Praktikus ötletek

Mosópor: kiválasztás, adagolás, alternatívák

Mosópor kiválasztása:
• Általánosságban elmondható, hogy a megfelelő mosóhatás elérése nem a márka kiválasztásán múlik, hanem sokkal inkább a mosási módszereken.
• Ne vásároljunk olyan mosószert, amelyen nincs könnyen követhető útmutató, adagolási tanács, mérce, vagy ha nem derül ki, hogy mennyi ruhát lehet vele kimosni.
• Nem szerencsés dolog, ha az adagolást térfogatban, a kiszerelést pedig tömegben adják meg (és persze nem jelzik a fajsúlyt). Ekkor ugyanis nem lehet megtudni, hogy hány kiló ruha mosásához, vagy hány rutinmosáshoz elegendő a mosószer.

Adagolás:
• A forgalomban lévő mosóporok dobozán feltüntetett adagolási útmutatókról kiderül, hogy a gyártók 250-300 ml mosópor használatát javasolják egy átlagos mosáshoz. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy vízlágyító használatával (pl. mosószóda) ez a mennyiség (a vízkeménységtől függően) akár 50 ml-re is redukálható.
• Előfordulhat, hogy a mosópor egy része nem oldódik fel, és a dob alján leülepszik. Ez akár 40%-os veszteséget is jelenthet. Ha mosás előtt a mosószer nem oldódik fel maradéktalanul, akkor nem távolítja el a szennyeződést, és feleslegesen szennyezi a vizeket. Hogy ez ne forduljon elő, csomagoljuk be a mosóport egy konyharuhába, és tegyük közvetlenül a mosódobba! 

Alternatívák:
• A  mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Áztatáshoz 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Ha mosóporunkhoz mosószódát keverünk, kevesebb mosópor, az ajánlott mosóporadag akár egyötöde is elegendő. Ajánlott adagolás: 50 ml mosópor + 50-100 ml mosószóda.
• Készíthetünk mosószappanból szappanpelyhet sajtreszelő segítségével - ezzel a mosóport lehet helyettesíteni. A szappanpehely gyapjúkímélő mosásra is alkalmas. Az élővizekben teljesen lebomlik, ezért a mesterséges detergensekhez képest környezetkímélő.  Mosószappant bármely illatszerboltban beszerezhetünk.
• A szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) hatásában a mosószódához hasonlít, de annál gyengébben lúgos, vízben jól oldódó fehér por.
• Az utolsó öblítővízbe keverve az ecet lágyítja a mosott ruhát, és élénkíti a színeit. Az öblítőtartályba az előzőleg vízzel háromszorosára hígított 20%-os ecetet önts, a jelzés szerint vagy egy csészényit.
• A fa elégetése után keletkezett hamut vízzel összekeverve lúgos oldatot kapunk, amely kiválóan alkalmazható ruhák tisztítására. 
• Az indiai mosódió a szappanfafélék családjába tartozó Sapindus mucorossi (Soapnut tree-ang.) termése. Ezek a trópusi és szubtrópusi növények a bennük található különleges anyagnak, a saponinnak köszönhetik nevüket. A saponin vízzel érintkezve habzani kezd, és úgy hat, mint a szappan. Ez a jelentős mosóerővel rendelkező anyag rendkívül nagy koncentációban (14%) és kiváló minőségben található meg a szappanfa termésének héjában. A fa természetes élőhelye Dél-India, ahol már évszázadok óta termesztik és használják termését. A saponin zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából, anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy kár keletkezne az anyag szerkezetében. A mosódió nem tartalmaz agresszív, környezetszennyező és bőrirrtáló, allergizáló foszfátokat és tenzideket. Használata megfontolandó, hiszen eredeti élőhelyétől több száz kilométerre kell szállítani. Egy olvasónk kérdésére utánanéztünk, mennyire hatásosak.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében