Praktikus ötletek

Környezetbarát házikedvencek

Hányjunk fittyet a pedigree-re, és menhelyről fogadjuk örökbe leendő lakótársunkat!

Ha ivartalanítjuk állatainkat, azzal nemcsak megakadályozzuk, hogy még több kóbor kutya és macska bolyongjon az utcákon, hanem elősegítjük, hogy hosszabb és egészségesebb életet élhessenek kedvenceink.

Kerüljük a konzerv állateledeleket, mert ezek többnyire nagyon rossz minőségű állati melléktermékekből készülnek, és ha feldolgozás előtt látnánk ezeket, biztosan nem adnánk a háziállatunknak; ráadásul sokféle káros adalékanyagot is tartalmaznak.

Mindig takarítsuk fel kutyánk ürülékét, és lehetőleg ne műanyag zacskóba, hanem a természetben magától lebomló tasakba tegyük!

A macskatulajdonosok semmiképp se válasszanak agyag macskaalmot, mert egyrészt a külszíni fejtésű agyagbányák nagy károkat okoznak a természetnek, másrészt az agyagüledékek szilícium-dioxid port tartalmaznak, ami kirakódik cicánk tüdejében és ott rákot okozhat. Ráadásul az alom nedvszívását elősegítő nátrium-bentonit a macskák gyakori mosakodása során a szervezetükbe kerül, és megbetegítheti őket, mivel nedvesség hatására száraz térfogatuk 15-18-szorosára duzzadnak, és eltömhetik emésztőszerveiket. A környezetbarát macskaalmok kiküszöbölik ezeket a problémákat, ezért inkább ilyet válasszunk!

Mi sem használunk mérgező vegyi anyagokat tartalmazó szappant vagy sampont, ezért állatainknak is válasszunk inkább természetes, kímélő termékeket!

Ne használjunk sót vagy sóalapú jégolvasztókat, mert ezek nemcsak a vizeket és kutakat szennyezik, hanem az állatok mancsát is kisebesítik, illetve kisgyermekek vagy állatok véletlenül lenyelhetik és megbetegedhetnek ezektől az anyagoktól.

Elsőre erőltetettnek tűnhet, hogy a kutyákba azonosító chipek beültetését is környezetbarát lépésnek tartjuk, de ha figyelembe vesszük, hogy az elveszett kedvencünk felkutatásáért mennyi kereső plakátot nyomtatunk ki, mennyit autózunk, vagy mennyit telefonálunk, gazdik szomorúságáról nem is beszélve, akkor belátható, hogy nagyon hasznos lehet, és sok kellemetlen élménytől kímélhet meg minket és kutyánkat egy ilyen kis chip.

A kutyaürülék nagy része bezacskózva egy szeméttelepre kerül, vagy az eső belemossa a csatornába. Mindkét esetnél sokkal jobb megoldás, ha komposztáljuk házikedvencünk ürülékét, amit kertes házban könnyen meg is tehetünk, csak vigyázzunk, hogy a keletkező komposztot ne a veteményeskert közelében használjuk fel, mert a komposztálás során nem pusztul el benne az összes kórokozó, így azok terményeinkbe, majd szervezetünkbe kerülhetnek.

Ha nem akarjuk folyton mérgekkel bedörzsölni állatainkat, akkor nagyon fontos, hogy gyakran ellenőrizzük, hogy van-e kullancs a bundájukban! A kullancs Lyme-kór hordozója lehet, ami egy kevéssé ismert, de súlyos idegrendszeri betegség, ezért fontos, hogy amilyen hamar csak lehet, szakszerűen eltávolítsák a kullancsot az állatból.

Kapcsolódó cikkünk:

 

Élelmiszerbiztonsági tippek

Egyes élelmiszerek gyakrabban okoznak ételmérgezést vagy élelmiszerek útján terjedő betegségeket, mint a többi. Ezért ezeknél, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat: 

 • Elkészítésük előtt és közben is gyakran mossunk kezet, illetve tisztítsuk meg a felületet, amin az ételt készítjük!

 • A friss gyümölcsöt és zöldséget mindig gondosan mossuk meg!

 • Ha nyers hússal, baromfival, hallal vagy tojással dolgozunk, tartsuk távol őket a már elkészült ételektől, hogy ne kerülhessen át róluk szennyeződés!

 • Mindig a megfelelő hőmérsékleten készítsük el az ételt! A szükséges főzési hőmérsékleteket ebben a táblázatban találjuk.

 • Szobahőmérsékleten az élelmiszerekben található baktériumállomány akár 20 percenként is megduplázódhat. Minél több baktérium van az ételben, annál nagyobb az esélye, hogy megbetegszünk tőle. Tehát minél hamarabb tegyük hűtőbe, vagy fagyasszuk le az ételeinket, így megakadályozhatjuk a legártalmasabb baktériumok szaporodását!

 

Ételtípusokra vonatkozó szabályok:

 

·         Hús - a nyers hús parazitákat és olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella, az E. Coli vagy a lisztéria. Az alapos főzés elpusztítja ezeket a káros élőlényeket, de újra fertőző lehet a hús, ha nem kezeljük és tároljuk megfelelően.·

·       Csirke és más szárnyasok - a baromfihús olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella, a lisztéria vagy a Campylobacter. Sajnos a mosás ezeket egyáltalán nem távolítja el a húsról, egyedül az étel megfelelő hőfokon történő elkészítése öli meg ezeket a baktériumokat.

·         Tengeri halak, rákok, kagylók - ugyanúgy, mint a nyers húsok, a tengeri állatok is tartalmaznak különböző baktériumokat, amelyeket csak főzéssel semmisíthetünk meg. Ráadásul ezek az ételek mérgező vegyületeket, például higanyt is tartalmazhatnak, amelynek rendkívül káros hatása lehet a magzatokra és a kisgyerekekre.

·         Tojás és tojásos termékek - a nyers tojást mindig óvatosan kell kezelni. Még a tiszta és ép héjú tojások is tartalmazhatnak szalmonella baktériumot. A fertőzés megelőzése érdekében tartsuk a tojásokat hűtőben, főzzük őket addig, míg a tojássárgája teljesen megszilárdul, és a tojást tartalmazó ételeket is alaposan főzzük meg.

·         Tej és tejtermékek - a nyers tej, valamint a belőle készült sajtok tartalmazhatnak E. Coli, szalmonella és lisztéria baktériumokat. Ezért fontos, hogy pasztörizált tejet vagy abból készült tejterméket vegyünk, ami nem tartalmaz ártalmas baktériumokat.

·         Friss gyümölcs, zöldség és gyümölcslé - ezek nyers termékek sokféleképpen is kapcsolatba kerülhetnek fertőző baktériumokkal. A termőhelyükön lévő szennyezett talajtól vagy víztől kezdve, a szennyezett vágódeszkáig a konyhában. A zöldség- és gyümölcslevekből csak a megfelelő kezelés távolíthatja el a kórokozókat.

·         Bébiételek és tápszerek - a csecsemők és a kisgyerekek különösen veszélyeztetettek az élelmiszer-fertőzésekkel kapcsolatban, mivel az immunrendszerük még nem elég fejlett, hogy megbirkózzon a fertőzésekkel. Ezért különleges gondossággal kezeljük és tároljuk az ételeiket és tápszerüket.

·         Állateledelek - akárcsak a mi ételeink, az állatok ételei is tartalmazhatnak baktériumokat (pl. szalmonellát) és mérgező anyagokat (pl. melamint). Ha nem megfelelően kezeljük az állateledelt, akkor állatunkat és így magunkat is kitesszük a fertőzés veszélyének.

 

Kapcsolódó cikkeink:

10 kérdés az ételmérgezésről 

Élelmiszer-biztonsági tanácsok házi disznóvágáshoz 

Biztonságos sütési, főzési javaslatok az ünnepekre 

Tippek a biztonságos karácsonyi főzéshez 

Előzzük meg a szalmonella-fertőzést! 

 

 

Legyek ellen kutyaólba

Hogy kutyánkat ne zavarják a legyek, tegyünk az óljába, vagy a matraca alá fenyőtűt! A kutyát mossuk le sós vízzel!

Nyári tippek állattartóknak

Ki jobban tűri, ki rosszabbul, de a legtöbb állat nehezen viseli a hirtelen jött meleget - a hőségtől állataink is szenvednek, nemtörődöm tartás következtében a nagy melegben az állatok el is pusztulhatnak. Az állattartónak (ha gondos gazdaként akar eljárni) oda kell figyelnie állatai naptól való megóvására.

 

Hűs hely

Nyáron a hűvös levegő fontosabb lehet négylábú barátaink számára, mint egy védelmet nyújtó kuckó, ezért gondoskodni kell arról, hogy állatunk napszaktól függetlenül bármikor be tudjon húzódni az árnyékba - udvaron ez lehet egy füves talajon lévő fa árnyéka vagy egy zöld sövény, lakásban tartott állat számára árnyékot adhat egy sötétítő függöny is.

 

Ivóvíz

Télen az itató befagyására kell ügyelnünk, nyáron meg arra, hogy az sose fogyjon ki, mindig legyen benne friss víz (az életet adó nedvesség hamar elpárolog, ezért nagy itató kell, és annak rendszeres töltése).

 

Ablakrács

Évről évre sok ezer állat pusztul el, mert a nyáron állandóan nyitva tartott ablakokon át kizuhannak a magas épületekből. Ha egyedül hagyja kedvencét nyitott ablaknál, legyen az ablakon rács vagy háló, mely megakadályozza, hogy egy elröppenő madár vagy lepke után kapva állataid kiessenek és súlyos sérüléseket szerezzenek, elpusztuljanak, vagy elkóboroljanak.

 

Sétáltatás

 • érdemes kora reggel és késő este sétáltatni (a hűvösebb időpontra beütemezett séták a gazdák számára is jobban elviselhetőek);
 • mivel a legtöbb kutya szeret úszni, érdemes egy-egy nagyobb séta alkalmával felkeresni a kijelölt kutyaúsztatókat, hogy négylábú barátaink is élvezhessék a nyarat;
 • a réteken-erdőkben való séta alkalmával a toklászok és bogáncsok könnyen bekerülhetnek a fülbe, befúródhatnak a talppárnák közé és irritálhatják a bőrt, fájdalmat és tályogot is okozhatnak - ezeket távolítsuk, távolíttassuk el megfelelő módon;
 • a gazdáknak erdei sétához érdemes az erdő színeitől eltérő, jól látható ruházatot ölteniük, hogy elkerüljék a vadászbaleseteket;
 • kedvencünket soha ne engedjük a vadak után futkosni, mivel az erdőkben élő vadakban okozott károkat meg kell fizetnünk, a gazdátlannak látszó állatokat pedig a mezőőrök puskával kilőhetik.

 

Leégés

A tűző napon tartózkodó kutya, macska is leéghet, ami elsősorban a fület, orrot, a talaj miatt a tappancsokat érintheti, ezért

 • a nagyobb séták előtt használhatunk fényvédő-leégés elleni krémeket,
 • a sétáltatást pedig lehetőleg ne a felforrósodott aszfalton, hanem a füves talajon végezzük.

 

Szállítás

Kedvenceinket gyakran szállítjuk gépkocsiban. Nyáron egy-egy autóban akár ötven fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, ezért

 • mindig kapcsoljunk be ventillátort, az ablakokon is engedjük befújni a levegőt;
 • ne hagyjuk az állatokat bezárva az autóban.

 

Hőguta esetén

Ha elővigyázatosságunk ellenére kedvencünkön hőguta jelentkezne, érdemes állatorvos segítségét kérve határozottan cselekednünk: az állat magas testhőmérsékletét le kell csökkenteni vizes borogatással, a folyadékbevitelről gondoskodni kell. A hőguta gyakran halálos, így a megelőzés jelentheti az igazi megoldást.

 

További hasznos tanácsok az Orpheus Állatvédő Egyesület www.zug.hu weblapjának Állatbarát Web Kuckójában olvashatóak.

 

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében