Praktikus ötletek

Hogy alakítsunk ki kukabarát környezetet?

A kukatároló és annak környéke a társasházak egyik legkritikusabb pontja: ha nincs megfelelően kialakítva és karban tartva, az bizony nagyon zavaró. 12 lépés, hogy lehet kultúráltabbá tenni a kukatárolót, s megkönnyíteni a fenntartást.

 1. Szinte minden társasház rendelkezik olyan kis helyiséggel, vagy lépcső alatti területtel, amelyet le tudnak választani, és kukatárolónak tudnak kialakítani. Ne fogadja a házba betérőket a kukák látványa!
 2. Ha a kukatárolót lépcsők választják el a kaputól, s a kukákat nehéz a lépcsőn legurítani, egy egyszerű, elmozdítható sínpárt javaslunk, melynek használata megkönnyíti a kukák lecsúsztatását a lépcsőkön.
 3. Ha a társasház nem tudja megoldani, hogy a kukák a szolgáltató által elvárt módon a ház elé kerüljenek, ne csüggedjenek, beszéljenek a kukákat elszállító dolgozókkal, mert ők, illetve a kerületben ilyen tevékenységet ellátók vállalják a kukák kihelyezését és mozgatását.
 4. Tegyenek ki a társasház lakóihoz szóló A kukatároló rendje és használata című felhívást!
 5. Használjanak szemetes zacskót, abba gyűjtsék a lakók a szemetet!
 6. Mindig nyomják bele a szemetet a kukába, ne mellé tegyék, ha tele van a kuka! Ezt a kukákon felirattal is jelezhetik.
 7. Szelektív hulladékgyűjtésnél tegyenek ki használati utasítást, segítséget a lakóknak, hogy mit jelent a szelektív hulladékgyűjtés, hogyan kell gyűjteni a hulladékot! A jobb megkülönböztetés érdekében a szelektív kukák tetejét lássák el a használati termék feliratával (FÉM, PAPÍR, MŰANYAG)!
 8. Hívják fel a lakók figyelmét feliratok, matricák segítségével arra, hogy tapossák laposra flakonjaikat, kiürült konzerves-, italos- és kartondobozaikat! A falra akár flakontömörítő készülék is erősíthető (kb. tízezer forintért kapható).
 9. A zavaró, kéretlen, esetleg illegális plakátok visszaszorítása érdekében használjanak hirdetőfalat, minden egyéb, más helyen kifüggesztett papírt azonnal távolítsanak el!
 10. Postaládai papírok gyűjtésére használjanak külön kultúrált kis szemetest!
 11. A lakók idegeneket a kaputelefonon keresztül ne engedjenek be, mert a kukatárolók már a hajléktalanok kedvenc terepei, ahol hihetetlen rendetlenséget tudnak okozni. Esetleg kamerával is elláthatják a bejárati részt, de erre figyelmeztetni kell a betérőket!
 12. Végül, de nem utolsó sorban: a lakók köszönjék meg a társasházba betérőknek, hogy ők is vigyáznak a rendre és tisztaságra!

 

Forrás: Szeretem Budapestet Mozgalom

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében