Praktikus ötletek

Praktikus ötletek » Nagylátószög » Környezetvédelem, környezetszennyezés

Környezetbarát házikedvencek

Hányjunk fittyet a pedigree-re, és menhelyről fogadjuk örökbe leendő lakótársunkat!

Ha ivartalanítjuk állatainkat, azzal nemcsak megakadályozzuk, hogy még több kóbor kutya és macska bolyongjon az utcákon, hanem elősegítjük, hogy hosszabb és egészségesebb életet élhessenek kedvenceink.

Kerüljük a konzerv állateledeleket, mert ezek többnyire nagyon rossz minőségű állati melléktermékekből készülnek, és ha feldolgozás előtt látnánk ezeket, biztosan nem adnánk a háziállatunknak; ráadásul sokféle káros adalékanyagot is tartalmaznak.

Mindig takarítsuk fel kutyánk ürülékét, és lehetőleg ne műanyag zacskóba, hanem a természetben magától lebomló tasakba tegyük!

A macskatulajdonosok semmiképp se válasszanak agyag macskaalmot, mert egyrészt a külszíni fejtésű agyagbányák nagy károkat okoznak a természetnek, másrészt az agyagüledékek szilícium-dioxid port tartalmaznak, ami kirakódik cicánk tüdejében és ott rákot okozhat. Ráadásul az alom nedvszívását elősegítő nátrium-bentonit a macskák gyakori mosakodása során a szervezetükbe kerül, és megbetegítheti őket, mivel nedvesség hatására száraz térfogatuk 15-18-szorosára duzzadnak, és eltömhetik emésztőszerveiket. A környezetbarát macskaalmok kiküszöbölik ezeket a problémákat, ezért inkább ilyet válasszunk!

Mi sem használunk mérgező vegyi anyagokat tartalmazó szappant vagy sampont, ezért állatainknak is válasszunk inkább természetes, kímélő termékeket!

Ne használjunk sót vagy sóalapú jégolvasztókat, mert ezek nemcsak a vizeket és kutakat szennyezik, hanem az állatok mancsát is kisebesítik, illetve kisgyermekek vagy állatok véletlenül lenyelhetik és megbetegedhetnek ezektől az anyagoktól.

Elsőre erőltetettnek tűnhet, hogy a kutyákba azonosító chipek beültetését is környezetbarát lépésnek tartjuk, de ha figyelembe vesszük, hogy az elveszett kedvencünk felkutatásáért mennyi kereső plakátot nyomtatunk ki, mennyit autózunk, vagy mennyit telefonálunk, gazdik szomorúságáról nem is beszélve, akkor belátható, hogy nagyon hasznos lehet, és sok kellemetlen élménytől kímélhet meg minket és kutyánkat egy ilyen kis chip.

A kutyaürülék nagy része bezacskózva egy szeméttelepre kerül, vagy az eső belemossa a csatornába. Mindkét esetnél sokkal jobb megoldás, ha komposztáljuk házikedvencünk ürülékét, amit kertes házban könnyen meg is tehetünk, csak vigyázzunk, hogy a keletkező komposztot ne a veteményeskert közelében használjuk fel, mert a komposztálás során nem pusztul el benne az összes kórokozó, így azok terményeinkbe, majd szervezetünkbe kerülhetnek.

Ha nem akarjuk folyton mérgekkel bedörzsölni állatainkat, akkor nagyon fontos, hogy gyakran ellenőrizzük, hogy van-e kullancs a bundájukban! A kullancs Lyme-kór hordozója lehet, ami egy kevéssé ismert, de súlyos idegrendszeri betegség, ezért fontos, hogy amilyen hamar csak lehet, szakszerűen eltávolítsák a kullancsot az állatból.

Kapcsolódó cikkünk:

 

Tippek csapvízfogyasztáshoz és vízvédelemhez

Ha több óra, esetleg nap távollét után hazaérsz, és inni szeretnél a csapból, engedd ki a vizet, így elkerülheted, hogy a hálózatban megülő pangó víz kerüljön a poharadba, ami olykor kellemetlen ízű és szagú lehet!

Ha erősen klóros a csapvized, mielőtt meginnád, pár percig hagyd kiszellőzni a pohárban, kancsóban!

Ha kíváncsi vagy a lakóhelyeden lévő vezetékes víz minőségére, nézd meg a vízszolgáltató honlapján, vagy kérd el tőlük az adatokat!

Vizsgáltasd meg társasházad, családi házad vízvezetékrendszerét, vagy rendelj meg vízminőségi vizsgálatot! Ha szükséges, a legközelebbi beruházásnál cseréljétek ki a vezetékeket!

Szintetikus vízkőoldó helyett használj természetes anyagot! Az ecet vagy a citrom kiváló megoldás erre.

Gondold meg, mielőtt beveszel egy fejfájás-csillapítót! Lehet, hogy inkább az életmódodon kellene változtatni. Ha mégis szükséged van gyógyszerre, keress természetes alternatívát!

A gyógyszermaradvány veszélyes hulladék. A fel nem használt vagy lejárt szavatosságú gyógyszereket ne dobd a kukába, hanem add le a legközelebbi patikában!

Írj levelet a hazai gyógyszer-gyártóknak, hogy csökkentsék a gyártás során keletkező veszélyes hulladékot, és vegyenek vissza a mértéktelen gyógyszerfogyasztás ösztönzéséből!

 

Kapcsolódó cikkeink: 

Termékteszt: Csapvíz

Termékteszt: Ásványvíz

Miért nem "menő" a bőr?

A szőrmeipar gyakran kerül a természet- és környezetvédők kereszttüzébe, ezzel szemben a csupán az Egyesült Államokban másfél milliárd dolláros, évenként 100 millió állatbőrt felhasználó bőripar jó hírnévnek örvend. Sok hírességen láthatunk bőrszerelést, viszont közülük is egyre többen nyilatkoznak arról, hogy bőr mégsem annyira „menő", hogy emiatt állatokat irtsunk és mérgezzük bolygónkat.

Íme néhány érv a bőrrel szemben:

Habár nem gondolnánk, a bőripar óriási ökolábnyommal rendelkezik. Egységnyi termékre vonatkoztatva ugyanannyi energiát használ fel, mint az alumínium-, a papír-, a kőolaj-, az acél- vagy a cementgyártás. Sokan hangoztatják, hogy a kőolaj alapú bőralternatívák gyártása is nagymértékű szennyezéssel jár, de ez mindig a konkrét terméktől függ, ráadásul ezek az érvelők figyelmen kívül hagyják az állatjóléti szempontokat.

A bőripar nagymennyiségű mérgező anyagot használ. A króm-cserzési eljárás miatt a keletkező hulladék krómot tartalmaz, amelyet az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal veszélyesnek minősített. Ráadásul a cserzőműhelyek mellett nagyon magas ólom-, cianid- és formaldehid-szinteket mértek a talajvízben. Ezen kívül New York állam Egészségügyi Minisztériuma által kiadott tanulmány szerint a hererákban szenvedő betegeknek több mint a fele cserzőműhelyekben dolgozik.

A bőripar a fejlődő országokat is szennyezi. Mint minden más ipar, a bőripar is áthelyezte a legtöbb üzemét a fejlődő térségekbe, ahol olcsó munkaerőt talál és lazábbak a környezeti szabályozások. A munkások szörnyű körülmények között dolgoznak, mérgező anyagok sokaságát kell érinteniük és belélegezniük.

A bőrholmik előállítása gyakran kegyetlenséggel jár együtt. Az olyan vadállatokat, mint a zebra, bölény, ázsiai bivaly, vaddisznó, szarvas, kenguru, elefánt, angolna, cápa, delfin, fóka, rozmár, krokodil, gyík, kígyó többnyire kizárólag a bőre miatt ölik meg. Ezek a fajok gyakran veszélyeztetettek, vagy illegális a vadászatuk, és a haláluk általában nem gyors és fájdalommentes. Az alligátorokat például gyakran fejszével vagy kalapáccsal vágják fejbe, és még órákig szenvednek, mire kimúlnak. Más hüllőket sok esetben élve nyúznak meg, hogy bőrük megőrizze simaságát. Ezek az állatok csak napokkal később pusztulnak el.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Az ökodivat forradalma 

A ruha teszi 

Újrahasznosított táskák, piaci hangulat 

A fogyasztókat is szennyezik a ruhaipar vegyszerei 

Olcsó divat - milyen áron? 

Zöldülő ruhapiac - újracipő, biofarmer... 

Nem a ruha teszi a sztárt 

 

Rovarirtó és -riasztó szerek

A háztartási rovarirtó szerek funkciójuknál fogva mérgek. Az árusított rovarirtókban megtalálható a növényvédőszerként már betiltott permethrin, a hormonkárosító d-fenothrin, a lehetséges rákkeltő allethrin, illetve esbiothrin, továbbá az USA-ban a lakásokban betiltott chlorpyrifos és dichlorvos. Ez utóbbi szerekre a magyar hatóság munkaegészségügyi várakozási időt ír elő a növényvédelemben, azaz meghatározott ideig sem ember, sem állat nem mehet be a kezelt területre.

 

Megoldás:

 • A repülő rovarok ellen a legjobb védekezés a szúnyogháló használata.
 • A hangyák, csótányok elszaporodását a konyha és a szemetes tisztántartásával, és a falakon, csövek mellett lévő apró rések betapasztásával lehet megakadályozni.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A gyermekeket is mérgezi a háztartási rovarirtó

Betiltott rovarirtószerek

Betiltott szúnyogirtókat használnak sok településen

Környezetbarát védekezés szúnyogok és kullancsok ellen

Mitől döglik a légy - veszélyes anyagok a háztartási rovarirtó szerekben

Peszticidek a lakásban - a növényvédő, gombaölő és rovarirtó szerek veszélyeiről

 

Nyári tippek állattartóknak

Ki jobban tűri, ki rosszabbul, de a legtöbb állat nehezen viseli a hirtelen jött meleget - a hőségtől állataink is szenvednek, nemtörődöm tartás következtében a nagy melegben az állatok el is pusztulhatnak. Az állattartónak (ha gondos gazdaként akar eljárni) oda kell figyelnie állatai naptól való megóvására.

 

Hűs hely

Nyáron a hűvös levegő fontosabb lehet négylábú barátaink számára, mint egy védelmet nyújtó kuckó, ezért gondoskodni kell arról, hogy állatunk napszaktól függetlenül bármikor be tudjon húzódni az árnyékba - udvaron ez lehet egy füves talajon lévő fa árnyéka vagy egy zöld sövény, lakásban tartott állat számára árnyékot adhat egy sötétítő függöny is.

 

Ivóvíz

Télen az itató befagyására kell ügyelnünk, nyáron meg arra, hogy az sose fogyjon ki, mindig legyen benne friss víz (az életet adó nedvesség hamar elpárolog, ezért nagy itató kell, és annak rendszeres töltése).

 

Ablakrács

Évről évre sok ezer állat pusztul el, mert a nyáron állandóan nyitva tartott ablakokon át kizuhannak a magas épületekből. Ha egyedül hagyja kedvencét nyitott ablaknál, legyen az ablakon rács vagy háló, mely megakadályozza, hogy egy elröppenő madár vagy lepke után kapva állataid kiessenek és súlyos sérüléseket szerezzenek, elpusztuljanak, vagy elkóboroljanak.

 

Sétáltatás

 • érdemes kora reggel és késő este sétáltatni (a hűvösebb időpontra beütemezett séták a gazdák számára is jobban elviselhetőek);
 • mivel a legtöbb kutya szeret úszni, érdemes egy-egy nagyobb séta alkalmával felkeresni a kijelölt kutyaúsztatókat, hogy négylábú barátaink is élvezhessék a nyarat;
 • a réteken-erdőkben való séta alkalmával a toklászok és bogáncsok könnyen bekerülhetnek a fülbe, befúródhatnak a talppárnák közé és irritálhatják a bőrt, fájdalmat és tályogot is okozhatnak - ezeket távolítsuk, távolíttassuk el megfelelő módon;
 • a gazdáknak erdei sétához érdemes az erdő színeitől eltérő, jól látható ruházatot ölteniük, hogy elkerüljék a vadászbaleseteket;
 • kedvencünket soha ne engedjük a vadak után futkosni, mivel az erdőkben élő vadakban okozott károkat meg kell fizetnünk, a gazdátlannak látszó állatokat pedig a mezőőrök puskával kilőhetik.

 

Leégés

A tűző napon tartózkodó kutya, macska is leéghet, ami elsősorban a fület, orrot, a talaj miatt a tappancsokat érintheti, ezért

 • a nagyobb séták előtt használhatunk fényvédő-leégés elleni krémeket,
 • a sétáltatást pedig lehetőleg ne a felforrósodott aszfalton, hanem a füves talajon végezzük.

 

Szállítás

Kedvenceinket gyakran szállítjuk gépkocsiban. Nyáron egy-egy autóban akár ötven fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, ezért

 • mindig kapcsoljunk be ventillátort, az ablakokon is engedjük befújni a levegőt;
 • ne hagyjuk az állatokat bezárva az autóban.

 

Hőguta esetén

Ha elővigyázatosságunk ellenére kedvencünkön hőguta jelentkezne, érdemes állatorvos segítségét kérve határozottan cselekednünk: az állat magas testhőmérsékletét le kell csökkenteni vizes borogatással, a folyadékbevitelről gondoskodni kell. A hőguta gyakran halálos, így a megelőzés jelentheti az igazi megoldást.

 

További hasznos tanácsok az Orpheus Állatvédő Egyesület www.zug.hu weblapjának Állatbarát Web Kuckójában olvashatóak.

 

Madáretetési tudnivalók

Meddig etessünk?
• Február végéig, március elejéig.

Mit?
• Olajos magvak, ezek közül is a kisebb szemű magok a madarak kedvencei, mint például a fekete héjú napraforgómag, a köles, a tökmag és a lenmag.
• A pintyféléknek, sármányoknak (erdei pinty, fenyőpinty, citromsármány) gabonaszemek is adhatók, például búza, árpa.
• A cinegék a tört diót, mandulát, mogyorót kedvelik.
• A vörösbegyek és feketerigók számára érdemes kiszórni a konyhai maradékot, főtt krumplit, tojást, répát, tésztát a kert végébe vagy a bokrok alá.
• Hagyhatunk egy-két fogyasztásra már nem alkalmas almát is a fákon, hogy a fekete- és fenyőrigók, harkályok lakmározhassanak belőle.
• Szalonna vagy szalonnabőrke is kitehető.

Mit ne?
• Fontos, hogy sózott és füstölt szalonnát nem szabad kitenni!
• Kenyeret vagy más pékárut se adjunk a madaraknak.
...mert a nedvesség hatására a táplálék megavasodhat, megpenészedhet és a madarak pusztulását okozhatja.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Madármentő etetők >>>

 

Állatbarát kozmetikumok

Kerüld a kozmetikai célú állatkísérleteket végző vagy felhasználó vállalatok termékeit.

A vállalatok és márkáik listáját itt találod.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Bojkott az állatkísérletek ellen >>>

Az etikus vásárlás >>>

Állatkísérlet-mentes termékek >>>

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében