Praktikus ötletek

Az autó kívülről, belülről

A gépkocsi is a veszélyes anyagok tárháza: a fagyálló folyadék, a glikol erős méreg; az akkumulátor maró kénsavat és mérgező ólmot tartalmaz; a motorolaj veszélyes a környezetre; a régi fék- és kuplungtárcsák azbesztből készültek; a gumiabroncs meg a mai napig rákkeltő poliaromás szénhidrogéneket (PAH) tartalmaz.

 

Megoldás:

  • Ha nincs fagy, csak ioncserélt vizet és ne fagyállót használjunk hűtőfolyadéknak!
  • Vigyázzunk, hogy a hűtőfolyadék és a fáradt olaj ne ömöljön ki a környezetbe, ezért azt mindig szakszerűen kell eltávolítani!
  • A használt akkumulátort és a gumiabroncsot mindig a hivatalos átvevőhelyeken (pl. benzinkútnál, gumiszervizben) adjuk le!

Az autó utasterében igen magas a ftalátok koncentrációja. A műszerfalat is polibrómozott égésgátlókkal kezelik, amelyek lassan lekopnak, így kerülnek a levegőbe a veszélyes vegyi anyagok. Ezek a vegyületek a szervezetben felhalmozódnak és károsíthatják a magzatokat, kisgyermekeket. Nyáron, a felmelegedett autóban még magasabb lehet ezeknek az anyagoknak a koncentrációja. Autóban ülve több mint ötször annyi veszélyes anyag kerülhet a szervezetünkbe, mint otthon vagy a munkahelyünkön.

 

Megoldás:

  • Autózzunk minél kevesebbet! Közlekedjünk kerékpárral, tömegközlekedéssel!
  • Ha nem tudjuk nélkülözni a kocsit, akkor azt gyakran szellőztessük, takarítsuk!

 

Kapcsolódó cikkeink:

A ftalátok hatása

A legnagyobb háziállat

Ne repülj, és autó helyett gyalogolj!

Saját autó vagy taxi?

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében