alap kinézet

System Messages

A szőrmeipar gyakran kerül a természet- és környezetvédők kereszttüzébe, ezzel szemben a csupán az Egyesült Államokban másfél milliárd dolláros, évenként 100 millió állatbőrt felhasználó bőripar jó hírnévnek örvend. Sok hírességen láthatunk bőrszerelést, viszont közülük is egyre többen nyilatkoznak arról, hogy bőr mégsem annyira „menő", hogy emiatt állatokat irtsunk és mérgezzük bolygónkat.

Íme néhány érv a bőrrel szemben:

Habár nem gondolnánk, a bőripar óriási ökolábnyommal rendelkezik. Egységnyi termékre vonatkoztatva ugyanannyi energiát használ fel, mint az alumínium-, a papír-, a kőolaj-, az acél- vagy a cementgyártás. Sokan hangoztatják, hogy a kőolaj alapú bőralternatívák gyártása is nagymértékű szennyezéssel jár, de ez mindig a konkrét terméktől függ, ráadásul ezek az érvelők figyelmen kívül hagyják az állatjóléti szempontokat.

A bőripar nagymennyiségű mérgező anyagot használ. A króm-cserzési eljárás miatt a keletkező hulladék krómot tartalmaz, amelyet az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal veszélyesnek minősített. Ráadásul a cserzőműhelyek mellett nagyon magas ólom-, cianid- és formaldehid-szinteket mértek a talajvízben. Ezen kívül New York állam Egészségügyi Minisztériuma által kiadott tanulmány szerint a hererákban szenvedő betegeknek több mint a fele cserzőműhelyekben dolgozik.

A bőripar a fejlődő országokat is szennyezi. Mint minden más ipar, a bőripar is áthelyezte a legtöbb üzemét a fejlődő térségekbe, ahol olcsó munkaerőt talál és lazábbak a környezeti szabályozások. A munkások szörnyű körülmények között dolgoznak, mérgező anyagok sokaságát kell érinteniük és belélegezniük.

A bőrholmik előállítása gyakran kegyetlenséggel jár együtt. Az olyan vadállatokat, mint a zebra, bölény, ázsiai bivaly, vaddisznó, szarvas, kenguru, elefánt, angolna, cápa, delfin, fóka, rozmár, krokodil, gyík, kígyó többnyire kizárólag a bőre miatt ölik meg. Ezek a fajok gyakran veszélyeztetettek, vagy illegális a vadászatuk, és a haláluk általában nem gyors és fájdalommentes. Az alligátorokat például gyakran fejszével vagy kalapáccsal vágják fejbe, és még órákig szenvednek, mire kimúlnak. Más hüllőket sok esetben élve nyúznak meg, hogy bőrük megőrizze simaságát. Ezek az állatok csak napokkal később pusztulnak el.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Az ökodivat forradalma 

A ruha teszi 

Újrahasznosított táskák, piaci hangulat 

A fogyasztókat is szennyezik a ruhaipar vegyszerei 

Olcsó divat - milyen áron? 

Zöldülő ruhapiac - újracipő, biofarmer... 

Nem a ruha teszi a sztárt 

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink