fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Öt mágikus nap, amikor a nők inkább vásárolnak

| Csillag Gábor

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kutatások szerint létezik havonta öt nap, amikor a női vásárlók különösen fogékonyak bizonyos termékekre. A reklámszakemberek sem késlekedtek a válasszal…

A legújabb kutatások szerint a nők vásárlási szokásait tudat alatt befolyásolják a hormonok. Kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a peteérés időszaka alatt a nők szexisebb ruhákat hordanak és vásárolnak(!), mint máskor.

Ilyenkor fogyasztói döntéseiket (főleg ruházati cikkek, kozmetikumok, diétás készítmények terén) nem annyira a férfiak befolyásolják, hanem sokkal inkább az, hogy túltegyenek a környezetükben lévő női vetélytársakon.

Kristina Durante, a Minnesotai Egyetem doktoranduszának kutatásai szerint „ha egy nő kívánatosabbnak tűnik vetélytársainál, nagyobb a valószínűsége annak, hogy ki tud emelkedni a csoportból”.

A Durante és munkatársai által kidolgozott kutatásban a peteérés periódusában lévő alanyoknak fotókat mutattak nőkről, majd megkérték őket, hogy válasszanak maguknak ruhákat és kiegészítőket. Az alanyok többsége szexisebb holmikat választott, mint amilyeneket a fotókon látható nők viseltek.

Külön érdekes a kutatók megállapítása: „Azt tapasztaltuk, hogy ha a vetélytársak nincsenek a közelben (a képeken ugyanis fel volt tüntetve, hogy az adott nő hány kilométerre lakik), akkor nem indul be ez a mechanizmus. Ezeket a nőket ugyanis nem tekintik releváns vetélytársnak.”

Tehát ahogyan Durante rámutat, „havonta öt-hat olyan nap van, amikor a peteérés periódusában lévő női fogyasztó (kb. egy milliárd ember) a szokottnál hajlamosabb arra, hogy olyasmit vásároljon, amivel javíthat a megjelenésén”.

 

Mit tegyenek az eladók?

Bármilyen érdekesek is ezek az eredmények, igen nehéz reagálni rá, hiszen a peteérés periódusában lévő nők nem egy helyen találhatóak, hanem különböző helyeken, különböző időpontokban.

Marketing szakemberek szerint azzal mindenképpen érdemes próbálkozni, hogy a reklámokban nem semleges, hanem kifejezetten helyi környezetbe teszik a modelleket. Ez biztosan növeli a vetélkedés asszociációját – s így minden bizonnyal a vásárlókedvet is.

Fogyasztóként pedig nem árt, ha felismerjük ezeket a trükköket, és fokozottan figyelünk a vásárlásnál.

 

Kép [cc] steve kay

A cikk az SZMM támogatásával az “FV-I-10-B-0019 Tanácsadó irodák és klubok működtetése és fejlesztése” című pályázat keretében készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok