Praktikus ötletek

Vízkő ellen: ecet, citrom

A vízkőoldó szerek erős savak, maró hatásúak, a bőrre kerülve égési sérüléseket okozhatnak. Károsítják a környezetet, felborítják a mikrobiológiai egyensúlyt. Vigyázat! Ha vízkőoldó nátrium-hipoklorit tartalmú szerrel keveredik, mérgező klórgáz képződik!

Fürdőszobában és konyhában a vízkő és a rozsdaszínű vasfoltok eltávolítására is használhatsz természetes anyagokat. Az alábbi megoldások nemcsak egészséged és környezeted, hanem a pénztárcád is kímélik.

  • Vízköves zuhanyfej tisztításához tölts meg egy kis, lyukmentes műanyag zacskót háztartási ecettel, és lógasd bele a zuhanyfejet! A zacskó száját rögzítsd gumival, és a zuhanyfejet hagyd ázni legalább egy óráig! Majd szedd le a zacskót, öblítsd le a zuhanyfejet!

  • Vízköves felületekre (mosogató, mosdó, kád, WC stb.) permetezz ecetet vagy citromlevet! Hagyd hatni 30 percig, dörzsöld át szivaccsal, majd öblítsd le tiszta vízzel!

  • Készíts pasztát szódabikarbóna és víz keverékéből! Nedves ronggyal vagy régi fogkefével kendd be a vízköves részeket! Hagyd hatni 30 percig, dörzsöld át szivaccsal, majd öblítsd le tiszta vízzel!

  • Az eltömődött, vízköves csapot csavarozd le, és tedd ecetes vízbe egy éjszakára. Ha fémből készült, át is forralhatod ecetes vízben.

  • Vízlágyítók helyett a mosógép vízkőtelenítéséhez használjunk ecetet! Évente egyszer öntsünk a gépbe 2 liter 20%-os ecetet, és indítsunk el egy 60°C-os programot. Az első öblítés előtt állítsuk le a gépet, és hagyjuk benne állni az ecetes vizet egy napig, másnap melegítsük fel újra és fejezzük be a programot!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kínos tisztaság

Makacs vízkőfoltok a WC-csészén

Tavaszi nagytakarítás ... a tisztítószeres szekrényben is

Természetes tisztítószerek a fürdőszobában

Tisztítószerek és környezetbarát alternatíváik

Vízkőoldó, lefolyótisztító

   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében