Praktikus ötletek

Praktikus ötletek » Étel-ital » Hús, vegetáriánus

Az egészséges táplálkozás alapelvei

1. Egyél igazi ételt! Próbálj meg az őseid fejével gondolkodni: keresd azokat az ételeket, amelyeket még ükszüleid is ismertek, és kerüld el azokat a modern élelmiszereket, amelyeket ők már nem ismernének fel.

2. Ne dőlj be! Előfordulhat, hogy azok az élelmiszerek, amelyeket az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részének tulajdonítanak, mégsem annyira értékesek, mint gondolnád (például a margarin ).

3. Kerüld a mesterséges anyagokat! Ha az élemiszer összetevői között olyat találsz, amit nem ismersz, inkább ne vedd meg! Bár nem biztos, hogy ezek ártalmasak, a túlzott feldolgozásra utalnak.

4. Kerüld el a szupermarketeket! Ha a helyi termelőtől vásárolsz, olyan teljes értékű zöldségekhez és gyümölcsökhöz juthatsz, amelyek frissebbek és lakóhelyed környezetéből jutnak el hozzád.

5. Válaszd a minőséget! A jó minőségű élelmiszerekből elegendő kevesebbet fogyasztani, hogy a szervezetünket megfelelő mennyiségű tápanyaggal lássuk el. Az egyik leghosszabb életű népcsoport tagjai, az okinavák, csak addig esznek, amíg azt nem érzik, hogy 80%-ban már jól laktak.

6. Részesítsd előnyben a növényi táplálékot! A növények értékes tápanyagokat tartalmaznak, és fogyasztásukkal a szervezetbe bevitt kalória mennyisége is csökkenthető (magas kalóriatartalmú magjaik kivételével). A húst nem feltétlenül kell elkerülnöd, de gondolj rá úgy, mint az étkezések ízesítőjére!

7. Ne csak a tudományt, hanem a kultúrát is kövesd! A nemzeti konyhák tradicionális ételei egészségesebbek, mint átlagos mai társaik. Nemcsak az a fontos, hogy a különböző kultúrák követői mit esznek, hanem az is, hogy ezt hogyan teszik (a francia konyha például nem főleg az ételei, hanem az étkezési szokásai miatt egészséges: kis adagok, közös étkezések és a nassolás elkerülése).

8. Főzz, ha teheted, a saját kertedből! Az évszázadok alatt kialakult konyhakultúra természetes bölcselete kiutat jelenthet a gyorskonyha csapdájából. A magadnak termesztett növényekkel már azelőtt gondoskodhatsz az egészségedről, hogy leülnél az asztalhoz enni.

9. Legyél igazi mindenevő: ne csak új ételeket próbálj ki, hanem színesítsd új fajokkal is az étrendedet! Így hatékonyan bizosíthatod szervezeted táplálékszükségletét, és jó hatással lehetsz a környezetedre is. Ha változatosan étkezel, támogathatod a természetes gazdálkodási módokat, csökkentve az egyoldalú nagyüzemi termesztés hátrányait.

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

 

Kapcsolódó anyagunk:

Kampány az egészséges táplálkozásért

 

Vegetarianizmussal sikeresebb a fogyás

Minél több természetes, kevésbé feldolgozott élelmiszert fogyassz!

Korlátozás nélkül fogyaszthatsz nyers zöldséget és gyümölcsöt a diéta alatt!

Fontos a fokozatosság! Már akkor is nagy eredményt érhetsz el, ha kezdetben napi plusz 3 almát, vagy körtét csempészel be az étrendedbe, például tízórai gyanánt.

Ne feledd a változatosságot: ha nincs rá mód, hogy mindig friss zöldséget, gyümölcsöt szerezz be, fagyasztott, szárított vagy akár konzervált ételeket is bátran fogyaszthatsz. Ez utóbbi esetben, ha magat teszed el őket, elkerülheted a konzerválóanyagok bevitelét.

A vegetáriánus életmód nem csak a fogyni vágyóknak jelenthet megoldást, hanem akkor is hatásos, ha a koleszterinszintedet vagy a vércukorszintedet akarod csökkenteni.

 

Kapcsolódó cikkek:

Fogyaszt a vegetáriánus életmód?

Erre figyeljünk a vegetáriánus étrend kialakításakor

Várandósság hús nélkül

A vegetáriánusoknak alacsonyabb a vegyszerterhelése

Miért lesz valaki vega?

 

 

 

 

Élelmiszerbiztonsági tippek

Egyes élelmiszerek gyakrabban okoznak ételmérgezést vagy élelmiszerek útján terjedő betegségeket, mint a többi. Ezért ezeknél, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat: 

 • Elkészítésük előtt és közben is gyakran mossunk kezet, illetve tisztítsuk meg a felületet, amin az ételt készítjük!

 • A friss gyümölcsöt és zöldséget mindig gondosan mossuk meg!

 • Ha nyers hússal, baromfival, hallal vagy tojással dolgozunk, tartsuk távol őket a már elkészült ételektől, hogy ne kerülhessen át róluk szennyeződés!

 • Mindig a megfelelő hőmérsékleten készítsük el az ételt! A szükséges főzési hőmérsékleteket ebben a táblázatban találjuk.

 • Szobahőmérsékleten az élelmiszerekben található baktériumállomány akár 20 percenként is megduplázódhat. Minél több baktérium van az ételben, annál nagyobb az esélye, hogy megbetegszünk tőle. Tehát minél hamarabb tegyük hűtőbe, vagy fagyasszuk le az ételeinket, így megakadályozhatjuk a legártalmasabb baktériumok szaporodását!

 

Ételtípusokra vonatkozó szabályok:

 

·         Hús - a nyers hús parazitákat és olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella, az E. Coli vagy a lisztéria. Az alapos főzés elpusztítja ezeket a káros élőlényeket, de újra fertőző lehet a hús, ha nem kezeljük és tároljuk megfelelően.·

·       Csirke és más szárnyasok - a baromfihús olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella, a lisztéria vagy a Campylobacter. Sajnos a mosás ezeket egyáltalán nem távolítja el a húsról, egyedül az étel megfelelő hőfokon történő elkészítése öli meg ezeket a baktériumokat.

·         Tengeri halak, rákok, kagylók - ugyanúgy, mint a nyers húsok, a tengeri állatok is tartalmaznak különböző baktériumokat, amelyeket csak főzéssel semmisíthetünk meg. Ráadásul ezek az ételek mérgező vegyületeket, például higanyt is tartalmazhatnak, amelynek rendkívül káros hatása lehet a magzatokra és a kisgyerekekre.

·         Tojás és tojásos termékek - a nyers tojást mindig óvatosan kell kezelni. Még a tiszta és ép héjú tojások is tartalmazhatnak szalmonella baktériumot. A fertőzés megelőzése érdekében tartsuk a tojásokat hűtőben, főzzük őket addig, míg a tojássárgája teljesen megszilárdul, és a tojást tartalmazó ételeket is alaposan főzzük meg.

·         Tej és tejtermékek - a nyers tej, valamint a belőle készült sajtok tartalmazhatnak E. Coli, szalmonella és lisztéria baktériumokat. Ezért fontos, hogy pasztörizált tejet vagy abból készült tejterméket vegyünk, ami nem tartalmaz ártalmas baktériumokat.

·         Friss gyümölcs, zöldség és gyümölcslé - ezek nyers termékek sokféleképpen is kapcsolatba kerülhetnek fertőző baktériumokkal. A termőhelyükön lévő szennyezett talajtól vagy víztől kezdve, a szennyezett vágódeszkáig a konyhában. A zöldség- és gyümölcslevekből csak a megfelelő kezelés távolíthatja el a kórokozókat.

·         Bébiételek és tápszerek - a csecsemők és a kisgyerekek különösen veszélyeztetettek az élelmiszer-fertőzésekkel kapcsolatban, mivel az immunrendszerük még nem elég fejlett, hogy megbirkózzon a fertőzésekkel. Ezért különleges gondossággal kezeljük és tároljuk az ételeiket és tápszerüket.

·         Állateledelek - akárcsak a mi ételeink, az állatok ételei is tartalmazhatnak baktériumokat (pl. szalmonellát) és mérgező anyagokat (pl. melamint). Ha nem megfelelően kezeljük az állateledelt, akkor állatunkat és így magunkat is kitesszük a fertőzés veszélyének.

 

Kapcsolódó cikkeink:

10 kérdés az ételmérgezésről 

Élelmiszer-biztonsági tanácsok házi disznóvágáshoz 

Biztonságos sütési, főzési javaslatok az ünnepekre 

Tippek a biztonságos karácsonyi főzéshez 

Előzzük meg a szalmonella-fertőzést! 

 

 

Tippek tojásos ételek biztonságos elkészítéséhez

 

 

A tojás a természet egyik legtáplálóbb és leggazdaságosabb élelmiszere. De különös odafigyeléssel kell kezelnünk és elkészítenünk a friss tojást, vagy a tojásos ételeket, hogy elkerüljük a betegségeket. 

 • A tojást tartalmazó keverékek már biztonságosan fogyaszthatók, ha előtte legalább 70 °C-ra felmelegítettük őket.
 • A házi fagylalt vagy tojáslikőr megbízható, ha tej és tojás főzött keverékéből készítjük. Óvatosan melegítsük fel, és ételhőmérővel ellenőrizzük, hogy elérte-e a 70 °C-ot!
 • A szárított tojásfehérje-bevonat, a habcsók és a „hétperces cukormáz" biztonságosak, mivel ezek forró cukorszirupból és felvert tojásfehérjéből készülnek. Mindenképpen kerüljük azokat a recepteket, amelyben nyers tojást vagy nyers tojásfehérjét kell használnunk!
 • A tojáshabbal borított pitéket 180°C-on kb. 15 percig süssük! Kerüljük a felvert nyers tojásfehérjéből készült chiffon tortákat és gyümölcshabokat! Ezeket készítsük inkább pasztörizált szárított tojásfehérjével vagy tejszínhabbal!
 • Ha a receptünk nyers tojást ír, tegyük biztonságosabbá az ételünket azzal, hogy a tojásokat egy másik folyékony hozzávalóval folyamatos keverés mellett 70°C-ra felmelegítjük! Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és fejezzük be az étel elkészítését a recept szerint!
 • Használjunk ételhőmérőt! Az ételhőmérővel pontosan meghatározhatjuk a tojásos ételek, például a quiche (francia zöldségtorta) vagy különböző raguk hőmérsékletét. Ha a keverék közepe eléri a 70 °C-ot, akkor nyugodtan fogyaszthatjuk az ételünket.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

 Előzzük meg a szalmonella-fertőzést!

Tippek a biztonságos karácsonyi főzéshez 

Tiltólistára került a ketreces tojótyúktartás 

Biztonságos sütési, főzési javaslatok az ünnepekre 

Aki válaszol: a cukrász 

Megjelent az Egészséges Tojás védjegy 

Mit árul el a hús színe?

A húsok színe fontos lehet beszerzésüknél, tárolásuknál és elkészítésüknél. Lényeges, hogy tudjuk, hogy a különböző színek mit jelentenek és mi okozza őket.

Milyen tényezők befolyásolják a hús színét?

A vörös színért nagyban felelős protein a mioglobin. Nem a vérkeringésben, hanem a szövetek sejtjeiben megkötve található és ilyenkor sötétvörös színű. Amikor oxigénnel keveredik, akkor élénk piros oximioglobin keletkezik. A szín másik része a hemoglobinból származik, amely főleg a keringő vérben található, de levágás után, kis mennyiségben a szövetekben is előfordul.

A hús színét az állat kora, fajtája, neme, étrendje, sőt az általa végzett testmozgás is befolyásolja. Az idősebb állatok húsa sötétebb, mivel a mioglobin-szint növekszik a korral. Az edzettebb izomzatú állat húsa is mindig sötétebb, ebből következik, hogy egy állat húsában különböző színváltozatokat találhatunk.

Ráadásul a hús színe a tárolás alatt a boltokban és otthonunkban is megváltozhat. Ha odafigyelve tároljuk hűtőben vagy fagyasztóban, akkor nem baj, hogy a hús színe megváltozik.

 

A színváltozás romlott húsra utal?

A színváltozás önmagában nem feltétlenül jelenti, hogy romlott a hús. Friss terméknél normális a szín megváltozása. Megromláskor is változik a hús színe, gyakran kifakul és sötétedik. Emellett megváltozik a szaga, és tapadós, ragacsos, vagy nyálkás lesz a tapintása. Ha ilyen jeleket fedezünk fel a húson, akkor azt már ne használjuk fel.

 

Fogyasztható-e a hús, ha lefagyasztás alatt megváltozik a színe?

A fagyasztóban is változhat a hús színe, ugyanúgy, mint a hűtőszekrényben. A fakulás és sötétedés például nem befolyásolja a hús minőségét. Kevésbé változik a hús színe, ha mélyhűtőkhöz fejlesztett, speciális csomagolást használunk és a lehető legtöbb levegőt kiszorítjuk belőle.

 

Miért vannak kiszáradt, fehér foltok a fagyasztott húsokon?

Az ilyen a foltok fagyási égés miatt jönnek létre. Ez olyankor fordulhat elő, ha hosszabb időre fagyasztjuk le a húst, vagy az nem megfelelősen volt csomagolva és lezárva. A termék fogyasztható marad, de a fehér területek szárazak és ízetlenek lesznek, úgyhogy érdemes őket eltávolítani a húsról.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ahogy egy hentes látja 

Hús, hús, hús - Moziban a Megetetett társadalom 

Élelmiszer-biztonsági tanácsok házi disznóvágáshoz 

Ételek közvetíthetik a rezisztens baktériumokat 

Tanácsok az ételmérgezés megelőzésére

Higiéniai kérdések

A szennyezett nyersanyagokról baktériumok kerülhetnek a fogyasztásra kész élelmiszerekre. Ennek oka lehet a rendszeres kézmosás hiánya, a szennyezett és tiszta termékek érintkezése, nem megfelelő elkülönítése (pl. ugyanazon edények, eszközök használata a nyers húshoz és készételhez), a nyersanyag nem megfelelő tisztítás. Baktériummal szennyezettnek tekinthetők a nyers húsok, tisztítatlan zöldség, amelyeket a fogyasztásra kész élelmiszerektől elkülönítve kell hazaszállítani, tárolni, és feldolgozni.

Félig átsült ételek

A nem megfelelően átsült, félig nyers ételek veszélyesek lehetnek: azok a tojástartalmú, valamint húst tartalmazó ételek, amelyek egyáltalán nem, vagy nem eléggé vannak átsütve, átfőzve. Ilyenek a tojáskrémes, tojáshabos sütemények, madártej, tojásos galuska, vagdalt hús, hamburger, tatár beefsteak, rakott, töltött ételek, majonézes saláták, nagy-darabban egyben sütött húsok. A baktériumok, vírusok nagy része akkor pusztul el, ha az étel belseje is eléri a 70-75°C-t. A hőmérsékletet ételhőmérővel ellenőrizhetjük.

Tárolással kapcsolatos tanácsok

A hűtőszekrények hőfokát javallott + 5°C körülire állítani, ez hőmérővel ellenőrizhető. A romlandó élelmiszert mindig hűtőben kell tárolni. A langyosan tartott étel veszélyes! A főtt étel elkészülte után 2-3 óráig tekinthető veszélytelennek, ha már elkészítése során nem követtek el súlyos hibát. Három órán túl történő fogyasztás esetén újra át kell forrósítani.

Mi a teendő ételmérgezés esetén?

Az ételmérgezés gyanúja általában akkor merül fel, ha azonos ételt fogyasztó emberek közül közel azonos időben többen hasonló tünetekkel megbetegszenek. Gyanakodni lehet akkor is, ha az étel fogyasztásakor szokatlan ízű, szagú, jellegű volt. Gombafogyasztás utáni hányás, hasmenés, esetleg tudatzavar mindig gyanús, forduljunk azonnal orvoshoz! Az enyhe hasmenéses tünetek egy-két nap alatt általában maguktól rendeződnek. Gyógyszer szedése nem szükséges, azonban a folyadékpótlásról gondoskodni kell. Súlyosabb tünetek (hányás, láz, gyakori, vagy véres hasmenés) esetén feltétlenül keressük fel az orvosunkat. Enyhe tünetek esetén is javasolt a háziorvos felkeresése, hiszen az egyedi megbetegedés része lehet egy kiterjedt járványnak, vagy tömeges ételfertőzésnek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A szappanokról

Biztonságos sütési, főzési javaslatok az ünnepekre

Hentesek és a fehér köpeny

Természetes fertőtlenítők a konyhában

10 kérdés az ételmérgezésről

Kozmetikai problémák megelőzése

Aki rendszeresen fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, sokkal kevésbé teszi ki magát az emésztőrendszeri, érrendszeri és izületi betegségeknek. Ezzel együtt egy sor kozmetikai probléma is elkerülhető, amit a magas zsír- és koleszterintartalmú, valamint a finomított élelmiszerek (húsfélék, tejtermékek, édesség, finomított lisztből készült pékáru) fogyasztása okozhat. 

A kozmetikai szalonokban megforduló vendégek egyik leggyakoribb panasza a tisztátalan, pattanásos bőr, ami gyakran (természetesen nem minden esetben) a helytelen táplálkozási szokások miatt alakul ki. A bőr kiválasztószerv, a mértéken felüli fehérjefogyasztás (húsfélék, tejtermékek), a felszívódó méreganyagok hatása (székrekedés) előbb-utóbb a bőrön is láthatóvá válik.

A kiváltó okok megszüntetésével - a fehérjebevitel 1-4 héten át tartó drasztikus csökkentése, a zöldségek-gyümölcsök mennyiségének emelése - sok esetben látványos javulás tapasztalható a bőr állapotában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A bőr belülről épül - nem mindegy, hogy mi kerül a tányérra!

Méregtelenítés helyett életmódváltás

A szomjazó bőrt hidratálni kell, - de nem mindegy, hogy milyen krémmel

Bőrápolás általában

Cserepes ajkak

Helyes bőrápolás télen

Sminkekről szakértő szemmel

Élelmiszer-biztonsági tanácsok húsvéti sonkához

• A húsvét klasszikus ételének, a főtt füstölt sonkának a tárolása attól függ, hogy milyet vásároltunk. A hagyományos, nyers füstölt sonkát hűvös, szellős helyen kell tárolni. Nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni.
• A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kilós. Az alapos főzés a húst biztonságossá is teszi, az esetleges baktériumokat is elpusztítja. Főzés után viszont már hűtve kell tárolni.
• A főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka) fogyasztás előtt nem kell megfőzni, azonban hűtőszekrényben kell tartani.
• A nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve tároljuk, és ügyeljünk arra, hogy a hűtőben se érintkezhessen más élelmiszerekkel. A nyers húson veszélyes baktériumok lehetnek.
• A nyers hús szeleteléséhez tartsunk külön vágódeszkát és kést. Nyers hús előkészítése után mossunk kezet, és mosogassuk el a hússal érintkezett eszközöket (vágódeszka, kés), csak ezután foglalkozzunk más ételféleséggel!
• A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le és tegyük hűtőbe, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet. A baktériumok langyos helyen gyorsan szaporodnak.

Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH)

 

Kapcsolódó cikkünk:

Termékteszt: sonka

Ajánlott főzési hőmérsékletek

Mit árul el a hús színe?

Előzzük meg a szalmonella fertőzést!

Rengeteg ételt dobunk ki

 

 

 

 

Élelmiszer-biztonsági tanácsok húsvéti tojás festéséhez

• Tojásfelhasználás előtt és után mindig alaposan mossunk kezet melegvízzel és szappannal!
• Tojásfőzéshez mindig friss tojást használjunk! A tojás frissességét vízbe merítéssel könnyen ellenőrizni lehet: a friss tojás lesüllyed, az állott tojás fenn lebeg.
• Repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestéshez.
• A festeni kívánt tojásokat (tojásfehérjét és sárgáját egyaránt) keményre kell főzni.
• A főtt tojásokat gyorsan hűtsük le, hideg vízfürdőbe helyezve őket.
• Tojásfestéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket (élelmiszerszínezéket) vagy még jobb: természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla, vöröskáposzta, ibolya, kurkuma, szeder) használjunk! Természetes tojásfestékekről többet itt. Textilfestéket, egyéb festékeket tojásfestésre nem szabad használni!
• Tojásfesték vásárlásakor mindig ügyeljünk a termékminőség megőrzési idejére és a csomagolás épségére! Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk!
• A festett, főtt tojás 5 fokon vagy alacsonyabb hőmérsékleten hűtőben egy hétig eltartható, s az így tárolt festett tojás elfogyasztható.
• A főtt, festett tojás legfeljebb két óráig tárolható hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni.
• Húsvéti tojások elrejtésekor kellő körültekintéssel járjunk el: kerüljük azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás szennyeződhet (baktériummal, vegyszerekkel, stb).

Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH)

 

Kapcsolódó cikkeink:

Húsvéti tojásbiztonság -- Gyakran ismételt kérdések

Természetes festékek húsvétra

Nyuszi ül a boltban

Termékteszt: tojás

Termékteszt: sonka

 

Tojásfőzés

A főtt tojás jól sikerül, ha:
• kis lángon forraljuk, nem hagyjuk, hogy lobogjon a víz,
• főzés után rögtön hideg víz alá tartjuk a tojásokat.

Mit takarnak a tojásokon található jelzések?

2004. május 1-jétől a tojásokat kötelező jelölni. A tojásokra pecsételt ún. regisztrációs szám mindig egy egyjegyű arab számmal kezdődik, amely a következőket jelenti:

0: biotojás
1: szabadtartásos, kifutós tartási rendszerben termelt tojás
2: különböző istállózott, de nem ketreces tartás
3: ketreces tartási mód

* Nagyon fontos az utána következő betűjelzés, amely a származási országot jelenti. Magyarországon termelt tojás esetében ezt HU betűkkel jelzik.
*Az utána következő számsor annak az állattartó telepnek az azonosítására szolgál, ahol a tojást termelték.
*A tojás csomagoló anyagán is található regisztrációs szám a csomagolóhelyet jelenti. Ugyancsak itt kell feltüntetni a tojás frissességére utaló adatokat. Kötelezően rá kell írni a csomagolóanyagra az eltarthatóság időpontját. Nem kötelező, de feltüntetheti a termelő a megtojás dátumát.
www.tojasinfo.hu

Kötelező feltüntetni a tojások dobozán

A gyűjtőcsomagolások és a fogyasztói csomagolások (akkor is, ha gyűjtőcsomagolásban vannak) külső felületén tisztán látható és olvasható módon kell feltüntetni a következőket:

a) a vállalat nevét vagy üzleti nevét és címét, amely csomagolta vagy csomagoltatta a tojásokat. A vállalat vagy több vállalat által közösen használt név, üzleti név vagy kereskedelmi jel csak akkor tüntethető fel, ha az nem tartalmaz ezen rendelkezéssel összeférhetetlen megfogalmazásokat a tojások minőségével vagy frissességével, a használt tenyésztési móddal vagy a tojások eredetével kapcsolatban;
b) a tojáscsomagoló azonosító számát;
c) a minőségi és tömegosztályt. Az A osztályú tojások jelölhetők "A osztály" kifejezéssel vagy a "friss" szóval (egymagában vagy szókapcsolatban);
d) a csomagolt tojások számát;
e) a minőségmegőrzési időtartam lejárati dátumát A minőségű tojások esetén, egyéb minőségű tojások esetén a csomagolás dátumát;
f) a hűtött vagy a tartósított tojások esetében a hűtésre vagy más tartósítási módokra vonatkozó jelöléseket, nem kódolt formában;
g) javaslatot arra, hogy a fogyasztó vásárlás után hűtve tárolja a tojást, ez az előírás ömlesztett árura is vonatkozik.

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében