fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Őszen, természetesen

| Kalas Györgyi

Egyre több olyan nő van, aki nem szeretné a haját festeni, és büszkén viseli az ősz hajszálakat. Nem csak az utcán, az elmúlt években a kifutókon és a magazinok címlapjain is egyre több modell pózol ősz hajjal, azt hangsúlyozva, hogy a nők szeretnék végre őszintén felvállalni a korukat.

Bár az első ősz hajszál a nők legrosszabb rémálmaként van elkönyvelve, tőlünk nyugatabbra egyre több nő kerüli a hajfestést, és visel tudatosan ősz hajat. A jelenség előidézője nem kis részben a divat világa, ahol az utóbbi időkben egyre több modell tűnt fel a kifutókon ősz, vagy éppen akár őszre festett hajjal, akárcsak a 2012 tavaszi madridi divatbemutatón (ld. fenti kép).

Már neve is van: „silver power”, jelentése pedig nem kis részben annak hangsúlyozása, hogy a nőknek elegük van már az állandó fiatalító kezelésekből, és abból, hogy nem vállalhatják fel a korukat.

Kelly Osbourne (színésznő)

Ezzel párhuzamosan angol nyelvterületen egyre gyakrabban használják az ősz haj helyett – amit sokan az öregséggel párosítanak – az „ezüst” haj kifejezést. Egyre több idősebb hollywoodi színésznő jelenik meg ősz hajjal, hangsúlyozva, hogy az ősz haj ugyanolyan szép lehet, mint festett társa. De nem csak az idősebbek, hanem jó néhány fiatal sztár is tudatosan választja az ősz hajszínt.

A nem kifejezetten a fiatal nőket megcélzó divatkampányokban is mind több ősz hajú nő tűnik fel. Így például a legutóbbi Marks & Spencer kampányban is, ahol a 40-50-es éveiben járó modellek többsége ősz.

Tovább növelte az ősz haj divatját Christine Lagarde, az IMF tavaly megválasztott első női elnöke, akit nem csak a világ egyik legbefolyásosabb, hanem a legdivatosabb nőjeként is tartanak számon.

Christine Lagarde (IMF elnök)

Persze szó sincs arról, hogy a nők mostanában tömegesen választják az ősz hajat, többségük még mindig festet.

Ráadásul több témába vágó kutatás igazolta, hogy a nők hamarabb kezdenek őszülni, mint húsz éve, valószínűleg a stresszes életmód miatt. A jelenség állítólag annyira szembetűnő, hogy már neve is van: GHOSTS, azaz: Grey Haired Over Stressed Twenty Somethings (nagyjából: túlterhelt, őszülő huszonévesek).

Christen McMenamy (modell)

A legtöbb nő megijed az első ősz hajszálaktól, és azonnal rohan festetni. Pedig ha belegondolunk, elég nagy pazarlás, hogy néhány ősz hajszál miatt az egész hajat festékkel fedjük be, és ezáltal komoly vegyi anyaggal terheljük a szervezetünket.

Ha tehát őszülni kezdünk, érdemes konzultálni a fodrásszal olyan festési módszerről, amely csak az ősz részeken színezi hajunkat, az eredetihez hasonló színűre. A hajfestés nem csak egészség- és környezetkárosító, de sok idő és macera is, ezért a nők többsége számára inkább szükséges rossz.

„Egyszerűen megundorodtam a hajfestéstől, nincs jobb szó rá. Korán kezdtem őszülni, anyukámtól örököltem, és 32 éves koromig vadul festettem a hajam, félévente változtattam a színét. Az utolsó két évben fekete volt hajam, amikor egyszer csak elkezdett csomókban hullani, ami elég ijesztő volt.”

„Akkor mondta a fodrászom, hogy a fekete festéktől ez gyakran előfordul. Mivel amúgy is szeretem az extrém frizurákat, akkor egyszerűen rámentem szakállvágóval, és levágtam fél centisre a hajam. Magam is meglepődtem, mennyire megőszült a festék alatt. Azóta nem bírok festékre gondolni, és nem csak az egészségkárosító hatása miatt, de állandóan hajat festetni rengeteg pénz és macera is. Próbálkoztam hennával, természetes hajfestékekkel, de az még nagyobb macera. Így ősz maradtam” – mondja Kata (egy a neve elhallgatását kérő riportalanyunk).

Kata szerint sok férfinak kifejezetten tetszik az ősz haj, és sokszor mondják neki, hogy milyen jó, hogy nem festeti a haját. Szerinte még mindig nincs elég szó arról, hogy mennyire káros a hajfesték, és hogy terhes nőnknek egyáltalán nem szabadna festetni a hajukat.

Puhr Emese, a Haute Coutour Academy fodrásza is hangsúlyozta, hogy ma már egy magára valamit adó fodrászszalonnak figyelnie kell arra, hogy minél természetesebb alapú hajfestéket használjon. Szerinte nálunk még nem hódít az ősz haj divatja, a legtöbb nő inkább festi a haját.

„Az egységes ősz haj szép tud lenni, aki szeretné így hagyni a haját, annak azt javaslom, hogy a hosszú haj helyett fiatalos, egyéniségéhez és stílusához illő rövid frizurát csináltasson. Az ősz haj esetében különösen fontos, hogy a hajnak legyen mozgása, szabad esése, ne legyen merev keretek közé szorítva.” – mondja Puhr Emese.

Aki ősz frizurához szeretne inspirációt gyűjteni, érdemes szétnéznie az interneten, több blog is foglalkozik a témával.

A Gorgeous Grey Hair nevű oldalt például azért hozta létre egy nő, mert felháborította, hogy a fodrásznál fellelhető frizurakatalógusokban soha nem szerepel ősz haj. Ezért ő maga kezdett el ősz hajú nőket fényképezni és közzé tenni az oldalán.

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok