Praktikus ötletek

Praktikus ötletek » Otthon és Iroda » Bútor, dizájn, dekor

Fonott kertibútorok tisztítása

 • Esős, ködös időben vigyük zárt helyre az érzékeny bútorokat!
 • A bútordarabok kevésbé sárgulnak meg, ha meleg sós vízzel átmossuk őket, a már megsárgult darabokat pedig  hidrogén-szuperoxid oldattal fehéríthetjük.
 • Kiszáradás ellen néha dörzsöljük be a bútorokat citromolajjal!
 • Hogy fabútoraink újra régi fényükben pompázzanak, dörzsöljük be őket  1:1 arányú, vörösborból és salátolajból készített oldattal!
 • A nádból font székek ülése újra feszes lesz, ha forró vízzel kezeljük alsó oldalát, majd gyors szárítás után bútorfényezővel, citromolajjal vagy viasszal dörzsöljük be, hogy ne repedjen szét a szövet!

Kapcsolódó cikkeink:
Életre szóló bútorok?
Életre szóló bútorok? A fa valódi ára
Mérgezett bútorok
Zöld iroda: bútorok és irodatechnikai berendezések

Környezetkímélő vásárlás

 • Mielőtt vásárolsz, gondold át, hogy valóban szükség van-e az adott termékre, esetleg nem lehetne kicseréltetni, megjavíttatni a régit!
 • Vásárolj újrahasznosított anyagokból készült termékeket, így érzékelhető lesz, hogy van igény az újrahasznosításra!
 • Ruhát turkálóból, könyvet antikváriumból válassz!
 • Használt bútorokat, ékszereket, műtárgyakat a BÁV-áruházakban (BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel) és a bolhapiacokon találsz.
 • A textilipari ás háztartási hulladékok újrahasznosításával készített díszeket, bútorokat és egyéb termékeket a Retextil Alapítvány honlapjáról rendelhetsz.
 • A Medence Csoport honlapján újrahasznosított anyagokból készült termékeik mellett hétvégi alkotó műhelyekről, valamint egyéb környezetvédelemmel és művészettel kapcsolatos projektekről tájékozódhatsz.

 


Kapcsolódó cikkeink:

Az etikus vásárlás
Vásárlási szokásaink és az ünnepek
Jótállás, szavatosság, termékfelelősség
Egy vásárlás nélküli nap nem sok tőlünk

Laminált bútorok használatáról

A farostlemezből készült bútorok rákkeltő formaldehidet bocsátanak ki, mivel a falemezeket műgyantákkal préselik össze. A formaldehid irritálja a szemet, tüdőt. Torok- és fejfájást, szédülést és orrvérzést okozhat.

 

Megoldás:

Ha farostlemezből készült bútort vásárolunk, használatba vétel előtt alaposan szellőztessük ki. Néhány hét után az oldószer nagyobb része távozik.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Mérgezett bútorok

Tanúsítványokkal a környezetért - FSC bútorok lelőhelyei

A bambusz a jövő környezetbarát alapanyaga?

Vásárlás előtt: a préselt fabútorok veszélyei

Életre szóló bútorok? A fa valódi ára

 

 

 

Műanyagok, PVC

A műanyagok gyártása során gyakran alkalmaznak különféle egészségkárosító, hormonális hatású adalékanyagokat (pl. ftalátok). A PVC-ből készült tárgyakból (például: padlóburkoló) melegben különféle klórozott vegyületek távoznak.

A PVC padló alkalmazása a gyerekszobában kimutathatóan növeli a felső légúti hurutos megbetegedések esélyét. A műanyagok égetése során erősen mérgező dioxinok keletkeznek.

 

Megoldás:

 • Kerüljük a műanyag tárgyak használatát! A padló burkolására jobb a parketta és a járólap.
 • A műanyagok égetése tilos! Ha valahol ilyet tapasztalunk, értesítsük a tűzoltókat és az illetékes jegyzőt!

 

Kapcsolódó cikkeink:

A rossz és a jó műanyagok

Néhány termék vegyianyag-tartalma egy átlagos lakásból és kertből Magyarországról

Szőnyegtisztítás

Megelőzés
• Kertes házban a kerti utak, járda, a kert kialakítása is nagyban befolyásolja, hogy mennyi koszt hordunk be magunkkal a lakásba. Az ügyesen kialakított növényzet jelentős mennyiségű port tud megkötni a ház körül. Fontos, hogy a bejáratnál megfelelő lábtörlőt, sárkaparót helyezzünk el.
• Könnyen tisztán tarthatóak a természetes kőburkolatok, a hajópadló, parketta.
• A padlószőnyeg nem ajánlott, mivel nehezen tisztítható, megköti a port, jó búvóhelye a poratkáknak.
• A hagyományos szőnyegek könnyebben tisztán tarthatóak. Részesítsük előnyben a természetes anyagúakat, elsősorban a gyapjút, mivel az nem köti meg a port, szemben a műszálas szőnyegekkel. Praktikusak a rongyszőnyegek, amelyek már esztétikus kivitelben kaphatók, és gépben is moshatók.

Tisztítás
• A szőnyeg tisztításához használhatunk biológiailag lebomló, környezetbarát sampont vagy tisztítószert (pl. teafű vagy növényi alapanyagú sampon vagy gabonakeményítő).
• A szőnyegek visszakapják eredeti fényüket, ha időnként száraz sóval átkeféljük (különösen a megszürkült résztől ne sajnáljuk a sót). Utána a sót porszívóval szedjük fel! Alternatíva: langyos, ecetes vízzel (víz-ecet aránya: 10:1) keféljük át alaposan a szőnyeget.

Foltok
A szőnyegre cseppent gyertyaviaszt eltüntethetjük, ha itatós papírt helyezünk rá, majd meleg vasalóval rávasalunk.
• A ragasztófoltot próbáljuk ecetes ronggyal kivenni a szőnyegből.
• A leragadt rágógumira tegyünk jégkockát, és tartsuk rajta addig, amíg meg nem dermed, ezután a gumit a szőnyeg károsodása nélkül letörhetjük.
• Ha a szőnyegünkben molykárt észlelünk, borítsunk rá vizes ruhát, és forró vasalóval gőzöljük át. A forró gőztől a peték elpusztulnak.
• Ha kutyánk még nem szobatiszta, előfordulhat, hogy a szőnyegen nem kívánt nedvességfolt jelenik meg. Szívassuk fel ronggyal, majd töröljük át többször a foltot citromos (ecetes), lúgos vízzel. Helyezzünk a foltra száraz törölközőt, és nyomtassuk le valamivel. Ha átnedvesedett, cseréljük ki. A folt eltűnik, szagtalanná válik és a kutyánk sem fog még egyszer odapiszkítani. A módszer cicáknál is alkalmazható, azzal a különbséggel, hogy itt a foltot száradása után ajánlatos szalmiákszesszel is átdörzsölni. Ez megszünteti a kellemetlen szagot, és elriasztja a cicát is attól a helytől.
Folttitsztításról még itt.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szőnyegek pro és kontra - 120-féle vegyszeren sétálunk? >>>

Bútorápoló, szőnyeg- és ablaktisztító szerek >>>

Mit kerüljünk el, mit használjunk? >>>

 

 

 

Karácsonyfadísz csigaházakból és szárazvirágból

Kellékek: üres csigaházak, festék - ízlés szerint -, szárazvirág-alap, szárazvirág, pillanatragasztó, színes szalag - szintén egyéni ízlés szerint. (Tavasszal sok elhagyott, üres csigaházat találhatunk az udvaron a kerti munkák során. Ezeket gondosan összegyűjthetjük, hogy karácsonykor legyen alapanyagunk.)

A munka során először is jól kimossuk a csigaházakat, ügyelve arra, nehogy megsérüljenek. Ezután befestjük, és száradni hagyjuk őket. (Ha nem fog a festék, a csigaházakat festés előtt enyhén meg is csiszolgathatjuk!) Ezután a színes szalagot ragasztjuk hozzá a csigaházhoz, úgy, hogy az a csigaház belsejébe (középre) kerüljön. Végezetül szárazvirág-alapot helyezünk a csigaházak belsejébe, majd beillesztjük az apró - de színes - virágocskákból álló díszítésünket. Ügyeljünk arra, hogy a kompozíciónkban egymáshoz illő színeket használjunk a csigaházak festésénél, a szárazvirágok, valamint a szalagok kiválasztásánál!

Forrás: Lutheran.hu, Győrújbarát - Tényői Evangélikus Egyházközség

Adventi koszorú

Adventi koszorút készíthetsz magad is - ezzel nem csak a pénztárcádat kíméled meg, de a készítés bensőséges része lehet a karácsonyi készülődésnek is.

Alapanyagok, kellékek
koszorúalap: a virágboltokban, piacokon árusított, különböző méretű szalmából, vesszőből vagy drótból készített alap - de végső soron ezt is készíthetjük magunk;
• az alap borítására tuja, fenyő, borostyán - ezek a legmegfelelőbbek tartósságuk miatt;
• 4 db gyertya, tetszés szerint;
• egyéb díszítőelemek: különböző termések (toboz, bogyók stb.), szeletelt és szárított narancs, alma, szalag és az ebből készített masni - de hobbi- és virágboltokban számos előre készített díszítőelemet találunk;
• 0,8 mm átmérőjű drót a díszek rögzítéséhez;
• olló, metszőolló, drótvágó.

Elkészítés

A fenyőt és a zöldeket vágjuk fel 15 cm-es darabokra, a drótból pedig vágjunk a mutatóujjunkra hajtva kis U betűket (ajánlatos a drót végét átlósan levágni így könnyebb lesz beszúrni az alapba). A fenyőből és egyéb zöldekből 3-4 db-ot kis csokrokba fogunk, majd az alapra fektetve a száruknál fogva megtűzzük az U alakú drótokkal, s lépésről lépésre beborítjuk a koszorúalap teljes felületét.

A gyertyák rögzítéséhez vágunk 8 db 10 cm-es drótot, végüket megfogjuk fogóval, s addig melegítjük őket, amíg pirosan nem izzanak. Kettőt - kettőt szúrunk belőlük a gyertyák aljába. Amikor megszilárdulnak, a drótok másik végét a koszorúba szúrva rögzítjük a gyertyákat a koszorúra (szintén tetszés szerint, szimmetrikusan elosztva, vagy hármat egymás mellé, egyet pedig külön).

A díszeket a gyertyák közé helyezzük, szintén U alakúra hajtogatott dróttokkal rögzítve. Ha tobozt is szeretnénk használni, akkor a tekerjük köré a drótot, csavarjuk meg erősen, és így tűzzük fel a koszorúra. Végül a masnik következnek, amiket a gyertyák mellé tűzünk olyan módon, hogy a drót végére kampót hajtunk, a masni közepére helyezzük, majd erősen megcsavarjuk.

Forrás: Gazlap

 

Kapcsolódó cikkeink:

Olvasónk írta: Adventi napló >>>

Kis karácsony vagy nagy karácsony? - A mit, hol, hogy? lista >>>

Idén is lehet más a karácsony! >>>

A szeretet szemete >>>

Környezetbarát bútorfényező: citrom

Az alábbi bútorfényező recept értékes bútorainknak is hatékony védelmet, ápolást biztosít. Az olaj-alapú fényezők ragacsossá teszik a bútort, így ecet- vagy citromlé-alapú keveréket ajánlunk.

• 1/4 csésze fehér ecet vagy citromlé 
• Néhány csepp jojoba vagy olíva olaj 
• 3 - 5 csepp illatos illóolaj (szabadon választható)

Ha ecetet használsz, a keverék hosszabban eltarható lesz (a citrom megromolhat). Az illóolajat illetően: választhatsz fertőzésgátlót, vagy az évszaknak megfelelőt (pl. eukaliptuszt nyárra).

 

Kapcsolódó cikkünk:

Bútorápoló, szőnyeg- és ablaktisztító szerek

Fonott kertibútorok tisztítása

Természetes bútorápolás

Tisztítószerek és környezetbarát alternatíváik

A háziasszony szemszögéből

Tavaszi nagytakarítás ... a tisztítószeres szekrényben is

Egészség- és környezetbarát szőnyeg

A lakásokban található sokféle szövet - amellett, hogy életteret ad a poratkáknak - növelve az allergia kialakulásának esélyét - vegyi anyagokkal is szennyezett lehet. A legtöbb szövet gyapotból készül, márpedig ez az egyik legerősebben permetezett szántóföldi növény, így akár a késztermékben is megtalálhatóak a növényvédőszer-maradványok.

A bútorszövetet általában hormonhatású égésgátló szerekkel kezelik. A padlószőnyeget egészségre káros illékony anyagokat tartalmazó ragasztókkal rögzítik.

Környezetkímélőbb szőnyegek választásával jelentősen csökkenthetjük otthonunk légszennyezettségét. A leginkább környezetbarát alternatívát a természetes anyagokből készült szőnyeget jelentik.

 

Melyiket válasszam?

•Gyapjú: Tartós és rugalmas, továbbá természetes folt- és tűzálló jellege szükségtelenné teszi a vegyszeres kezelést. Nem tömörödik, nem bolyhosodik, és még forgalmasabb helyeken is ellenáll a kopásnak. Megfelelő törődés mellett a gyapjúszőnyegek több mint 50 évet is kibírnak.
• Szizál: Rokonával, a kókuszrosttal kombinálva a szizál a lehető legerősebb növényi rostszövetet alkotja.
Juta: Olyan puha akár egy pamuttakaró, ideális választás gyerekszobába.
Kókuszrost: Erős szerkezete ideális választássá teszi beltérre, akár nedves környezetben is. Nagyobb forgalmú átjárókban sem bolyhosodik.
Tengeri fű: Fonala erősen textúrált szövetet alkot. Természetes vízálló képességével kiválóan teljesít erősen szennyeződő és foltoknak kitett területeken is.

 

Megoldás:

 • Ne halmozzunk föl a lakásunkban túl sok drapériát.
 • A padlószőnyeg helyett használjunk parkettát!
 • A megvásárolt szöveteket mossuk vagy tisztítsuk ki, mielőtt használnánk!

 

Kapcsolodó cikkünk:

Szőnyegek pro és kontra - 120-féle vegyszeren sétálunk?

Bútorápoló, szőnyeg- és ablaktisztító szerek

Szőnyegtisztítás

Mérgezett bútorok

 

 

 

Természetes bútorápolás

A drogériákban kapható bútor- és szőnyegápolószerek maradékai a takarítás végeztével is sokáig párolognak még a bútorról, szennyezve a szoba levegőjét. Próbáljuk ki inkább a következő természetes tisztító- és ápolószereket:

• Bútorápoláshoz természetes alapanyagú textíliát alkalmazzunk, pl. pamutot, gyapjút, vagy az elektrosztatikusság elvén működő műanyag portalanító eszközt, pl. műanyag tollseprűt!
• A bútorápoló szerek közül részesítsük előnyben a természetes viasz alapanyagú szereket!

• penészes bútor: töröljük át alkoholba mártott ronggyal
régi, fakó nemesfabútorok: tej
• fabútorok: langyos sörrel, vagy só és olaj keverékével töröljük át
tölgy vagy mahagóni bútorok tisztítása: langyos sörrel
fakó bőrbútorok: lenolaj
molyos szekrények, sarkok: szegfűszeg + feketebors + fahéj
• karcolások: világos színű fát félbevágott mogyoróbéllel, sötét faanyagot dióbéllel dörzsöljünk be
• vízfoltok: étolaj és 70%-os alkohol 1:1 arányú keverékével kezelendő
• bőrkárpit: tojásfehérjével vagy nyers tejjel bekenni
• bársonyhuzat: nedves szarvasbőrrel, szálirányban haladva tisztítsuk
• az étkezőasztalról só és étolaj keverékével vagy citromlével tüntethetjük el a foltokat
• fonott bútorok: nem sárgul meg a nádfonat, ha időnként átmossuk langyos sósvízzel. A fonatos bútoroknak télen is szükségük van nedvességre. Szobavirág permetezővel szórjuk meg időnként a bútort!
• márványfelület tisztítása: vágjunk ketté egy citromot, és kenjük be vele a felületet! Ügyeljünk rá, hogy 1-2 percnél tovább ne maradjon rajta a citromlé! Vizes áttörlés után a műveletet megismételhetjük.
• aranyozott bútorrészeken az elszíneződéseket úgy távolíthatjuk el, hogy egy félbevágott vöröshagymát érintünk hozzá
• a műanyag felületű bútorokon keletkezett kisebb foltokat nedves ruhára szórt kevés sziksóval távolíthatjuk el
• enyv eltávolítása fáról: a ragasztóanyag maradékát arckrémmel, margarinnal vagy étolajjal áztathatjuk fel
• nedves bútorbelső szárítása: rendszeresen nedvesedő bútorunkba akasszunk krétát, így kivonhatjuk a nedvességet
• fára ráragasztott papír: ne kapargassuk késsel! Cseppenként vigyünk fel étolajat a papírra, hagyjuk egy rövid ideig hatni, majd puha ronggyal alaposan töröljük át, nehogy elszíneződjön a bútor! Addig ismételjük, míg a papír lekopik!
• fényezett, világos bútorról, asztallapról a gyümölcs és borfoltokat eltüntethetjük, ha egy-két zsemlét megforrósítunk a sütőben, széttörjük és ezzel dörzsöljük a bútort, amíg a folt eltűnik

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében