Praktikus ötletek

Tippek a környezetbarát számítógépezéshez

Automatikusan leállíttathatod a nem használt merevlemezt, és be tudod állítani a monitor kikapcsolását!

Használd ki a standby üzemmód és a hibernálás lehetőségét!

Minél fehérebb, annál kisebb energiát igényel! Az lcd monitorok: egy teljesen fehér hátterű képernyő esetében kevesebb energiát használnak mint a sötét hátterek. A régi képcsöves monitorok esetében a fekete háttér jelentett kisebb fogyasztást.

Az előbbiből következik, hogy akkor is jobban jársz, ha nyitva hagyod a szövegszerkesztőt, vagy a fehér hátterű böngészőt, mintha sötét képernyővédőt alkalmaznál.

Ne kapcsold gyakran ki-be a gépet, mert több áramot fogyaszt.

A Word használatakor az alapállapothoz képest alig jelent többletfogyasztást, viszont a hosszabb részek kivágása-beillesztése pillanatában ugrik az energiafogyasztás.

A folyamatos mailolvasgatással is több áramot fogyaszt a rendszer, ezért ne kattints gyakran a bejövő mappádra!

Tippek környezetbarátabb irodához

 • Csökkentsük a papírfelhasználást kétoldalas nyomtatással, és mindig gondoljuk át, hogy miből mennyit szükséges feltétlenül nyomtatnunk!
 • A hulladékpapírokat használjuk fel jegyzetek, emlékeztetők felírására!
 • A postai levelezést, ahol csak lehet, helyettesítsük elektronikus levelezéssel!
 • Gyűjtsük szelektíven a hulladékokat!
 • A számítógép, a modem, a monitor, a nyomtató, a szkenner, a hangszóró legyenek egy főkapcsolóval ellátott elosztóba dugva, és távozáskor mindig kapcsoljuk ki az elosztót! Ezzel a megoldással évenként kb. 200 kWh-val csökkentjük fogyasztásunkat.
 • Asztali számítógép helyett kérjünk laptopot, mivel az hozzávetőlegesen ötször kevesebb áramot fogyaszt. Ha mégis muszáj asztali géppel dolgoznunk, akkor próbáljunk az elavult CRT helyett kisebb fogyasztású LCD képernyőt szerezni!
 • A közhiedelemmel ellentétben a képernyőkímélőkkel nem tudunk áramot spórolni, viszont hasznos, ha engedélyezzük számítógépünkben a power management function (energiaellátási felügyelő eszköz) működését.
 • A már nem használt számítógépeket és irodai eszközöket ne dobjuk ki, hanem adományozzuk más szervezeteknek és intézményeknek, például iskoláknak!
 • Ne utazzunk, ha nem feltétlenül szükséges, helyette inkább telefonon, e-mailben konzultáljunk, vagy videokonferencia segítségével tartsunk megbeszéléseket!

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Energiahatékony irodák kialakítása és üzemeltetése 

Zöld iroda: bútorok és irodatechnikai berendezések 

Irodisták a környezetért 

Zöld Iroda Verseny 2010-ben is! 

Munkahelyi klímavédelem 

Zöld praktikák az étel hidegen tartására

Őseink vermek, pincék kialakításával, azaz hideg környezetben való tárolással védték ételeiket a baktériumoktól. Mit tehet a mai kor embere, ha arra törekszik, hogy energiafaló hűtőgépét a lehető legkevesebbet terhelje?

A jégládát háztartások milliói használtak az 1940-es évekig, a hűtőgép széles körű elterjedéséig. Ez egy fából készült doboz, amelynek belső fémmel burkolt falai teszik lehetővé, hogy a ládába helyezett jégdarab akár több napon keresztül is hidegen tartsa ételünket. Ha van a padláson egy porosodó darab nyugodtan „helyezzük üzembe".

Egy másik módszer az ún. párologtató hűtés. A párolgás során a víz hőt von el a környezetétől, vagyis hűti azt. A párologtató berendezést könnyű elkészíteni és jég beszerzése sem szükséges hozzá. Egy magasabb dobozra van csupán szükségünk, amelynek fiókjaiban helyezzük el az ételt. A fémből készült fiókokon apró lyukak segítik elő a dobozon belüli párolgási folyamatot. A doboz mindegyik oldalát fedjük be egy vastagabb vászonnal, majd a berendezés aljára és tetejére is helyezzünk egy-egy víztárolót.

Az itt tárolt víz tartja majd nedvesen a dobozra helyezett vásznat. Berendezésünket tegyük ki a szabadba, de ne olyan helyre, ahol közvetlenül éri a napsütés. A levegő így megindul a nedves vásznak között, amelynek köszönhetően a dobozban mért hőmérséklet jó pár fokkal alacsonyabb lesz a kint tapasztaltnál. Mindez pedig elegendő ahhoz, hogy a párologtató berendezésben tárolt étel megőrizze frissességét.

Az „edény az edényben" hűtési módszert egy nigériai tanár fejlesztette ki. Lényege, hogy egy kisebb és egy nagyobb agyagedényt egymásba helyezünk, a két edény közötti teret, pedig nedves homokkal töltjük fel. A belső edénybe helyezzük a gyümölcsöt, zöldséget vagy az italt, majd nedves vászonnal fedjük le az edényeket. A kisebb edényben tárolt étel a párolgási folyamatnak köszönhetően megőrzi frissességét.

A két edény közötti nedves homokból elpárolgó víz a nagyobb tároló felületén keresztül távozik, és a párolgási folyamat pár fokos hőmérsékletcsökkenést idéz elő a kisebb agyagedényben. Bizonyos ételek ilyen módon akár hetekig is frissen tarthatóak.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hűtőgépek és alternatíváik

Energiatakarékosság: hűtőszekrény

Hogyan kímélhetjük az éghajlatot a HFC-gázok elkerülésével?

 

Energiatakarékosság: meleg víz

 • Átfolyós vízmelegítőből létezik elektromos és gázos változat is, nálunk jelenleg olcsóbb a gáz, mint az elektromos áram, ezért ez utóbbi népszerűbb. Előnye, hogy nincs tárolási hőveszteség.
 • Gyakori probléma a gázos vízmelegítők fűtőfelületének elpiszkolódása, ami jelentősen növeli a melegvíz-készítés veszteségeit. A rendszeres karbantartás ezért is fontos feladat.
 • Gázkészülékeken célszerű évente beállíttatni az égőfejet.
 • A takarékosabb gázkészülékek már őrláng nélkül működnek, sőt ma már kaphatók 90% fölötti névleges hatásfokú készülékek.
 • Mindig igényeinknek megfelelő nagyságú gázkészüléket vásároljunk, mivel csak bizonyos mértékig szabályozhatók le és a túlméretezett teljesítményű készülék energiapazarló!
 • A tározós bojlereknél tárolási hőveszteséggel kell számolni. Az ilyen készülék által felhasznált energia jelentős része a bojlerben tárolt meleg víz hőveszteségének pótlására szolgál. Jobb hatásfok eléréséhez valamennyinél fontos a rendszeres tisztítás, vízkőmentesítés.
 • Lényeges kérdés a bojler mérete. Csak akkora bojlert használjunk, amekkora családunk számára éppen elegendő mennyiségű meleg vizet tárol.
 • Pazarló szokás a bojlert forróra állítani, s forróhoz hideg vizet keverni. Állítsuk be a szabályozót eleve a kellemes hőfokra! Minél magasabb a vízhőfok a bojlerben, annál előbb vízkövesedik.
 • Villanybojlereknél a fűtőszál szokott elvízkövesedni. Ennek tisztítására szakembert kérjünk fel, aki eltávolítja  a vízkövet, és egyben a vizes szerelvényeket is átnézi!
 • Ha több napra elmegyünk otthonról, kapcsoljuk ki bojlerünket!
 • Valamennyi készülékre igaz, hogy 60°C fok körül optimális a hatásfokuk, tehát energiahasznosításuk ekkor a legjobb.
 • Ha a zuhanyzást választjuk a kádfürdő helyett, akár harmadára is csökkenthetjük a fürdés energiafelhasználását.
 • Javítsuk meg a csepegő csapot! Napi tíz csepp havonta 170 liter elpazarolt vizet jelent.
 • Ne mosogassunk folyó vízben! Ha a melegvizet három percig nyitva hagyjuk, 3,5 MJ energiát használunk el.
 • Mossunk alacsony hőfokon! A mosógép energiafelhasználásának 60-80%-a a víz felmelegítéséhez szükséges. 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hogyan hasznosítsuk az esővizet? >>>

 

 

 

 

 

Napenergia felmérés az Ister-Granum Eurorégióban >>>

Védd a vizet >>>

 

Energiatakarékosság: a fürdőszoba kialakítása

• A hőérzetünket nem csupán a fokok emelkedésével tudjuk befolyásolni. Melegebb árnyalatú csempével, festéssel, puha textíliákkal, szőnyegekkel díszítve, kellemesen melegnek fogjuk érezni a fürdőt.
• Mivel keveset tartózkodunk itt, a fürdőszobát nem szükséges egész nap fűteni. A fűtési energiaigényt jelentősen csökkenthetjük, ha csak akkor fűtünk, amikor ténylegesen szükségünk van rá. Ez több módon is megoldható:
• Legcélszerűbb a szabályozható központi fűtés, termosztatikus radiátorszelepekkel, amelyeken könnyen beállítható, hogy csak a kívánt időben fűtse fel a helyiséget, napközben pedig minimumra csavarjuk.
• Elterjedtek a kvarccsöves fűtőberendezések, amelyek magasra is elhelyezhetőek és biztonságosan működtethetők.
• A hőlég-befúvós elektromos hősugárzók néhány perc alatt kellemes meleget teremtenek, főleg ha kis légterű fürdőszobáról van szó. Ha csak rövid időre kell meleget csinálnunk, akkor takarékos megoldásnak mondhatóak.
• Ha tehetjük, szigeteljük alá a kövezetet és a kádat, ezáltal sokkal melegebbnek érezzük majd az aljzatot, és a fürdőkádat vagy zuhanytálcát is.
• Fürdőszobában kifejezetten előnyös lehet a padlófűtés, mivel gyakran mezítláb szaladgálunk a kövön, valamint a lecsöpögő víz is hamarabb felszárad.
• A melegvíz-rendszer kialakításánál legyünk tekintettel arra, hogy a meleg víz ne nagy távolságról érkezzen a vizesblokkhoz, mert akkor sok vizet ki kell engedni fölöslegesen.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Lakberendezés és fény >>>

 

 

 

 

Mosógép: kiválasztás, karbantartás

Kiválasztás

Ha környezettudatosan szeretnénk mosógépet választani, akkor elsődleges szempont, hogy mennyi energia, illetve víz fogy a mosás során. A mosógépek energiafogyasztása 0,4 és 1,9 kWh között, vízfogyasztása pedig 40 és 85 liter (egy régi típusú gép 140 liter vizet is elhasznál) között változik. A különbség óriási! 

A mosógépgyártók energiacímkét kötelesek felragasztani a forgalomba hozott mosógépekre. Az energiacímke  tartalmazza az energia- és vízfogyasztási adatokat, a mosóhatás és centrifugahatékonyság osztályozását, a centrifugálás maximális fordulatszámát és a betölthető száraz ruhák mennyiségét. Az osztályozás A-tól G-ig terjed, ahol „A" a legjobb, a „G" pedig a leggyengébb teljesítményt jelöli.

Bizonyos modellek pedig olyan környezettudatos kiegészítőkkel vannak felszerelve, amelyekkel hatékonyan csökkenthetjük víz- és energia-felhasználásunkat (pl. vízbefecskendezés). 

Használat, karbantartás

 • Ha van energiatakarékos program, akkor használjuk gyakran! Ekkor a mosás 60C-os helyett 40C-os mosóvízben történik, meghosszabbított mosási idővel, viszont intenzívebb mosással. Ez azért energiatakarékos, mert az energiafogyasztás kb. 90 %- ért felelős vízmelegítést csökkentjük a 10%- ért felelős forgatási energia növelésével.                                                                                                                
 • A maximálisan mosható ruhamennyiségnél többet soha ne rakjunk a gépbe, mert az rontja a mosóhatást!Kevesebbet se, mert azzal energiát és vizet pazarolunk!                                                             
 • Használjuk a hőfokszabályozót! Például kevésbé koszos ruhákat elég 30 vagy 40C-os vízben mosni. 90C-os vízben pedig csak nagyon ritkán, a rendkívül szennyezett ruhákat mossuk!                                                          
 • Ha tudunk szabadban teregetni, használjuk a centrifuga-stop, illetve öblítő-stop pótfunkciókat. Így a centrifugáláson kívül még a vasalást is elhagyhatjuk. Ezzel időt és energiát is megtakaríthatunk.
 • A szűrőből minden huszadik mosás után távolítsuk el a szennyeződést, bolyhos textíliák mosása után pedig minden alkalommal.
 • A mosógépben a használat során vízkő válik ki, és szürkésfehér mész-szappan lepi be a fémfelületeket. Évente legalább egyszer indítsunk 60C-os, kímélő programot, s öntsünk a gépbe 2 liter, 20%-os ecetet. Az első öblítő program indulása előtt állítsuk le a gépet, és hagyjuk állni benne az ecetes levet egy napig. Néha forgassuk meg a dobot, és másnap melegítsük fel még egyszer!
 • Kerüljük a gyorsprogramok használatát! A rövidebb programok több vizet használnak el kilogrammonként, és általában a mosódob teljes feltöltésére sincs lehetőségünk. 
 • Válasszuk a pamut programokat! Mosáskor kevesebb vizet és energiát használnak el kilogrammonként. 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vízkőoldó, lefolyótisztító >>>

Intelligens és hatékony? >>>

A háziasszony szemszögéből >>>

 

 

 

Világítás: a fürdőszoba tervezése

• Az egész fürdőszoba világosabb lesz, ha világos árnyalatú csempével burkoljuk, és világos színű szaniterekkel rendezzük be.
• Ha nagy tükrö(ke)t helyezünk el a fürdő falán, világosabb összhatást érhetünk el, és tágabb teret érzékelünk.
• Sokkal kellemesebb és egyúttal energiatakarékosabb, ha normál méretű ablakokat nyitunk a fürdőszoba falán. A kíváncsi szemeket kizárhatjuk pl. bambusz-rolettával, függönnyel vagy üvegtapétával. A fürdőszoba szellőzését is egyszerűbb ablakkal megoldani, így nem kell külön szellőzőrendszert kiépíteni a vízpára kiengedéséhez.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 Lakberendezés és fény >>>

 

Egyszerű napkollektor: a kerti zuhany

A meleg hónapokban ingyen melegvizet állíthatunk elő a kertben, oszlopokra állított, feketére festett hordó segítségével, amelyre kézmosó csapot vagy zuhanyrózsát szerelünk. A fekete szín összegyűjti a meleget, és még a tavaszi-őszi időszakban is képes megfelelő (30-40 C°-os) hőmérsékletet biztosítani. Ez a legegyszerűbb napkollektor.

Másik megoldás kerti melegvíz előállítására: feketére festett radiátor(oka)t ipari fóliával takarunk be, majd egy kis pancsoló tisztító szivattyúját rákötjük a radiátorokra, amikben ezáltal a víz cirkulálni kezd. A „medence" vize sokkal hamarabb meleg lesz, mintha csak a napon lett volna!

Energiatakarékosság: sütés-főzés

Főzés

 •  A fedő nélküli főzés kétszer akkora energiát igényel fél liter víz felmelegítésénél, mint fedő használatakor.
 • Ne főzzük agyon ételeinket! A nyersen vagy párolva fogyasztott étel nemcsak „energiatakarékosabb", de egészségesebb is, mert a zöldség és a gyümölcs főzés során sokat veszít az ízéből, vitamintartalmából.
 • A burgonyát, zöldségeket ne főzzük bő lében, így kevesebb vizet kell felmelegíteni és az ételek sem lúgozódnak ki.
 • Ha már felforrt az étel, vegyük kis lángra! Főzési ideje ezzel nem növekszik, viszont energiát takarítunk meg.
 • Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amely illeszkedik a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez! Ha például a főzőlap átmérője 18 centiméter, az edényé pedig csak 15 centiméter, akár 30%-kal is nőhet az energiafogyasztás.
 • Ne érjen túl a láng az edény peremén!
 • A szendvicstalpú edények hőátadása jobb, kevesebb veszteséggel, nagyobb hatékonysággal, egyenletesebben főznek. 
 • Vízforralásnál csak annyi vizet melegítsünk, amennyire éppen szükségünk van! Használjunk poharat vagy bögrét a víz beméréséhez!
 • A kukta nemcsak gyors, hanem energiatakarékos is. Ideálisan főzhetünk benne egytálételeket, leveseket, főzelékeket, hüvelyeseket és olyan ételeket, amelyek főzési ideje hosszú. A konyhában kevesebb a szag és a gőz, nem vész el az ételek aromája és tápanyaga. A kuktát csak a kétharmadáig töltsük meg, hogy a gőz szabadon mozoghasson!
 • Gáztűzhely esetében érdemes a gázrózsákat rendszeresen kitisztítani, ezzel akár 10% gázfelhasználást is megtakaríthatunk. 

Sütés

 • Ha bemelegítettük a sütőt, használjuk ki a teljes kapacitását! Minél több ételt süssünk meg egyszerre!
 • Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ez minden alkalommal hőveszteséget jelent!
 • Használjuk ki a sütő maradékhőjét! A sütés befejezése előtt néhány perccel lezárhatjuk a sütőt. A maradékhőt használhatjuk gyümölcsaszalásra is.
 • A tisztán tartott sütő jobban visszaveri  a hősugarakat, ezért hatékonyabb.
 • A római tál ősi és energiatakarékos konyhaeszköz, tulajdonképpen széles agyagedény. A húst és a köretet együtt készíthetjük el benne, és nem fordulhat elő , hogy az étel odaég. Kellemes zamata lesz az ételnek és tápanyagai sem vesznek el.

 

Kapcsolódó cikkek:

Energiatakarékosság: hűtőszekrény

Energiatakarékosság: szellőztetés

Energiatakarékosság: meleg víz

Energiatakarékosság: a fürdőszoba kialakítása

Energiatakarékosság: világítótestek

Energiatakarékosság: fűtés

 

 

 

Energiatakarékosság: hűtőszekrény

Vásárlás

 • Vásárlásnál vegyük figyelembe a klímaosztály betűjelzését, amely megmutatja, hogy a készülék hány fokon üzemeltethető! Gyakori probléma, hogy pl. egy „N" jelzésű, azaz +16 és +32 C fok között üzemeltethető készüléket hideg helyiségben helyeznek el. Ha a hűtő normáltéri hőfokszabályozó -érzékelője hidegebb környezeti hőmérsékletet észlel, akkor nem kapcsol be, így a fagyasztórész leolvad.
 • Nem érdemes két kisebb készüléket vásárolni; egy nagyobb készülék üzemeltetése gazdaságosabb.

Elhelyezés

 • Hagyjunk üres helyet a készülék háta mögött, hogy a kondenzátor (fekete rács) és a kompresszor szellőzése biztosított legyen!
 • Ne helyezzük a hűtőkészüléket hőforrás közelébe vagy napsugárzásnak kitett helyre, mert ez növeli az energiafogyasztást!
 • A kellemetlen zajhatások elkerülése érdekében fontos a készülék vízszintes elhelyezése. A nem megfelelően felfekvő készülékben rendellenes zörejek keletkeznek, ráadásul az ajtó sem záródik rendesen. 

Használat, karbantartás

 • Ha a fagyasztóból kivett élelmiszert a hűtő normál terében engedjük ki, energiát takarítunk meg.
 • Soha ne tegyünk meleg ételt a hűtő normál terébe vagy a fagyasztóba, mert ennek lehűtése többletenergiát igényel!
 • Ne nyitogassuk a mélyhűtő ajtaját! Minden kinyitásnál meleg levegő tódul a hideg helyére, amit le kell hűteni.
 • Rendszeresen tisztítsuk meg a kondenzátort és a kompresszort! Ha ezek nagyon porosak, gátolják a szellőzést, így a hűtő több energiát vesz fel.
 • Rendszeresen olvasszuk le a készüléket (a nem automatikus leolvasztásúakat), mivel a jégréteg szigetel, növeli az energiafelhasználást.
 • Soha ne lépjük túl a gyártó által megadott naponta maximálisan lefagyasztható élelmiszer mennyiséget! Ez ugyanis az élelmiszereken esett (szabad szemmel nem látható) belső károsodást, íz- és zamatvesztést okoz, amely végül az eltarthatósági idő csökkenéséhez vezet.
 • Fagyasztókban a megfelelő hőmérséklet -18 C fok. Ennél hidegebb csak energiapazarlás, nem növeli meg az eltarthatósági időt. Ha a fagyasztóban nincs beépített hőmérő, akkor a kereskedelmi forgalomban levő hűtőszekrény-hőmérővel állítsuk be a -18 C fokot!
 • Hűtőszekrényben a hűtőtér átlagos hőmérséklete legyen 7 C fok! 5 C fokhoz képest így 15 %-al kevesebb energiát használ a gép. 
 • Ha jégakkut tárolunk a fagyasztóban, az nemcsak az energiafogyasztásra van kedvező hatással, hanem áramkimaradás esetén nagyobb biztonságot nyújt. 
 • Ne pakoljuk tele a hűtőszekrényt! Ha az ajánlottnál több élelmiszert tárolunk a hűtőszekrényben, az több energiát fogyaszt vagy könnyebben nyitva maradhat az ajtaja.
 • A hűtőszekrényben tárolt élelmiszereket helyezzük el levegősen, lehetőleg távol egymástól, hogy a hideg levegő áramlása biztosítva legyen!

Egyéb megoldások

 • Nem mindent szükséges a hűtőszekrényben tárolni: a zöldségeket, gyümölcsöket tarthatjuk szobahőmérsékleten is.
 • Télen hidegen tarthatjuk az élelmiszereket az ablakpárkányon vagy a lakás egy hűvősebb pontján is.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hűtőgépek és alternatíváik >>>

Zöldülő Electrolux? >>>

 

 

Energiatakarékosság: szellőztetés

Energiát és ezáltal pénzt takaríthatunk meg, ha napjában többször, rövid ideig, de intenzíven szellőztetünk, azaz, ez idő alatt teljesen kitárjuk az ajtót-ablakot.

Párás tükör, vizes szőnyeg, gőzfürdő, penészgombák? 
• Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha a vizes helyiségekben, mint pl. a fürdőszoba, megfelelő szellőzésről gondoskodunk.
• Ezért is nagyon fontos, hogy a fürdőszobának is legyen ablaka.
• Ahol nem oldható meg a természetes szellőzés, ott aktív szellőztetésre van szükség. 
• Lényeges, hogy megfelelő teljesítményű ventilátort válasszunk. Általában légköbméter/órában adják meg a ventilátorok teljesítményét. A túl nagy teljesítményű sokat fogyaszt, és erősen hűteni fogja a fürdőszobát.
• Már majdnem minden ventilátornál van visszacsapó zár, amely megakadályozza, hogy kívülről a hideg levegő beáramoljon. Különösen érdekes ez, ha a kivezetés északi vagy nyugati, általában szél felőli oldalon van.
• Kaphatóak időkapcsolós változatok is, amelyeket nem kell föl-le kapcsolgatni, hanem beprogramozható, hogy az indítástól számítva meddig működjön, így véletlenül sem felejtjük bekapcsolva.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Hűtés villanyóra kímélő megoldásokkal >>>

 

 

Energiatakarékosság: világítótestek

• A hagyományos izzók olcsók és fényük a természeteshez közelít, de óriási energiaveszteséggel világítanak. Általában az „F"-"G" energiahatékonysági osztályba tartoznak (legjobb az „A"). Üzemidejük átlagosan 1000 óra.
• A hidegtükrös halogén izzók hatékonyabbak, mint a hagyományosak („D" energiahatékonysági osztály). Üzemidejük átlagosan 2000 óra. Könnyen beépíthetők bútorba, álmennyezetbe, fényük kellemes. Kisfeszültségű (12 V-os) változatban is kaphatók, ez előnyös lehet ott, ahol pl. gyerekek vannak. Kültéri mozgásérzékelős lámpákban is alkalmazhatók.
• A fénycsövek a legtakarékosabbak („A"-„B" osztály). Élettartamuk 6000 -10000 óra. A kompakt fénycsövek ötvözik az egyenes fénycsövek gazdaságosságát a hagyományos izzók kezelhetőségével. Villogásmentesen üzemelnek. Mivel nehézfémet (higanyt) tartalmaznak, emiatt veszélyes hulladéknak minősülnek (külön kell gyűjteni a kommunális hulladéktól!).
• Cseréljük elektronikusra a hagyományos fénycső előtéteket! Ezek villamosenergia-fogyasztása 60%-kal kisebb.
• Válasszunk opálburás fénycső helyett tükrös, rácsos lámpatestet! Ezek hatásfoka 25%-kal jobb, mint az opálburásoké.
• Érdemes hagyományos izzóinkat kompakt fénycsövekre cserélni. Ezek a világítótestek negyedannyit fogyasztanak, mint hagyományos társaik; napi 3-4 órás használattal számolva élettartamuk 10-12 év, így magasabb áruk a teljes élettartam alatt többszörösen megtérül.
• Vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy a kompakt fénycső elfér-e a régi burában!
• Olyan helyen vásároljunk kompakt fénycsövet, ahol a cseregarancia érvényesíthető!
• Ne vásároljunk ismeretlen márkájú, bizonytalan eredetű fénycsöveket! Gyakori probléma ezekkel, hogy hamar tönkremennek, nem érik el az előírt fényerőt, és nem azon a színhőmérsékleten világítanak, amelyet ígérnek. Ennek oka, hogy gyenge minőségű fénypor és más anyagok felhasználásával, megbízhatatlan technológiával készülnek.

És természetesen:
• Ha a helyiséget egy-két percnél hosszabb időre elhagyjuk, kapcsoljuk le a világítást!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Lakberendezés és fény >>>

Felkapcsolva: reflektorfényben a kis energiaigényű világítás >>>

Végleg betiltják a hagyományos izzókat az unióban >>>

LED it be... Jön a szuperhatékony LED-körte >>>

 

 

 

 

 

Energiatakarékosság: mesterséges megvilágítás kialakítása

 • Az általános világításra szolgáló lámpákat úgy helyezzük el, hogy a helyiség megvilágítása egyenletes legyen!
 • Az általános világítást helyi fényekkel egészítsük ki! Azokat a helyeket, ahol munkát végzünk, olvasunk, üldögélünk, pontfénnyel, helyi megvilágítást adó lámpákkal világítsuk meg!
 • Célszerű olyan lámpatestet és fényforrást választani, amely koncentrált, irányított fényt ad, ezekből kisebb teljesítményű is elég. A szórt fénynél jelentős az elnyelődésből fakadó veszteség.
 • Válasszunk hatékonyabb fényhasznosítású lámpatesteket, olyan lámpaburákat, amelyek nem árnyékolják az izzót! Bár a zártabb burák néha hangulatosak, pazarolják a fényt.
 • Az időkapcsolók használata lehetővé teszi, hogy távollétünkben csak egy bizonyos időtartamra vagy tevékenységre legyen bekapcsolva valamely műszaki berendezés, pl. a videó, az üzenetrögzítő vagy éppen egy lámpa.
 • Fény- és mozgásérzékelők használata. A természetes és a mesterséges megvilágítás az érzékelő- és szabályozó rendszerek segítségével összehangolható, ezáltal a villamosenergia-felhasználás akár felére is csökkenthető. Ez természetesen nem csupán a nappalira, de az egész lakásra, a közlekedő folyosókra, sőt a kerti megvilágításra is igaz. Ha pl. egy lakásban vagy egy egész épületben a világítás szakaszolható, és ez a rendszer még mozgásérzékelővel is ki van egészítve, akkor csak ott, és csak addig ég a lámpa, ahol valaki jár.
 • Figyeljünk oda arra, hogyha hosszabb időre elhagyjuk a lakás egyik helyiségét, a lámpát mindig oltsuk le magunk után!
 • Rendszeresen tisztítsuk meg a lámpatesteket, mert az összegyűlt por és kosz csökkentheti a megvilágítás fényét.
 • Fessük világosra a falakat! A fehér falról a fény 80 %-a visszaverődik, így csökkenthetjük a világítótestek számát.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Lakberendezés és fény >>>

Felkapcsolva: reflektorfényben a kis energiaigényű világítás >>>

Végleg betiltják a hagyományos izzókat az unióban >>>

LED it be... Jön a szuperhatékony LED-körte >>>

Energiatakarékosság: használjuk ki a természetes fényt!

• A legegészségesebb és legolcsóbb megoldás, ha igyekszünk kihasználni a természetes fény adta lehetőségeket. Mesterséges megvilágításhoz csak akkor folyamodjunk, ha a természetes fény már nem elegendő.
• Kifejezetten sötét, pl. szuterén lakások esetében érdemes a párkányokat körberakni tükörcsempével, amely betükrözi a lakásba a felülről érkező fényt.
• Ha ügyesen helyezzük el lakásunkban a tükröket, megfelelő helyre és szögben szereljük fel azokat, akkor megsokszorozhatjuk a helyiségbe érkező fényt.
• Új lakás építésénél, meglévők felújításánál válasszunk nagyméretű, hőszigetelt ablakokat. Ezeknek kettős haszna lesz: egyrészt több napfényt engednek be, másrészt tavasszal és ősszel, napsütéses időben, a napcsapda-hatásnál fogva jelentős plusz hőt nyer a szoba (megfelelő, D-DNy-i tájolás esetén). Régi építésű lakásoknál is kicserélhetjük az ablakokat nagyobbra, korszerűen hőszigeteltre.
• Nappalinkat érdemes D-DNy-i irányba tájolni, mivel nálunk az év nagyobb részében hűvösebb az idő, és így az ablakokon át a hideg időszakban több fényhez juthatunk.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Lakberendezés és fény >>>

Felkapcsolva: reflektorfényben a kis energiaigényű világítás >>>

 

 

Ruhaszárítás: 4 aranyszabály

1. A lehető legmagasabb fokozaton centrifugázd a ruhát, hiszen minél kevesebb vizet tartalmaz, annál kevesebb idő kell a száradásra!
2. Amikor csak lehet, szabad levegőn szárítsd a ruhákat! A világos, illetve a fehér pamut ruhadarabokat érdemes napon szárítani, mert a napfény fertőtlenít és fehérít.
3. Ha ez nem lehetséges, fűtetlen szobában száríts!
4. Kerüld a szárítógépet! Ha mégis ezt használsz, válassz "A" energiaosztályba tartozót, és ne szárítsd túl a ruhákat!

Számítógépek: a 9 legjobb energiatakarékossági módszer

Számítógépeink és a kapcsolódó kütyük egyre több energiát emésztenek fel. Pár szokásunk megváltoztatásával nemcsak áramot (így pénzt) spórolhatunk, hanem a környezetet is kíméljük.

Lássuk, melyek a legeredményesebb energiatakarékossági praktikák a számítástechnika terén!

1. Cseréld hatékonyabbra! A régi katódsugárcsöves (CRT) monitorok és asztali számítógépek jóval több áramot fogyasztanak, mint a mai  vékony, LCD monitorok és laptopok. Új gép vásárlásakor mindig vedd figyelembe az energiafogyasztási mutatókat, címkéket!

2. Tompítsd a monitor fényét! A számítógép tartozékai közül a monitor fogyasztja a legtöbb energiát. Tompítsd a fényét, vagy állítsd be, hogy pár percnyi nem használat után automatikusan váltson sötétebb képernyőre.

3. Kapcsold ki a kapcsolódó gépeket! Kapcsold ki és áramtalanítsd a nem használt nyomtatókat, szkennereket stb.

4. Állítsd le a felesleges folyamatokat! A számítógéped folyamatosan Bluetooth készülékeket vagy Wifi hálózatot keres, akkor is, amikor a préri közepén vagy? Csekkold, hogy milyen programok futnak folyamatosan, és állítsd le azokat, amikre nincs szükség.

5. Dugj mindent egy kapcsolós hosszabbítóba! Használaton kívül így mindent egy kapcsolóval teljesen áramtalaníthatsz.

6. Aktiváld az energiatakarékos üzemmódot! Minden modern operációs rendszer felkínálja az energiatakarékos üzemmód lehetőségét. Laptopoddal akkor is áramot takaríthatsz meg, amikor a hálózatról dolgozol.

7. Húzd ki az energiavámpírokat! A bedugott mobiltöltők akkor is fogyasztanak áramot, amikor nem töltenek (ellenőrizheted: ilyenkor is melegek). Ilyenkor mindig húzd ki őket a konnektorból!

8. Pihentesd a merevlemezt! Állítsd be a számítógépet, hogy használaton kívül tegye alvó üzemmódba a merevlemezt. Ez meghosszabbítja az élettartamát, és energiát takarít meg.

9. Kapcsold ki! A legegyszerűbb és legnagyszerűbb energiatakarékossági mód: a kikapcsolás. Mindig kapcsold ki a géped éjszakára, és amikor nem használod. A kikapcsolt számítógép még az alvó vagy hibernált üzemmódban levő gépnél is kevesebb áramot használ. 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Energiatakarékos számítógépek >>>

Energia és iroda >>>

Számítógépeink élete, halála, és ami utána jön >>>

Született gyilkosok: stand-by killerek >>> 

 

Energiatakarékosság: fűtés

Ha 1°C-kal csökkented lakásod hőmérsékletét, akkor a háztartásod évente kb. 300 kilogrammal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki.

Ha kb. 3°C-kal alacsonyabban tartod a hőmérsékletet lakásodban éjszaka, vagy amikor nem tartózkodsz otthon, akkor évente kb. 440 kg CO2-kibocsátást kerülhetsz el.

Nyílászáróid szigetelésével évente 140 kilogrammal kevesebb szén-dioxidot bocsátasz ki.

Forrás: http://www.mycarbonfootprint.eu/hu

A háztartási energiafelhasználás kb. 70%-át a fűtés teszi ki, míg egy magyar állampolgár átlagosan 5,6 tonna szén-dioxidot bocsát ki egy évben. Az alábbi tanácsok segítségével nemcsak, hogy energiát és költségeket takaríthatsz meg, de csökkentheted háztartásod szén-dioxid kibocsátását is.

Ne fűtsd túl a lakást! A nappali és dolgozószobát általában elegendő 20-21°C-ra felfűteni, éjszaka pedig 18°C körüli hőmérséklet is elég. Érdemes szem előtt tartanod a következőt: ha a szoba hőmérsékletét 1 fokkal csökkented, 5-6%-kal kevesebb energiát fogyasztasz, 2 fokos csökkentéssel pedig évente akár 7,2 GJ energiát takaríthatsz meg.  Tehát ha 25°C helyett 20°C-kal is megelégszel, kb. 30%-kal csökkented a fűtésre fordított energiafelhasználásodat, és az egészségedért is tettél valamit, hiszen a túlfűtött lakás nem egészséges. Ha 1°C-kal csökkented lakásod hőmérsékletét, akkor a háztartásod évente kb. 300 kilogrammal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki.

Ha megfelelő ruhát választasz,  a nem túlfűtött lakásban is kényelmesen fogod érezni magad!

Csak akkor fűtsd a szobákat, ha használod őket! Ha napközben hosszabb időre elmész otthonról, tekerd le a fűtést! A hálószobát, fürdőt és a vendégszobát sem feltétlenül szükséges mindig fűteni. Ha kb. 3°C-kal alacsonyabban tartod a hőmérsékletet lakásodban éjszaka, vagy amikor nem tartózkodsz otthon, akkor évente kb. 440 kg CO2-kibocsátást kerülhetsz el.

Használj redőnyt és sötétítő függönyt éjszaka! A nyílászárók hővesztesége igen jelentős, még dupla üvegezésű ablakokon is elszökhet a hő 25%-a. Ezt a hőveszteséget csökkentheted, ha leereszted a redőnyt, és behúzod a sötétítőt, még mielőtt nagyon lehűlne a külső hőmérséklet. Vigyázz azonban, hogy a függöny ne takarja el a fűtőtestet, mert akkor a hőt kifelé tereli!

Szigeteld a nyílászárókat! A hő nemcsak az ablakfelületeken, hanem a tok mentén is elszökhet. Az ajtók, ablakok utólagos résszigetelése viszonylag olcsó megoldás, és általában saját kezűleg is elvégezhető. Egy jól kivitelezett, tartós szigetelés évi 15-20% körüli fűtési energiamegtakarítást eredményez. Nyílászáróid szigetelésével évente 140 kilogrammal kevesebb szén-dioxidot bocsátasz ki. Kedvező áron kölcsönözhetsz szigetelőgépet és vásárolhatsz szigetelőanyagot a Magyar Energia Brigádok csoportjainál! (Bővebb információ: www.energiaklub.hu)

Szellőztess naponta többször, de ne sokáig! Így a levegő kicserélődik, viszont nem hűl ki a lakás. Ha folyamatosan résnyire hagyott ablakkal szellőztetsz, miközben megy a fűtés, az utcát fűtöd a lakás helyett!

Ne zárd körül bútorokkal a fűtőtestet! Amellett, hogy így akadályozod a meleg levegő áramlását, bútoraidnak is árthat.

Párologtass! Ha a levegő páratartalma magasabb, az alacsonyabb hőmérsékletet is melegebbnek érezzük.

Hőtükör. A lakás hővesztesége és ezáltal fűtésszámla is csökkenthető, ha a fűtőtestek mögé hőtükröt (vagy gyorssegélyként alufóliát) helyezel fel.

Karbantartás. A tisztán tartott fűtőfelületek nagyobb hatásfokot eredményeznek, ezért a kazánok és kályhák rendszeres tisztítása, karbantartása csökkenti energiafelhasználásunkat.

Kerüld a levegőáramlást! Válassz olyan fűtést, amelyik esetében a hideg-meleg levegő cirkuláltatását csökkenteni tudod, így megelőzheted, hogy a  levegő túlzottan felmelegedjen, szárazzá váljon, és telítődjön porral. 

Forrás: 230  (Az Energia Klub hírlevele)

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fűtés energiatakarékosan és (környezet)tudatosan >>>

Legyen meleg tudatosan! A fűtési rendszerekről >>>

Felújítás és energiatakarékosság >>>

Atavisztikus zöld heurisztika: cserépkályha >>>

 

 

Főződoboz

A közhiedelemmel ellentétben, ahhoz, hogy valami puhára főjön, nem kell 100 fokon 20-30 percig forralni. Forrás után a fazekat a főződobozba helyezve valamivel hosszabb idő alatt (30-50 perc), de további tüzelés nélkül is elkészül az étel. Az idő viszont nem fogyaszt energiát, sőt, így megelőzhetjük azt is, hogy a fazékban leégjen az étel.

A doboz emellett használható dunsztolásra, vagy ideiglenes hűtőládaként is.

Nem kell más hozzá, csak két kartondoboz - az egyik legyen akkora, amelybe a legnagyobb gyakran használt fazekatok belefér, a másik ennél minden irányban 6-9 cm-rel nagyobb - és némi szigetelőanyag (pl. polifoamhab, polisztirolhab), amivel a két doboz közét töltjük ki. Felülre mindenképp táblás anyag kell.

Forrás: Almássy Tamás, KukaBúvár, 2004. tél, 16-17.

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében