Praktikus ötletek

Praktikus ötletek » Ép test » Egészség, betegség, gyógyulás

Az egészséges táplálkozás alapelvei

1. Egyél igazi ételt! Próbálj meg az őseid fejével gondolkodni: keresd azokat az ételeket, amelyeket még ükszüleid is ismertek, és kerüld el azokat a modern élelmiszereket, amelyeket ők már nem ismernének fel.

2. Ne dőlj be! Előfordulhat, hogy azok az élelmiszerek, amelyeket az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részének tulajdonítanak, mégsem annyira értékesek, mint gondolnád (például a margarin ).

3. Kerüld a mesterséges anyagokat! Ha az élemiszer összetevői között olyat találsz, amit nem ismersz, inkább ne vedd meg! Bár nem biztos, hogy ezek ártalmasak, a túlzott feldolgozásra utalnak.

4. Kerüld el a szupermarketeket! Ha a helyi termelőtől vásárolsz, olyan teljes értékű zöldségekhez és gyümölcsökhöz juthatsz, amelyek frissebbek és lakóhelyed környezetéből jutnak el hozzád.

5. Válaszd a minőséget! A jó minőségű élelmiszerekből elegendő kevesebbet fogyasztani, hogy a szervezetünket megfelelő mennyiségű tápanyaggal lássuk el. Az egyik leghosszabb életű népcsoport tagjai, az okinavák, csak addig esznek, amíg azt nem érzik, hogy 80%-ban már jól laktak.

6. Részesítsd előnyben a növényi táplálékot! A növények értékes tápanyagokat tartalmaznak, és fogyasztásukkal a szervezetbe bevitt kalória mennyisége is csökkenthető (magas kalóriatartalmú magjaik kivételével). A húst nem feltétlenül kell elkerülnöd, de gondolj rá úgy, mint az étkezések ízesítőjére!

7. Ne csak a tudományt, hanem a kultúrát is kövesd! A nemzeti konyhák tradicionális ételei egészségesebbek, mint átlagos mai társaik. Nemcsak az a fontos, hogy a különböző kultúrák követői mit esznek, hanem az is, hogy ezt hogyan teszik (a francia konyha például nem főleg az ételei, hanem az étkezési szokásai miatt egészséges: kis adagok, közös étkezések és a nassolás elkerülése).

8. Főzz, ha teheted, a saját kertedből! Az évszázadok alatt kialakult konyhakultúra természetes bölcselete kiutat jelenthet a gyorskonyha csapdájából. A magadnak termesztett növényekkel már azelőtt gondoskodhatsz az egészségedről, hogy leülnél az asztalhoz enni.

9. Legyél igazi mindenevő: ne csak új ételeket próbálj ki, hanem színesítsd új fajokkal is az étrendedet! Így hatékonyan bizosíthatod szervezeted táplálékszükségletét, és jó hatással lehetsz a környezetedre is. Ha változatosan étkezel, támogathatod a természetes gazdálkodási módokat, csökkentve az egyoldalú nagyüzemi termesztés hátrányait.

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

 

Kapcsolódó anyagunk:

Kampány az egészséges táplálkozásért

 

Tippek friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz

Vásárlás:      

 • Olyan darabokat válasszunk, amelyek nem sérültek, és nincs rajtuk ütődésnyom!
 • Ha frissen felvágott termékek közül válogatunk, mint például fél görögdinnye vagy zacskózott fejes saláta, akkor a fagyasztott vagy jég között tartott darabok közül válasszunk!
 • A gyümölcsöket és a zöldségeket ne tegyük egy zacskóba a hússal vagy hallal!

Tárolás

 • A romlandó gyümölcsöket és zöldségeket (pl.: eper, saláta, fűszernövények, gomba) tiszta hűtőszekrényben, 5°C-on vagy kisebb hőmérsékleten tároljuk!
 • Hűtve tároljunk minden felvágott vagy hámozott terméket!

Elkészítés

 • A friss termékek elkészítése előtt és után is szappannal és melegvízzel mossunk kezet legalább 20 másodpercig!
 • Vágjuk le a hibás, sérült részeket a gyümölcsről vagy zöldségről, és a rohadtnak tűnő darabokat dobjuk ki!
 • Minden darabot alaposan mossunk meg folyó vízben evés, szeletelés vagy főzés előtt!
 • Ha az előre felvágott, zacskózott termék csomagolásán fel van tüntetve, hogy előre tisztított, akkor további mosás nélkül felhasználhatjuk azt!
 • Még ha meg is akarjuk hámozni fogyasztás előtt a gyümölcsöt vagy zöldséget, akkor is fontos, hogy előtte alaposan mossuk meg!
 • Nem ajánlatos a gyümölcsöt vagy zöldséget szappannal és mosószerrel mosni!
 • A szilárdabb termékeket, mint például a citromot vagy az uborkát egy tiszta kefével súroljuk tisztára!
 • Ha tiszta törlőronggyal vagy papírtörlővel megszárítjuk a zöldséget, gyümölcsöt, tovább csökken a jelenlevő baktériumok száma!

Kapcsolódó cikkenk:

A fonnyadt zöldség, gyümölcs is egészséges 

 Zöldség-gyümölcs: koncentrált fogyasztásösztönző akció

A zöldség főve is egészséges 

 

Teendők gombamérgezés esetén

Bár a boltokban és a piacon kapható gomba biztonságos, a magunk által szedett gombával vigyázni kell! Ezeket minden esetben érdemes bevizsgáltatni a piacokon található gombaszakértőkkel! A mérgező gomba ugyanis nemcsak hasmenést, hányást okozhat, hanem akár idegrendszeri tüneteket, hallucinációt is és halált is.

 

Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztalunk, azonnal orvost kell hívni! Különösen sürgős az orvosi kezelés a hosszabb idő (5-6 óra) elteltével jelentkező tüneteknél, mert ez az erősen mérgező tulajdonságú gombákra jellemző.

 

Amennyiben orvoshoz kell fordulnia, vigye magával a gombamaradékot vagy annak tisztítási hulladékát!

 

Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

 

Kapcsolódó tipp:

Tippek gombagyűjtőknek

Mit tehetsz a kevesebb sófogyasztás érdekében?

 • Adj időt az átszokásra! Ne feledd, kb. 1 hónap kell, amíg a szervezeted hozzászokik a kevésbé sós ételekhez – ne add fel az elején! Fontos a fokozatosság!
 • Használj kevesebb sót az ételek elkészítéséhez!
 • Helyettesítsd a sót zöldfűszerekkel (pl. bazsalikom, kapor, lestyán, zsálya, oregánó, vasfű stb.)!
 • Készíts a megszokottól eltérő ízvilágú ételeket is (savanykás, édeskés jellegű ételek)!
 • Egyél kevesebb magas sótartalmú feldolgozott élelmiszert!
 • Kerüld az ételporok és leveskockák használatát!
 • Távolítsd el a sószórót az ebédlőasztalról!
 • Egyél több alacsony sótartalmú élelmiszert (friss gyümölcsöt és zöldséget)!
 • Amikor feldolgozott élelmiszert vásárolsz, olvasd el a címkét, és válaszd az alacsonyabb nátrium/sótartalmú változatot!

 

Kapcsolódó cikkünk:

Vegetarianizmussal sikeresebb a fogyás

Minél több természetes, kevésbé feldolgozott élelmiszert fogyassz!

Korlátozás nélkül fogyaszthatsz nyers zöldséget és gyümölcsöt a diéta alatt!

Fontos a fokozatosság! Már akkor is nagy eredményt érhetsz el, ha kezdetben napi plusz 3 almát, vagy körtét csempészel be az étrendedbe, például tízórai gyanánt.

Ne feledd a változatosságot: ha nincs rá mód, hogy mindig friss zöldséget, gyümölcsöt szerezz be, fagyasztott, szárított vagy akár konzervált ételeket is bátran fogyaszthatsz. Ez utóbbi esetben, ha magat teszed el őket, elkerülheted a konzerválóanyagok bevitelét.

A vegetáriánus életmód nem csak a fogyni vágyóknak jelenthet megoldást, hanem akkor is hatásos, ha a koleszterinszintedet vagy a vércukorszintedet akarod csökkenteni.

 

Kapcsolódó cikkek:

Fogyaszt a vegetáriánus életmód?

Erre figyeljünk a vegetáriánus étrend kialakításakor

Várandósság hús nélkül

A vegetáriánusoknak alacsonyabb a vegyszerterhelése

Miért lesz valaki vega?

 

 

 

 

Élelmiszerbiztonság tűz esetén

Ha a lakásban tűz ütött ki, mit tarthatunk meg utána, és mit kell kidobnunk? 

 • Szabaduljunk meg azoktól az élelmiszerektől, amelyek a tűz közelében voltak, mert a magas hőmérséklet, a füst, és az oltóanyag kárt tehetett bennük!
 • A konzervek és a befőttesüvegek épnek tűnhetnek, de a tűz melege aktivizálhatja az ételben található rothasztó baktériumokat, illetve ha a tűz hőmérséklete extrém magas, akkor maga a konzerv vagy a befőttesüveg elrepedhet, eltörhet, és így már egyáltalán nem lesz biztonságos a benne található élelmiszer.
 • A tűz legveszélyesebb alkotóeleme sokszor nem is maga a tűz, hanem az égő tárgyak által kibocsátott mérgező füst, ezért dobjuk ki a hűtőszekrényen kívül, csomagolás nélkül, vagy áteresztő csomagolásban tárolt (kartondobozos, műanyag csomagolású, csavaros kupakú, üveges stb.) élelmiszereket!
 • Mivel a hűtők és a fagyasztók nem zárhatók légmentesen, ezért a bejutó füst szennyezheti a bennük található élelmiszereket is.
 • Az oltóanyagban található mérgező vegyületek az ételeket és a konyhafelszerelést is mérgezővé tehetik.
 • Az oltóanyaggal érintkező ételeket mindenképp dobjuk ki, a konyhafelszerelést mosószerrel és forró vízzel tisztítsuk meg, majd 15 percig áztassuk 1 evőkanál folyékony klóros fehérítő és 4 liter víz oldatában!

Természetes medicina: élénkítők

Assam tea: Az indiai Brahmaputra folyó völgyében termesztett fekete tea testes aromájáról híres. Kifejezetten erős, élénkítő hatású főzetét kávé helyett fogyaszthatjuk reggel.

Earl Grey: A fekete teák közé tartozó teakeverék aromáját a bergamott (citrusféle) olaja adja. A kávénál hosszabb ideig élénkít, mert a benne lévő koffein lassabban szívódik fel.

Ír tea: Az írek rendkívül büszkék az Assam feketetea-fűből készült főzet élénkítő hatására. Erőssége miatt fogyasztása reggel ajánlott, tejjel és cukorral ízesítve. 

Jázmintea: Nevét a zsenge tealevelekkel együtt szárított friss jázminvirágról kapta. A jázmintea elűzi a fáradtságérzetet, segít az emésztésben, értágító és zsírcsökkentő hatású.

Matétea: A maté örökzöld, trópusi-szubtrópusi növény, szárított levelei és szára fogyasztható teaként. Különlegessége a koffeint helyettesítő matein, amely frissíti az agytevékenységet, csökkenti a stressz hatásait, erősíti a szervezet védekezőképességét, ellazít, méregtelenít és szabályozza a vércukorszintet.

Nagy csalán: a gyomnövényként ismert csalán szinte minden betegségre gyógyírt kínál. A csalántea élénkítő hatású, kiváló vértisztító, vízhajtó.

A gyógyteák fogyasztásában is legyünk mértékletesek. A legjobb hatás eléréséért olvassuk el a csomagoláson lévő elkészítési útmutatókat vagy bújjuk a gyógynövényes könyveket.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Jól fogy a bizonytalan hatású energiaital >>>

Nagy a kockázata az energiaital fogyasztásának >>>

Tippek csapvízfogyasztáshoz és vízvédelemhez

Ha több óra, esetleg nap távollét után hazaérsz, és inni szeretnél a csapból, engedd ki a vizet, így elkerülheted, hogy a hálózatban megülő pangó víz kerüljön a poharadba, ami olykor kellemetlen ízű és szagú lehet!

Ha erősen klóros a csapvized, mielőtt meginnád, pár percig hagyd kiszellőzni a pohárban, kancsóban!

Ha kíváncsi vagy a lakóhelyeden lévő vezetékes víz minőségére, nézd meg a vízszolgáltató honlapján, vagy kérd el tőlük az adatokat!

Vizsgáltasd meg társasházad, családi házad vízvezetékrendszerét, vagy rendelj meg vízminőségi vizsgálatot! Ha szükséges, a legközelebbi beruházásnál cseréljétek ki a vezetékeket!

Szintetikus vízkőoldó helyett használj természetes anyagot! Az ecet vagy a citrom kiváló megoldás erre.

Gondold meg, mielőtt beveszel egy fejfájás-csillapítót! Lehet, hogy inkább az életmódodon kellene változtatni. Ha mégis szükséged van gyógyszerre, keress természetes alternatívát!

A gyógyszermaradvány veszélyes hulladék. A fel nem használt vagy lejárt szavatosságú gyógyszereket ne dobd a kukába, hanem add le a legközelebbi patikában!

Írj levelet a hazai gyógyszer-gyártóknak, hogy csökkentsék a gyártás során keletkező veszélyes hulladékot, és vegyenek vissza a mértéktelen gyógyszerfogyasztás ösztönzéséből!

 

Kapcsolódó cikkeink: 

Termékteszt: Csapvíz

Termékteszt: Ásványvíz

Élelmiszerbiztonsági tippek

Egyes élelmiszerek gyakrabban okoznak ételmérgezést vagy élelmiszerek útján terjedő betegségeket, mint a többi. Ezért ezeknél, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat: 

 • Elkészítésük előtt és közben is gyakran mossunk kezet, illetve tisztítsuk meg a felületet, amin az ételt készítjük!

 • A friss gyümölcsöt és zöldséget mindig gondosan mossuk meg!

 • Ha nyers hússal, baromfival, hallal vagy tojással dolgozunk, tartsuk távol őket a már elkészült ételektől, hogy ne kerülhessen át róluk szennyeződés!

 • Mindig a megfelelő hőmérsékleten készítsük el az ételt! A szükséges főzési hőmérsékleteket ebben a táblázatban találjuk.

 • Szobahőmérsékleten az élelmiszerekben található baktériumállomány akár 20 percenként is megduplázódhat. Minél több baktérium van az ételben, annál nagyobb az esélye, hogy megbetegszünk tőle. Tehát minél hamarabb tegyük hűtőbe, vagy fagyasszuk le az ételeinket, így megakadályozhatjuk a legártalmasabb baktériumok szaporodását!

 

Ételtípusokra vonatkozó szabályok:

 

·         Hús - a nyers hús parazitákat és olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella, az E. Coli vagy a lisztéria. Az alapos főzés elpusztítja ezeket a káros élőlényeket, de újra fertőző lehet a hús, ha nem kezeljük és tároljuk megfelelően.·

·       Csirke és más szárnyasok - a baromfihús olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella, a lisztéria vagy a Campylobacter. Sajnos a mosás ezeket egyáltalán nem távolítja el a húsról, egyedül az étel megfelelő hőfokon történő elkészítése öli meg ezeket a baktériumokat.

·         Tengeri halak, rákok, kagylók - ugyanúgy, mint a nyers húsok, a tengeri állatok is tartalmaznak különböző baktériumokat, amelyeket csak főzéssel semmisíthetünk meg. Ráadásul ezek az ételek mérgező vegyületeket, például higanyt is tartalmazhatnak, amelynek rendkívül káros hatása lehet a magzatokra és a kisgyerekekre.

·         Tojás és tojásos termékek - a nyers tojást mindig óvatosan kell kezelni. Még a tiszta és ép héjú tojások is tartalmazhatnak szalmonella baktériumot. A fertőzés megelőzése érdekében tartsuk a tojásokat hűtőben, főzzük őket addig, míg a tojássárgája teljesen megszilárdul, és a tojást tartalmazó ételeket is alaposan főzzük meg.

·         Tej és tejtermékek - a nyers tej, valamint a belőle készült sajtok tartalmazhatnak E. Coli, szalmonella és lisztéria baktériumokat. Ezért fontos, hogy pasztörizált tejet vagy abból készült tejterméket vegyünk, ami nem tartalmaz ártalmas baktériumokat.

·         Friss gyümölcs, zöldség és gyümölcslé - ezek nyers termékek sokféleképpen is kapcsolatba kerülhetnek fertőző baktériumokkal. A termőhelyükön lévő szennyezett talajtól vagy víztől kezdve, a szennyezett vágódeszkáig a konyhában. A zöldség- és gyümölcslevekből csak a megfelelő kezelés távolíthatja el a kórokozókat.

·         Bébiételek és tápszerek - a csecsemők és a kisgyerekek különösen veszélyeztetettek az élelmiszer-fertőzésekkel kapcsolatban, mivel az immunrendszerük még nem elég fejlett, hogy megbirkózzon a fertőzésekkel. Ezért különleges gondossággal kezeljük és tároljuk az ételeiket és tápszerüket.

·         Állateledelek - akárcsak a mi ételeink, az állatok ételei is tartalmazhatnak baktériumokat (pl. szalmonellát) és mérgező anyagokat (pl. melamint). Ha nem megfelelően kezeljük az állateledelt, akkor állatunkat és így magunkat is kitesszük a fertőzés veszélyének.

 

Kapcsolódó cikkeink:

10 kérdés az ételmérgezésről 

Élelmiszer-biztonsági tanácsok házi disznóvágáshoz 

Biztonságos sütési, főzési javaslatok az ünnepekre 

Tippek a biztonságos karácsonyi főzéshez 

Előzzük meg a szalmonella-fertőzést! 

 

 

Ajánlott főzési hőmérsékletek

A biztonságos ételek elkészítésének egyik alapja a hozzávalók megfelelő hőmérsékleten történő főzése. Akkor főzünk megfelelően, ha elegendő ideig, elegendően magas hőmérsékleten tartjuk az ételt és így elpusztulnak a benne található káros baktériumok. A következő felsorolásban az egyes élelmiszerek minimális főzési hőmérsékletét tüntetjük fel. 

 • darált hús és húskeverék (marha, disznó, borjú, bárány, csirke, pulyka): 70-75°C
 • friss marha, borjú, bárány: 65 °C
 • szárnyasok: 75°C
 • sértéshús, sonka: 70°C
 • a tojást addig főzzük, amíg a fehérje és a sárgája meg nem szilárdul
 • a tojásos ételeket legalább 70°C-on készítsük

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Élelmiszer-biztonsági tanácsok házi disznóvágáshoz 

Biztonságos sütési, főzési javaslatok az ünnepekre 

Ételek közvetíthetik a rezisztens baktériumokat 

Hús, hús, hús - Moziban a Megetetett társadalom 

 

 

Tippek tojásos ételek biztonságos elkészítéséhez

 

 

A tojás a természet egyik legtáplálóbb és leggazdaságosabb élelmiszere. De különös odafigyeléssel kell kezelnünk és elkészítenünk a friss tojást, vagy a tojásos ételeket, hogy elkerüljük a betegségeket. 

 • A tojást tartalmazó keverékek már biztonságosan fogyaszthatók, ha előtte legalább 70 °C-ra felmelegítettük őket.
 • A házi fagylalt vagy tojáslikőr megbízható, ha tej és tojás főzött keverékéből készítjük. Óvatosan melegítsük fel, és ételhőmérővel ellenőrizzük, hogy elérte-e a 70 °C-ot!
 • A szárított tojásfehérje-bevonat, a habcsók és a „hétperces cukormáz" biztonságosak, mivel ezek forró cukorszirupból és felvert tojásfehérjéből készülnek. Mindenképpen kerüljük azokat a recepteket, amelyben nyers tojást vagy nyers tojásfehérjét kell használnunk!
 • A tojáshabbal borított pitéket 180°C-on kb. 15 percig süssük! Kerüljük a felvert nyers tojásfehérjéből készült chiffon tortákat és gyümölcshabokat! Ezeket készítsük inkább pasztörizált szárított tojásfehérjével vagy tejszínhabbal!
 • Ha a receptünk nyers tojást ír, tegyük biztonságosabbá az ételünket azzal, hogy a tojásokat egy másik folyékony hozzávalóval folyamatos keverés mellett 70°C-ra felmelegítjük! Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és fejezzük be az étel elkészítését a recept szerint!
 • Használjunk ételhőmérőt! Az ételhőmérővel pontosan meghatározhatjuk a tojásos ételek, például a quiche (francia zöldségtorta) vagy különböző raguk hőmérsékletét. Ha a keverék közepe eléri a 70 °C-ot, akkor nyugodtan fogyaszthatjuk az ételünket.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

 Előzzük meg a szalmonella-fertőzést!

Tippek a biztonságos karácsonyi főzéshez 

Tiltólistára került a ketreces tojótyúktartás 

Biztonságos sütési, főzési javaslatok az ünnepekre 

Aki válaszol: a cukrász 

Megjelent az Egészséges Tojás védjegy 

Higiénia és élelmiszerbiztonság árvíz esetén

A fertőző megbetegedések megelőzése érdekében az emberek saját maguk és a környezetükben élők egészségét a következők betartásával tudják legjobban védeni, illetve a veszélyeket csökkenteni:

 • Kerülni kell a szennyezettnek és feltételezetten fertőzőnek minősíthető árvízzel, belvízzel való érintkezést. Az árvízzel, belvízzel sújtott területekre most csak a mentésben résztvevők menjenek!
 • Ügyeljünk arra, hogy a szennyezett víz ne kerüljön a szájba, szembe, testre!
 • Az árvíz, belvíz által elöntött vagy szennyezett ásott kutak vizét tilos ivóvízként használni, mindaddig, amíg az ár levonulása után az ÁNTSZ előírásai szerint a hatékony fertőtlenítés meg nem történik.
 • Az ár- és belvízzel sújtott településeken a vezetékes ivóvíz általában használható, hacsak az ÁNTSZ ettől eltérően nem rendelkezik. Ez utóbbi esetben az ÁNTSZ tájékoztatását kell figyelembe venni az ivóvíz felhasználása során. Aki a vízvezetékeken csőtörést, vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse a Vízmű üzemeltetőjének és az illetékes kistérségi ÁNTSZ-nek. Amíg megnyugtató választ nem kapnak, a vezetékes vizet is csak forralva szabad használni!
 • Az ár- és belvíz mentesítésével foglalkozóknak, vagy egyéb módon a szennyezett vízzel, tárgyakkal, anyagokkal kapcsolatba kerülőknek (pl. lakótér takarítás stb.) a munkavégzés után, illetve minden étkezés előtt fertőtlenítőszerrel kell kezet mosniuk. Ezenkívül feltétlenül mossunk kezet, amikor hazaérünk, WC használat előtt és után, minden esetben, ha élelmiszerrel kezdünk foglalkozni. A személyi higiénés előírások fokozott betartására kell törekedni mindenkinek, aki az ár- és belvízzel sújtott területeken él, vagy a védekezésben vesz részt.
 • A vízzáró csomagolású élelmiszerek (fémdoboz, konzerv, üveg, műanyag palack stb.) a külső felszín fertőtlenítése után fogyaszthatóak.
 • Párolt élelmiszereknél ügyeljünk arra, hogy ne szennyeződhessenek fröccsenő vízzel, és védettek legyen rovaroktól, állatoktól (pl. egerek). Javasolt az élelmiszertároló helyek fertőtlenítése.
 • Különös gondot kell fordítani a gyermekek, betegek, idősek megfelelő, kielégítő étkeztetésére, biztonságos élelmiszer és ivóvíz (lehetőleg palackozott víz) ellátására.
 • A szennyezett ruhaneműket, textíliákat fertőtlenítőszerrel kell kimosni, majd kivasalni!
 • Az elöntött házak lakóterei, az alagsori helyiségek, a pincék stb. az ár levonulása után alapos takarítás és fertőtlenítés után vehetők újra használatba.
 • A háztartási hulladékot ár- és belvízmentes szemétlerakó helyre kell szállítani.
 • Az elhullott állatokat csak az ár- és belvízmentes területen elhelyezett dögkutakba szabad szállítani. Az állategészségügyi hatóságokat kell értesítenie annak, aki elhullott állatokat lát, talál.
 • Nagyon fontos, hogy akinél lázas vagy hasmenéses megbetegedés lép fel, azonnal jelentkezzen az orvosnál!

 

 

További praktikus tanácsok

Kézfertőtlenítéshez fertőtlenítő oldat készítése:

vízben literenként két Neomagnol tabletta feloldása, plusz egy evőkanál ecet hozzáadása. A kezet 1 percig tartsuk benne! Az oldat 4 óráig használható! Kézfertőtlenítéshez bármely közforgalomban kapható kézfertőtlenítő is megfelelő.

Szennyezett használati tárgyak fertőtlenítése:

főzőedények, evőeszközök, játékok tisztítás utáni 30 perces áztatása javasolt, hypós oldatban (10 liter vízhez 6 dl hypó) vagy Neomagnolból készített oldatban (literenként 20 tabletta Neomagnol).

Bútorok, egyéb mosható lakberendezési tárgyak fertőtlenítése:

a fertőtlenítéshez 10 db Neomagnol tablettát 1 liter vízben oldjunk fel, majd a vízből kiemelt és megszikkadt felületeket ezzel az oldattal mossuk át. Az oldatot hagyjuk a felületre rászáradni. 24 óra elteltével a kezelt felületeket puha textíliával töröljük át.

Mosható textíliák fertőtlenítése:

egy órás vizes vagy mosószeres áztatás után végezhető el,1 liter vízhez adott 5 db Neomagnol tablettát tartalmazó oldatban további 2 órán át történő áztatással.

Nem mosható textíliák, kárpitos bútorok, szőnyegek fertőtlenítése:

1 liter vízhez 20 tabletta Neomagnolt adva és feloldva az oldattal a fertőtlenítendő textíliát alaposan át kell kefélni! (Vigyázat, a Neomagnol oldat színelváltozást okozhat!).

Lakóházak, helységek fertőtlenítése:

a fertőtlenítést csak akkor indokolt végrehajtani, ha a víz a helyiségből visszahúzódott. Ebben az esetben a helyiség padlózatáról - amennyiben azt nagyobb mennyiségű iszap és egyéb szennyező anyag borítja - a szennyeződést egy erre a célra kijelölt helyre távolítsuk el, majd a padlózatot, a mosható felületeket (pl. csempeburkolat stb.) a fentiek szerint elkészített Neomagnol oldattal kell átmosni. Az oldatot hagyjuk rászáradni a felületre. Nem mosható felületeket (pl. meszelt fal) 10 %-os klórmész oldattal kell bemeszelni.

A 10 %-os klórmész oldat készítése: 250 gr klórmészhez 2 liter vizet öntünk fokozatosan, állandó keverés mellett teljes feloldódásig.
Csak frissen készített oldat használható! A klórmészpor használata fokozott elővigyázatosságot igényel, belégzését, szembe, nyálkahártyára valójutását kerülni kell.  A bőrfelszínt védőkesztyű használatával, testfelszínt takaró ruházattal védeni kell.

 

Talajfertőtlenítés:

a mezőgazdasági müvelt területeket klórozni nem szabad, ki kell várni a talaj természetes öntisztulását. A talaj fertőtlenítése (pl. udvar) csak akkor indokolt, ha az észlelhetően fekáliával, egyéb fertőző anyaggal szennyeződött. Az emberi tartózkodásra, közlekedésre szolgáló földterületeket összefüggően szórjuk be klórmészporral, amelyet locsolással juttathatunk a talajba.

Szemétdomb, trágyadomb fertőtlenítése: a fertőtlenítendő felületet klórmésszel összefüggő rétegben beszórjuk, majd vízzel bőségesen leöntözzük. Ezt követően a szemétdomb, trágyadomb felszíni részét kb. 10 cm mélyen erre alkalmas eszközzel át kell keverni.

Trágyadomb fertőtlenítése:

1 m3 trágyaléhez 2 kg klórmészport adunk és ezt az elegyet egy erre alkalmas eszközzel alaposan összekeverjük, majd 2 órán át állni hagyjuk.

Vízóraaknák fertőtlenítése:

kitisztítás után (víz kiszivattyúzása, iszapeltávolítás) a falak, a  csővezetékek, szerelvények 10 %-os klórmészoldattal történő meszelése javasolt.

Űrgödrös árnyékszék fertőtlenítése:

ülődeszkát, padozatot, oldalfalat és a WC egyméteres körzetét 10 %-os klórmészoldattal be kell meszelni, az ülődeszkát két órás behatási idő után vízzel alaposan le kell öblíteni. Az űrgödör tartalmának felületét összefüggő rétegben klórmésszel be kell szórni (vagy a megmaradt oldattal leönteni).

Ólak fertőtlenítése:

az előzők szerint 10 %-os klórmésszel történjen.

Ásott kutak fertőtlenítését csak a talajvíz teljes visszavonulása és a kutak többszöri kiszivattyúzása után lehet elvégezni, ezért minden esetben forduljanak a helyi önkormányzathoz!

 

Forrás: ANTSZ 

Mit ne egyenek a kismamák?

 

 

 

Amikor egy nő gyermeket vár, legyengül az immunrendszere, így kevésbé ellenálló a szervezete az ételekben található káros mikroorganizmusokkal szemben. Emellett a magzat immunrendszere nem elég fejlett, hogy elpusztítsa a veszélyes baktériumokat. Ráadásul bizonyos mérgező vegyületek, mint például a higany, megtalálhatóak az ételekben és károsíthatják a baba idegrendszerét.

 • A lágy sajtok, mint pédául a brie, camembert, a rokfort és a fetasajt gyakran nem pasztörizált tejből készülnek, így könnyen tartalmazhatnak E. coli vagy lisztéria baktériumokat. Helyettük fogyasszunk inkább kemény sajtokat, például ementálit vagy cheddar sajtot!
 • Kerüljük a nyers sütemény tésztákat, sütés előtt semmiképp ne kóstoljuk meg őket, mert szalmonella baktériumok juthatnak a szervezetünkbe!
 • Bizonyos halak, mint például a cápa, a kardhal és a királymakréla húsát magas higanytartalmuk miatt nem tanácsos kismamáknak fogyasztani; a nyers halat (sushit) pedig a baktériumok és a paraziták miatt kerüljék.
 • Egy héten összesen legfeljebb 35 dkg olyan halat fogyasszunk, amely nem tartalmaz számottevő higanyt, például lazacot, harcsát, tőkehalat vagy garnélát. A tonhal és halkonzerv fogyasztása ennek maximum a fele legyen.
 • Csak pasztörizált tejet és gyümölcsleveket igyunk!  Az E. coli baktérium miatt a frissen facsart leveket is kerüljük!
 • Nem tanácsos előre elkészített, hústartalmú salátákat fogyasztani, mivel lisztéria baktériumot tartalmazhat. Helyette inkább friss alapanyagokból magunk készítsük a salátát!
 • Az osztriga és a többi ehető kagyló nyersen Vibrio baktériumot tartalmazhat, úgyhogy ezeket csak jól megfőzve fogyasszuk!
 • A marha- bárány- és borjúhúst legalább 65 °C-on, a sertéshúst, a szárnyasokat és a darált húsokat pedig legalább 70°C-on készítsük el, hogy megszabaduljunk a bennük található baktériumoktól, mint például az E. colitól! Az ellenőrzéshez használjunk ételhőmérőt!
 • A kismamák kerüljék nyers tojást tartalmazó ételeket, például a házi készítésű fagylaltot és más édességeket, tojáslikőrt, turmixokat!

 

Kapcsolódó cikkek:

Anyatej vagy bébiétel? A baba és a mama egészséges táplálkozásáról

Anyatej vagy bébiétel? A baba és a mama egészséges táplálkozásáról - 2. rész

Anyatej vagy bébiétel? A baba és a mama egészésges táplálkozásáról - 3. rész

Anyatej vagy bébiétel? A baba és a mama egészséges táplálkozásáról - 4. rész

Anyatej vagy bébiétel? A baba és a mama egészséges táplálkozásáról - 5. rész

Bébiétel-biznisz: nehéz falatok

Mit főzzünk a babának? Hat alapvető konyhai eszköz

 

 

Gyógyszerek és természetes gyógymódok

Talán a gyógyszerek az egészségügyi szempontból legjobban vizsgált vegyi anyagok, ennek eredménye meg is látszik a betegtájékoztató lapokon. A mellékhatások felsorolása általában külön oldalt igényel, ezek fokozottan jelentkezhetnek több készítmény egyidejű szedése esetén. A gyógyszermaradványok a szervezetből kiürülve végső soron az élővizekbe, innen pedig az ivóvízbe kerülhetnek. Leginkább a fogamzás- és gyulladásgátlók válnak problematikus szennyezőanyaggá.

 

Megoldás:

 • Az orvosok szerint a magyar lakosság túl sok gyógyszert fogyaszt. Igyekezzünk egészséges életmóddal megelőzni a betegségek kialakulását!
 • Használjunk természetes alapanyagú készítményeket.
 • A lejárt gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek, így azokat a patikákban kell leadni.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Gyógyszer... Bevegyük?

Hol végzi a gyógyszerhulladék?

Legjobb gyógyszer a természet

Gyógyszerek gyógyhatás nélkül

Aromaterápia a konyhában: gyógyuljunk fűszerekkel!

 

 

Cukorfogyasztási tippek

Bár egyes cukor fajták nélkülözhetetlenek a szervezet számára, érdemes nagyon odafigyelni, hogy milyet és mennyit fogyasztunk, mert a túlzott cukorbevitel elhízáshoz, fogszuvasodáshoz és különböző betegségek kialakulásához vezethet.

-         édességet csak étkezés után, desszertként fogyassz és legfeljebb heti 2-3 alkalommal,

-         a választott desszert lehetőleg gyümölcs- vagy tejalapú legyen, és minél kevesebb cukrot és zsírt tartalmazzon,

-         a felnőttek energiaszükségletének 55-60%-át célszerű szénhidrátokból fedezni, de a cukorfogyasztás ne haladja meg az összenergia egytizedét,

-         cukor helyett időnként érdemes mézet használni, de ezt sem szabad túlzásba vinni, mivel energiatartalma nem sokban marad el a cukorétól,

-         ne befőttet, kompótot vásárolj, hanem friss vagy natúr módon fagyasztott gyümölcsöt,

-         az édességet friss vagy aszalt gyümölccsel, gyümölcsjoghurttal, tejdesszerttel is helyettesítheted,

-         alacsony gyümölcstartalmú, cukrozott üdítők helyett igyál természetes gyümölcs- és zöldségleveket,

-         kerüld a csokoládét, mert nagyon nagy mennyiségben tartalmaz cukrot és zsírt (10 dkg tejcsokoládé: 580 kalória), 

-         tejszínes fagylaltok, parfék, jégkrémek helyett gyümölcsös joghurtfagylaltokat válassz,

-         vásárláskor hasonlítsd össze a termékek összetételét a címke alapján, és válaszd a kisebb cukortartalmút.


Kapcsolódó cikkeink:


Tények, hitek és tévhitek a cukorról

Aki válaszol: a cukrász

Kavard, forrázd, csavard! A tartósítószer-mentes lekvárok főzésének rejtelmei…

Mi lehet a mézben?

Tippek egészséges étkezéshez

 • Nézz utána, hogy az életmódodat és tevékenységeidet figyelembe véve mennyi kalóriára van szükséged egy nap, és ez alapján tervezd meg a nap étkezéseit! Például egy bőségesebb reggeli után elég egy könnyű ebéd is.
 • A leves fogyasztható előételként vagy főfogásként is. Előnyük, hogy többségük kalóriaszegény, mégis laktat; de ne felejtsd, hogy a húsleves alapúak zsírszegényebbek és kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a krémlevesek!
 • Ha tésztát kívánsz, akkor tejszínes szósz helyett inkább paradicsomosat válassz, mert kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz!
 • A főleg zöldségekből és gyümölcsökből álló fogások rengeteg rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, bár a vegetáriánus ételek gyakran kalóriadúsak, ha sajttal, vajjal vagy más energiában gazdag hozzávalóval készítik el őket.
 • Válassz sült, grillezett, hirtelen sütött, rostonsült vagy párolt ételeket, mivel az így készült ételek kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaznak!
 • A saláta mindig jó választás, de vigyázz az öntetekkel és a rászórt sajttal vagy kenyérkockákkal, mert ezek jelentősen megnövelhetik az étel zsír- és kalóriatartalmát.
 • A hal és a tenger gyümölcsei is jó választás, de zsírban sütés helyett mindenképpen sütőben sütés, grillezés, roston sütés, párolás vagy hirtelen kisütés legyen az elkészítési módszer!
 • Ha húst eszel, válassz soványabb részeket, mint például bőrnélküli csirkemellet, pulyka szeletet, sertés bélszínt vagy marha hátszínt!
 • Ha teheted, egyél inkább teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, péksüteményt, tésztát és barnarizst!
 • A fűszerekkel és fűszernövényekkel ízesített ételek általában egészségesebbek, mivel alacsonyabb a zsír- és sótartalmuk.
 • Ne foszd meg magad kedvenc ételeidtől, bármelyik ételt bele lehet illeszteni egy kiegyensúlyozott étrendbe!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Étrendünk sötét oldala >>> 

A leves >>> 

Ahogy eszel, azzá leszel >>> 

A többletkalória hizlal, nem a mozgáshiány >>> 

 

Hogyan csökkentsük az allergének hatását?

Az allergia sokakat érint és igen sok kellemetlenséggel jár, ezért érdemes odafigyelni minden olyan lehetőségre, amely segíti az allergiát kiváltó okok csökkentését! A nagyobb légköri széndioxid-koncentráció serkenti a növények növekedését, ami több parlagfű- és fapollennel jár együtt. A pollentermelés valószínűleg újra megduplázódik az elkövetkezendő száz év alatt, ha légköri szén-dioxid szintje az előre jelzett ütemben növekszik.

Mit tehetünk?

 • Mielőtt szabadtéri programot szervezünk, tájékozódjunk az időjárás-jelentésben a levegőminőségi, a szmog és pollen adatokról!
 • Ha szennyezett a levegő, tartsuk zárva az ablakot! Kora reggel mozogjunk, mielőtt a szmog és a pollenkoncentráció megnő a napi hőmérséklettel!
 • Használjunk lábtörlőt, így csökkenthetjük a lakásba bekerülő szennyeződéseket! Hagyjuk a cipőt az ajtónál!
 • Időnként szedjük fel és mossuk ki a szőnyegeket, mert ezek magukba gyűjtik a szennyeződéseket!
 • Használjunk olyan filtert a porszívóban, levegőtisztító berendezésben és légkondicionálóban, amelyek eltávolítják a mikroszkopikus pollen részecskéket!
 • Törekedjünk arra, hogy mindennapi tevékenységeink során minél kevesebb szén-dioxidot bocsássunk ki!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hogyan enyhíthetők a szénanátha tünetei?

Mit kerüljünk el, mit használjunk?


 

Tanácsok az ételmérgezés megelőzésére

Higiéniai kérdések

A szennyezett nyersanyagokról baktériumok kerülhetnek a fogyasztásra kész élelmiszerekre. Ennek oka lehet a rendszeres kézmosás hiánya, a szennyezett és tiszta termékek érintkezése, nem megfelelő elkülönítése (pl. ugyanazon edények, eszközök használata a nyers húshoz és készételhez), a nyersanyag nem megfelelő tisztítás. Baktériummal szennyezettnek tekinthetők a nyers húsok, tisztítatlan zöldség, amelyeket a fogyasztásra kész élelmiszerektől elkülönítve kell hazaszállítani, tárolni, és feldolgozni.

Félig átsült ételek

A nem megfelelően átsült, félig nyers ételek veszélyesek lehetnek: azok a tojástartalmú, valamint húst tartalmazó ételek, amelyek egyáltalán nem, vagy nem eléggé vannak átsütve, átfőzve. Ilyenek a tojáskrémes, tojáshabos sütemények, madártej, tojásos galuska, vagdalt hús, hamburger, tatár beefsteak, rakott, töltött ételek, majonézes saláták, nagy-darabban egyben sütött húsok. A baktériumok, vírusok nagy része akkor pusztul el, ha az étel belseje is eléri a 70-75°C-t. A hőmérsékletet ételhőmérővel ellenőrizhetjük.

Tárolással kapcsolatos tanácsok

A hűtőszekrények hőfokát javallott + 5°C körülire állítani, ez hőmérővel ellenőrizhető. A romlandó élelmiszert mindig hűtőben kell tárolni. A langyosan tartott étel veszélyes! A főtt étel elkészülte után 2-3 óráig tekinthető veszélytelennek, ha már elkészítése során nem követtek el súlyos hibát. Három órán túl történő fogyasztás esetén újra át kell forrósítani.

Mi a teendő ételmérgezés esetén?

Az ételmérgezés gyanúja általában akkor merül fel, ha azonos ételt fogyasztó emberek közül közel azonos időben többen hasonló tünetekkel megbetegszenek. Gyanakodni lehet akkor is, ha az étel fogyasztásakor szokatlan ízű, szagú, jellegű volt. Gombafogyasztás utáni hányás, hasmenés, esetleg tudatzavar mindig gyanús, forduljunk azonnal orvoshoz! Az enyhe hasmenéses tünetek egy-két nap alatt általában maguktól rendeződnek. Gyógyszer szedése nem szükséges, azonban a folyadékpótlásról gondoskodni kell. Súlyosabb tünetek (hányás, láz, gyakori, vagy véres hasmenés) esetén feltétlenül keressük fel az orvosunkat. Enyhe tünetek esetén is javasolt a háziorvos felkeresése, hiszen az egyedi megbetegedés része lehet egy kiterjedt járványnak, vagy tömeges ételfertőzésnek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A szappanokról

Biztonságos sütési, főzési javaslatok az ünnepekre

Hentesek és a fehér köpeny

Természetes fertőtlenítők a konyhában

10 kérdés az ételmérgezésről

Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ)

Az INBÉ adatai egészséges testtömegű, átlagosan mozgó, átlagos felnőttnek szóló ajánláson alapulnak. A férfiak és a nők azonban különböznek egymástól, így bizonyos tápanyagok esetében az irányadó napi beviteli értékek is eltérőek.

Az egyszerűség érdekében az irányadó napi mennyiség mindig nőkre vonatkozik. Ennek oka, hogy a nők "átlagos étlapja" a napi beviteli értékek szempontjából a két véglet, a gyermekeké és a férfiaké közé esik.

A gyártók a csomagolás egyik oldalán többnyire az egy adagra vonatkozó energia (kilokalória) mértékét tüntetik fel, míg a másik oldalon a táblázatba foglalt adatokból megtudható a választott étel főbb energia- és tápanyagtartalma (egész pontosan a fehérje, a zsír, a szénhidrát és a só mennyisége), valamint az is, hogy ez mekkora része a napi javasolt beviteli mennyiségnek.

A napi tápanyagszükséglet számos egyéb tényezőn is múlik, mint a fizikai aktivitás, egészségi állapot, életkor, testmagasság, testtömeg.

A jelölési rendszerről bővebben a http://www.mitiseszemiszom.hu/ weboldalon lehet tájékozódni.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A vásárlók elvárásai az élelmiszereken lévő jelölésekkel kapcsolatban

Címkék, élelmiszerek, információk - ki olvassa?

Terjed az irányadó jelölőrendszer az élelmiszereken

Egészséges szomjoltók

Bőrünk hét liter vizet tartalmaz, agyunknak kilencven, testünknek hatvan százaléka víz. Nemcsak azért iszunk, hogy ki ne száradjunk, hanem hogy a víz kimoshassa a lerakódó méreganyagokat.

Ha szeretnéd elkerülni, hogy a szervezetedet éppen a folyadékbevitel kapcsán szintetikus anyagokkal vagy fölösleges cukormennyiséggel terheld, próbáld ki a következőket:

 • A legegyszerűbb módszer a hígítás. A sűrű gyümölcslevek állaguk - és magas cukortartalmuk miatt - alig oltják a szomjat. Kiadósabb és olcsóbb italt készíthetünk, ha a rostos és szűrt gyümölcsleveket felöntjük vízzel, alig harmadannyit használva a sűrű hozzávalóból.
 • A csapvíz olcsó, nem kell érte a boltba menni, és nincs benne cukor. Ha gyümölcsteát készítünk belőle, azt nem kell cukrozni, amúgy is nagyon finom és jobban is érezzük az összetevők ízvilágát.
 • A keleti kultúrákból izgalmas italok készítését tanulhatjuk meg, például tejtermék-alapanyagokból. Az írót, az aludttejet, a kefirt vagy a joghurtot magunk is dúsíthatjuk gyümölcsökkel, zöldségekkel, a savanyú tejtermékeket nagyon megbolondítja az enyhe sós ízesítés - például az indiai lasszit.
 • Napi három-öt pohár tejjel sokat tehetünk a csontritkulás megelőzéséért.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Gondold meg és igyál!

Termékteszt: tej

Termékteszt: ásványvíz

Termékteszt: csapvíz

 

 

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében