Praktikus ötletek

Divatos „zöld" öltözködés

Egész életünkben ugyanazokat a ruhákat koptatni egyszerű módja lenne a zöldebb életvitelnek, de a legtöbb öltözékünk nem tart ki ilyen sokáig. Követhetjük a folyton változó divatot újabb ruhák vásárlása nélkül, ha már nem hordott vagy aktuális ruhadarabjainkat újra divatossá alakítjuk.

  • Már nem hordott selyemsálakból, vagy kendőkből még a varrásban kevésbé jártasak is könnyen készíthetnek szoknyát, amely rendkívül jól mutat egy széles övvel és egy egyszerű pamut felsővel
  • Linyúlt pólóinkból kihívó, szellős nyári felsőt készíthetünk egy olló segítségével: vágjuk le az ujjakat és vágjunk V alakú nyakat a póló elejére és hátuljára. Ezután függőlegesen vágjuk teljesen ketté a ruhadarab hátát, és két vízszintes bevágással osszuk 3-3 egyforma részre. Ezeket csomózzunk össze miután felvettük a felsőt.
  •  Ha meguntuk a régebbi, hosszú ruháinkat, átalakíthatjuk őket a mostani trendben főszerepet kapó rövid ruhává, szoknyává. Nem kell hozzá más, csak egy olló és egy varrógép.
  •  Környezetbarát textilfestékkel feldobhatjuk bármelyik unalmas ruhadarabunkat, vagy vidámabbá tehetjük gyermekünk ruháit. Különösen „zöld" lesz az öltözék, ha valamilyen öko-üzenetet vagy szimbólumot festünk az anyagra. Természetes festéket magunk is készíthetünk gránátalmából vagy őrölt kávé és víz keverékéből.
  • Maradék tüll, pamut vagy szatén anyagból és egy egyszerű láncból elegáns, eredeti nyakláncot készíthetünk. Egy kb. 50x8 cm-es anyagdarabot hajtsunk félbe hosszában és fodorszerűen összeráncolva varrjuk át, hogy egy hosszú alagút keletkezzen. Ezen (egy biztosítótű segítségével) keresztülbújtatva a láncot, már nyakunkba is akaszthatjuk különleges ékszerünket.
  • Műtősruhából kényelmes, fiatalos nyári öltözéket készíthetünk, ha a nadrág szárát annyira levágjuk, hogy miniszoknyaként viselhessük, a felső részéből pedig ujjatlan blúzt szabunk.

 

Kapcsolódó cikkek:

Zöld ruhák: Tanúsító védjegyek, címkék

Zöldülő ruhapiac - újracipő, biofarmer...

Tippek egy környezetbarát ruhásszekrényhez

Mit tehetünk a kinőtt vagy pecsétes babaruhákkal?

A ruha teszi

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében