alap kinézet

System Messages

A húsok színe fontos lehet beszerzésüknél, tárolásuknál és elkészítésüknél. Lényeges, hogy tudjuk, hogy a különböző színek mit jelentenek és mi okozza őket.

Milyen tényezők befolyásolják a hús színét?

A vörös színért nagyban felelős protein a mioglobin. Nem a vérkeringésben, hanem a szövetek sejtjeiben megkötve található és ilyenkor sötétvörös színű. Amikor oxigénnel keveredik, akkor élénk piros oximioglobin keletkezik. A szín másik része a hemoglobinból származik, amely főleg a keringő vérben található, de levágás után, kis mennyiségben a szövetekben is előfordul.

A hús színét az állat kora, fajtája, neme, étrendje, sőt az általa végzett testmozgás is befolyásolja. Az idősebb állatok húsa sötétebb, mivel a mioglobin-szint növekszik a korral. Az edzettebb izomzatú állat húsa is mindig sötétebb, ebből következik, hogy egy állat húsában különböző színváltozatokat találhatunk.

Ráadásul a hús színe a tárolás alatt a boltokban és otthonunkban is megváltozhat. Ha odafigyelve tároljuk hűtőben vagy fagyasztóban, akkor nem baj, hogy a hús színe megváltozik.

 

A színváltozás romlott húsra utal?

A színváltozás önmagában nem feltétlenül jelenti, hogy romlott a hús. Friss terméknél normális a szín megváltozása. Megromláskor is változik a hús színe, gyakran kifakul és sötétedik. Emellett megváltozik a szaga, és tapadós, ragacsos, vagy nyálkás lesz a tapintása. Ha ilyen jeleket fedezünk fel a húson, akkor azt már ne használjuk fel.

 

Fogyasztható-e a hús, ha lefagyasztás alatt megváltozik a színe?

A fagyasztóban is változhat a hús színe, ugyanúgy, mint a hűtőszekrényben. A fakulás és sötétedés például nem befolyásolja a hús minőségét. Kevésbé változik a hús színe, ha mélyhűtőkhöz fejlesztett, speciális csomagolást használunk és a lehető legtöbb levegőt kiszorítjuk belőle.

 

Miért vannak kiszáradt, fehér foltok a fagyasztott húsokon?

Az ilyen a foltok fagyási égés miatt jönnek létre. Ez olyankor fordulhat elő, ha hosszabb időre fagyasztjuk le a húst, vagy az nem megfelelősen volt csomagolva és lezárva. A termék fogyasztható marad, de a fehér területek szárazak és ízetlenek lesznek, úgyhogy érdemes őket eltávolítani a húsról.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ahogy egy hentes látja 

Hús, hús, hús - Moziban a Megetetett társadalom 

Élelmiszer-biztonsági tanácsok házi disznóvágáshoz 

Ételek közvetíthetik a rezisztens baktériumokat   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink