alap kinézet

System Messages

Hányjunk fittyet a pedigree-re, és menhelyről fogadjuk örökbe leendő lakótársunkat!

Ha ivartalanítjuk állatainkat, azzal nemcsak megakadályozzuk, hogy még több kóbor kutya és macska bolyongjon az utcákon, hanem elősegítjük, hogy hosszabb és egészségesebb életet élhessenek kedvenceink.

Kerüljük a konzerv állateledeleket, mert ezek többnyire nagyon rossz minőségű állati melléktermékekből készülnek, és ha feldolgozás előtt látnánk ezeket, biztosan nem adnánk a háziállatunknak; ráadásul sokféle káros adalékanyagot is tartalmaznak.

Mindig takarítsuk fel kutyánk ürülékét, és lehetőleg ne műanyag zacskóba, hanem a természetben magától lebomló tasakba tegyük!

A macskatulajdonosok semmiképp se válasszanak agyag macskaalmot, mert egyrészt a külszíni fejtésű agyagbányák nagy károkat okoznak a természetnek, másrészt az agyagüledékek szilícium-dioxid port tartalmaznak, ami kirakódik cicánk tüdejében és ott rákot okozhat. Ráadásul az alom nedvszívását elősegítő nátrium-bentonit a macskák gyakori mosakodása során a szervezetükbe kerül, és megbetegítheti őket, mivel nedvesség hatására száraz térfogatuk 15-18-szorosára duzzadnak, és eltömhetik emésztőszerveiket. A környezetbarát macskaalmok kiküszöbölik ezeket a problémákat, ezért inkább ilyet válasszunk!

Mi sem használunk mérgező vegyi anyagokat tartalmazó szappant vagy sampont, ezért állatainknak is válasszunk inkább természetes, kímélő termékeket!

Ne használjunk sót vagy sóalapú jégolvasztókat, mert ezek nemcsak a vizeket és kutakat szennyezik, hanem az állatok mancsát is kisebesítik, illetve kisgyermekek vagy állatok véletlenül lenyelhetik és megbetegedhetnek ezektől az anyagoktól.

Elsőre erőltetettnek tűnhet, hogy a kutyákba azonosító chipek beültetését is környezetbarát lépésnek tartjuk, de ha figyelembe vesszük, hogy az elveszett kedvencünk felkutatásáért mennyi kereső plakátot nyomtatunk ki, mennyit autózunk, vagy mennyit telefonálunk, gazdik szomorúságáról nem is beszélve, akkor belátható, hogy nagyon hasznos lehet, és sok kellemetlen élménytől kímélhet meg minket és kutyánkat egy ilyen kis chip.

A kutyaürülék nagy része bezacskózva egy szeméttelepre kerül, vagy az eső belemossa a csatornába. Mindkét esetnél sokkal jobb megoldás, ha komposztáljuk házikedvencünk ürülékét, amit kertes házban könnyen meg is tehetünk, csak vigyázzunk, hogy a keletkező komposztot ne a veteményeskert közelében használjuk fel, mert a komposztálás során nem pusztul el benne az összes kórokozó, így azok terményeinkbe, majd szervezetünkbe kerülhetnek.

Ha nem akarjuk folyton mérgekkel bedörzsölni állatainkat, akkor nagyon fontos, hogy gyakran ellenőrizzük, hogy van-e kullancs a bundájukban! A kullancs Lyme-kór hordozója lehet, ami egy kevéssé ismert, de súlyos idegrendszeri betegség, ezért fontos, hogy amilyen hamar csak lehet, szakszerűen eltávolítsák a kullancsot az állatból.

Kapcsolódó cikkünk:

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink