fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Összefogás az elhízás ellen, itthon is

| Haller Dóra

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A néhány napos UNESDA (Európai Alkoholmentes Italgyártók Szövetsége) megállapodás – amely szerint a legnagyobb üdítőital gyártók ezentúl nem célozzák reklámjaikkal a 12 év alatti korosztályt – minden uniós országra kiterjed. A megállapodás magyarországi megvalósításáról kérdeztük a Magyarországi Üdítőital-, Ásványvíz- és Gyümölcslégyártók Szövetségét.

Az önkorlátozás vonatkozik az írott és az elektronikus médiumokra, valamint a gyerekeknek sugárzott televízióműsorok reklámidejére. Ezeken túl különféle intézkedésekkel – mint például az üdítőital árusítás betiltása az általános iskolákban – igyekszenek egészségesebb táplálkozásra és életvitelre ösztönözni a fiatalokat. A vállalás magyarországi fogadtatásáról nyilatkozik a Tudatos Vásárlók Egyesületének Dr Miklósvári Géza, a Magyarországi Üdítőital-, Ásványvíz- és Gyümölcslégyártók Szövetségének (MÜSZ) elnöke.

– A Magyarországi Üdítőital-, Ásványvíz- és Gyümölcslégyártók Szövetsége (MÜSZ) tevékeny részese volt az európai italgyártók önkéntes vállalásainak előkészítésében, így az UNESDA által közzétett kötelezettségvállalások összhangban vannak a szövetség szakmai álláspontjával. Az európai italgyártás meghatározó vállalatai által vállalt önkorlátozás közelmúltban nyilvánosságra hozott végleges változatát a MÜSZ rövidesen elnöksége elé terjeszti, hogy döntés szülessen a magyarországi adaptáció részleteiről. Valószínű, hogy sor kerül a hazai italgyártás kilencvenöt százalékát tömörítő MÜSZ etikai kódexének az európai vállalásokkal harmonizáló kiegészítésére is – mondja.

Szerettük volna megtudni azt is, hogy mi a helyzet az olyan hat- és tizenkét osztályos iskolákkal, ahol mind az általános iskolás, mind a középiskolás korosztály – akire a korlátozás nem vonatkozik – jelen van. Valamint azt is, hogy a szövetség szerint mennyire súlyos probléma Magyarországon a gyerekkori túlsúly, illetve hatékony eszköznek tartják-e ennek megelőzésére az UNESDA megállapodását. Ezekre a kérdéseinkre a szövetségtől nem kaptunk választ.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok