Praktikus ötletek

Praktikus ötletek » Étel-ital » Helyi élelmiszer

Az egészséges táplálkozás alapelvei

1. Egyél igazi ételt! Próbálj meg az őseid fejével gondolkodni: keresd azokat az ételeket, amelyeket még ükszüleid is ismertek, és kerüld el azokat a modern élelmiszereket, amelyeket ők már nem ismernének fel.

2. Ne dőlj be! Előfordulhat, hogy azok az élelmiszerek, amelyeket az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részének tulajdonítanak, mégsem annyira értékesek, mint gondolnád (például a margarin ).

3. Kerüld a mesterséges anyagokat! Ha az élemiszer összetevői között olyat találsz, amit nem ismersz, inkább ne vedd meg! Bár nem biztos, hogy ezek ártalmasak, a túlzott feldolgozásra utalnak.

4. Kerüld el a szupermarketeket! Ha a helyi termelőtől vásárolsz, olyan teljes értékű zöldségekhez és gyümölcsökhöz juthatsz, amelyek frissebbek és lakóhelyed környezetéből jutnak el hozzád.

5. Válaszd a minőséget! A jó minőségű élelmiszerekből elegendő kevesebbet fogyasztani, hogy a szervezetünket megfelelő mennyiségű tápanyaggal lássuk el. Az egyik leghosszabb életű népcsoport tagjai, az okinavák, csak addig esznek, amíg azt nem érzik, hogy 80%-ban már jól laktak.

6. Részesítsd előnyben a növényi táplálékot! A növények értékes tápanyagokat tartalmaznak, és fogyasztásukkal a szervezetbe bevitt kalória mennyisége is csökkenthető (magas kalóriatartalmú magjaik kivételével). A húst nem feltétlenül kell elkerülnöd, de gondolj rá úgy, mint az étkezések ízesítőjére!

7. Ne csak a tudományt, hanem a kultúrát is kövesd! A nemzeti konyhák tradicionális ételei egészségesebbek, mint átlagos mai társaik. Nemcsak az a fontos, hogy a különböző kultúrák követői mit esznek, hanem az is, hogy ezt hogyan teszik (a francia konyha például nem főleg az ételei, hanem az étkezési szokásai miatt egészséges: kis adagok, közös étkezések és a nassolás elkerülése).

8. Főzz, ha teheted, a saját kertedből! Az évszázadok alatt kialakult konyhakultúra természetes bölcselete kiutat jelenthet a gyorskonyha csapdájából. A magadnak termesztett növényekkel már azelőtt gondoskodhatsz az egészségedről, hogy leülnél az asztalhoz enni.

9. Legyél igazi mindenevő: ne csak új ételeket próbálj ki, hanem színesítsd új fajokkal is az étrendedet! Így hatékonyan bizosíthatod szervezeted táplálékszükségletét, és jó hatással lehetsz a környezetedre is. Ha változatosan étkezel, támogathatod a természetes gazdálkodási módokat, csökkentve az egyoldalú nagyüzemi termesztés hátrányait.

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

 

Kapcsolódó anyagunk:

Kampány az egészséges táplálkozásért

 

Hogyan csökkentsük a szupermarketben történő vásárlás hatásait?

 • Tájékozódj az élelmiszerről, amit megvásárolsz, pl. az előállítási körülményeiről! Ha szupermarketben vásárolsz, akkor a termék címkéje alapján tájékozódhatsz, vagy keress információt a világhálón a gyártóról! A Cégmérce Szupermarket adatbázisa is segít a tájékozódásban.
 • Tudd, hogy mit tartalmaz az élelmiszer! Készétel vásárlása helyett inkább készítsd el magad az ételed már a legelső fázistól kezdve!
 • Vásárolj olyan élelmiszert, amely vegyszer nélkül is ízletes! Ne keresd a tökéletesnek látszó gyümölcsöt és zöldséget!
 • Vond be a családodat és a gyerekeket az élelmiszervásárlásba és elkészítésbe úgy, hogy azt ne kötelességnek, hanem eseménynek érezzék! Legyen ez egy családi program!
 • Vásárolj fair trade termékeket! (ld. Zöldülő ruhapiac >>>, Körkép a hazai fair trade piacról >>>)
 • A gyümölcsöt, zöldséget, húst, tejterméket, pékárut és italokat helyben, szezonjukban vásárold meg, vagy termeszd és készítsd el magad!
 • Próbálj ki egy közeli (bio)zöldség és -gyümölcs házhoz szállítót! Magyarországon ilyen a Nyitott Kert. Vagy csatlakozz egy közvetlenül a termelőtől vásárló hálózathoz! Magyarországon ilyen többek között a Szatyor.
 • Kérd meg a helyi szupermarketet, hogy tartson készleten helyi termékeket nagyobb választékban, és mind több terméken legyen tanúsító címke!
 • Kérj egyértelműbb, informatívabb és tisztességes árumegjelölést a szupermarketben!
 • Érdeklődj náluk a téged leginkább érdeklő szociális és környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos politikájuk, céljaik és eredményeik iránt!

Válaszd az idénynövényeket!

Amikor csak lehet, fogyassz idénygyümölcsöket és -zöldségeket! Az örök szezonnak ára van, amit a környezet illetve az egészséged fizet meg.

 

Miért vegyünk idénynövényt?

 • Ha az idénygyümölcsöket- és zöldségeket választod, nem támogatod a több ezer kilométernyi szállítás alatt keletkező környezetterhelést, sem a rengeteg energia és vegyszer használatát igénylő mesterséges termelést.
 • Az idényüket élő zöldségeket és gyümölcsöket nem kell éretlenül leszedni, hogy majd úgyis „megérik a hosszú út alatt".
 • A természetes körülmények között növekedett zöldségben és gyümölcsben több a tápanyag, a vitamin, és mivel frissebbek, finomabbak is, mint üvegházi vagy a hűtőházban beérett társaik.
 • Ezen kívül az idénytermények vásárlásával az importőr és szállító cégek, illetve távoli országok termelői helyett a helyi termelőket támogatod forintjaiddal.

Idénynövény adatbázisunkból megtudhatod, melyik gyümölcsnek és zöldségnek mikor van szezonja. Tovább az adatbázishoz >>>

 

Kapcsolódó cikkeink:

Eperszezon télen-nyáron?

Világlátta ételünk

Házi "piros arany" készítése

A szép piros, húsos pritaminpaprikát ledaráljuk húsdarálón, sóval összekeverjük. Sótartalma miatt az ételek sózására ügyelnünk kell.

Vásárolj piacon - közvetlenül a termelőtől!

A budapesti piacok listája:

Fény utcai piac
1024 Budapest, Lövőház utca 12. (A Mammut mögött)
345-4101; 345-4105 
Nyitva:
H-P 6.00 - 18.00
Sz 6.00 - 14.00

• Kolosy téri piac
1033 Budapest, Kolosy tér
250-5104

Kórház utcai piac
1035 Budapest, Kórház utca 37-41.
367-3847, 48, 49, 50
Nyitva:
H 7.00 - 16.00
K-P 6.00 - 18.00
Sz 6.00 - 14.00

• Belvárosi Vásárcsarnok
1054 Budapest, Hold utca
332-3976 

• Hunyadi Piac
1067 Budapest, Hunyadi tér

Rákóczi téri Vásárcsarnok
1084 Budapest, Rákóczi tér 7-9.
476-3952 
Nyitva:
H: 06.00 - 16.00
K-P: 06.00 - 18.00
Sz: 06.00 - 13.00

Központi Vásárcsarnok
1093 Budapest, Vámház körút 1-3.
217-6067
Nyitva:
H: 06.00 - 17.00
K-P: 06.00 - 18.00
Sz: 06.00 - 14.00

• Bioritmus Csarnok
1106 Budapest, Fehér út 1-3. (A Cédrus Piac területén)
431-6858; 30/382-9161

Fehérvári úti Vásárcsarnok
1117 Budapest, Kőrösi József utca 7-9.
385-6563 
Nyitva:
H 6.30 - 17.00
K-P 6.30 - 18.00
Sz 6.30 - 14.00

• Lehel téri piac
1134 Budapest, Lehel tér

Bosnyák téri Vásárcsarnok
1147 Budapest, Csömöri út 9-11.
273-3144 
Nyitva:
H: 06.00 - 17.00
K-P: 06.00 - 18.00
Sz.: 06.00 - 14.00

 

Kapcsolódó cikkek:

50 kilométeres diéta - Pacolj, főzz, blogolj!

A zöldség az, ami összehozza az embereket

Legyen mindenkinek JÓ!

"Magyar termék" címkék

A hazai epret válaszd!

A spanyol eper 95%-a az ország délnyugati részén fekvő Donana nemzeti park közelében lévő, ötezer hektáros területről ered, márpedig Donana mocsaras térsége a világörökség listáján szerepel. Az eperföldek öntözésére fúrt kutak felére csökkentik a La Rocina folyó által táplált, egyedülálló növényzetű terület vízellátását, és ezzel kiszárítják az Európai Unió egyik legjelentősebb mocsári vízi világát.

Az epertermelés következtében évi 4500 tonna műanyag hulladék keletkezik, ráadásul az eperföldeken egy tiltott növényvédő szert alkalmaznak a WWF jelentése szerint.

 

Kapcsolódó cikkek:

Vásárolj piacon - közvetlenül a termelőtől!

Akár a Kindertojás: Zöldségközösség a Pilisben

Válaszd az idénynövényeket!

 

 

Csíratáplálék

A napfényben szűkös hónapok egyik legjobb vitaminforrása a gabonacsíra, ami az év minden szakaszában hozzáférhető. A búzacsíra számos kedvező élettani hatással bír: többek között gátolja a rákos sejtek életben maradását, tisztítja a májat, erősíti az idegrendszert, potencianövelő, hurutoldó, gyulladásgátló, baktériumölő hatású, segíti az emésztést és a vér oxigénellátását is.

Boltban is kapható, de magunk is előállíthatjuk, méghozzá nagyon egyszerű módon. Csupán egy csíráztató tálra van szükség, amibe az átválogatott, megmosott magokat tesszük.

Csíráztatható magvak:
gabonafélék (búza, árpa, rozs)
hüvelyesek (lencse, bab, borsó)
olajos magvak (napraforgó, lenmag, tökmag)
füvek, fűszernövények (mustár, zsázsa, hajdina)

Fontos, hogy csak étkezés céljára árusított (és lehetőleg bio-) magvakat csíráztassunk!

Hogyan csíráztassunk?

 1. A kiválasztott magvakat folyó víz alatt öblítsük le, majd 12 órára áztassuk be.
 2. Fél nap elteltével a magokról öntsük le a vizet és tegyük őket csíráztató- tálba. (Tál híján egy befőttesüveg is megteszi, melynek a tetejét gézlappal befedjük.) Az edény méretének megválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy a csírák a magok eredeti térfogatának ötszörösére növekednek.
 3. Az edényt állítsuk fényre (de nem tűző napra).
 4. Az apró növénykéket naponta kétszer, langyos vízzel öblítsük, majd alaposan csöpögtessük le, mert ha a víz megáll a csírák alatt, rothadásnak indulhatnak.

A csíráztatás ideje  4-5 nap. Ekkor érdemes fogyasztani is, mivel a csíra vitamin- és ásványianyag-tartalma ebben az időszakban a legmagasabb.

A csíraételek készítésekor vegyük figyelembe:
melegítés hatására minden hasznos enzimet és vitamint elpusztítunk, ezért ajánlatos a csírát csak hideg ételekhez adni (saláták, szendvicskrémek), vagy
ha meleg étellel szeretnénk párosítani, akkor ne a főzés folyamán keverjük az ételbe, hanem csak a tálaláskor adjuk hozzá;
a soknapos, lassan már szárbaszökkenő csírát hagyjuk inkább meg a madaraknak - mi készítsünk magunknak újat, frisset (az öreg csírában már kevesebb hasznos anyag található, és az íze sem olyan finom már).

Tippek csíra fogyasztásához:
• a retek vagy lucerna csírát keverhetjük körözöttbe, a búza csírát pedig édes túródesszertekbe;
• bármelyiket adhatjuk sült tofu mellé vagy vajas-sajtos szendvicskrémbe keverve, esetleg a kész kenyér tetejére szórva;
• bármilyen főzelék vagy leves tetejére, sült zöldségek, rántott karfiol, gomba, sajt mellé, mártásba forgatva - itt már tényleg csak fantáziánk szab határt.

 

Forrás:
Helloinfo
Hagyományos és mai magyar konyha magazin

 

Kapcsolódó cikkek:

Csíra kisokos - nem árt az óvatosság

Mi fán terem? Madársaláta

Városi veteményes: Mi kerülhet a balkonládába?

 

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében