Praktikus ötletek

Praktikus ötletek » Otthon és Iroda » Lakóhely, környék

Jégmentesítés zölden

A síktalanítás lehetséges környezetkímélő módszerei:

-       mechanikus tisztítás;

-       tiszta homok;

-       sóder;

-       lebomló faforgács;

-       transheat (karbamid-ammónium-nitrát, környezetbarát folyékonyjégoldó);

-       karbamid (nitrogénes műtrágya, amit bomlásgátló anyaggal kell összekeverni, mert a szabad levegőn ammóniagáz formájában hamar elpárolog, mínusz 20 fokig hatásos);

-       vinasz nevű szeszgyári melléktermék (mínusz 10 fokig is megbízhatóan alkalmazható);

-       só-homok keveréket.

Az Európai Unióban nincs egységes szabályozás az utak síkosság mentesítésére. Ausztriában vagy a skandináv országokban tilos a sózás.

Tippek munkába kerékpározáshoz

 

 • Tervezz előre! - az egyik ok, amiért az emberek nem szeretnek biciklivel munkába járni az, hogy nem akarnak leizzadni. Kis utánajárással mindenhol lehet zuhanyzót találni a közelben, például tornateremnél, uszodánál; és egy edzőterembe vagy uszodába szóló bérlet még mindig olcsóbb, mint a benzin.  Ne felejts el szappant, dezodort, törülközőt és egyéb tisztálkodószereket vinni.
 • Vigyél előre váltásruhát a munkahelyedre! - Viheted a ruhákat egy hátizsákban, habár attól leizzadhat a hátad. Másik jó megoldás a csomagtartóra erősíthető biciklistáska, viszont abban könnyebben összegyűrődnek a kényesebb darabok. Ha nem mindennap kerékpározol munkába, akkor az autós napokon vigyél be ruhákat egy vagy akár több napra előre, így biciklizéskor is kevesebb súlyt kell szállítanod, ami főleg kezdő kerékpárosoknál lehet nagy könnyebbség.
 • Egy öreg drótszamár is megteszi - a munkába menéshez nem kell, hogy menő verseny- vagy túrakerékpárod legyen, elég egy régi mountain bike. Kezdetben ne költs sokat a biciklire és a felszerelésre, hiszen ha tényleg használod később majd költhetsz rá még.
 • Legyen nálad tartalék gumibelső és tudj kereket cserélni! - soha nem tudhatod, hogy mikor kapsz defektet, és biztos nem akarod kilométereken keresztül tolni a kerékpárodat. Egy foltozó készlet is hasznos lehet, de még egyszerűbb, ha van nálad egy tartalék gumibelső, egy pumpa és a szükséges szerszámok. Így gyorsan kicserélheted a kidurrant kereket, és később megfoltozhatod otthon.
 • Légy óvatos! - Pofonegyszerűnek tűnhet, de érdemes tanácsokat olvasni a biztonságos biciklizéssel kapcsolatban, mielőtt nekivágsz a veszélyes városi forgalomnak.
 • A kerékpározás élvezet! - Nemcsak jó móka, hanem sokkal szórakoztatóbb, mint az autózás. Próbáld csak ki! Imádni fogod.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kerékpárral a munkába! >>> 

Kéne egy jó bicaj! >>> 

Városi bringázás 10 pontban >>> 

A barátod már bringával jár >>> 

Egy kerékpáros Magyarország felé >>> 

Hogy alakítsunk ki kukabarát környezetet?

A kukatároló és annak környéke a társasházak egyik legkritikusabb pontja: ha nincs megfelelően kialakítva és karban tartva, az bizony nagyon zavaró. 12 lépés, hogy lehet kultúráltabbá tenni a kukatárolót, s megkönnyíteni a fenntartást.

 1. Szinte minden társasház rendelkezik olyan kis helyiséggel, vagy lépcső alatti területtel, amelyet le tudnak választani, és kukatárolónak tudnak kialakítani. Ne fogadja a házba betérőket a kukák látványa!
 2. Ha a kukatárolót lépcsők választják el a kaputól, s a kukákat nehéz a lépcsőn legurítani, egy egyszerű, elmozdítható sínpárt javaslunk, melynek használata megkönnyíti a kukák lecsúsztatását a lépcsőkön.
 3. Ha a társasház nem tudja megoldani, hogy a kukák a szolgáltató által elvárt módon a ház elé kerüljenek, ne csüggedjenek, beszéljenek a kukákat elszállító dolgozókkal, mert ők, illetve a kerületben ilyen tevékenységet ellátók vállalják a kukák kihelyezését és mozgatását.
 4. Tegyenek ki a társasház lakóihoz szóló A kukatároló rendje és használata című felhívást!
 5. Használjanak szemetes zacskót, abba gyűjtsék a lakók a szemetet!
 6. Mindig nyomják bele a szemetet a kukába, ne mellé tegyék, ha tele van a kuka! Ezt a kukákon felirattal is jelezhetik.
 7. Szelektív hulladékgyűjtésnél tegyenek ki használati utasítást, segítséget a lakóknak, hogy mit jelent a szelektív hulladékgyűjtés, hogyan kell gyűjteni a hulladékot! A jobb megkülönböztetés érdekében a szelektív kukák tetejét lássák el a használati termék feliratával (FÉM, PAPÍR, MŰANYAG)!
 8. Hívják fel a lakók figyelmét feliratok, matricák segítségével arra, hogy tapossák laposra flakonjaikat, kiürült konzerves-, italos- és kartondobozaikat! A falra akár flakontömörítő készülék is erősíthető (kb. tízezer forintért kapható).
 9. A zavaró, kéretlen, esetleg illegális plakátok visszaszorítása érdekében használjanak hirdetőfalat, minden egyéb, más helyen kifüggesztett papírt azonnal távolítsanak el!
 10. Postaládai papírok gyűjtésére használjanak külön kultúrált kis szemetest!
 11. A lakók idegeneket a kaputelefonon keresztül ne engedjenek be, mert a kukatárolók már a hajléktalanok kedvenc terepei, ahol hihetetlen rendetlenséget tudnak okozni. Esetleg kamerával is elláthatják a bejárati részt, de erre figyelmeztetni kell a betérőket!
 12. Végül, de nem utolsó sorban: a lakók köszönjék meg a társasházba betérőknek, hogy ők is vigyáznak a rendre és tisztaságra!

 

Forrás: Szeretem Budapestet Mozgalom

Só helyett homokot a járdára!

Az utakra, járdára szórt só rendkívül káros - nemcsak a cipődet teszi tönkre, de rossz a fáknak, kisebesíti a kutyák tappancsait, rongálja az autók karosszériáját stb.

Só helyett használj homokot, fahamut, fűrészport!

További szakirodalom angolul itt.

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében