjégoldó);

-       karbamid (nitrogénes műtrágya, amit bomlásgátló anyaggal kell összekeverni, mert a szabad levegőn ammóniagáz formájában hamar elpárolog, mínusz 20 fokig hatásos);

-       vinasz nevű szeszgyári melléktermék (mínusz 10 fokig is megbízhatóan alkalmazható);

-       só-homok keveréket.

Az Európai Unióban nincs egységes szabályozás az utak síkosság mentesítésére. Ausztriában vagy a skandináv országokban tilos a sózás.

Környezetbarát házikedvencek

Hányjunk fittyet a pedigree-re, és menhelyről fogadjuk örökbe leendő lakótársunkat!

Ha ivartalanítjuk állatainkat, azzal nemcsak megakadályozzuk, hogy még több kóbor kutya és macska bolyongjon az utcákon, hanem elősegítjük, hogy hosszabb és egészségesebb életet élhessenek kedvenceink.

Kerüljük a konzerv állateledeleket, mert ezek többnyire nagyon rossz minőségű állati melléktermékekből készülnek, és ha feldolgozás előtt látnánk ezeket, biztosan nem adnánk a háziállatunknak; ráadásul sokféle káros adalékanyagot is tartalmaznak.

Mindig takarítsuk fel kutyánk ürülékét, és lehetőleg ne műanyag zacskóba, hanem a természetben magától lebomló tasakba tegyük!

A macskatulajdonosok semmiképp se válasszanak agyag macskaalmot, mert egyrészt a külszíni fejtésű agyagbányák nagy károkat okoznak a természetnek, másrészt az agyagüledékek szilícium-dioxid port tartalmaznak, ami kirakódik cicánk tüdejében és ott rákot okozhat. Ráadásul az alom nedvszívását elősegítő nátrium-bentonit a macskák gyakori mosakodása során a szervezetükbe kerül, és megbetegítheti őket, mivel nedvesség hatására száraz térfogatuk 15-18-szorosára duzzadnak, és eltömhetik emésztőszerveiket. A környezetbarát macskaalmok kiküszöbölik ezeket a problémákat, ezért inkább ilyet válasszunk!

Mi sem használunk mérgező vegyi anyagokat tartalmazó szappant vagy sampont, ezért állatainknak is válasszunk inkább természetes, kímélő termékeket!

Ne használjunk sót vagy sóalapú jégolvasztókat, mert ezek nemcsak a vizeket és kutakat szennyezik, hanem az állatok mancsát is kisebesítik, illetve kisgyermekek vagy állatok véletlenül lenyelhetik és megbetegedhetnek ezektől az anyagoktól.

Elsőre erőltetettnek tűnhet, hogy a kutyákba azonosító chipek beültetését is környezetbarát lépésnek tartjuk, de ha figyelembe vesszük, hogy az elveszett kedvencünk felkutatásáért mennyi kereső plakátot nyomtatunk ki, mennyit autózunk, vagy mennyit telefonálunk, gazdik szomorúságáról nem is beszélve, akkor belátható, hogy nagyon hasznos lehet, és sok kellemetlen élménytől kímélhet meg minket és kutyánkat egy ilyen kis chip.

A kutyaürülék nagy része bezacskózva egy szeméttelepre kerül, vagy az eső belemossa a csatornába. Mindkét esetnél sokkal jobb megoldás, ha komposztáljuk házikedvencünk ürülékét, amit kertes házban könnyen meg is tehetünk, csak vigyázzunk, hogy a keletkező komposztot ne a veteményeskert közelében használjuk fel, mert a komposztálás során nem pusztul el benne az összes kórokozó, így azok terményeinkbe, majd szervezetünkbe kerülhetnek.

Ha nem akarjuk folyton mérgekkel bedörzsölni állatainkat, akkor nagyon fontos, hogy gyakran ellenőrizzük, hogy van-e kullancs a bundájukban! A kullancs Lyme-kór hordozója lehet, ami egy kevéssé ismert, de súlyos idegrendszeri betegség, ezért fontos, hogy amilyen hamar csak lehet, szakszerűen eltávolítsák a kullancsot az állatból.

Kapcsolódó cikkünk:

 

Óvatosan a fertőtlenítőszerekkel!

A fertőtlenítőszerek általában nátrium-hipokloritot tartalmaznak. Nem árt tudni, hogy ha a hyposavval, például vízkőoldóval érintkezik, mérgező klórgáz fejlődik! A klórgáz kis mennyiségben irritálja a szemet, nagyobb mennyiségben a tüdő károsodását is okozhatja.

A különféle szerekben elterjedt antibakteriális triklozán (triclosan) felhalmozódik azember szervezetében, és lehetséges rákkeltő. A fertőtlenítőként használt fenol (phenol) és krizol (cresol) bizonyítottan rákkeltő, és már kis mennyiségben is hasmenést, hányingert okoz, rendszeres használata pedig károsítja a májat és a vesét.

Fertőtlenítőszerek alkalmazására - a reklámokkal ellentétben - csak ritkán lehet szükség. A gyermekkori steril környezet fokozza az allergia kialakulásának esélyét.

Megoldás:

 • Kerüljük a fertőtlenítő szerek gyakori és rendszeres használatát! Ha mégis szükség van rájuk, akkor tartsuk be a csomagoláson lévő használati útmutatót!
 • Ne feledjük: a forró víz szinte minden kórokozót elpusztít!
 • A konyhasó és az ecet keveréke nagyszerűen tisztít és fertőtlenít.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Elég tiszta a WC-ülőkéd?

Fertőtlenítőszerek

Mit kerüljünk el, mit használjunk?

 

Rovarirtó és -riasztó szerek

A háztartási rovarirtó szerek funkciójuknál fogva mérgek. Az árusított rovarirtókban megtalálható a növényvédőszerként már betiltott permethrin, a hormonkárosító d-fenothrin, a lehetséges rákkeltő allethrin, illetve esbiothrin, továbbá az USA-ban a lakásokban betiltott chlorpyrifos és dichlorvos. Ez utóbbi szerekre a magyar hatóság munkaegészségügyi várakozási időt ír elő a növényvédelemben, azaz meghatározott ideig sem ember, sem állat nem mehet be a kezelt területre.

 

Megoldás:

 • A repülő rovarok ellen a legjobb védekezés a szúnyogháló használata.
 • A hangyák, csótányok elszaporodását a konyha és a szemetes tisztántartásával, és a falakon, csövek mellett lévő apró rések betapasztásával lehet megakadályozni.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A gyermekeket is mérgezi a háztartási rovarirtó

Betiltott rovarirtószerek

Betiltott szúnyogirtókat használnak sok településen

Környezetbarát védekezés szúnyogok és kullancsok ellen

Mitől döglik a légy - veszélyes anyagok a háztartási rovarirtó szerekben

Peszticidek a lakásban - a növényvédő, gombaölő és rovarirtó szerek veszélyeiről

 

Hogyan csökkentsük az allergének hatását?

Az allergia sokakat érint és igen sok kellemetlenséggel jár, ezért érdemes odafigyelni minden olyan lehetőségre, amely segíti az allergiát kiváltó okok csökkentését! A nagyobb légköri széndioxid-koncentráció serkenti a növények növekedését, ami több parlagfű- és fapollennel jár együtt. A pollentermelés valószínűleg újra megduplázódik az elkövetkezendő száz év alatt, ha légköri szén-dioxid szintje az előre jelzett ütemben növekszik.

Mit tehetünk?

 • Mielőtt szabadtéri programot szervezünk, tájékozódjunk az időjárás-jelentésben a levegőminőségi, a szmog és pollen adatokról!
 • Ha szennyezett a levegő, tartsuk zárva az ablakot! Kora reggel mozogjunk, mielőtt a szmog és a pollenkoncentráció megnő a napi hőmérséklettel!
 • Használjunk lábtörlőt, így csökkenthetjük a lakásba bekerülő szennyeződéseket! Hagyjuk a cipőt az ajtónál!
 • Időnként szedjük fel és mossuk ki a szőnyegeket, mert ezek magukba gyűjtik a szennyeződéseket!
 • Használjunk olyan filtert a porszívóban, levegőtisztító berendezésben és légkondicionálóban, amelyek eltávolítják a mikroszkopikus pollen részecskéket!
 • Törekedjünk arra, hogy mindennapi tevékenységeink során minél kevesebb szén-dioxidot bocsássunk ki!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hogyan enyhíthetők a szénanátha tünetei?

Mit kerüljünk el, mit használjunk?


 

Mit tehetsz régi harisnyáddal?

Ha már nem tudod hordani régi harisnyádat, de mégsem szeretnéd kidobni, próbáld ki a következőket:

1. Készíts illatzsákot! Vágd a harisnya szárait legalább négy darabba, és töltsd meg ezeket levendulával. Miután összekötötted a végeket, a kis zsákokat tedd az alsóneműs fiókba, ruhásszekrénybe, a kredencbe vagy akár a szoba egy eldugott sarkába, hogy ott illatozzanak.

2. A nejlonharisnya kiváló puha törlőkendőnek, a gyapjúharisnyát pedig nagyszerűen lehet tükrök és egyéb felületek fényesítésére használni.

3. Az alacsonyabb den számú harisnyákat használd folyadékok, például festékek, szűrésére!

4. A fiatal növényeket kötözd harisnyával a karóhoz! A harisnya anyaga és nyúlékonysága miatt nem sérti meg őket növekedés közben. ( A londoni botanikus kertekben is ezt a módszert használják.)

5. Használd a kertben! Elhasználódott harisnyáid segítségével megvédheted növényeidet vagy a zöldséges ágyást az állatok és gyerekek elől. Vágd le a harisnya oldalát, és miután kifeszítetted a zöldséges ágyás vagy a növény felett, rögzítsd a talajban vagy a növény száránál.

6. Készíts belőle játékot! Minden típusú harisnyából készülhet csúzli, kitömött játékállat vagy jelmez.

7. Tarts egy harisnyát az elsősegélydobozban! Szükség esetén használható rugalmas karfelkötőként vagy nyomókötések megerősítésére.

8. Ha egyenlő hosszúságúra vágod a harisnya két szárát, elszeged a végeket és vágsz két lyukat a harisnya lábfej részénél (egyet a hüvelykujjnak, egyet pedig a többinek), kész is a karmelegítő! A gyapjú harisnya kiválóan melegít, a díszes nejlonharisnyák pedig kiegészítői lehetnek alkalmi öltözékeknek.

9. Ha az öved elpattan, és van nálad egy harisnya, helyettesítheted, míg hazaérsz.

10. Régi harisnya szárában tárolj posztert vagy tapétát, így azok nem sérülnek meg!

 

Kapcsolódó cikkek:

Mit tehetünk a kinőtt vagy pecsétes babaruhákkal?

Tippek egy környezetbarát ruhásszekrényhez

Takarékoskodás A-tól Z-ig

 

Makacs vízkőfoltok a WC-csészén

• Nedvesítsük be a WC-t, és kenjük be a lerakódást bórax és citromlé keverékével! Hagyjuk rajta 2 órán keresztül, majd alaposan keféljük át!
• A gyűrűs lerakódásokat finom dörzspapírral távolíthatjuk el.
• Ha a lerakódás már több éves, akkor durva szemcsés smirglit használjunk!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Elég tiszta a WC-ülőkéd?

Fertőtlenítőszerek

Mit kerüljünk el, mit használjunk?

Vízkő ellen: ecet, citrom

Vízkőoldó, lefolyótisztító

Takarítás: megelőzés

• A lakás tisztántartásának alapelve: a megelőzés jobb, mint a kezelés.
• A tisztaság előfeltétele a rend. Kevesebb holmit könnyebb rendben tartani, ne őrizgessünk felesleges kacatokat. 
• Ha gyakrabban csinálunk „kis" takarítást, megelőzhetjük a drasztikus vegyszerek használatát. Ha pl. pár naponta kitöröljük a mosdót, kádat, WC-t, akkor nincs szükség erős vízkőoldószerek használatára.
• A lakás kialakításában legyen fontos szempont, hogy könnyen, környezetbarát módon lehessen tisztán tartani.
• A konyhában a szag- és páraelszívó csökkenti a zsíros lerakódásokat.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A háziasszony szemszögéből

Mit kerüljünk el, mit használjunk?

Tavaszi nagytakarítás ... a tisztítószeres szekrényben is

Felmosás, padlótisztítás

• Portalanítani elég tiszta vízzel, vegyszert használni csak zsíros szennyeződésnél (pl. konyhában) szükséges.
• Általános le- és felmosószer: egy liter forró vízhez 1,5 kanál szódabikarbóna vagy egy evőkanál mosószóda.
• Padló vízkőtelenítése ritkán a fürdőszobában lehet szükséges, ecetes vízzel.
• Bánjunk takarékosan a vízzel, hasznosítsuk újra! Pl. ha kisbaba van a családban az ő fürdővize alkalmas a felmosásra, vagy gyűjtsük össze a mosógép utolsó öblítővizét!
• A viaszos padló megtisztítására használjunk hideg teafőzetet!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Víztakarékosság a fürdőszobában

Vízkeménység: honnan tudom?

Közismert, hogy a kemény vízben nem lehet mosni. A nemionos tenzidek kivételével a legtöbb alkalmazott mosóaktív anyag érzékeny a víz keménységére. A víz keménységét a benne oldott kálcium- és magnéziumionok koncentrációjával fejezik ki. Sok természetes víz és az esővíz lágy, ezekkel jól lehet mosni.
• Egyes mosószeres dobozokon vízkeménység térkép található. Ezek a térképek nehezen használhatók, és tapasztalataink szerint  kevéssé megbízhatók.
• A vízművektől megtudható az adott lakóhely vizének keménysége. Budapesti adatok kerületenként itt elérhetőek.
• Szappannal egyszerűen ellenőrizhető a vízkeménység: eső- vagy desztillált  vízben a szappan átlátszó oldatot ad. Ha oldott mész van a vízben, akkor a szappan hatására túrószerű mész-szappan csapódik ki. Minél fehérebb az oldat, annál keményebb a víz.
• A víz keménységét pontosabban is meghatározhatjuk keménységmérő tesztcsíkokkal.

 

Kapcsolódó cikkek:

Megtévesztő reklám?! A GVH-hoz fordulunk Calgon ügyben

Ecetet a salátára ÉS a mosógépbe!

Mosópor: kiválasztás, adagolás, alternatívák

Tisztítószerek és környezetbarát alternatíváik

Termékteszt: csapvíz

 

 

Mosógép: kiválasztás, karbantartás

Kiválasztás

Ha környezettudatosan szeretnénk mosógépet választani, akkor elsődleges szempont, hogy mennyi energia, illetve víz fogy a mosás során. A mosógépek energiafogyasztása 0,4 és 1,9 kWh között, vízfogyasztása pedig 40 és 85 liter (egy régi típusú gép 140 liter vizet is elhasznál) között változik. A különbség óriási! 

A mosógépgyártók energiacímkét kötelesek felragasztani a forgalomba hozott mosógépekre. Az energiacímke  tartalmazza az energia- és vízfogyasztási adatokat, a mosóhatás és centrifugahatékonyság osztályozását, a centrifugálás maximális fordulatszámát és a betölthető száraz ruhák mennyiségét. Az osztályozás A-tól G-ig terjed, ahol „A" a legjobb, a „G" pedig a leggyengébb teljesítményt jelöli.

Bizonyos modellek pedig olyan környezettudatos kiegészítőkkel vannak felszerelve, amelyekkel hatékonyan csökkenthetjük víz- és energia-felhasználásunkat (pl. vízbefecskendezés). 

Használat, karbantartás

 • Ha van energiatakarékos program, akkor használjuk gyakran! Ekkor a mosás 60C-os helyett 40C-os mosóvízben történik, meghosszabbított mosási idővel, viszont intenzívebb mosással. Ez azért energiatakarékos, mert az energiafogyasztás kb. 90 %- ért felelős vízmelegítést csökkentjük a 10%- ért felelős forgatási energia növelésével.                                                                                                                
 • A maximálisan mosható ruhamennyiségnél többet soha ne rakjunk a gépbe, mert az rontja a mosóhatást!Kevesebbet se, mert azzal energiát és vizet pazarolunk!                                                             
 • Használjuk a hőfokszabályozót! Például kevésbé koszos ruhákat elég 30 vagy 40C-os vízben mosni. 90C-os vízben pedig csak nagyon ritkán, a rendkívül szennyezett ruhákat mossuk!                                                          
 • Ha tudunk szabadban teregetni, használjuk a centrifuga-stop, illetve öblítő-stop pótfunkciókat. Így a centrifugáláson kívül még a vasalást is elhagyhatjuk. Ezzel időt és energiát is megtakaríthatunk.
 • A szűrőből minden huszadik mosás után távolítsuk el a szennyeződést, bolyhos textíliák mosása után pedig minden alkalommal.
 • A mosógépben a használat során vízkő válik ki, és szürkésfehér mész-szappan lepi be a fémfelületeket. Évente legalább egyszer indítsunk 60C-os, kímélő programot, s öntsünk a gépbe 2 liter, 20%-os ecetet. Az első öblítő program indulása előtt állítsuk le a gépet, és hagyjuk állni benne az ecetes levet egy napig. Néha forgassuk meg a dobot, és másnap melegítsük fel még egyszer!
 • Kerüljük a gyorsprogramok használatát! A rövidebb programok több vizet használnak el kilogrammonként, és általában a mosódob teljes feltöltésére sincs lehetőségünk. 
 • Válasszuk a pamut programokat! Mosáskor kevesebb vizet és energiát használnak el kilogrammonként. 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vízkőoldó, lefolyótisztító >>>

Intelligens és hatékony? >>>

A háziasszony szemszögéből >>>

 

 

 

Legyek ellen kutyaólba

Hogy kutyánkat ne zavarják a legyek, tegyünk az óljába, vagy a matraca alá fenyőtűt! A kutyát mossuk le sós vízzel!

Ablak- és tükörtisztítás

• Ablak, tükör legkönnyebben forró, ecetes vízzel tisztítható.
• Ha kevés alkoholt is teszünk az ablakmosó vízbe, az portaszító réteget képez.
• Konyhában az ablakra rakódott zsíros szennyeződést langyos, mosogatószeres vízzel távolítsuk el.
• Vágjunk ketté egy nyers, meghámozott burgonyát, és dörzsöljük le ezzel a piszkot az ablaküvegről, öblítsük utána le vízzel és dörzsöljük szárazra!
• A rászáradt légypiszkot hideg teába, vagy fölözött tej és hideg víz egyenlő arányú keverékébe mártott puha ruhával moshatjuk le.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A háziasszony szemszögéből >>>

Mit kerüljünk el, mit használjunk? >>>

Tavaszi nagytakarítás ... a tisztítószeres szekrényben is >>>

Bútorápoló, szőnyeg- és ablaktisztító szerek >>>


 


 

 

 

Dohos szagú bőrönd

A bőrönd nem lesz dohos, ha használat után enyhén ecetes törlőronggyal kitisztítjuk, majd nyitva kitesszük száradni, szellőzni.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ecetet a salátára ÉS a mosógépbe!

Tavaszi nagytakarítás... a tisztítószeres szekrényben is

Levegőfrissítés, illatosítás

 

Tisztítószerek és környezetbarát alternatíváik

A különféle tisztítószerek közös jellemzője, hogy irritálják a bőrt, a szemet, és veszélyesek az egészségre. E termékekhez olykor illatosító anyagokat adagolnak, amelyek szintén egészségügyi kockázatot jelentenek.

Amikor tisztítószert vagy festéket, lakkot választunk, részesítsük előnyben a víz alapúakat az oldószer alapúakkal szemben, illetve szerves anyagok használata esetén növényi eredetűt vegyünk kőolajszármazékok helyett! Ez utóbbiak az ipari tisztítás ellenére tartalmaznak szennyező anyagokat, és általában jóval lassabban bomlanak le, mint a növényi származékok. Az ásványi savak helyett, mint amilyen a sósav, használjunk természetes savakat: ecetet, citromot!

A súrolóporok klórozott hatóanyagokat és foszfátokat, sőt egyes edénytisztító szerek erős savakat illetve lúgokat (nátrium- illetve kálium-hidroxid) is tartalmaznak a kórokozók elpusztítása érdekében. Ezek a szerek azon túl, hogy szennyezik a környezetet, az egészségünknek se használnak. Az egyes ilyen szerekben található benzol például rákkeltő.

Kipróbálhatjuk a mikroszálas tisztítókendőket (a legtöbb drogériában már kaphatóak), amelyekhez sokkal kisebb mennyiségben, vagy egyáltalán nem szükséges tisztítószereket használni.

 

Általános tippek:

• A tisztítószerek nagymértékben terhelik környezetünket a bennük lévő vegyi anyagok miatt. Törekedjünk arra, hogy minél enyhébb hatóanyagú tisztítószert használjunk, a lehető legkisebb töménységben és mennyiségben!
• Számos erősebb vegyszer bőrünkkel érintkezve, vagy akár belélegezve allergiás reakciókat is kiválthat, ezért használjunk gumikesztyűt és szellőztessünk munka közben!
• Ne vásároljunk olyan tisztítószert, amelyen nincs könnyen követhető útmutató, adagolási tanács, mérce!

• Ablaktisztítók: kis mennyiségű, de jó mosóhatású felületaktív anyagot, az üveg száradását gyorsító komponenst (pl. izo-propilalkoholt) és vizet tartalmaznak.
Fertőtlenítők- és vécétisztítók: többnyire klór- és oxigéntartalmúak, így nem csak fertőtlenítenek, de fehérítenek is. Erősen mérgező formaldehidet, fenolt, krezolt stb. is tartalmazhatnak. A vízkőoldószerek erősen maró anyagok (pl. sósav, hangyasav, szalmiákszesz). A vízből kicsapódott kalcium- és magnézium-karbonátot oldják fel. 
Mosogató és lemosószerek: összetételük és hatásuk alapján a mosószerekhez állnak legközelebb. A mosogatószerek fő alkotórészei a felületaktív anyagok (tenzidek), amelyektől az edény cseppmentesen szárad, valamint a vízlágyító hatású foszfátok, illatosító anyagok és kézvédő adalékok. Ez utóbbiak a tenzidek bőrt szárító, bőrzsírt oldó hatását hivatottak ellensúlyozni. A lemosószerek különféle anyagok tisztítására szolgálnak, ezért összetételük a kezelendő felülettől függ. Nagyrészt folyékony halmazállapotban kerülnek forgalomba, oldatok, szuszpenziók formájában, a súrolószereket még finom szemcsékkel is dúsítják. Általános követelmény a semleges kémhatás.
• A padlóápoló szerek általában viaszt tartalmaznak: méhviaszt, mesterséges viaszt és paraffinszármazékokat, illetve ezek keverékeit. A fényesítő hatású anyagok eloszlatását oldószerek (benzin, terpentin stb.) segítik.
• A tűzhelytisztítószerek rendszerint maró hatású anyagokat (pl. marónátron) tartalmaznak, amelyek mérgezőek.

 

Környezet- és egészségbarát alternatívák:

Citromlé: gyenge, természetes sav. Fehérítőszerként, vízkőoldóként, fémtisztítószerként használhatod.
Mosószóda (nátrium-karbonát): általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Szennyes edények, tárgyak áztatásához 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Általános le- és felmosószer: egy liter forró vízhez három evőkanál mosószóda. Erősen szennyezett felületek tisztítására: egy liter forró vízben oldjunk fel egy evőkanál mosószódát. Leégett edények mosogatásához: 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldjunk fel.
• Szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát): hatásában a mosószódához hasonlít, de annál gyengébben lúgos, vízben jól oldódó fehér por. Élelmiszerüzletekben 50 g-os vagy gyógyszertárakban 200 g-os kiszerelésben szerezheted be. Mosdó, kád, csempe, wc-csésze tisztításakor nedvesítsük be a tisztítandó felületet, majd szórjunk rá szódabikarbónát, hagyjuk hatni 5-10 percig, majd töröljük le nedves ruhával!
• Ecetsav: remek vízkőoldószer, de akár fertőtlenítésre is alkalmas. A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kínos tisztaság

Tavaszi nagytakarítás ... a tisztítószeres szekrényben is

Természetes tisztítószerek a fürdőszobában

Természetes tisztítószerek a konyhában

Penész eltávolítása

Szőnyegtisztítás

 

 

 

 

 

Fémtisztítás

A fémtisztító szerek a fémáruk korróziós rétegének eltávolítására szolgálnak. Tisztításuk részben mechanikai hatáson (dörzsölő anyag, pl. kaolin, krétapor), részben pedig vegyi oldóhatáson (felületaktív anyag, pl. szalmiákszesz, oxálsav) alapszik. Gyakran ammóniát is tartalmaznak, amelynek tartós belélegzése egészségkárosodást okoz. 

Ezüst: Egy edénybe tegyünk egy maréknyi mosószódát és fél ökölnyi összegyűrt alufóliát! Tegyük közé a tisztítandó ezüstöt, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje az ezüsttárgyakat! A szennyeződés kicsapódik, és az alufóliára rakódik le. 
Króm: A  tisztítószerek könnyen megtámadják a krómtárgyakat, ezért ezeket célszerű almaecetes ruhával tisztítani, fényesíteni. 
Sárgaréz:  Használjunk ecetből, sóból és lisztből egyenlő arányban kevert tisztítómasszát! Átdörzsölés után alapos mosás szükséges! A régi réztárgyak újra fényesek lesznek, ha meleg víz és citromlé oldatával bekenjük őket.
Vörösréz:  A korrodált részeket aludttejjel távolíthatjuk el. Mosogatás után a tárgyat szárazra kell törölni!
Ólom: A fehér korrózióréteget többszöri kifőzéssel távolíthatjuk el. Az erősen elszennyeződött tárgyakat áztassuk ecetes oldatba, amelybe kevés sziksót is tettünk.

Fal, tapéta tisztítása

Meszelt fal
• Porszívóval tisztíthatjuk.
• Törlőkendő helyett használhatunk kiszuperált nejlonharisnyát - nem hagy pelyhet.

Tapéta
• A tapétán látható kéznyomokat boraxba mártott kendővel tüntethetjük el.
• Ha valami elmázolódott a tapétán, keverjünk kenőcsöt keményítőlisztből és hideg vízből! Vigyük fel a foltra, és hagyjuk megszáradni! A száraz lisztet keféljük le! Szükség esetén ismételjük meg a műveletet!
• Kipróbálhatjuk ezt is: tegyünk a foltra itatóspapírt, és vasaljunk rá! Ismétléskor tiszta itatóst használjunk!

Vasalás

• A vasalást, ha csak lehet, helyettesítsük kímélő mosással, gondosabb teregetéssel és száradás utáni azonnali hajtogatással!
• A vasalás csökkentéséhez a férfiak is hozzájárulhatnak, ha legfeljebb a zakó nélkül viselt ingeket vasal(tat)ják.
• Nyáron használjuk a mosógép centrifuga-stop programját, így megkíméljük a ruhákat a gyűrődéstől - vállfára akasztva „kilógják" magukat a pólók és az ingek.

• Ha ráégett az anyag a vasaló talpára, akkor a felmelegített, de nem túl forró vasalótalpat puha, szódabikarbónába vagy sóba mártott nedves ruhával töröljük át!

Legyek és kóbor állatok elriasztása a szeméttárolótól

• Az alaposan megtisztított kukát szárítsuk ki a napon, majd szórjunk bele némi szappanpelyhet!
• A kóbor kutyákat-macskákat a szalmiákszesz szaga riasztja el.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Mitől döglik a légy - veszélyes anyagok a háztartási rovarirtó szerekben >>>

Peszticidek a lakásban - a növényvédő, gombaölő és rovarirtó szerek veszélyeiről >>>

A gyermekeket is mérgezi a háztartási rovarirtó >>>

Betiltott rovarirtószerek >>>

 

 


 

 

Bográcstisztítás

A bográcsokat fahamu és étolaj keverékével dörgöljük át, majd puha ronggyal fényesítsük ki. A bekormozódott bogrács alját zsírral átdörzsölve, majd meleg mosószeres vízzel lemosva tisztíthatjuk meg - bár vannak, akik szerint a kormos aljú bográcsban fő igazán finomra az étel!

 

Kapcsolódó cikkek:

Tisztítószerek és környezetbarát alternatíváik

A háziasszony szemszögéből

Tisztítószerek hulladékai

 

 

 

 

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében