Praktikus ötletek

Tippek környezetbarát síeléshez és snowboardozáshoz

Keressünk fenntartható termelésből származó síléceket és snowboardot! Támogassuk az olyan környezetbarát cégeket, amelyek szélenergiát használnak, bambuszból készült snowboardokat vagy Paulownia fából készült síléceket árulnak!

Használt sporteszközöket vegyünk, vagy ha nem sűrűn használjuk őket, akkor inkább csak kölcsönözzük a léceket vagy deszkát!

A sípályához próbáljunk tömegközlekedéssel eljutni, ha erre nincs lehetőségünk, akkor érdeklődjünk a helyi sí és snowboard üzleteknél, ugyanis sok ilyen bolt szervez ingajáratokat a sípályákhoz!

A síelés legkörnyezetbarátabb változata a sífutás, mégis nagyon kevesen választják a lejtőkön való lesiklás helyett - nem kell hozzá sífelvonókat, fűtött hüttéket vagy hógépeket üzemeltetni, és nyugodtabb környezetben, változatosabb tájakon való sífutás is ugyanolyan intenzív lehet, mint a hagyományos síelés.

Környezetbarát síruházatot és -felszerelést válasszunk - például növényalapú snowboard waxot vagy organikus anyagból készült szabadtéri ruházatot!

A már nem használt eszközöket adományozzuk el valamilyen segélyszervezetnek, vagy vigyük el olyan üzletbe, ahol gondosodnak az újrahasznosításáról!

Síeljünk helyi pályákon, vagy legalább minél közelebb otthonunkhoz, hogy ne növeljük nagyon a síelés szénlábnyomát magával az utazással is!

Ellensúlyozzuk a nagy utazásokat, cserébe támogassunk adománnyal olyan szervezeteket, amelyek megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos fejlesztésre fordítják pénzünket!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fontos tudnivalók a síelésről 

Fiatalokat vernek át a feketéző síeltetők 

Az ökoutazás tíz legfontosabb pontja. Min változtassunk utazáskor? 

Utazás a bolygón 

Utazótáska, avagy hogyan pakol a tudatos vásárló 

Utasbiztosítás - mire érdemes odafigyelni? 

Tippek munkába kerékpározáshoz

 

  • Tervezz előre! - az egyik ok, amiért az emberek nem szeretnek biciklivel munkába járni az, hogy nem akarnak leizzadni. Kis utánajárással mindenhol lehet zuhanyzót találni a közelben, például tornateremnél, uszodánál; és egy edzőterembe vagy uszodába szóló bérlet még mindig olcsóbb, mint a benzin.  Ne felejts el szappant, dezodort, törülközőt és egyéb tisztálkodószereket vinni.
  • Vigyél előre váltásruhát a munkahelyedre! - Viheted a ruhákat egy hátizsákban, habár attól leizzadhat a hátad. Másik jó megoldás a csomagtartóra erősíthető biciklistáska, viszont abban könnyebben összegyűrődnek a kényesebb darabok. Ha nem mindennap kerékpározol munkába, akkor az autós napokon vigyél be ruhákat egy vagy akár több napra előre, így biciklizéskor is kevesebb súlyt kell szállítanod, ami főleg kezdő kerékpárosoknál lehet nagy könnyebbség.
  • Egy öreg drótszamár is megteszi - a munkába menéshez nem kell, hogy menő verseny- vagy túrakerékpárod legyen, elég egy régi mountain bike. Kezdetben ne költs sokat a biciklire és a felszerelésre, hiszen ha tényleg használod később majd költhetsz rá még.
  • Legyen nálad tartalék gumibelső és tudj kereket cserélni! - soha nem tudhatod, hogy mikor kapsz defektet, és biztos nem akarod kilométereken keresztül tolni a kerékpárodat. Egy foltozó készlet is hasznos lehet, de még egyszerűbb, ha van nálad egy tartalék gumibelső, egy pumpa és a szükséges szerszámok. Így gyorsan kicserélheted a kidurrant kereket, és később megfoltozhatod otthon.
  • Légy óvatos! - Pofonegyszerűnek tűnhet, de érdemes tanácsokat olvasni a biztonságos biciklizéssel kapcsolatban, mielőtt nekivágsz a veszélyes városi forgalomnak.
  • A kerékpározás élvezet! - Nemcsak jó móka, hanem sokkal szórakoztatóbb, mint az autózás. Próbáld csak ki! Imádni fogod.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kerékpárral a munkába! >>> 

Kéne egy jó bicaj! >>> 

Városi bringázás 10 pontban >>> 

A barátod már bringával jár >>> 

Egy kerékpáros Magyarország felé >>> 

Kerékpározás télen is

Sokan félnek a hidegben, hóban való kerékpározástól. Ha az alábbi részletekre odafigyelünk, akkor télen is közlekedhetünk gyorsan, olcsón, egészségesen és környezettudatosan!

-    nagyon fontos az optimális, réteges öltözet; ne gátolja a mozgást, ne fázzunk és ne izzadjunk le benne,

-    kesztyűvel, valamint térd- és lábszárvédővel védekezhetünk a szembeszél és a hideg ellen a legjobban kitett testrészeken,

-    fejünket, arcunkat óvjuk sapkával, sállal és persze bukósisakkal,

-    szemünket olyan sport- vagy síszemüveggel védjük a menetszéltől, amely nem szűkíti a látóterünket,

-    még szezon előtt kenjük át korrodálódásgátlóval a kerékpárt, és minden használat után töröljük le puha, száraz ronggyal,

-    ha kicsit csökkentjük a nyomást a gumikban, akkor megnő a kerék tapadása, az alacsonyabb nyeregmagasság pedig lejjebb viszi a súlypontunkat, biztonságosabbá téve a közlekedést,

-    a korai sötétedés és gyakori köd miatt érdemes a városban is láthatósági mellényben vagy végtagjainkon fényvisszaverő pántokkal kerékpároznunk,

-    ha szabad ég alatt kell tárolnunk a biciklit, akkor fújjuk le fagyásgátló spray-vel, melyet szakboltokban, autósboltokban szerezhetünk be,

-    nem fog befagyni a lakat a kerékpárláncon, ha körbetekerjük egy textildarabbal, vagy nyílásával lefelé fordított állapotában hagyjuk magára.

 


Kapcsolódó cikkeink:

Télen is két keréken >>>

Biciklivel a magas benzinárak ellen >>> 

Kéne egy jó bicaj! >>>

Sokasodnak a kerékpáros kollégák >>>

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében