Praktikus ötletek

Praktikus ötletek » Étel-ital » Szupermarket, piac, kisbolt

Az egészséges táplálkozás alapelvei

1. Egyél igazi ételt! Próbálj meg az őseid fejével gondolkodni: keresd azokat az ételeket, amelyeket még ükszüleid is ismertek, és kerüld el azokat a modern élelmiszereket, amelyeket ők már nem ismernének fel.

2. Ne dőlj be! Előfordulhat, hogy azok az élelmiszerek, amelyeket az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részének tulajdonítanak, mégsem annyira értékesek, mint gondolnád (például a margarin ).

3. Kerüld a mesterséges anyagokat! Ha az élemiszer összetevői között olyat találsz, amit nem ismersz, inkább ne vedd meg! Bár nem biztos, hogy ezek ártalmasak, a túlzott feldolgozásra utalnak.

4. Kerüld el a szupermarketeket! Ha a helyi termelőtől vásárolsz, olyan teljes értékű zöldségekhez és gyümölcsökhöz juthatsz, amelyek frissebbek és lakóhelyed környezetéből jutnak el hozzád.

5. Válaszd a minőséget! A jó minőségű élelmiszerekből elegendő kevesebbet fogyasztani, hogy a szervezetünket megfelelő mennyiségű tápanyaggal lássuk el. Az egyik leghosszabb életű népcsoport tagjai, az okinavák, csak addig esznek, amíg azt nem érzik, hogy 80%-ban már jól laktak.

6. Részesítsd előnyben a növényi táplálékot! A növények értékes tápanyagokat tartalmaznak, és fogyasztásukkal a szervezetbe bevitt kalória mennyisége is csökkenthető (magas kalóriatartalmú magjaik kivételével). A húst nem feltétlenül kell elkerülnöd, de gondolj rá úgy, mint az étkezések ízesítőjére!

7. Ne csak a tudományt, hanem a kultúrát is kövesd! A nemzeti konyhák tradicionális ételei egészségesebbek, mint átlagos mai társaik. Nemcsak az a fontos, hogy a különböző kultúrák követői mit esznek, hanem az is, hogy ezt hogyan teszik (a francia konyha például nem főleg az ételei, hanem az étkezési szokásai miatt egészséges: kis adagok, közös étkezések és a nassolás elkerülése).

8. Főzz, ha teheted, a saját kertedből! Az évszázadok alatt kialakult konyhakultúra természetes bölcselete kiutat jelenthet a gyorskonyha csapdájából. A magadnak termesztett növényekkel már azelőtt gondoskodhatsz az egészségedről, hogy leülnél az asztalhoz enni.

9. Legyél igazi mindenevő: ne csak új ételeket próbálj ki, hanem színesítsd új fajokkal is az étrendedet! Így hatékonyan bizosíthatod szervezeted táplálékszükségletét, és jó hatással lehetsz a környezetedre is. Ha változatosan étkezel, támogathatod a természetes gazdálkodási módokat, csökkentve az egyoldalú nagyüzemi termesztés hátrányait.

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

 

Kapcsolódó anyagunk:

Kampány az egészséges táplálkozásért

 

Hogyan csökkentsük a szupermarketben történő vásárlás hatásait?

 • Tájékozódj az élelmiszerről, amit megvásárolsz, pl. az előállítási körülményeiről! Ha szupermarketben vásárolsz, akkor a termék címkéje alapján tájékozódhatsz, vagy keress információt a világhálón a gyártóról! A Cégmérce Szupermarket adatbázisa is segít a tájékozódásban.
 • Tudd, hogy mit tartalmaz az élelmiszer! Készétel vásárlása helyett inkább készítsd el magad az ételed már a legelső fázistól kezdve!
 • Vásárolj olyan élelmiszert, amely vegyszer nélkül is ízletes! Ne keresd a tökéletesnek látszó gyümölcsöt és zöldséget!
 • Vond be a családodat és a gyerekeket az élelmiszervásárlásba és elkészítésbe úgy, hogy azt ne kötelességnek, hanem eseménynek érezzék! Legyen ez egy családi program!
 • Vásárolj fair trade termékeket! (ld. Zöldülő ruhapiac >>>, Körkép a hazai fair trade piacról >>>)
 • A gyümölcsöt, zöldséget, húst, tejterméket, pékárut és italokat helyben, szezonjukban vásárold meg, vagy termeszd és készítsd el magad!
 • Próbálj ki egy közeli (bio)zöldség és -gyümölcs házhoz szállítót! Magyarországon ilyen a Nyitott Kert. Vagy csatlakozz egy közvetlenül a termelőtől vásárló hálózathoz! Magyarországon ilyen többek között a Szatyor.
 • Kérd meg a helyi szupermarketet, hogy tartson készleten helyi termékeket nagyobb választékban, és mind több terméken legyen tanúsító címke!
 • Kérj egyértelműbb, informatívabb és tisztességes árumegjelölést a szupermarketben!
 • Érdeklődj náluk a téged leginkább érdeklő szociális és környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos politikájuk, céljaik és eredményeik iránt!

Válaszd az idénynövényeket!

Amikor csak lehet, fogyassz idénygyümölcsöket és -zöldségeket! Az örök szezonnak ára van, amit a környezet illetve az egészséged fizet meg.

 

Miért vegyünk idénynövényt?

 • Ha az idénygyümölcsöket- és zöldségeket választod, nem támogatod a több ezer kilométernyi szállítás alatt keletkező környezetterhelést, sem a rengeteg energia és vegyszer használatát igénylő mesterséges termelést.
 • Az idényüket élő zöldségeket és gyümölcsöket nem kell éretlenül leszedni, hogy majd úgyis „megérik a hosszú út alatt".
 • A természetes körülmények között növekedett zöldségben és gyümölcsben több a tápanyag, a vitamin, és mivel frissebbek, finomabbak is, mint üvegházi vagy a hűtőházban beérett társaik.
 • Ezen kívül az idénytermények vásárlásával az importőr és szállító cégek, illetve távoli országok termelői helyett a helyi termelőket támogatod forintjaiddal.

Idénynövény adatbázisunkból megtudhatod, melyik gyümölcsnek és zöldségnek mikor van szezonja. Tovább az adatbázishoz >>>

 

Kapcsolódó cikkeink:

Eperszezon télen-nyáron?

Világlátta ételünk

Ha banánt veszel

A banán az egyik jellemző példa arra, hová vezetnek a nagy kereskedelmi hálózatok által diktált alacsony árak: súlyos társadalmi és környezetvédelmi problémákhoz. Mivel a banán az egyik legjövedelmezőbb termékcsoportba tartozik, a fogyasztói döntéseknek meghatározó szerepük lehet a jelenlegi helyzet megváltoztatásában.

 • Amikor banánt vásárolsz, nézd meg, honnan származik, és kérdezd meg az áruház illetékes vezetőjét, hogy milyen körülmények között termesztették! Ha ezekre a kérdésekre nem tud azonnal válaszolni, keresd fel újra a válaszért!
 • Tájékozódj weboldalak segítségével: www.bananalink.org.uk (angol és spanyol nyelven), www.banafair.de (német), www.tudatosvasarlo.hu (magyar)!
 • Ha szeretnél megismerkedni az ügy iránt érdeklődő emberekkel, vagy olyan kérdéseid vannak, amelyekre nem kapsz választ a megkérdezett cégektől, lépj kapcsolatba a Tudatos Vásárlók Egyesületével!
 • Győzd meg barátaidat és családodat arról, hogy a fogyasztói alternatívák, mint a méltányos kereskedelem termékei és a biotermékek, milyen fontosak!
 • Kérd meg az üzletláncot vagy boltot, ahol rendszeresen vásárolsz, hogy tartsanak készletet méltányos kereskedelemből származó vagy biotermékekből!
 • Fontold meg, hogy nem kellene-e fellépni az áruházláncok ellen, akik olyan szintre nyomják le a beszállítóiknak fizetett árakat, hogy ezzel ellehetetlenítik a tisztességes, környezettudatos, és társadalmilag felelős termelést! A www.tescopoly.org (angol nyelven) és a www.attac-netzwerk.de/mannheim/startseite/aktionen/lidl-kampagne (német nyelven) kampányt folytat a tisztességes banán- és tejárak érdekében.
 • Keress szövetségeseket, akkor is, ha nem értesz egyet teljes mértékben szövetségesed tevékenységével vagy mondandójával! Ha meg szeretnéd változtatni egy nagyvállalat hozzáállását, egyedül nem fog sikerülni.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Banán - a szupermarketek tisszeségtelen terméke

Vásárolj piacon - közvetlenül a termelőtől!

A budapesti piacok listája:

Fény utcai piac
1024 Budapest, Lövőház utca 12. (A Mammut mögött)
345-4101; 345-4105 
Nyitva:
H-P 6.00 - 18.00
Sz 6.00 - 14.00

• Kolosy téri piac
1033 Budapest, Kolosy tér
250-5104

Kórház utcai piac
1035 Budapest, Kórház utca 37-41.
367-3847, 48, 49, 50
Nyitva:
H 7.00 - 16.00
K-P 6.00 - 18.00
Sz 6.00 - 14.00

• Belvárosi Vásárcsarnok
1054 Budapest, Hold utca
332-3976 

• Hunyadi Piac
1067 Budapest, Hunyadi tér

Rákóczi téri Vásárcsarnok
1084 Budapest, Rákóczi tér 7-9.
476-3952 
Nyitva:
H: 06.00 - 16.00
K-P: 06.00 - 18.00
Sz: 06.00 - 13.00

Központi Vásárcsarnok
1093 Budapest, Vámház körút 1-3.
217-6067
Nyitva:
H: 06.00 - 17.00
K-P: 06.00 - 18.00
Sz: 06.00 - 14.00

• Bioritmus Csarnok
1106 Budapest, Fehér út 1-3. (A Cédrus Piac területén)
431-6858; 30/382-9161

Fehérvári úti Vásárcsarnok
1117 Budapest, Kőrösi József utca 7-9.
385-6563 
Nyitva:
H 6.30 - 17.00
K-P 6.30 - 18.00
Sz 6.30 - 14.00

• Lehel téri piac
1134 Budapest, Lehel tér

Bosnyák téri Vásárcsarnok
1147 Budapest, Csömöri út 9-11.
273-3144 
Nyitva:
H: 06.00 - 17.00
K-P: 06.00 - 18.00
Sz.: 06.00 - 14.00

 

Kapcsolódó cikkek:

50 kilométeres diéta - Pacolj, főzz, blogolj!

A zöldség az, ami összehozza az embereket

Legyen mindenkinek JÓ!

"Magyar termék" címkék

Vásárlók Könyve

Ha panaszod, észrevételed, véleményed van egy üzlet, vendéglátóhely működéséről, kérd a Vásárlók Könyvét!

Ezt minden boltban ki kell függeszteni jól látható helyre, íróeszközt is a bolt köteles biztosítani. Amennyiben panaszoddal hatósághoz, békéltető testülethez kívánsz fordulni, a bejegyzésed egy példányát őrizd meg. Ezzel bizonyíthatod, hogy problémádat megpróbáltad rendezni közvetlenül a kereskedőnél, szolgáltatónál.

2006. június 1-től a Vásárlók Könyvébe beírt panaszra 30 napon belül válaszolni kell.









 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében