Praktikus ötletek

Víztakarékosság a fürdőszobában

WC 
• A WC igen sok vizet használ el: a szokásos öblítőtartályok egy öblítésnél 8-12 liter ivóvizet zúdítanak le. Ez egy kétgyermekes családnál akár 100-300 liter is lehet naponta.
• Valójában nincs is mindig szükség ekkora vízmennyiségre, éppen ezért célszerűbb és gazdaságosabb beszerezni egy víztakarékos tartályt. Ez lehet kétállású, pl. szükség szerint 3 vagy 7 litert enged le, illetve az öblítés hossza attól is függhet, hogy milyen hosszú ideig nyomjuk a gombot.
• Csökkentsük a vécétartály hasznos térfogatát: tegyünk bele nagy tiszta kavicsokat vagy egy vízzel töltött lezárt palackot!
• Ahol elég nagy a hálózati nyomás, használjunk tartály nélküli vízöblítőt, amely addig engedi a vizet, ameddig a csapját nyitva hagyjuk.
• A rosszul záró bója miatt a vécétartály naponta akár 700 liter vizet is elereszt. Szemernyi vízfestéket vagy egy csepp kálium-permanganát-oldatot cseppentsünk a kagylóba, azonnal megtudjuk, kell-e mesterembert hívni.
• Az úszóbójás vécétartályt átállíthatjuk úgy, hogy kevesebb vizet fogyasszon. Hajlítsuk meg az úszó karját, hogy feltöltéskor az eredetinél alacsonyabb vízszint álljon be!
Víztakarékos vécéöblítőt készíthetünk, ha a kézmosó lefolyócsövét Y idommal bekötjük a vécé víztartályának levezető csövébe. Kisdolog leöblítésére elegendő a kézmosásra használt szappanos víz. A szappan még tisztít is.
• Lakásfelújításkor megfontolhatjuk esővizet vagy szürkevizet (fürdővíz, mosó-, öblítővíz) hasznosító WC-öblítő rendszer kiépítését.

Csap
• Lényeges, hogy jó minőségű, tartós csaptelepet vásároljunk. Fontos a folyamatos karbantartás: a szűrőbetétek rendszeres tisztítása, vízkőtelenítés.
Perlátor segítségével akár a víz 50%-át is megtakaríthatjuk. Ennek lényege, hogy a vízsugárhoz levegőt kever, ezáltal kevesebb vízzel érhetünk el ugyanolyan mosóhatást. A jobb csaptelepekbe már eleve be van építve, de kapható külön is, amellett könnyűszerrel csatlakoztathatjuk már meglévő csapunkhoz.
A "csappöcök" akár 15%-kal is csökkentheti a vízfelhasználást. A rafinált szerkezet csak akkor engedi folyni a vizet, ha egy pohár vagy a kezünk megmozdítja a pálcikát. Főleg fürdőszobába ajánljuk.
• A csöpögő csapból meglepően sok víz folyik el. Ha percenként tíz csepp víz hullik le, akkor havonta 170 liternyit veszíthetünk, egy évben pedig több mint 2000 litert. Pedig legtöbbször csak egy tömítőgyűrűt kellene kicserélni! A csöpögő csapokat mielőbb javítsuk meg!
• A hagyományos csavaros csapok a golyóscsapok, amelyeknél egy gumiágyban forog egy golyó. Hátrányuk, hogy a gyakori nyitogatástól hamar elkezdenek csöpögni, ugyanis a gumiágy könnyen kikopik, és a golyó mellett elfolyik a víz.
A csavaros csaptelepek közül létezik fém- és kerámiabetétes változat. Válasszunk kerámiabetéteset, mivel ezek élettartama sokkal hosszabb. A fémbetétesnél érdemes rendszeresen cserélni a gumilapocskákat, amelyek zárásnál tömítenek. 
• A legmodernebb keverőcsapok között találhatunk kifejezetten víz-, és energiatakarékos változatokat is, amelyek beépített mechanikával akadályozzák meg, hogy túl nagy vízsugarat, vagy túl meleg vizet engedjünk.
• A termosztatikus csaptelepeknél pontosan be lehet állítani a vízhőmérsékletet. Ezek a kifolyó víz hőmérsékletét a víznyomás változásaitól és az egyéb zavaró tényezőktől függetlenül állandó értéken tartják. Nemcsak kényelmessé és kellemessé teszik a fürdést és zuhanyozást, de használatukkal energiát és pénzt is megtakaríthatunk. A víz hőmérsékletét egyszerű beállítani, és a termosztát gyors reagálással megakadályozza azt, hogy a kifolyó víz hőfoka egy szomszédos csap megnyitásával megváltozzék. Az automatikus forrázásgátló megkímél a veszélyes meglepetésektől.

Zuhany/kád 
Zuhanyozz! A kádfürdőzéshez átlagosan 160 liter vizet használunk fel, míg a takarékosabb, hagyományos, kézi zuhanyzáshoz 60 liter víz is elegendő. A zuhanyzás egyébként egészségesebb, higiénikusabb és frissítőbb hatású. A váltott, hideg-meleg vizes zuhanyzás pedig fiatalosan, feszesen tartja a bőrt.
• A hagyományos hideg-meleg csapokkal minden alkalommal rengeteg víz elfolyik, míg langyosra állítjuk a vizet. Már idehaza is beszerezhető azonban a tusolófej elé szerelhető zuhanyváltó és egykaros keverőcsap. A zuhanyváltó segítségével könnyedén vehetünk matrózfürdőt, mert nem kell újra meg újra beállítani a víz hőfokát. A korszerű keverőcsapok közül is a kerámiabetéteset érdemes megvenni, mivel hosszabb az élettartama.
• A víztakarékos zuhanyfejek ugyanolyan elven működnek, mint a perlátor (ld. feljebb). Használatukkal akár 50%-kal is csökkenthető a zuhanyozáshoz szükséges víz mennyisége.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Védd a vizet >>>

 A víz az életünk >>>

Hogyan hasznosítsuk az esővizet? >>>

Egy szomjas civilizáció >>>

 

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében