Praktikus ötletek

Az egészséges táplálkozás alapelvei

1. Egyél igazi ételt! Próbálj meg az őseid fejével gondolkodni: keresd azokat az ételeket, amelyeket még ükszüleid is ismertek, és kerüld el azokat a modern élelmiszereket, amelyeket ők már nem ismernének fel.

2. Ne dőlj be! Előfordulhat, hogy azok az élelmiszerek, amelyeket az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részének tulajdonítanak, mégsem annyira értékesek, mint gondolnád (például a margarin ).

3. Kerüld a mesterséges anyagokat! Ha az élemiszer összetevői között olyat találsz, amit nem ismersz, inkább ne vedd meg! Bár nem biztos, hogy ezek ártalmasak, a túlzott feldolgozásra utalnak.

4. Kerüld el a szupermarketeket! Ha a helyi termelőtől vásárolsz, olyan teljes értékű zöldségekhez és gyümölcsökhöz juthatsz, amelyek frissebbek és lakóhelyed környezetéből jutnak el hozzád.

5. Válaszd a minőséget! A jó minőségű élelmiszerekből elegendő kevesebbet fogyasztani, hogy a szervezetünket megfelelő mennyiségű tápanyaggal lássuk el. Az egyik leghosszabb életű népcsoport tagjai, az okinavák, csak addig esznek, amíg azt nem érzik, hogy 80%-ban már jól laktak.

6. Részesítsd előnyben a növényi táplálékot! A növények értékes tápanyagokat tartalmaznak, és fogyasztásukkal a szervezetbe bevitt kalória mennyisége is csökkenthető (magas kalóriatartalmú magjaik kivételével). A húst nem feltétlenül kell elkerülnöd, de gondolj rá úgy, mint az étkezések ízesítőjére!

7. Ne csak a tudományt, hanem a kultúrát is kövesd! A nemzeti konyhák tradicionális ételei egészségesebbek, mint átlagos mai társaik. Nemcsak az a fontos, hogy a különböző kultúrák követői mit esznek, hanem az is, hogy ezt hogyan teszik (a francia konyha például nem főleg az ételei, hanem az étkezési szokásai miatt egészséges: kis adagok, közös étkezések és a nassolás elkerülése).

8. Főzz, ha teheted, a saját kertedből! Az évszázadok alatt kialakult konyhakultúra természetes bölcselete kiutat jelenthet a gyorskonyha csapdájából. A magadnak termesztett növényekkel már azelőtt gondoskodhatsz az egészségedről, hogy leülnél az asztalhoz enni.

9. Legyél igazi mindenevő: ne csak új ételeket próbálj ki, hanem színesítsd új fajokkal is az étrendedet! Így hatékonyan bizosíthatod szervezeted táplálékszükségletét, és jó hatással lehetsz a környezetedre is. Ha változatosan étkezel, támogathatod a természetes gazdálkodási módokat, csökkentve az egyoldalú nagyüzemi termesztés hátrányait.

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

 

Kapcsolódó anyagunk:

Kampány az egészséges táplálkozásért

 

Mit tehetsz a kevesebb sófogyasztás érdekében?

 • Adj időt az átszokásra! Ne feledd, kb. 1 hónap kell, amíg a szervezeted hozzászokik a kevésbé sós ételekhez – ne add fel az elején! Fontos a fokozatosság!
 • Használj kevesebb sót az ételek elkészítéséhez!
 • Helyettesítsd a sót zöldfűszerekkel (pl. bazsalikom, kapor, lestyán, zsálya, oregánó, vasfű stb.)!
 • Készíts a megszokottól eltérő ízvilágú ételeket is (savanykás, édeskés jellegű ételek)!
 • Egyél kevesebb magas sótartalmú feldolgozott élelmiszert!
 • Kerüld az ételporok és leveskockák használatát!
 • Távolítsd el a sószórót az ebédlőasztalról!
 • Egyél több alacsony sótartalmú élelmiszert (friss gyümölcsöt és zöldséget)!
 • Amikor feldolgozott élelmiszert vásárolsz, olvasd el a címkét, és válaszd az alacsonyabb nátrium/sótartalmú változatot!

 

Kapcsolódó cikkünk:

Élelmiszerbiztonság tűz esetén

Ha a lakásban tűz ütött ki, mit tarthatunk meg utána, és mit kell kidobnunk? 

 • Szabaduljunk meg azoktól az élelmiszerektől, amelyek a tűz közelében voltak, mert a magas hőmérséklet, a füst, és az oltóanyag kárt tehetett bennük!
 • A konzervek és a befőttesüvegek épnek tűnhetnek, de a tűz melege aktivizálhatja az ételben található rothasztó baktériumokat, illetve ha a tűz hőmérséklete extrém magas, akkor maga a konzerv vagy a befőttesüveg elrepedhet, eltörhet, és így már egyáltalán nem lesz biztonságos a benne található élelmiszer.
 • A tűz legveszélyesebb alkotóeleme sokszor nem is maga a tűz, hanem az égő tárgyak által kibocsátott mérgező füst, ezért dobjuk ki a hűtőszekrényen kívül, csomagolás nélkül, vagy áteresztő csomagolásban tárolt (kartondobozos, műanyag csomagolású, csavaros kupakú, üveges stb.) élelmiszereket!
 • Mivel a hűtők és a fagyasztók nem zárhatók légmentesen, ezért a bejutó füst szennyezheti a bennük található élelmiszereket is.
 • Az oltóanyagban található mérgező vegyületek az ételeket és a konyhafelszerelést is mérgezővé tehetik.
 • Az oltóanyaggal érintkező ételeket mindenképp dobjuk ki, a konyhafelszerelést mosószerrel és forró vízzel tisztítsuk meg, majd 15 percig áztassuk 1 evőkanál folyékony klóros fehérítő és 4 liter víz oldatában!

Környezetbarát ajándékötletek vendégségre

 

 

 

Növény (nem vágott virág): A virág egyszerű és gyakori ajándék, de a vágott virág nem igazán tekinthető környezetbarátnak. Költsünk inkább egy kicsit többet az ajándékra és vigyünk cserepes növényt vendéglátónknak! Ez az ajándék ráadásul nem csak környezetbarát, hanem hasznos is: ha szobanövényt ajándékozunk, az tisztítja a beltéri levegőt, ha valamilyen fűszernövényt választunk, azt ételek ízesítéséhez használhatja fel új tulajdonosa.

Vegetáriánus szakácskönyv: Bátorítsuk vendéglátóinkat a környezettudatosabb étkezére és ajándékozzunk nekik olyan szakácskönyvet, amely segíthet csökkenteni a húsfogyasztást! Ha olyan könyvet szeretnénk vinni, amelyben nem csak receptek, hanem információk is vannak a vegetarianizmusról, akkor nem fogunk csalódást okozni házigazdánknak.

Saját készítésű receptes doboz: Vegyünk egy olcsó, akármilyen csúnya dobozt, és dekupázs technikával díszítsük fel újságokból kivágott szép képekkel vagy szalvétákkal! Ha még különlegesebbet szeretnénk, akkor kérjünk gyermekkori fotókat vendéglátónk szüleitől, és azokat ragasszuk a dobozra!

Házi lekvár vagy befőtt: Egy általunk készített ajándékkal fejezhetjük legjobban köszönetünket a vendégségért. A nyáron eltett lekvárokból és befőttekből személyes és „édes" ajándékcsomagot válogathatunk össze.

Gyertya méh- vagy szójaviaszból - Mindenki szereti a gyertyákat, különösen az ünnepek alatt, de a paraffinból készült gyertyák erősen szennyezi a szoba levegőjét. Egy szép méhviasz vagy szójagyertya szalaggal átkötve egyszerű és kedves módja hálánk kimutatásának.

Organikus tea - semmi sem hasonlítható egy bögre forró teához egy hideg téli estén, ezért tökéletes, őszi  ajándék lehet az organikus, leveles (nem filteres) tea. Ha házigazdánknak nincs teatojása, ne felejtsük el azzal is meglepni!

Biobor - a bor népszerű, az utolsó percekben is beszerezhető ajándék. Ha mi is úgy járunk, hogy már csak arra marad időnk a vendégség előtt, hogy beugorjunk egy üzletbe egy üveg borért, akkor tegyünk egy szívességet a bolygónknak, és válasszunk biobort!

 

Kapcsolódó cikkeink:  

Élelmiszerbiztonsági tippek

Egyes élelmiszerek gyakrabban okoznak ételmérgezést vagy élelmiszerek útján terjedő betegségeket, mint a többi. Ezért ezeknél, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat: 

 • Elkészítésük előtt és közben is gyakran mossunk kezet, illetve tisztítsuk meg a felületet, amin az ételt készítjük!

 • A friss gyümölcsöt és zöldséget mindig gondosan mossuk meg!

 • Ha nyers hússal, baromfival, hallal vagy tojással dolgozunk, tartsuk távol őket a már elkészült ételektől, hogy ne kerülhessen át róluk szennyeződés!

 • Mindig a megfelelő hőmérsékleten készítsük el az ételt! A szükséges főzési hőmérsékleteket ebben a táblázatban találjuk.

 • Szobahőmérsékleten az élelmiszerekben található baktériumállomány akár 20 percenként is megduplázódhat. Minél több baktérium van az ételben, annál nagyobb az esélye, hogy megbetegszünk tőle. Tehát minél hamarabb tegyük hűtőbe, vagy fagyasszuk le az ételeinket, így megakadályozhatjuk a legártalmasabb baktériumok szaporodását!

 

Ételtípusokra vonatkozó szabályok:

 

·         Hús - a nyers hús parazitákat és olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella, az E. Coli vagy a lisztéria. Az alapos főzés elpusztítja ezeket a káros élőlényeket, de újra fertőző lehet a hús, ha nem kezeljük és tároljuk megfelelően.·

·       Csirke és más szárnyasok - a baromfihús olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella, a lisztéria vagy a Campylobacter. Sajnos a mosás ezeket egyáltalán nem távolítja el a húsról, egyedül az étel megfelelő hőfokon történő elkészítése öli meg ezeket a baktériumokat.

·         Tengeri halak, rákok, kagylók - ugyanúgy, mint a nyers húsok, a tengeri állatok is tartalmaznak különböző baktériumokat, amelyeket csak főzéssel semmisíthetünk meg. Ráadásul ezek az ételek mérgező vegyületeket, például higanyt is tartalmazhatnak, amelynek rendkívül káros hatása lehet a magzatokra és a kisgyerekekre.

·         Tojás és tojásos termékek - a nyers tojást mindig óvatosan kell kezelni. Még a tiszta és ép héjú tojások is tartalmazhatnak szalmonella baktériumot. A fertőzés megelőzése érdekében tartsuk a tojásokat hűtőben, főzzük őket addig, míg a tojássárgája teljesen megszilárdul, és a tojást tartalmazó ételeket is alaposan főzzük meg.

·         Tej és tejtermékek - a nyers tej, valamint a belőle készült sajtok tartalmazhatnak E. Coli, szalmonella és lisztéria baktériumokat. Ezért fontos, hogy pasztörizált tejet vagy abból készült tejterméket vegyünk, ami nem tartalmaz ártalmas baktériumokat.

·         Friss gyümölcs, zöldség és gyümölcslé - ezek nyers termékek sokféleképpen is kapcsolatba kerülhetnek fertőző baktériumokkal. A termőhelyükön lévő szennyezett talajtól vagy víztől kezdve, a szennyezett vágódeszkáig a konyhában. A zöldség- és gyümölcslevekből csak a megfelelő kezelés távolíthatja el a kórokozókat.

·         Bébiételek és tápszerek - a csecsemők és a kisgyerekek különösen veszélyeztetettek az élelmiszer-fertőzésekkel kapcsolatban, mivel az immunrendszerük még nem elég fejlett, hogy megbirkózzon a fertőzésekkel. Ezért különleges gondossággal kezeljük és tároljuk az ételeiket és tápszerüket.

·         Állateledelek - akárcsak a mi ételeink, az állatok ételei is tartalmazhatnak baktériumokat (pl. szalmonellát) és mérgező anyagokat (pl. melamint). Ha nem megfelelően kezeljük az állateledelt, akkor állatunkat és így magunkat is kitesszük a fertőzés veszélyének.

 

Kapcsolódó cikkeink:

10 kérdés az ételmérgezésről 

Élelmiszer-biztonsági tanácsok házi disznóvágáshoz 

Biztonságos sütési, főzési javaslatok az ünnepekre 

Tippek a biztonságos karácsonyi főzéshez 

Előzzük meg a szalmonella-fertőzést! 

 

 

Ajánlott főzési hőmérsékletek

A biztonságos ételek elkészítésének egyik alapja a hozzávalók megfelelő hőmérsékleten történő főzése. Akkor főzünk megfelelően, ha elegendő ideig, elegendően magas hőmérsékleten tartjuk az ételt és így elpusztulnak a benne található káros baktériumok. A következő felsorolásban az egyes élelmiszerek minimális főzési hőmérsékletét tüntetjük fel. 

 • darált hús és húskeverék (marha, disznó, borjú, bárány, csirke, pulyka): 70-75°C
 • friss marha, borjú, bárány: 65 °C
 • szárnyasok: 75°C
 • sértéshús, sonka: 70°C
 • a tojást addig főzzük, amíg a fehérje és a sárgája meg nem szilárdul
 • a tojásos ételeket legalább 70°C-on készítsük

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Élelmiszer-biztonsági tanácsok házi disznóvágáshoz 

Biztonságos sütési, főzési javaslatok az ünnepekre 

Ételek közvetíthetik a rezisztens baktériumokat 

Hús, hús, hús - Moziban a Megetetett társadalom 

 

 

Higiénia és élelmiszerbiztonság árvíz esetén

A fertőző megbetegedések megelőzése érdekében az emberek saját maguk és a környezetükben élők egészségét a következők betartásával tudják legjobban védeni, illetve a veszélyeket csökkenteni:

 • Kerülni kell a szennyezettnek és feltételezetten fertőzőnek minősíthető árvízzel, belvízzel való érintkezést. Az árvízzel, belvízzel sújtott területekre most csak a mentésben résztvevők menjenek!
 • Ügyeljünk arra, hogy a szennyezett víz ne kerüljön a szájba, szembe, testre!
 • Az árvíz, belvíz által elöntött vagy szennyezett ásott kutak vizét tilos ivóvízként használni, mindaddig, amíg az ár levonulása után az ÁNTSZ előírásai szerint a hatékony fertőtlenítés meg nem történik.
 • Az ár- és belvízzel sújtott településeken a vezetékes ivóvíz általában használható, hacsak az ÁNTSZ ettől eltérően nem rendelkezik. Ez utóbbi esetben az ÁNTSZ tájékoztatását kell figyelembe venni az ivóvíz felhasználása során. Aki a vízvezetékeken csőtörést, vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse a Vízmű üzemeltetőjének és az illetékes kistérségi ÁNTSZ-nek. Amíg megnyugtató választ nem kapnak, a vezetékes vizet is csak forralva szabad használni!
 • Az ár- és belvíz mentesítésével foglalkozóknak, vagy egyéb módon a szennyezett vízzel, tárgyakkal, anyagokkal kapcsolatba kerülőknek (pl. lakótér takarítás stb.) a munkavégzés után, illetve minden étkezés előtt fertőtlenítőszerrel kell kezet mosniuk. Ezenkívül feltétlenül mossunk kezet, amikor hazaérünk, WC használat előtt és után, minden esetben, ha élelmiszerrel kezdünk foglalkozni. A személyi higiénés előírások fokozott betartására kell törekedni mindenkinek, aki az ár- és belvízzel sújtott területeken él, vagy a védekezésben vesz részt.
 • A vízzáró csomagolású élelmiszerek (fémdoboz, konzerv, üveg, műanyag palack stb.) a külső felszín fertőtlenítése után fogyaszthatóak.
 • Párolt élelmiszereknél ügyeljünk arra, hogy ne szennyeződhessenek fröccsenő vízzel, és védettek legyen rovaroktól, állatoktól (pl. egerek). Javasolt az élelmiszertároló helyek fertőtlenítése.
 • Különös gondot kell fordítani a gyermekek, betegek, idősek megfelelő, kielégítő étkeztetésére, biztonságos élelmiszer és ivóvíz (lehetőleg palackozott víz) ellátására.
 • A szennyezett ruhaneműket, textíliákat fertőtlenítőszerrel kell kimosni, majd kivasalni!
 • Az elöntött házak lakóterei, az alagsori helyiségek, a pincék stb. az ár levonulása után alapos takarítás és fertőtlenítés után vehetők újra használatba.
 • A háztartási hulladékot ár- és belvízmentes szemétlerakó helyre kell szállítani.
 • Az elhullott állatokat csak az ár- és belvízmentes területen elhelyezett dögkutakba szabad szállítani. Az állategészségügyi hatóságokat kell értesítenie annak, aki elhullott állatokat lát, talál.
 • Nagyon fontos, hogy akinél lázas vagy hasmenéses megbetegedés lép fel, azonnal jelentkezzen az orvosnál!

 

 

További praktikus tanácsok

Kézfertőtlenítéshez fertőtlenítő oldat készítése:

vízben literenként két Neomagnol tabletta feloldása, plusz egy evőkanál ecet hozzáadása. A kezet 1 percig tartsuk benne! Az oldat 4 óráig használható! Kézfertőtlenítéshez bármely közforgalomban kapható kézfertőtlenítő is megfelelő.

Szennyezett használati tárgyak fertőtlenítése:

főzőedények, evőeszközök, játékok tisztítás utáni 30 perces áztatása javasolt, hypós oldatban (10 liter vízhez 6 dl hypó) vagy Neomagnolból készített oldatban (literenként 20 tabletta Neomagnol).

Bútorok, egyéb mosható lakberendezési tárgyak fertőtlenítése:

a fertőtlenítéshez 10 db Neomagnol tablettát 1 liter vízben oldjunk fel, majd a vízből kiemelt és megszikkadt felületeket ezzel az oldattal mossuk át. Az oldatot hagyjuk a felületre rászáradni. 24 óra elteltével a kezelt felületeket puha textíliával töröljük át.

Mosható textíliák fertőtlenítése:

egy órás vizes vagy mosószeres áztatás után végezhető el,1 liter vízhez adott 5 db Neomagnol tablettát tartalmazó oldatban további 2 órán át történő áztatással.

Nem mosható textíliák, kárpitos bútorok, szőnyegek fertőtlenítése:

1 liter vízhez 20 tabletta Neomagnolt adva és feloldva az oldattal a fertőtlenítendő textíliát alaposan át kell kefélni! (Vigyázat, a Neomagnol oldat színelváltozást okozhat!).

Lakóházak, helységek fertőtlenítése:

a fertőtlenítést csak akkor indokolt végrehajtani, ha a víz a helyiségből visszahúzódott. Ebben az esetben a helyiség padlózatáról - amennyiben azt nagyobb mennyiségű iszap és egyéb szennyező anyag borítja - a szennyeződést egy erre a célra kijelölt helyre távolítsuk el, majd a padlózatot, a mosható felületeket (pl. csempeburkolat stb.) a fentiek szerint elkészített Neomagnol oldattal kell átmosni. Az oldatot hagyjuk rászáradni a felületre. Nem mosható felületeket (pl. meszelt fal) 10 %-os klórmész oldattal kell bemeszelni.

A 10 %-os klórmész oldat készítése: 250 gr klórmészhez 2 liter vizet öntünk fokozatosan, állandó keverés mellett teljes feloldódásig.
Csak frissen készített oldat használható! A klórmészpor használata fokozott elővigyázatosságot igényel, belégzését, szembe, nyálkahártyára valójutását kerülni kell.  A bőrfelszínt védőkesztyű használatával, testfelszínt takaró ruházattal védeni kell.

 

Talajfertőtlenítés:

a mezőgazdasági müvelt területeket klórozni nem szabad, ki kell várni a talaj természetes öntisztulását. A talaj fertőtlenítése (pl. udvar) csak akkor indokolt, ha az észlelhetően fekáliával, egyéb fertőző anyaggal szennyeződött. Az emberi tartózkodásra, közlekedésre szolgáló földterületeket összefüggően szórjuk be klórmészporral, amelyet locsolással juttathatunk a talajba.

Szemétdomb, trágyadomb fertőtlenítése: a fertőtlenítendő felületet klórmésszel összefüggő rétegben beszórjuk, majd vízzel bőségesen leöntözzük. Ezt követően a szemétdomb, trágyadomb felszíni részét kb. 10 cm mélyen erre alkalmas eszközzel át kell keverni.

Trágyadomb fertőtlenítése:

1 m3 trágyaléhez 2 kg klórmészport adunk és ezt az elegyet egy erre alkalmas eszközzel alaposan összekeverjük, majd 2 órán át állni hagyjuk.

Vízóraaknák fertőtlenítése:

kitisztítás után (víz kiszivattyúzása, iszapeltávolítás) a falak, a  csővezetékek, szerelvények 10 %-os klórmészoldattal történő meszelése javasolt.

Űrgödrös árnyékszék fertőtlenítése:

ülődeszkát, padozatot, oldalfalat és a WC egyméteres körzetét 10 %-os klórmészoldattal be kell meszelni, az ülődeszkát két órás behatási idő után vízzel alaposan le kell öblíteni. Az űrgödör tartalmának felületét összefüggő rétegben klórmésszel be kell szórni (vagy a megmaradt oldattal leönteni).

Ólak fertőtlenítése:

az előzők szerint 10 %-os klórmésszel történjen.

Ásott kutak fertőtlenítését csak a talajvíz teljes visszavonulása és a kutak többszöri kiszivattyúzása után lehet elvégezni, ezért minden esetben forduljanak a helyi önkormányzathoz!

 

Forrás: ANTSZ 

Mit ne egyenek a kismamák?

 

 

 

Amikor egy nő gyermeket vár, legyengül az immunrendszere, így kevésbé ellenálló a szervezete az ételekben található káros mikroorganizmusokkal szemben. Emellett a magzat immunrendszere nem elég fejlett, hogy elpusztítsa a veszélyes baktériumokat. Ráadásul bizonyos mérgező vegyületek, mint például a higany, megtalálhatóak az ételekben és károsíthatják a baba idegrendszerét.

 • A lágy sajtok, mint pédául a brie, camembert, a rokfort és a fetasajt gyakran nem pasztörizált tejből készülnek, így könnyen tartalmazhatnak E. coli vagy lisztéria baktériumokat. Helyettük fogyasszunk inkább kemény sajtokat, például ementálit vagy cheddar sajtot!
 • Kerüljük a nyers sütemény tésztákat, sütés előtt semmiképp ne kóstoljuk meg őket, mert szalmonella baktériumok juthatnak a szervezetünkbe!
 • Bizonyos halak, mint például a cápa, a kardhal és a királymakréla húsát magas higanytartalmuk miatt nem tanácsos kismamáknak fogyasztani; a nyers halat (sushit) pedig a baktériumok és a paraziták miatt kerüljék.
 • Egy héten összesen legfeljebb 35 dkg olyan halat fogyasszunk, amely nem tartalmaz számottevő higanyt, például lazacot, harcsát, tőkehalat vagy garnélát. A tonhal és halkonzerv fogyasztása ennek maximum a fele legyen.
 • Csak pasztörizált tejet és gyümölcsleveket igyunk!  Az E. coli baktérium miatt a frissen facsart leveket is kerüljük!
 • Nem tanácsos előre elkészített, hústartalmú salátákat fogyasztani, mivel lisztéria baktériumot tartalmazhat. Helyette inkább friss alapanyagokból magunk készítsük a salátát!
 • Az osztriga és a többi ehető kagyló nyersen Vibrio baktériumot tartalmazhat, úgyhogy ezeket csak jól megfőzve fogyasszuk!
 • A marha- bárány- és borjúhúst legalább 65 °C-on, a sertéshúst, a szárnyasokat és a darált húsokat pedig legalább 70°C-on készítsük el, hogy megszabaduljunk a bennük található baktériumoktól, mint például az E. colitól! Az ellenőrzéshez használjunk ételhőmérőt!
 • A kismamák kerüljék nyers tojást tartalmazó ételeket, például a házi készítésű fagylaltot és más édességeket, tojáslikőrt, turmixokat!

 

Kapcsolódó cikkek:

Anyatej vagy bébiétel? A baba és a mama egészséges táplálkozásáról

Anyatej vagy bébiétel? A baba és a mama egészséges táplálkozásáról - 2. rész

Anyatej vagy bébiétel? A baba és a mama egészésges táplálkozásáról - 3. rész

Anyatej vagy bébiétel? A baba és a mama egészséges táplálkozásáról - 4. rész

Anyatej vagy bébiétel? A baba és a mama egészséges táplálkozásáról - 5. rész

Bébiétel-biznisz: nehéz falatok

Mit főzzünk a babának? Hat alapvető konyhai eszköz

 

 

Olajízesítés és tartósítás olajban

Fűszernövényekkel és gyógynövényekkel különlegessé tehetjük az olajat,  amelyet specialitások fűszerezésére használhatunk

 • az olajat öntsük a fűszerre, hagyjuk állni 3 hétig sötét helyen, majd szűrés után azonnal felhasználható és kb. fél évig eláll,
 • tartósításhoz használjunk hidegen sajtolt napraforgó-, olíva- vagy repceolajat,
 • a világos, íztelen olajat enyhébb fűszerekkel is ízesíthetjük, az erősebb ízű olívaolajat aromásabb fűszerekkel (fokhagyma, rozmaring, zsálya, chilli, babérlevél) dobhatjuk fel,
 • nem érdemes ízesíteni az erősebb zamatú len-, dió- vagy tökmagolajat,
 • ha türelmetlenek vagyunk, melegítéssel is készíthetjük a fűszerolajunkat, ehhez kb. 10 percig melegítsük az összetevőket, majd hagyjuk kihűlni,
 • a melegítéssel készült olaj csak 3 hónapig tárolható,
 • olajban zöldséget, gombát, sajtot is tartósíthatunk. Ez hideg, sötét helyen tartva 4-5 hónapig eláll,
 • a zöldséget és a gombát ecetes lében blansírozzuk, mielőtt az olajba tesszük.

Ecet készítése és ízesítése házilag

Ecetet házilag bor (vörös-, fehér- vagy gyümölcsbor) és ecetsav-baktérium felhasználásával készíthetünk. Az ecetsav-baktériumokat 100 ml-es üvegcsében vásárolhatjuk meg, ez fogja a borban levő alkoholt ecetsavvá alakítani miután összekevertük őket. 

- a választott vörös-, fehér- vagy gyümölcsbor minél finomabb, tisztább és kénmentes legyen, hogy ízletes ecetet készíthessünk;

- a bort hígítsuk fel vízzel, hogy 7-8 %-os alkoholtartalmat érjünk el;

- az 1 liter (hígított) borból és 100 ml anyaecetből álló keveréket minél szélesebb nyílású,  saválló műanyag, rozsdamentes acél, üveg vagy fa anyagú edényben tároljuk;

- az edényt takarjuk le gézzel vagy valamilyen légáteresztő anyaggal és tartsuk 6-7 hónapig meleg (kb 25°C-os) helyen,

- az oldat kb. 2 hét után ragasztószagúvá válik, az erjedés a ragasztószag eltűnésével ér véget,

- az elkészült ecetet szűrjük át és zárjuk egy üvegbe, majd hagyjuk sötét hideg helyen 2-3 hónapig, hogy kitisztuljon;

- az ecet zamatát és színét különlegessé tehetjük, ha valamilyen gyümölccsel vagy növénnyel összekeverve 3 hétig állni hagyjuk, majd leszűrjük;

-  az áfonya, a szeder és a málna jól harmonizál a fehérbor- vagy az almaecettel;

- fűszerek közül szegfűszeget, gyömbért, citromfűt, szerecsendiót, feketeborsot, chillipaprikát, vagy fokhagymát használhatunk az ecet ízesítésére;

- a vörösborecethez rozmaringot, kakukkfűt, tárkonyt vagy babérlevelet adhatunk;

 

- a fehérbor- és az almaecet virágokkal is fűszerezhető, például ibolya, és rózsaszirommal, levendulával vagy bodzavirággal.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ecetes-olajos hajápolás

Takarékoskodás A-tól Z-ig

Olajízesítés és tartósítás olajban

 

 

Egészséges étkezés étteremben

 • Mielőtt ebédelni vagy vacsorázni mennél, keress egészséges ételeket felszolgáló éttermeket internetes oldalakon vagy hirdetések alapján!
 • Kedvenc éttermeidben beszélj a szakáccsal vagy a személyzettel, és kérj tanácsot, hogy az étlapon található ételek közül melyek illenek legjobban a diétádba!
 • Ne félj speciális zsír- vagy kalóriaszegény elkészítésű ételt kérni, az éttermek a vendéglátóipar részei, az a céljuk, hogy kiszolgáljanak és örömöt szerezzenek!
 • Kérd a szószt vagy az öntetet a tányér szélére, hogy te dönthesd el, hogy mennyit szeretnél enni belőle!
 • A megszokott üdítők vagy alkoholos italok helyett válassz vizet, diétás üdítőt vagy cukormentes teát, kávét!
 • Ha grillezett halat vagy zöldséget rendelsz, kérd, hogy kevés vajjal vagy olajjal, esetleg teljesen zsírmentesen készítsék el!

 • Ha kevesebbet akarsz enni, akkor rendelj csak két előételt, vagy egy előételt salátával!
 • A szendvicset majonéz helyett mustárral kérd, lehetőleg teljes kiőrlésű kenyérből, a tetejére pedig sajt helyett inkább zöldség kerüljön!
 • Figyelj a szervezeted jeleire; ha tele vagy, fejezd be az evést, a maradékot csomagoltasd el, és otthon fogyaszd el a következő étkezés során!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Étrendünk sötét oldala >>> 

A leves >>> 

Ahogy eszel, azzá leszel >>> 

A többletkalória hizlal, nem a mozgáshiány >>> 

Helyek a zöld térképről: étterem fair trade kávéval >>>

 

Vendéglők gyűjtőoldalai:

http://etterem.lap.hu/
http://pestmegyeietterem.lap.hu/
http://budapestietterem.lap.hu/
http://etteremkereso.lap.hu/

Mit ne adjunk enni a babának?

 • az első 6 hónapban az anyatej az ideális táplálék a baba számára, lehetőleg ne adjunk neki semmi mást,
 • aprómagvas gyümölcsök (eper, áfonya, málna, kivi) fogyasztása csak másfél-két éves kor felett ajánlott,
 • mézet csak szigorúan egyéves kor után adjunk a gyermekeknek,
 • tejkészítményeket 10 hónapos kortól, teljes tejet és tojást pedig egyéves kor fölött fogyaszthat a baba,
 • gluténtartalmú gabonaféléket tartalmazó étel 8 hónapos kortól kerülhet a tányérra,
 • a friss zöldségből, gyümölcsből készített házi bébiételek egészségesek a babának, de ha az alapanyagok nem ellenőrzött beszerzési helyről származnak, vagyis nem biztos, hogy teljesen vegyszermentesek, akkor inkább vásároljunk bolti bébiételt.

 

Kapcsolódó cikkeink:

 A bébiételekről I. - Mikor kezdjük a hozzátáplálást?

A bébiételekről II. - Mit mikor adjunk a babának? 

Bébiétel-biznisz: nehéz falatok 

Anyatej vagy bébiétel? A baba és a mama egészséges táplálkozásáról

Mire figyeljünk lisztvásárlásnál?

Ne mindig csak búzalisztet használjunk, próbáljuk ki a többi gabonaféléből és növényből készített liszteket is! (pl.: rozs, durumbúza, tönkölybúza,  kukorica, rizs, hajdina, burgonya)

Finomliszt helyett minél gyakrabban válasszunk teljes kiőrlésűt,  mivel utóbbinak vitamin-, ásványi anyag-,  és  rosttartalma jóval magasabb, tovább értékes fehérje- és zsírsav-komponensekben is gazdagabb!

Céltól függően válasszuk ki a liszt fajtáját:

 • finomliszt (habaráshoz, rántáshoz, lisztszóráshoz, panírozáshoz, palacsintatésztába, kalácsokhoz, kelt tésztákhoz és süteményekhez)
 • rétesliszt (pogácsához, piskótához, réteshez, gyúrt tészta, nokedli (galuska) és nudli készítéséhez, csak lisztbe (vagy paprikás lisztbe) forgatott húsok, halak sütéséhez)
 • kenyérliszt (kenyerekhez és kelt tésztákhoz)

A csomagolásokon található kód alapján egyszerűen meghatározhatjuk, hogy milyen lisztet találunk a csomagban:

1. betű: B (búza), R (rozs),  D (durumbúza), G (graham), TB ( tönkölybúza)

2. betű: L (liszt - apró szemcséjű finomliszt), FFF(kétszer-fogós - durva szemcseméretű pl. rétesliszt), D (dara)

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Cukorfogyasztási tippek

Bár egyes cukor fajták nélkülözhetetlenek a szervezet számára, érdemes nagyon odafigyelni, hogy milyet és mennyit fogyasztunk, mert a túlzott cukorbevitel elhízáshoz, fogszuvasodáshoz és különböző betegségek kialakulásához vezethet.

-         édességet csak étkezés után, desszertként fogyassz és legfeljebb heti 2-3 alkalommal,

-         a választott desszert lehetőleg gyümölcs- vagy tejalapú legyen, és minél kevesebb cukrot és zsírt tartalmazzon,

-         a felnőttek energiaszükségletének 55-60%-át célszerű szénhidrátokból fedezni, de a cukorfogyasztás ne haladja meg az összenergia egytizedét,

-         cukor helyett időnként érdemes mézet használni, de ezt sem szabad túlzásba vinni, mivel energiatartalma nem sokban marad el a cukorétól,

-         ne befőttet, kompótot vásárolj, hanem friss vagy natúr módon fagyasztott gyümölcsöt,

-         az édességet friss vagy aszalt gyümölccsel, gyümölcsjoghurttal, tejdesszerttel is helyettesítheted,

-         alacsony gyümölcstartalmú, cukrozott üdítők helyett igyál természetes gyümölcs- és zöldségleveket,

-         kerüld a csokoládét, mert nagyon nagy mennyiségben tartalmaz cukrot és zsírt (10 dkg tejcsokoládé: 580 kalória), 

-         tejszínes fagylaltok, parfék, jégkrémek helyett gyümölcsös joghurtfagylaltokat válassz,

-         vásárláskor hasonlítsd össze a termékek összetételét a címke alapján, és válaszd a kisebb cukortartalmút.


Kapcsolódó cikkeink:


Tények, hitek és tévhitek a cukorról

Aki válaszol: a cukrász

Kavard, forrázd, csavard! A tartósítószer-mentes lekvárok főzésének rejtelmei…

Mi lehet a mézben?

Tippek egészséges étkezéshez

 • Nézz utána, hogy az életmódodat és tevékenységeidet figyelembe véve mennyi kalóriára van szükséged egy nap, és ez alapján tervezd meg a nap étkezéseit! Például egy bőségesebb reggeli után elég egy könnyű ebéd is.
 • A leves fogyasztható előételként vagy főfogásként is. Előnyük, hogy többségük kalóriaszegény, mégis laktat; de ne felejtsd, hogy a húsleves alapúak zsírszegényebbek és kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a krémlevesek!
 • Ha tésztát kívánsz, akkor tejszínes szósz helyett inkább paradicsomosat válassz, mert kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz!
 • A főleg zöldségekből és gyümölcsökből álló fogások rengeteg rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, bár a vegetáriánus ételek gyakran kalóriadúsak, ha sajttal, vajjal vagy más energiában gazdag hozzávalóval készítik el őket.
 • Válassz sült, grillezett, hirtelen sütött, rostonsült vagy párolt ételeket, mivel az így készült ételek kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaznak!
 • A saláta mindig jó választás, de vigyázz az öntetekkel és a rászórt sajttal vagy kenyérkockákkal, mert ezek jelentősen megnövelhetik az étel zsír- és kalóriatartalmát.
 • A hal és a tenger gyümölcsei is jó választás, de zsírban sütés helyett mindenképpen sütőben sütés, grillezés, roston sütés, párolás vagy hirtelen kisütés legyen az elkészítési módszer!
 • Ha húst eszel, válassz soványabb részeket, mint például bőrnélküli csirkemellet, pulyka szeletet, sertés bélszínt vagy marha hátszínt!
 • Ha teheted, egyél inkább teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, péksüteményt, tésztát és barnarizst!
 • A fűszerekkel és fűszernövényekkel ízesített ételek általában egészségesebbek, mivel alacsonyabb a zsír- és sótartalmuk.
 • Ne foszd meg magad kedvenc ételeidtől, bármelyik ételt bele lehet illeszteni egy kiegyensúlyozott étrendbe!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Étrendünk sötét oldala >>> 

A leves >>> 

Ahogy eszel, azzá leszel >>> 

A többletkalória hizlal, nem a mozgáshiány >>> 

 

Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ)

Az INBÉ adatai egészséges testtömegű, átlagosan mozgó, átlagos felnőttnek szóló ajánláson alapulnak. A férfiak és a nők azonban különböznek egymástól, így bizonyos tápanyagok esetében az irányadó napi beviteli értékek is eltérőek.

Az egyszerűség érdekében az irányadó napi mennyiség mindig nőkre vonatkozik. Ennek oka, hogy a nők "átlagos étlapja" a napi beviteli értékek szempontjából a két véglet, a gyermekeké és a férfiaké közé esik.

A gyártók a csomagolás egyik oldalán többnyire az egy adagra vonatkozó energia (kilokalória) mértékét tüntetik fel, míg a másik oldalon a táblázatba foglalt adatokból megtudható a választott étel főbb energia- és tápanyagtartalma (egész pontosan a fehérje, a zsír, a szénhidrát és a só mennyisége), valamint az is, hogy ez mekkora része a napi javasolt beviteli mennyiségnek.

A napi tápanyagszükséglet számos egyéb tényezőn is múlik, mint a fizikai aktivitás, egészségi állapot, életkor, testmagasság, testtömeg.

A jelölési rendszerről bővebben a http://www.mitiseszemiszom.hu/ weboldalon lehet tájékozódni.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A vásárlók elvárásai az élelmiszereken lévő jelölésekkel kapcsolatban

Címkék, élelmiszerek, információk - ki olvassa?

Terjed az irányadó jelölőrendszer az élelmiszereken

Zöld praktikák az étel hidegen tartására

Őseink vermek, pincék kialakításával, azaz hideg környezetben való tárolással védték ételeiket a baktériumoktól. Mit tehet a mai kor embere, ha arra törekszik, hogy energiafaló hűtőgépét a lehető legkevesebbet terhelje?

A jégládát háztartások milliói használtak az 1940-es évekig, a hűtőgép széles körű elterjedéséig. Ez egy fából készült doboz, amelynek belső fémmel burkolt falai teszik lehetővé, hogy a ládába helyezett jégdarab akár több napon keresztül is hidegen tartsa ételünket. Ha van a padláson egy porosodó darab nyugodtan „helyezzük üzembe".

Egy másik módszer az ún. párologtató hűtés. A párolgás során a víz hőt von el a környezetétől, vagyis hűti azt. A párologtató berendezést könnyű elkészíteni és jég beszerzése sem szükséges hozzá. Egy magasabb dobozra van csupán szükségünk, amelynek fiókjaiban helyezzük el az ételt. A fémből készült fiókokon apró lyukak segítik elő a dobozon belüli párolgási folyamatot. A doboz mindegyik oldalát fedjük be egy vastagabb vászonnal, majd a berendezés aljára és tetejére is helyezzünk egy-egy víztárolót.

Az itt tárolt víz tartja majd nedvesen a dobozra helyezett vásznat. Berendezésünket tegyük ki a szabadba, de ne olyan helyre, ahol közvetlenül éri a napsütés. A levegő így megindul a nedves vásznak között, amelynek köszönhetően a dobozban mért hőmérséklet jó pár fokkal alacsonyabb lesz a kint tapasztaltnál. Mindez pedig elegendő ahhoz, hogy a párologtató berendezésben tárolt étel megőrizze frissességét.

Az „edény az edényben" hűtési módszert egy nigériai tanár fejlesztette ki. Lényege, hogy egy kisebb és egy nagyobb agyagedényt egymásba helyezünk, a két edény közötti teret, pedig nedves homokkal töltjük fel. A belső edénybe helyezzük a gyümölcsöt, zöldséget vagy az italt, majd nedves vászonnal fedjük le az edényeket. A kisebb edényben tárolt étel a párolgási folyamatnak köszönhetően megőrzi frissességét.

A két edény közötti nedves homokból elpárolgó víz a nagyobb tároló felületén keresztül távozik, és a párolgási folyamat pár fokos hőmérsékletcsökkenést idéz elő a kisebb agyagedényben. Bizonyos ételek ilyen módon akár hetekig is frissen tarthatóak.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hűtőgépek és alternatíváik

Energiatakarékosság: hűtőszekrény

Hogyan kímélhetjük az éghajlatot a HFC-gázok elkerülésével?

 

Magas vérnyomás és szívroham ellen

Az alfa-linolénsavat tartalmazó olajok, növények csökkentik a vérnyomást és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Az alfa-linolénsav szívvédő hatásához meglepően kevés, a savat tartalmazó ételre van szükség: elég naponta két teáskanálnyi szója- vagy repceolaj, fél kávéskanálnyi lenmagolaj vagy három-öt szem dió. 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Betegségek sora előzhető meg a helyes gyermekkori étkezéssel

Kevesebb só - kevesebb cukor - kevesebb gond

Növényi olajok magas vérnyomás és szívroham ellen

Kenyér frissen tartása

Ha a kenyeret zárt dobozban tartjuk, és egy almát vagy egy szelet zellert teszünk mellé, tovább megőrzi frissességét.

Élelmiszerek tárolása, tartósítása

• Az élelmiszereket rövid távon hűtőszekrényben vagy hűvös kamrában, pincében tároljuk. Amit hosszabb távon kívánunk tárolni, fagyasszuk le, tartósítsuk befőzéssel, szárítással vagy aszalással.
• Az élelmiszereken általában feltüntetik, hogy milyen hőfokon, meddig áll el a termék. A megadott hőfoknál hidegebb tárolás szükségtelen és energiapazarló.
• Hőszigetelő edényekben ne tároljunk hűtőben élelmiszert, mert az növeli a hűtési időt, rontja a hatásfokot. Amit nem szükséges, ne tároljunk a hűtőben.
• Ellenőrizzük rendszeresen élelmiszereinket, nehogy penészgomba vagy valamilyen rovar támadja meg.

Petrezselyem, zeller, kapor tartósítása
Az apróra vágott zöld leveleket sóval rétegezve tegyük kisebb üvegekbe. Figyeljünk arra, hogy a legfelső réteg só legyen.

Tök és uborka tartósítása
Kilogrammonként 10 dkg sóval és 2 evőkanál ecettel számolva: a legyalult zöldségeket elkeverjük a só felével, majd egy órányi pihentetés után a levét kinyomkodjuk, és a tököt/uborkát üvegekbe töltjük. Az üvegek tetejére sót szórunk, meglocsoljuk ecettel, majd lekötjük a befőttet. Felhasználás előtt a tartósított zöldséget mossuk át hideg vízben.

Burgonya tárolása
Ha a pincénkben burgonyát tárolunk, tartsunk a közelében égetett meszet, hogy elkerüljük a rothadást.

Sárgabarack tárolása
Finom fehér homokot megnedvesítünk annyira, hogy a víz fölötte teljesen tiszta maradjon. Azután kiszárítjuk, és sósborszesszel mérsékelten átitatjuk a homokot. Egy réteg homokot ládába rakunk, és gondosan elhelyezzük benne a barackokat, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. A hézagot homokkal töltjük ki.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kavard, forrázd, csavard! A tartósítószer-mentes lekvárok főzésének rejtelmei... >>>

Nyári ízek télen is >>>

A fonnyadt zöldség, gyümölcs is egészséges >>>

 

 

 

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében