Praktikus ötletek

Tippek tojásos ételek biztonságos elkészítéséhez

 

 

A tojás a természet egyik legtáplálóbb és leggazdaságosabb élelmiszere. De különös odafigyeléssel kell kezelnünk és elkészítenünk a friss tojást, vagy a tojásos ételeket, hogy elkerüljük a betegségeket. 

  • A tojást tartalmazó keverékek már biztonságosan fogyaszthatók, ha előtte legalább 70 °C-ra felmelegítettük őket.
  • A házi fagylalt vagy tojáslikőr megbízható, ha tej és tojás főzött keverékéből készítjük. Óvatosan melegítsük fel, és ételhőmérővel ellenőrizzük, hogy elérte-e a 70 °C-ot!
  • A szárított tojásfehérje-bevonat, a habcsók és a „hétperces cukormáz" biztonságosak, mivel ezek forró cukorszirupból és felvert tojásfehérjéből készülnek. Mindenképpen kerüljük azokat a recepteket, amelyben nyers tojást vagy nyers tojásfehérjét kell használnunk!
  • A tojáshabbal borított pitéket 180°C-on kb. 15 percig süssük! Kerüljük a felvert nyers tojásfehérjéből készült chiffon tortákat és gyümölcshabokat! Ezeket készítsük inkább pasztörizált szárított tojásfehérjével vagy tejszínhabbal!
  • Ha a receptünk nyers tojást ír, tegyük biztonságosabbá az ételünket azzal, hogy a tojásokat egy másik folyékony hozzávalóval folyamatos keverés mellett 70°C-ra felmelegítjük! Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és fejezzük be az étel elkészítését a recept szerint!
  • Használjunk ételhőmérőt! Az ételhőmérővel pontosan meghatározhatjuk a tojásos ételek, például a quiche (francia zöldségtorta) vagy különböző raguk hőmérsékletét. Ha a keverék közepe eléri a 70 °C-ot, akkor nyugodtan fogyaszthatjuk az ételünket.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

 Előzzük meg a szalmonella-fertőzést!

Tippek a biztonságos karácsonyi főzéshez 

Tiltólistára került a ketreces tojótyúktartás 

Biztonságos sütési, főzési javaslatok az ünnepekre 

Aki válaszol: a cukrász 

Megjelent az Egészséges Tojás védjegy   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében