Praktikus ötletek

Energiatakarékosság: hűtőszekrény

Vásárlás

  • Vásárlásnál vegyük figyelembe a klímaosztály betűjelzését, amely megmutatja, hogy a készülék hány fokon üzemeltethető! Gyakori probléma, hogy pl. egy „N" jelzésű, azaz +16 és +32 C fok között üzemeltethető készüléket hideg helyiségben helyeznek el. Ha a hűtő normáltéri hőfokszabályozó -érzékelője hidegebb környezeti hőmérsékletet észlel, akkor nem kapcsol be, így a fagyasztórész leolvad.
  • Nem érdemes két kisebb készüléket vásárolni; egy nagyobb készülék üzemeltetése gazdaságosabb.

Elhelyezés

  • Hagyjunk üres helyet a készülék háta mögött, hogy a kondenzátor (fekete rács) és a kompresszor szellőzése biztosított legyen!
  • Ne helyezzük a hűtőkészüléket hőforrás közelébe vagy napsugárzásnak kitett helyre, mert ez növeli az energiafogyasztást!
  • A kellemetlen zajhatások elkerülése érdekében fontos a készülék vízszintes elhelyezése. A nem megfelelően felfekvő készülékben rendellenes zörejek keletkeznek, ráadásul az ajtó sem záródik rendesen. 

Használat, karbantartás

  • Ha a fagyasztóból kivett élelmiszert a hűtő normál terében engedjük ki, energiát takarítunk meg.
  • Soha ne tegyünk meleg ételt a hűtő normál terébe vagy a fagyasztóba, mert ennek lehűtése többletenergiát igényel!
  • Ne nyitogassuk a mélyhűtő ajtaját! Minden kinyitásnál meleg levegő tódul a hideg helyére, amit le kell hűteni.
  • Rendszeresen tisztítsuk meg a kondenzátort és a kompresszort! Ha ezek nagyon porosak, gátolják a szellőzést, így a hűtő több energiát vesz fel.
  • Rendszeresen olvasszuk le a készüléket (a nem automatikus leolvasztásúakat), mivel a jégréteg szigetel, növeli az energiafelhasználást.
  • Soha ne lépjük túl a gyártó által megadott naponta maximálisan lefagyasztható élelmiszer mennyiséget! Ez ugyanis az élelmiszereken esett (szabad szemmel nem látható) belső károsodást, íz- és zamatvesztést okoz, amely végül az eltarthatósági idő csökkenéséhez vezet.
  • Fagyasztókban a megfelelő hőmérséklet -18 C fok. Ennél hidegebb csak energiapazarlás, nem növeli meg az eltarthatósági időt. Ha a fagyasztóban nincs beépített hőmérő, akkor a kereskedelmi forgalomban levő hűtőszekrény-hőmérővel állítsuk be a -18 C fokot!
  • Hűtőszekrényben a hűtőtér átlagos hőmérséklete legyen 7 C fok! 5 C fokhoz képest így 15 %-al kevesebb energiát használ a gép. 
  • Ha jégakkut tárolunk a fagyasztóban, az nemcsak az energiafogyasztásra van kedvező hatással, hanem áramkimaradás esetén nagyobb biztonságot nyújt. 
  • Ne pakoljuk tele a hűtőszekrényt! Ha az ajánlottnál több élelmiszert tárolunk a hűtőszekrényben, az több energiát fogyaszt vagy könnyebben nyitva maradhat az ajtaja.
  • A hűtőszekrényben tárolt élelmiszereket helyezzük el levegősen, lehetőleg távol egymástól, hogy a hideg levegő áramlása biztosítva legyen!

Egyéb megoldások

  • Nem mindent szükséges a hűtőszekrényben tárolni: a zöldségeket, gyümölcsöket tarthatjuk szobahőmérsékleten is.
  • Télen hidegen tarthatjuk az élelmiszereket az ablakpárkányon vagy a lakás egy hűvősebb pontján is.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hűtőgépek és alternatíváik >>>

Zöldülő Electrolux? >>>

 

 









  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében