Praktikus ötletek

Mézeskalács díszítésre

Igazán szép karácsonyi díszeket készíthetünk mézeskalácsból mi magunk is. Igen ám, azonban akik kevéssé van gyakorlatuk a mézeskalács készítésben, azoknak meggyűlhet a baja a hagyományos receptekkel, amelyek tésztája sütés közben megváltoztatja az alakját. Íme, egy díszítésre optimalizált változat:

Hozzávalók: 50 dkg finom liszt, 25 dkg porcukor, 15 dkg méz, 3 tojás, 1 evőkanálnyi őrölt, fahéj, 1 kávéskanálnyi kakaópor, valamint a díszítéshez 25 dkg porcukor és 1 tojásfehérje.

A mézet vízfürdőben kell felmelegíteni, majd beledolgozni (ebben a sorrendben) az átszitált porcukrot, lisztet, a kakaót és fahéjat, végül az elhabart tojásokat. Addig kell gyúrni, dagasztani, amíg a tészta el nem válik az edénytől, illetve a kezünktől. Majd hűtőszekrénybe kell tenni, s legalább öt napig érlelni. Sütés előtt a tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, s késsel vagy lisztezett kiszúróformákkal vágjuk ki a kívánt figurákat. Ezeket aztán megvajazott, kilisztezett tepsibe, tesszük s előmelegített sütőben közepes tűznél sütjük meg.

A díszítéshez tojásfehérjéből habot verünk, s azt apránként hozzákeverjük az átszitált porcukorhoz, majd jól kikeverjük a masszát. A díszítéshez akkor foghatunk hozzá, ha a tészta már kihűlt, praktikus, ha nyomózsákot használunk. A mézeskalácsok felületi dekorálásában jó hasznát lehet venni a különféle (félig beléjük nyomott) magoknak, szárazfűszereknek is. Ha a kalács felfüggesztendő dísznek készül (például karácsonyfára), akkor célszerű még a sütés előtt egy-egy megtisztított gyufaszálat is beléjük állítani, hogy legyen helye a majdani kötöző zsinórnak. A kikapcsolt, de még langyos sütő segíthet a dekoráció gyors megszárításában.

Az így készült mézeskalács is ehető, de - mivel nincs benne sütőpor vagy hasonló, amely miatt a tészta sütés közben megváltoztatná az alakját - ez egy díszítésre optimalizált verzió. Tari Márta (mézesművész) szerint ez a tészta (nyersen) jégszekrényben akár egy hónapig is eltartható.

Forrás: Konyhamester

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében