Praktikus ötletek

Praktikus ötletek » Ép test » Ruházat

Mit tehetünk a kinőtt vagy pecsétes babaruhákkal?

 

 • Ha jó állapotban van a ruha, ajándékozzuk ismerőseinknek vagy adománygyűjtő szervezetnek!
 • Ha még tervezünk gyereket vállalni, akkor őrizzük meg számára a használható darabokat!
 • Ha kislányunk van, ajándékozzunk neki néhány kisebb darabot, hogy a babáit öltöztethesse velük!
 • Azokat a ruhákat, amelyeken kivehetetlen pecsétek vannak, vágjuk fel 10-15 cm-es négyzetekre, és a folt nélküli anyagdarabokból varrjunk gyermekünknek kis takarót, amelyet később akár emlékbe is eltehetünk!
 • A pecsétes, használhatatlan részeket törlőruhának használhatjuk.

Miért nem "menő" a bőr?

A szőrmeipar gyakran kerül a természet- és környezetvédők kereszttüzébe, ezzel szemben a csupán az Egyesült Államokban másfél milliárd dolláros, évenként 100 millió állatbőrt felhasználó bőripar jó hírnévnek örvend. Sok hírességen láthatunk bőrszerelést, viszont közülük is egyre többen nyilatkoznak arról, hogy bőr mégsem annyira „menő", hogy emiatt állatokat irtsunk és mérgezzük bolygónkat.

Íme néhány érv a bőrrel szemben:

Habár nem gondolnánk, a bőripar óriási ökolábnyommal rendelkezik. Egységnyi termékre vonatkoztatva ugyanannyi energiát használ fel, mint az alumínium-, a papír-, a kőolaj-, az acél- vagy a cementgyártás. Sokan hangoztatják, hogy a kőolaj alapú bőralternatívák gyártása is nagymértékű szennyezéssel jár, de ez mindig a konkrét terméktől függ, ráadásul ezek az érvelők figyelmen kívül hagyják az állatjóléti szempontokat.

A bőripar nagymennyiségű mérgező anyagot használ. A króm-cserzési eljárás miatt a keletkező hulladék krómot tartalmaz, amelyet az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal veszélyesnek minősített. Ráadásul a cserzőműhelyek mellett nagyon magas ólom-, cianid- és formaldehid-szinteket mértek a talajvízben. Ezen kívül New York állam Egészségügyi Minisztériuma által kiadott tanulmány szerint a hererákban szenvedő betegeknek több mint a fele cserzőműhelyekben dolgozik.

A bőripar a fejlődő országokat is szennyezi. Mint minden más ipar, a bőripar is áthelyezte a legtöbb üzemét a fejlődő térségekbe, ahol olcsó munkaerőt talál és lazábbak a környezeti szabályozások. A munkások szörnyű körülmények között dolgoznak, mérgező anyagok sokaságát kell érinteniük és belélegezniük.

A bőrholmik előállítása gyakran kegyetlenséggel jár együtt. Az olyan vadállatokat, mint a zebra, bölény, ázsiai bivaly, vaddisznó, szarvas, kenguru, elefánt, angolna, cápa, delfin, fóka, rozmár, krokodil, gyík, kígyó többnyire kizárólag a bőre miatt ölik meg. Ezek a fajok gyakran veszélyeztetettek, vagy illegális a vadászatuk, és a haláluk általában nem gyors és fájdalommentes. Az alligátorokat például gyakran fejszével vagy kalapáccsal vágják fejbe, és még órákig szenvednek, mire kimúlnak. Más hüllőket sok esetben élve nyúznak meg, hogy bőrük megőrizze simaságát. Ezek az állatok csak napokkal később pusztulnak el.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Az ökodivat forradalma 

A ruha teszi 

Újrahasznosított táskák, piaci hangulat 

A fogyasztókat is szennyezik a ruhaipar vegyszerei 

Olcsó divat - milyen áron? 

Zöldülő ruhapiac - újracipő, biofarmer... 

Nem a ruha teszi a sztárt 

 

Tippek környezetbarát síeléshez és snowboardozáshoz

Keressünk fenntartható termelésből származó síléceket és snowboardot! Támogassuk az olyan környezetbarát cégeket, amelyek szélenergiát használnak, bambuszból készült snowboardokat vagy Paulownia fából készült síléceket árulnak!

Használt sporteszközöket vegyünk, vagy ha nem sűrűn használjuk őket, akkor inkább csak kölcsönözzük a léceket vagy deszkát!

A sípályához próbáljunk tömegközlekedéssel eljutni, ha erre nincs lehetőségünk, akkor érdeklődjünk a helyi sí és snowboard üzleteknél, ugyanis sok ilyen bolt szervez ingajáratokat a sípályákhoz!

A síelés legkörnyezetbarátabb változata a sífutás, mégis nagyon kevesen választják a lejtőkön való lesiklás helyett - nem kell hozzá sífelvonókat, fűtött hüttéket vagy hógépeket üzemeltetni, és nyugodtabb környezetben, változatosabb tájakon való sífutás is ugyanolyan intenzív lehet, mint a hagyományos síelés.

Környezetbarát síruházatot és -felszerelést válasszunk - például növényalapú snowboard waxot vagy organikus anyagból készült szabadtéri ruházatot!

A már nem használt eszközöket adományozzuk el valamilyen segélyszervezetnek, vagy vigyük el olyan üzletbe, ahol gondosodnak az újrahasznosításáról!

Síeljünk helyi pályákon, vagy legalább minél közelebb otthonunkhoz, hogy ne növeljük nagyon a síelés szénlábnyomát magával az utazással is!

Ellensúlyozzuk a nagy utazásokat, cserébe támogassunk adománnyal olyan szervezeteket, amelyek megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos fejlesztésre fordítják pénzünket!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fontos tudnivalók a síelésről 

Fiatalokat vernek át a feketéző síeltetők 

Az ökoutazás tíz legfontosabb pontja. Min változtassunk utazáskor? 

Utazás a bolygón 

Utazótáska, avagy hogyan pakol a tudatos vásárló 

Utasbiztosítás - mire érdemes odafigyelni? 

Tippek környezetbarát ruhásszekrényhez

 

 • Bánjunk jól a ruháinkkal, vigyázzunk rájuk, hogy hosszabb legyen az élettartamuk!
 • Sajátítsuk el az alapvető varrási ismereteket, hogy magunk is megjavíthassuk ruháinkat és felvarrhassuk leszakadt gombjainkat!
 • Ha magunk nem boldogulunk, keressünk fel egy helyi szabót!
 • Végső soron adományozással, elcseréléssel, vagy más célú felhasználással (pl. törlőrongyként) is meghosszabbíthatjuk ruháink életét.
 • A vegytisztítás olyan „luxus", amit a Földünk egyszerűen nem engedhet meg magának, az ehhez használt mérgező perklóretilén vegyületnek számos egészségügyi és környezeti káros hatása ismert.
 • Ne vásároljunk olyan ruhát, amely vegytisztítást igényel!
 • Gondoljuk át, hogy ténylegesen hány kabátra, hány pár cipőre stb. van szükségünk, ne vásároljunk feleslegesen!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Az ökodivat forradalma

A ruha teszi

Zöld ruhák: Tanúsító védjegyek, címkék 

Újrahasznosított táskák, piaci hangulat

A fogyasztókat is szennyezik a ruhaipar vegyszerei

Olcsó divat - milyen áron?

Zöldülő ruhapiac - újracipő, biofarmer...

Nem a ruha teszi a sztárt

Divatos „zöld" öltözködés

Egész életünkben ugyanazokat a ruhákat koptatni egyszerű módja lenne a zöldebb életvitelnek, de a legtöbb öltözékünk nem tart ki ilyen sokáig. Követhetjük a folyton változó divatot újabb ruhák vásárlása nélkül, ha már nem hordott vagy aktuális ruhadarabjainkat újra divatossá alakítjuk.

 • Már nem hordott selyemsálakból, vagy kendőkből még a varrásban kevésbé jártasak is könnyen készíthetnek szoknyát, amely rendkívül jól mutat egy széles övvel és egy egyszerű pamut felsővel
 • Linyúlt pólóinkból kihívó, szellős nyári felsőt készíthetünk egy olló segítségével: vágjuk le az ujjakat és vágjunk V alakú nyakat a póló elejére és hátuljára. Ezután függőlegesen vágjuk teljesen ketté a ruhadarab hátát, és két vízszintes bevágással osszuk 3-3 egyforma részre. Ezeket csomózzunk össze miután felvettük a felsőt.
 •  Ha meguntuk a régebbi, hosszú ruháinkat, átalakíthatjuk őket a mostani trendben főszerepet kapó rövid ruhává, szoknyává. Nem kell hozzá más, csak egy olló és egy varrógép.
 •  Környezetbarát textilfestékkel feldobhatjuk bármelyik unalmas ruhadarabunkat, vagy vidámabbá tehetjük gyermekünk ruháit. Különösen „zöld" lesz az öltözék, ha valamilyen öko-üzenetet vagy szimbólumot festünk az anyagra. Természetes festéket magunk is készíthetünk gránátalmából vagy őrölt kávé és víz keverékéből.
 • Maradék tüll, pamut vagy szatén anyagból és egy egyszerű láncból elegáns, eredeti nyakláncot készíthetünk. Egy kb. 50x8 cm-es anyagdarabot hajtsunk félbe hosszában és fodorszerűen összeráncolva varrjuk át, hogy egy hosszú alagút keletkezzen. Ezen (egy biztosítótű segítségével) keresztülbújtatva a láncot, már nyakunkba is akaszthatjuk különleges ékszerünket.
 • Műtősruhából kényelmes, fiatalos nyári öltözéket készíthetünk, ha a nadrág szárát annyira levágjuk, hogy miniszoknyaként viselhessük, a felső részéből pedig ujjatlan blúzt szabunk.

 

Kapcsolódó cikkek:

Zöld ruhák: Tanúsító védjegyek, címkék

Zöldülő ruhapiac - újracipő, biofarmer...

Tippek egy környezetbarát ruhásszekrényhez

Mit tehetünk a kinőtt vagy pecsétes babaruhákkal?

A ruha teszi

 

Környezetkímélő vásárlás

 • Mielőtt vásárolsz, gondold át, hogy valóban szükség van-e az adott termékre, esetleg nem lehetne kicseréltetni, megjavíttatni a régit!
 • Vásárolj újrahasznosított anyagokból készült termékeket, így érzékelhető lesz, hogy van igény az újrahasznosításra!
 • Ruhát turkálóból, könyvet antikváriumból válassz!
 • Használt bútorokat, ékszereket, műtárgyakat a BÁV-áruházakban (BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel) és a bolhapiacokon találsz.
 • A textilipari ás háztartási hulladékok újrahasznosításával készített díszeket, bútorokat és egyéb termékeket a Retextil Alapítvány honlapjáról rendelhetsz.
 • A Medence Csoport honlapján újrahasznosított anyagokból készült termékeik mellett hétvégi alkotó műhelyekről, valamint egyéb környezetvédelemmel és művészettel kapcsolatos projektekről tájékozódhatsz.

 


Kapcsolódó cikkeink:

Az etikus vásárlás
Vásárlási szokásaink és az ünnepek
Jótállás, szavatosság, termékfelelősség
Egy vásárlás nélküli nap nem sok tőlünk

Szempontok ruhavásárláshoz

A ruhákat a gyártás végén égésgátló (polibrómozott-bifenil-éter, PBDE) anyagokkal kezelik, ezek a vegyületek - a DDT-hez hasonlóan - az élőlények szervezetébe jutva csak nagyon lassan ürülnek ki, és feltételezhetően károsítják az ideg- és a szaporodási rendszert.

A széldzsekik anyaga jelentős mennyiségű egészségre veszélyes fluorozott vegyületet (PFOS) tartalmaz. Ezek az anyagok amellett, hogy nehezen bomlanak le, felhalmozódnak az élő szervezetben, megzavarják az emlősök hormonháztartását, és hatással vannak a termékenységre is. A ruhák díszítésére használt matricák hormonhatású ftalátot tartalmaznak.

 

Megoldás:

 • Az újonnan vásárolt ruhákat az első használat előtt is mossuk ki, így a kezelésükre használt anyagok egy részétől megszabadulhatunk.
 • Részesítsük előnyben a természetes alapanyagú, minősített (pl. pamut és gyapjú) ruhákat!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fogamzásgátlók a textíliákban

Zöldülő ruhapiac - újracipő, biofarmer...

Mire figyeljünk óravásárláskor?

 • Alapvető szempont, hogy szaküzletben vásároljunk órát. Jogos a kérdés, hogy honnan ismerhető fel a szaküzlet. Az üzlet és az eladótér magáért beszél (tiszta, világos, az eladók udvariasak stb.). A kirakatban, illetve a vásárló által látható helyen elhelyezett órák pontos időt mutatnak, vagy megadott időn állnak (általában 10 óra 10 perc).
 • Amikor bemutatják az órát, annak a pontos időt kell mutatnia! Az órát megtekintésre a vevőnek átadják (ha visszaveszik, gondosan áttörölgetik, és ezt teszik csomagolás előtt is).
 • Ha az órát fotón mutatják, a mutatók úgy álljanak, hogy minden részlet és felirat látható legyen a számlapon! Ez érvényes a kirakatban elhelyezett órákra is.
 • A használati utasításon és a garanciajegyen szerepelnie kell az óra márkanevének, fantázianevének, tokszámának, szerkezetszámának és a szerkezet meghatározásának.
 • Új óra eladásakor a tokot nem nyitják ki. Ha a tulajdonos kíváncsi a szerkezetre, ezt külön képen (katalógusból) mutatják meg. A vevő kívánságára közlik a szerkezet pontos adatait. Nem elegendő, ha csak azt mondják kvarc (Quartz), svájci vagy mechanikus.
 • Az eladónak részletesen el kell magyaráznia, és a gyakorlatban is bemutatnia az óra működését. (Ez szerepeljen a használati utasításon is.) Írásban és szóban is célszerű elmagyarázni a használati körülményeket.
 • Rendkívül fontos, hogy felhívják a figyelmet a rendszeres karbantartásra.
 • Vásárlás után őrizzük meg a számlát és a jótállási jegyet!
 • Tudjuk meg a javító szervizek pontos helyét! Érdemes már a vásárlás után meggyőződni a szerviz létezéséről (személyesen felkeresni, telefonon felhívni, internetes oldalát megnézni).

 

Milyen tájékoztatás kérhető a közepes vagy kiváló minőségű óra vásárlásakor?

 • Mikor készítették a szerkezetet?
 • Mikor szerelték tokba a szerkezetet?
 • Mikor végezték el a „0" szervizt?
 • Elemmel működő óra esetében, mikor gyártották az órában lévő elemet?

 

Ez általában a kb. 25-30 ezer forint kiskereskedelmi érték feletti órákra érvényes. A jelenlegi szabályozás értelmében 10 ezer forint érték alatti műszaki cikkre (az óra is ide tartozik) nem kötelező garanciát adni. Ha a kereskedő mégis ad, igen nagy kockázatot vállal. Az ilyen értékű órákhoz a gyártó cég általában nem biztosít alkatrész-utánpótlást.

Mit tehetsz régi harisnyáddal?

Ha már nem tudod hordani régi harisnyádat, de mégsem szeretnéd kidobni, próbáld ki a következőket:

1. Készíts illatzsákot! Vágd a harisnya szárait legalább négy darabba, és töltsd meg ezeket levendulával. Miután összekötötted a végeket, a kis zsákokat tedd az alsóneműs fiókba, ruhásszekrénybe, a kredencbe vagy akár a szoba egy eldugott sarkába, hogy ott illatozzanak.

2. A nejlonharisnya kiváló puha törlőkendőnek, a gyapjúharisnyát pedig nagyszerűen lehet tükrök és egyéb felületek fényesítésére használni.

3. Az alacsonyabb den számú harisnyákat használd folyadékok, például festékek, szűrésére!

4. A fiatal növényeket kötözd harisnyával a karóhoz! A harisnya anyaga és nyúlékonysága miatt nem sérti meg őket növekedés közben. ( A londoni botanikus kertekben is ezt a módszert használják.)

5. Használd a kertben! Elhasználódott harisnyáid segítségével megvédheted növényeidet vagy a zöldséges ágyást az állatok és gyerekek elől. Vágd le a harisnya oldalát, és miután kifeszítetted a zöldséges ágyás vagy a növény felett, rögzítsd a talajban vagy a növény száránál.

6. Készíts belőle játékot! Minden típusú harisnyából készülhet csúzli, kitömött játékállat vagy jelmez.

7. Tarts egy harisnyát az elsősegélydobozban! Szükség esetén használható rugalmas karfelkötőként vagy nyomókötések megerősítésére.

8. Ha egyenlő hosszúságúra vágod a harisnya két szárát, elszeged a végeket és vágsz két lyukat a harisnya lábfej részénél (egyet a hüvelykujjnak, egyet pedig a többinek), kész is a karmelegítő! A gyapjú harisnya kiválóan melegít, a díszes nejlonharisnyák pedig kiegészítői lehetnek alkalmi öltözékeknek.

9. Ha az öved elpattan, és van nálad egy harisnya, helyettesítheted, míg hazaérsz.

10. Régi harisnya szárában tárolj posztert vagy tapétát, így azok nem sérülnek meg!

 

Kapcsolódó cikkek:

Mit tehetünk a kinőtt vagy pecsétes babaruhákkal?

Tippek egy környezetbarát ruhásszekrényhez

Takarékoskodás A-tól Z-ig

 

Folteltávolítás bőrcipőkről

• Általános foltok eltávolításához dörzsöljük be a cipőt egy fél hagymával, majd ronggyal fényesítsük.
• A téli sófoltokat ecetes vízbe mártott ronggyal távolíthatjuk el.

Vasalás

• A vasalást, ha csak lehet, helyettesítsük kímélő mosással, gondosabb teregetéssel és száradás utáni azonnali hajtogatással!
• A vasalás csökkentéséhez a férfiak is hozzájárulhatnak, ha legfeljebb a zakó nélkül viselt ingeket vasal(tat)ják.
• Nyáron használjuk a mosógép centrifuga-stop programját, így megkíméljük a ruhákat a gyűrődéstől - vállfára akasztva „kilógják" magukat a pólók és az ingek.

• Ha ráégett az anyag a vasaló talpára, akkor a felmelegített, de nem túl forró vasalótalpat puha, szódabikarbónába vagy sóba mártott nedves ruhával töröljük át!

Ruhaszárítás: 4 aranyszabály

1. A lehető legmagasabb fokozaton centrifugázd a ruhát, hiszen minél kevesebb vizet tartalmaz, annál kevesebb idő kell a száradásra!
2. Amikor csak lehet, szabad levegőn szárítsd a ruhákat! A világos, illetve a fehér pamut ruhadarabokat érdemes napon szárítani, mert a napfény fertőtlenít és fehérít.
3. Ha ez nem lehetséges, fűtetlen szobában száríts!
4. Kerüld a szárítógépet! Ha mégis ezt használsz, válassz "A" energiaosztályba tartozót, és ne szárítsd túl a ruhákat!

Mosás: 6 alapszabály

1. Válogasd szét a szennyest 3 csoportba: fehérek, színesek, kényes anyagok!
2. Nézd meg a ruhákba varrt kezelési útmutatót!
3. Lehetőség szerint teljesen töltsd meg a mosógépet (kivéve a kényes anyagok és a gyapjú esetén)!
4. Mosószert a szennyes típusának megfelelően válassz és adagolj!
5. A lehető legalacsonyabb mosási hőmérsékletet válaszd (max. 60 fok a fehéreknél és színeseknél)! A szennyezettségtől függően 40 vagy 30 fok a megfelelő.
6. Használj környezetbarát, természetes anyagokból készült, újratölthető csomagolású mosószert!
7. Ha ragaszkodsz az illatos ruhához, bolti öblítő helyett használj inkább illóolajat! (Pár csepp illóolajat keverj el vízzel vagy ecettel, és öntsd az öblítő tartályba!)

További tippek:
Áztatás: az „idő" helyettesítheti a vegyszert, a hőt és az erőteljes súrolást is! Lúgos vízben, például mosószódában való egy órás áztatás során a szennyeződés nagy része fellazul. Ezek után kevesebb mosószerrel, kisebb hőfokon (pl. 40 oC-on) is ugyanolyan mosóhatást érhetünk el. Természetesen hosszú napokig ne hagyjuk ázni a ruhákat!
• Az új harisnya tartósabb lesz, ha az első viselés előtt kimossuk. Érdemes így tenni a fehérneműkkel is, ugyanis a gyártási folyamatok melléktermékeként olyan anyagok maradhatnak rajtuk, amelyek érzékeny bőrűeknél allergiás reakciókat válthatnak ki.
• Tisztává varázsolhatjuk még az erősen szennyezett kézelőket és gallérokat is, ha hajsamponnal kenjük be őket mosás előtt. A megsárgult gallérokat dörzsöljük be krétával, így könnyebben eltávolíthatjuk a szennyeződést! Szükség esetén ismételjük meg a műveletet!
• Gyapjúpulóver mosásakor keverjünk az utolsó öblítővízbe néhány kanál glicerint! Pulóverünk puha lesz, szálai nem irritálják majd bőrünket.
• A rosszul kimosott gyapjúholmit is helyrehozhatjuk, ha langyos, samponos vízbe áztatjuk. A sampon visszaadja a szálak rugalmasságát, így van rá esély, hogy ruhánk visszanyeri eredeti formáját.
• Erősen szennyezett ruhák (pl. munkaruházat) mosóvizébe keverjünk fél csésze szalmiákszeszt!
• Bársony tisztítására nagyon hatékony a korpa. Felmelegítjük, és addig dörzsöljük vele a bársonyt, amíg egészen meg nem tisztul. Amint látjuk, hogy a korpa elpiszkolódik, ki kell cserélni.  Ha nem túl szennyezett az anyag, megpróbálkozhatunk az alábbi módszerrel is: hígított szalmiákszeszbe mártott ronggyal töröljük át, majd szálirányban keféljük ki!
• Ha mosás előtt behúzzuk a ruhák zippzárait, azok tovább tartanak.

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Intelligens és hatékony? >>>

A háziasszony szemszögéből >>>

Védd a vizet >>>

Mosószerek, fehérítőszerek >>>

Tisztaság nagyüzemben - A patakparttól a mosodáig >>>

 

 

Molyriasztás, molyirtás

A molyokat ruhásszekrényünktől, gardróbunktól a levendula mellett a gézzsákba helyezett, megszárított ürömlevél is távol tartja, de ugyancsak elriasztja őket a gyűszűvirág, a fahéj, a fekete bors és az ibolyagyökér porának egyenlő arányú keveréke is. Az is hatékony módszer, ha a ruhák közé szárított narancshéj darabokat teszünk.

Ha már találtunk a lakásban molylepkét, akkor alaposan tisztítsuk ki a szekrényt, fiókot! Porszívózzuk át, majd ronggyal alaposan töröljük ki a sarkokat is, hogy megszabaduljunk a petéktől is!

Ha ruhán találjuk a jeleket (jellegzetes rágás-nyomok), akkor mossuk ki, majd lógassuk a napra! A molyos ruhát ugyancsak betehetjük rövidebb időre a fagyasztóba! Mind a két módszer megöli a lárvákat és petéket egyaránt.  

Végül, ha a szőnyegünkben észlelünk molykárt, borítsunk rá vizes ruhát és forró vasalóval gőzöljük át! A forró gőztől a peték elpusztulnak.

Forrás: 1111 hasznos tanács - háziasszonyoknak és férfiaknak (Bibliotéka Kiadó, 2005)

 

Kapcsolódó cikkeink:

Mitől döglik a légy - veszélyes anyagok a háztartási rovarirtó szerekben >>>

Betiltott rovarirtószerek >>>

 

 

 

Sófoltok eltüntetése cipőről

Keverj össze egy kevés vizet és háztartási ecetet 1:1 arányban! A keverékbe mártott ronggyal töröld át a cipőt!

Válaszd a kompakt mosóport!

Az EuroCompact logóval ellátott kompakt mosóporokból egyharmadnyival kevesebbet kell használni.

Használatával kevesebb vegyi anyag kerül a vizekbe, emellett csökken a gyártás, a szállítás és a felhasználás során felhasznált energia.

 

Kapcsolódó cikkek:

Mosópor: kiválasztás, adagolás, alternatívák

Április végén jön a kompakt mosópor

Mosópor: összetevők

Tisztítószerek és környezetbarát alternatíváik

Tavaszi nagytakarítás...a tisztítószeres szekrényben is

 

 

Mosópor: összetevők

Amosószerek egyes alkotói bőrirritáló hatásúak vagy mérgezőek lehetnek (pl.fehérítő adalékok), illetve az élővizeket is károsíthatják (pl. felületaktívanyagok). A mosószerekből a környezetbe, a természetes vizekbe kerülő foszforfelborítja a biológiai egyensúlyt. A legelterjedtebb fehérítő hatóanyag anátrium-hipoklorit, amely szerves anyagokkal reagálva számos egészségügyiproblémát okozó, klórozott szerves anyagot eredményez. 

A tenzidek felületaktív anyagok, melyek a mosópor legfontosabb összetevői. Természetes, illetve viszonylag szelíd előállítású tenzid a szappan, melynek reszeléke kézi és gépi mosáshoz is jó.

A vízlágyítókra azért van szükség, mert a mosóporok összetevői (pl. anionos tenzidek) kemény vízben oldhatatlan csapadékot képeznek a kálcium- és magnézium ionokkal, és ezáltal a mosószerek hatékonysága csökken. Ugyanerre az okra vezethető vissza a vízkő kialakulása is, amely a mosógép élettartamát rövidíti meg. . A mosógép fűtőszálának vízkövesedését környezetbarát módon is megelőzhetjük ecetes öblítéssel. Vízlágyításra leginkább foszfátot használnak, amely a természetes vizekben eutrofizációt (vízvirágzás) okozhat. A legkörnyezetkímélőbb megoldás a mosószóda használata.

A lúgok zsíroldó hatásuk miatt kerülnek a mosószerekbe, legismertebb képviselőjük a mosószóda. Mosószódával vizet lágyítani és (magában, szappanpehellyel vagy mosóporral keverve) mosni is lehet.

A vázanyagok megakadályozzák, hogy a mosópor összeálljon, hogy lúgossága semlegesítődjön, és általában fokozzák a vízlágyító hatást. A polifoszfát a leggyakoribb vázanyag. A foszfáthoz hasonlóan a vizek eutrofizációjához vezet.

Az optikai fehérítők szerves vegyületek, amelyek a színezékekhez hasonlóan megkötődnek a textílián. Elnyelik az ibolyántúli sugárzást, és kék fényt bocsátanak ki, ezzel kioltják a fehérneműk sárgás színárnyalatát. A ruha ragyogó fehérnek látszik, de ez nincs összefüggésben tisztaságával. Alkalmazásuk teljesen felesleges.

Oxidatív fehérítőszerként a mosóporokban leggyakrabban nátrium-perborátot használnak, amelynek fehérítő hatása 60 oC felett érvényesül a legjobban. A felszabaduló oxigén roncsolja a vér-, bor-, és gyümölcsfoltokat, elpusztítja a kórokozókat, tehát fertőtlenít is. 60 oC-nál hidegebb vízben fölösleges használni, mert fehérítő hatása kihasználatlan marad.

A mosószerek segédanyagai akadályozzák a túlzott mértékű habképződést, elősegítik a szennylebegtetést, szintetikusan vagy természetesen illatosítanak, vagy töltőanyagok, melyek szerepe a forma megtartása. Felesleges terhet jelentenek a környezetnek, a pénztárcának, és a csomag cipelőjének. A szintetikus mosószerek 30 %- a töltőanyag

Megoldás:

 • Vásárláskor részesítsük előnyben a foszfátmentes mosóport!

 • A mosószóda vagy a reszelt mosószappan automata mosógépben is használható.

 • Kerüljük az illatósító, selymesebb érzést adó, száradást könnyítő adalékanyagokat! Kísérletezzük ki, hogy mekkora a legkisebb elegendő mosóporadag! (A mosóporok csomagolásán a gyártók előszeretettel ajánlanak a szükségesnél nagyobb adagolást.)

 • A fehér ruhákhoz citromlevet, a színesekhez ecetet öntsünk a szín megtartása érdekében.

 • A nátrium-hipoklorit tartalmú szerek helyett sokkal kevesebb káros következménnyel jár az azonos hatásfokú hidrogén-peroxid használata, de a leginkább környezetbarát megoldás, ha a fehér ruhákat a napon szárítjuk.

 • Ne használjunk öblítőszert! Felesleges és allergén.

 • Mosószóda és egyéb hasznos anyagok beszerezhetők az Ökoszolgálattól.

Kapcsolódó cikkeink:

Intelligens és hatékony?

Öblítés

A probléma

A felületaktív anyagok egy csoportját alkotják a kationos tenzidek. Jelentőségük a mosószerek (anionos tenzidek) eltávolításában, vagyis öblítőszerként való használatukban van. A bolti öblítők hatóanyagai bevonatot képeznek a szövet szálain: ettől a ruha puha és illatos lesz, és a szintetikus szálas anyagok elektromos feltöltődése is csökken. A puhaságnak és az illatnak azonban ára van: 20%-kal csökken a textília nedvességfelvevő-képessége. A törlőrongyok, törölközők, pelenkák, fehérneműk illatos öblítése így többet árt, mint használ.

A kationos felületaktív vegyületek nem bomlanak le teljesen a víztisztító berendezésekben, tehát terhelik az élővizeket. Ezenkívül a szintetikus öblítők hatóanyagai, mivel a textíliában maradnak, bőrirritációt is kiválthatnak az arra érzékenyebb személyeknél.

A megoldás

• Sokan egyáltalán nem használunk öblítőt, és nem érezzük hiányát. Próbáld ki te is egyszer, hogy teljesen elhagyod használatát! 
Az ecet minden textília színélénkítő, puhító hatású öblítőszere. Öntsünk az öblítőtartályba előzőleg vízzel háromszorosára hígított 20%-os ecetet! Ne féljünk, nem marad tőle ecetszagú a ruha. Semlegesíti a mosószer-maradványokat, megakadályozza a sötét pamutholmi csíkozódását, segít megőrizni a sztreccs (stretch) anyagok rugalmasságát.
Ha mindenképpen illatosítani szeretnénk a ruhaneműt, pár csepp illóolajat cseppentsünk az utolsó öblítővízbe!

Mosópor: kiválasztás, adagolás, alternatívák

Mosópor kiválasztása:
• Általánosságban elmondható, hogy a megfelelő mosóhatás elérése nem a márka kiválasztásán múlik, hanem sokkal inkább a mosási módszereken.
• Ne vásároljunk olyan mosószert, amelyen nincs könnyen követhető útmutató, adagolási tanács, mérce, vagy ha nem derül ki, hogy mennyi ruhát lehet vele kimosni.
• Nem szerencsés dolog, ha az adagolást térfogatban, a kiszerelést pedig tömegben adják meg (és persze nem jelzik a fajsúlyt). Ekkor ugyanis nem lehet megtudni, hogy hány kiló ruha mosásához, vagy hány rutinmosáshoz elegendő a mosószer.

Adagolás:
• A forgalomban lévő mosóporok dobozán feltüntetett adagolási útmutatókról kiderül, hogy a gyártók 250-300 ml mosópor használatát javasolják egy átlagos mosáshoz. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy vízlágyító használatával (pl. mosószóda) ez a mennyiség (a vízkeménységtől függően) akár 50 ml-re is redukálható.
• Előfordulhat, hogy a mosópor egy része nem oldódik fel, és a dob alján leülepszik. Ez akár 40%-os veszteséget is jelenthet. Ha mosás előtt a mosószer nem oldódik fel maradéktalanul, akkor nem távolítja el a szennyeződést, és feleslegesen szennyezi a vizeket. Hogy ez ne forduljon elő, csomagoljuk be a mosóport egy konyharuhába, és tegyük közvetlenül a mosódobba! 

Alternatívák:
• A  mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Áztatáshoz 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Ha mosóporunkhoz mosószódát keverünk, kevesebb mosópor, az ajánlott mosóporadag akár egyötöde is elegendő. Ajánlott adagolás: 50 ml mosópor + 50-100 ml mosószóda.
• Készíthetünk mosószappanból szappanpelyhet sajtreszelő segítségével - ezzel a mosóport lehet helyettesíteni. A szappanpehely gyapjúkímélő mosásra is alkalmas. Az élővizekben teljesen lebomlik, ezért a mesterséges detergensekhez képest környezetkímélő.  Mosószappant bármely illatszerboltban beszerezhetünk.
• A szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) hatásában a mosószódához hasonlít, de annál gyengébben lúgos, vízben jól oldódó fehér por.
• Az utolsó öblítővízbe keverve az ecet lágyítja a mosott ruhát, és élénkíti a színeit. Az öblítőtartályba az előzőleg vízzel háromszorosára hígított 20%-os ecetet önts, a jelzés szerint vagy egy csészényit.
• A fa elégetése után keletkezett hamut vízzel összekeverve lúgos oldatot kapunk, amely kiválóan alkalmazható ruhák tisztítására. 
• Az indiai mosódió a szappanfafélék családjába tartozó Sapindus mucorossi (Soapnut tree-ang.) termése. Ezek a trópusi és szubtrópusi növények a bennük található különleges anyagnak, a saponinnak köszönhetik nevüket. A saponin vízzel érintkezve habzani kezd, és úgy hat, mint a szappan. Ez a jelentős mosóerővel rendelkező anyag rendkívül nagy koncentációban (14%) és kiváló minőségben található meg a szappanfa termésének héjában. A fa természetes élőhelye Dél-India, ahol már évszázadok óta termesztik és használják termését. A saponin zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából, anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy kár keletkezne az anyag szerkezetében. A mosódió nem tartalmaz agresszív, környezetszennyező és bőrirrtáló, allergizáló foszfátokat és tenzideket. Használata megfontolandó, hiszen eredeti élőhelyétől több száz kilométerre kell szállítani. Egy olvasónk kérdésére utánanéztünk, mennyire hatásosak.

Cipővásárlás

Cipővásárláskor a következőkre figyelj:

 • a cipőn kötelező feltüntetni a gyártó, forgalmazó, vagy importőr nevét, a származási helyet, a felhasznált anyagokat.
 • a gyártónak, vagy az importőrnek egyértelműen meg kell jelölnie, mire alkalmas az esetenként több tízezer forintos áru,
 • sportcipők esetén azt is közölni kell a vásárlói tájékoztatókon, hogy milyen sporthoz készült, beltéri vagy kültéri használatra. Ezt tudnod kell, ugyanis ha valaki egy drága szabadidő-cipőt erős igénybevételt jelentő sportolásra használ és a cipő idő előtt tönkremegy, az nem rendeltetésszerű használatnak minősül, elveszíti a szavatosságát.

 

Kapcsolódó cikkek:

Zöldülő ruhapiac - újracipő, biofarmer...

Zöld ruhák: Tanúsító védjegyek, címkék

A Greenpeace detoxikálóba küldi a ruhaipart

Tippek egy környezetbarát tuhaásszekrényhez

Olcsó divat - milyen áron?

 

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében