Praktikus ötletek

Mosópor: összetevők

Amosószerek egyes alkotói bőrirritáló hatásúak vagy mérgezőek lehetnek (pl.fehérítő adalékok), illetve az élővizeket is károsíthatják (pl. felületaktívanyagok). A mosószerekből a környezetbe, a természetes vizekbe kerülő foszforfelborítja a biológiai egyensúlyt. A legelterjedtebb fehérítő hatóanyag anátrium-hipoklorit, amely szerves anyagokkal reagálva számos egészségügyiproblémát okozó, klórozott szerves anyagot eredményez. 

A tenzidek felületaktív anyagok, melyek a mosópor legfontosabb összetevői. Természetes, illetve viszonylag szelíd előállítású tenzid a szappan, melynek reszeléke kézi és gépi mosáshoz is jó.

A vízlágyítókra azért van szükség, mert a mosóporok összetevői (pl. anionos tenzidek) kemény vízben oldhatatlan csapadékot képeznek a kálcium- és magnézium ionokkal, és ezáltal a mosószerek hatékonysága csökken. Ugyanerre az okra vezethető vissza a vízkő kialakulása is, amely a mosógép élettartamát rövidíti meg. . A mosógép fűtőszálának vízkövesedését környezetbarát módon is megelőzhetjük ecetes öblítéssel. Vízlágyításra leginkább foszfátot használnak, amely a természetes vizekben eutrofizációt (vízvirágzás) okozhat. A legkörnyezetkímélőbb megoldás a mosószóda használata.

A lúgok zsíroldó hatásuk miatt kerülnek a mosószerekbe, legismertebb képviselőjük a mosószóda. Mosószódával vizet lágyítani és (magában, szappanpehellyel vagy mosóporral keverve) mosni is lehet.

A vázanyagok megakadályozzák, hogy a mosópor összeálljon, hogy lúgossága semlegesítődjön, és általában fokozzák a vízlágyító hatást. A polifoszfát a leggyakoribb vázanyag. A foszfáthoz hasonlóan a vizek eutrofizációjához vezet.

Az optikai fehérítők szerves vegyületek, amelyek a színezékekhez hasonlóan megkötődnek a textílián. Elnyelik az ibolyántúli sugárzást, és kék fényt bocsátanak ki, ezzel kioltják a fehérneműk sárgás színárnyalatát. A ruha ragyogó fehérnek látszik, de ez nincs összefüggésben tisztaságával. Alkalmazásuk teljesen felesleges.

Oxidatív fehérítőszerként a mosóporokban leggyakrabban nátrium-perborátot használnak, amelynek fehérítő hatása 60 oC felett érvényesül a legjobban. A felszabaduló oxigén roncsolja a vér-, bor-, és gyümölcsfoltokat, elpusztítja a kórokozókat, tehát fertőtlenít is. 60 oC-nál hidegebb vízben fölösleges használni, mert fehérítő hatása kihasználatlan marad.

A mosószerek segédanyagai akadályozzák a túlzott mértékű habképződést, elősegítik a szennylebegtetést, szintetikusan vagy természetesen illatosítanak, vagy töltőanyagok, melyek szerepe a forma megtartása. Felesleges terhet jelentenek a környezetnek, a pénztárcának, és a csomag cipelőjének. A szintetikus mosószerek 30 %- a töltőanyag

Megoldás:

  • Vásárláskor részesítsük előnyben a foszfátmentes mosóport!

  • A mosószóda vagy a reszelt mosószappan automata mosógépben is használható.

  • Kerüljük az illatósító, selymesebb érzést adó, száradást könnyítő adalékanyagokat! Kísérletezzük ki, hogy mekkora a legkisebb elegendő mosóporadag! (A mosóporok csomagolásán a gyártók előszeretettel ajánlanak a szükségesnél nagyobb adagolást.)

  • A fehér ruhákhoz citromlevet, a színesekhez ecetet öntsünk a szín megtartása érdekében.

  • A nátrium-hipoklorit tartalmú szerek helyett sokkal kevesebb káros következménnyel jár az azonos hatásfokú hidrogén-peroxid használata, de a leginkább környezetbarát megoldás, ha a fehér ruhákat a napon szárítjuk.

  • Ne használjunk öblítőszert! Felesleges és allergén.

  • Mosószóda és egyéb hasznos anyagok beszerezhetők az Ökoszolgálattól.

Kapcsolódó cikkeink:

Intelligens és hatékony?

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében