Praktikus ötletek

Autóvezetési tippek

Az alábbi tippek közhelyeknek tűnhetnek, de ha szokássá válnak, pénzt spórolhatunk velük, és a környezetet is kíméljük.  

 • Az abroncsnyomás megfelelő beállítása és a rendszeres szervizelés egyaránt növelik a hatékonyságot.
 • A többletsúly növeli az üzemanyag-fogyasztást. Ellenőrizd, hogy valóban mindenre szükséged van-e, ami megbújik a csomagtartóban!
 • A légkondicionálás is nagyban hozzájárul az üzemanyag-felhasználáshoz, ezért csak akkor használd, ha tényleg szükséges!
 • Vezess egyenletesen! A nagy fékezések és gyorsítások sok energiát igényelnek és az autót is igénybe veszik.
 • Ne járasd feleslegesen a motort, amikor megállsz akármilyen rövid időre is, ha biztonságos, állítsd le az autót!
 • Vezess lassabban! Nagyobb sebességnél jelentősen nagyobb az üzemanyag-fogyasztás.
 • A nagyobb sebességfokozatok hatékonyabbak. Kapcsolj fel, amilyen hamar csak lehet!
 • Kösd össze az utazásaidat! Intézz több teendőt egy utazás alkalmával, vagy fuvarozz el egy ismerőst!

 

Kapcsolódó cikkeink:

A legnagyobb háziállat >>>

Takarékos vezetés dinamikus haladással >>>

Mikor cseréld le mostani autód >>>

A változás útján? Mit tehet a tudatos vásárló, ha autót vesz - I. rész >>>

Zöldfülű sofőrök: hogyan vezessünk energiatakarékosan? >>>

Utazz telekocsival!

Ha mindenkép autóval utazol, érdemes minél több útitársat beszervezni magad mellé, így nem csak az egy főre eső költség csökken, de egy kis szerencsével kellemes társaságban töltheted az időt.

A Magyarországon is elterjedt telekocsi-rendszer lényege, hogy a sofőr útitársat, az utas pedig sofőrt keres, és együtt utaznak az út egy részén vagy a teljes úton .

Előnyei:

 • Csökken az egy főre jutó költség.
 • Csökken forgalom, így mindenki hamarabb érhet célba.
 • A kisebb széndioxid-kibocsátással kisebb környezetterhelés jár együtt.
 • Javul a levegőminőség, ami csökkenti az légszennyezéshez kapcsolódó megbetegedéseket.
 • Útitársakkal együtt autózni (majdnem) mindig szórakoztatóbb, mint egyedül

 

Magyar telekocsi oldalak:

Oszkár >>>

Autosztunk >>>

Nagy Kaland >>>

Utazzolcsón.net >>>

Zivi >>>

 

Kapcsolódó cikkeink:  

Oszd meg és vezess! 

Saját autó vagy taxi? 

Budapest, közlekedj okosan? 

Budapest nyerte a környezetkímélő közlekedésért járó EU-díjat 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tippek munkába kerékpározáshoz

 

 • Tervezz előre! - az egyik ok, amiért az emberek nem szeretnek biciklivel munkába járni az, hogy nem akarnak leizzadni. Kis utánajárással mindenhol lehet zuhanyzót találni a közelben, például tornateremnél, uszodánál; és egy edzőterembe vagy uszodába szóló bérlet még mindig olcsóbb, mint a benzin.  Ne felejts el szappant, dezodort, törülközőt és egyéb tisztálkodószereket vinni.
 • Vigyél előre váltásruhát a munkahelyedre! - Viheted a ruhákat egy hátizsákban, habár attól leizzadhat a hátad. Másik jó megoldás a csomagtartóra erősíthető biciklistáska, viszont abban könnyebben összegyűrődnek a kényesebb darabok. Ha nem mindennap kerékpározol munkába, akkor az autós napokon vigyél be ruhákat egy vagy akár több napra előre, így biciklizéskor is kevesebb súlyt kell szállítanod, ami főleg kezdő kerékpárosoknál lehet nagy könnyebbség.
 • Egy öreg drótszamár is megteszi - a munkába menéshez nem kell, hogy menő verseny- vagy túrakerékpárod legyen, elég egy régi mountain bike. Kezdetben ne költs sokat a biciklire és a felszerelésre, hiszen ha tényleg használod később majd költhetsz rá még.
 • Legyen nálad tartalék gumibelső és tudj kereket cserélni! - soha nem tudhatod, hogy mikor kapsz defektet, és biztos nem akarod kilométereken keresztül tolni a kerékpárodat. Egy foltozó készlet is hasznos lehet, de még egyszerűbb, ha van nálad egy tartalék gumibelső, egy pumpa és a szükséges szerszámok. Így gyorsan kicserélheted a kidurrant kereket, és később megfoltozhatod otthon.
 • Légy óvatos! - Pofonegyszerűnek tűnhet, de érdemes tanácsokat olvasni a biztonságos biciklizéssel kapcsolatban, mielőtt nekivágsz a veszélyes városi forgalomnak.
 • A kerékpározás élvezet! - Nemcsak jó móka, hanem sokkal szórakoztatóbb, mint az autózás. Próbáld csak ki! Imádni fogod.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kerékpárral a munkába! >>> 

Kéne egy jó bicaj! >>> 

Városi bringázás 10 pontban >>> 

A barátod már bringával jár >>> 

Egy kerékpáros Magyarország felé >>> 

Kerékpározás télen is

Sokan félnek a hidegben, hóban való kerékpározástól. Ha az alábbi részletekre odafigyelünk, akkor télen is közlekedhetünk gyorsan, olcsón, egészségesen és környezettudatosan!

-    nagyon fontos az optimális, réteges öltözet; ne gátolja a mozgást, ne fázzunk és ne izzadjunk le benne,

-    kesztyűvel, valamint térd- és lábszárvédővel védekezhetünk a szembeszél és a hideg ellen a legjobban kitett testrészeken,

-    fejünket, arcunkat óvjuk sapkával, sállal és persze bukósisakkal,

-    szemünket olyan sport- vagy síszemüveggel védjük a menetszéltől, amely nem szűkíti a látóterünket,

-    még szezon előtt kenjük át korrodálódásgátlóval a kerékpárt, és minden használat után töröljük le puha, száraz ronggyal,

-    ha kicsit csökkentjük a nyomást a gumikban, akkor megnő a kerék tapadása, az alacsonyabb nyeregmagasság pedig lejjebb viszi a súlypontunkat, biztonságosabbá téve a közlekedést,

-    a korai sötétedés és gyakori köd miatt érdemes a városban is láthatósági mellényben vagy végtagjainkon fényvisszaverő pántokkal kerékpároznunk,

-    ha szabad ég alatt kell tárolnunk a biciklit, akkor fújjuk le fagyásgátló spray-vel, melyet szakboltokban, autósboltokban szerezhetünk be,

-    nem fog befagyni a lakat a kerékpárláncon, ha körbetekerjük egy textildarabbal, vagy nyílásával lefelé fordított állapotában hagyjuk magára.

 


Kapcsolódó cikkeink:

Télen is két keréken >>>

Biciklivel a magas benzinárak ellen >>> 

Kéne egy jó bicaj! >>>

Sokasodnak a kerékpáros kollégák >>>

Az autó kívülről, belülről

A gépkocsi is a veszélyes anyagok tárháza: a fagyálló folyadék, a glikol erős méreg; az akkumulátor maró kénsavat és mérgező ólmot tartalmaz; a motorolaj veszélyes a környezetre; a régi fék- és kuplungtárcsák azbesztből készültek; a gumiabroncs meg a mai napig rákkeltő poliaromás szénhidrogéneket (PAH) tartalmaz.

 

Megoldás:

 • Ha nincs fagy, csak ioncserélt vizet és ne fagyállót használjunk hűtőfolyadéknak!
 • Vigyázzunk, hogy a hűtőfolyadék és a fáradt olaj ne ömöljön ki a környezetbe, ezért azt mindig szakszerűen kell eltávolítani!
 • A használt akkumulátort és a gumiabroncsot mindig a hivatalos átvevőhelyeken (pl. benzinkútnál, gumiszervizben) adjuk le!

Az autó utasterében igen magas a ftalátok koncentrációja. A műszerfalat is polibrómozott égésgátlókkal kezelik, amelyek lassan lekopnak, így kerülnek a levegőbe a veszélyes vegyi anyagok. Ezek a vegyületek a szervezetben felhalmozódnak és károsíthatják a magzatokat, kisgyermekeket. Nyáron, a felmelegedett autóban még magasabb lehet ezeknek az anyagoknak a koncentrációja. Autóban ülve több mint ötször annyi veszélyes anyag kerülhet a szervezetünkbe, mint otthon vagy a munkahelyünkön.

 

Megoldás:

 • Autózzunk minél kevesebbet! Közlekedjünk kerékpárral, tömegközlekedéssel!
 • Ha nem tudjuk nélkülözni a kocsit, akkor azt gyakran szellőztessük, takarítsuk!

 

Kapcsolódó cikkeink:

A ftalátok hatása

A legnagyobb háziállat

Ne repülj, és autó helyett gyalogolj!

Saját autó vagy taxi?

Mindig vegyél jegyet!

Ma már egyáltalán nem sikkes a buszon, villamoson lógni. Sőt. Fizetés nélkül használni egy fizetős szolgáltatást olyan, mint a bolti lopás.

Mindig legyen jegyed a buszon, villamoson, metrón stb.! Abban a boldog tudatban lyukassz, hogy a pénzed a BKV/helyi közösségi közlekedés fenntartását, fejlesztését segíti.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Miért inkább busszal? >>>

Budapest, közlekedj okosan? >>>

Közlekedés a városban >>>

Budapest nyerte a környezetkímélő közlekedésért járó EU-díjat >>>

 

 

 

 

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében