fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Nagyon fontos, hogy örömöt leljünk a változtatásban – Lili története

ökokör háztartászöldítés közösség

Lili egy klímaváltozással foglalkozó nemzetközi szervezetnél dolgozik, emellett nemrég elkezdett saját zöldséget, gyógynövényt termeszteni. Szabadideje jelentős részét a kertben tölti.  Csoportvezetőként 2020 őszén tartott Tiszta otthon ÖkoKört. Mi történt a fugával és a WC kacsával? Mi van, ha a csoportvezető nem tud válaszolni minden kérdésre? Olvass tovább, és ismerd meg Lili történetét!

Korábban is foglalkoztál már környezetvédelemmel?

Sok időt szentelek annak, hogy minél fenntarthatóbban alakítsam az életem. Foglalkoztat többek között az önfenntartás, a hulladékminimalizálás, a tudatos vásárlás, az energiahatékonyság. Ezekről igyekszem minél többet olvasni, tanulni, tapasztalni. Pár hete részt vettem a Kisközösségi Program ökotáborában, és izgatottan várom az ősszel induló humánökológia tanfolyamot.

Ennyi zöldülés mellett miért döntöttél úgy, hogy belevágsz még az ÖkoKörbe is?

Az ÖkoKör csoportvezető képzés a Facebookon jött szembe. Amióta a környezettudatosság központi szerepet tölt be az életemben, gyakran keresnek meg barátok, ismerősök. Ők is szeretnének elindulni ezen az úton, de nem tudnak kiigazodni az információ-rengetegben, és nehezen tudják, hol kezdjenek neki.

Egyrészt azért vettem részt a képzésen, hogy tudjam érdemben támogatni őket, illetve azért is, hogy én is jobban elmélyüljek a vegyszermentes otthon témában.

ökokör, háztartási vegyszerek, háztartászöldítés, vegyszercsökkentés, közösség

Volt benned bizonytalanság? Mitől tartottál az ÖkoKör képzés előtt?

Kicsit izgultam, nem tudok eleget ahhoz, hogy jól tudjam menedzseni a találkozókat.  Féltem tőle, hogy sok olyan kérdést fogok kapni, amelyekre nem tudom a választ. Valóban, voltak is ilyen kérdések, de …

az ÖkoKör inkább arról szól, hogy együtt találjunk választ az ilyen helyzetekre, mindenki megossza a tudását, tapasztalatait, ellenérzéseit, dilemmáit, örömeit. A csoportvezetőnek sem kell mindentudónak lennie.

Kik voltak a csoportodban? Milyen volt a hangulat?

A csoportom fantasztikus volt: részt vettek régi barátok, új ismerősök; összesen kilencen voltunk. Nagyon hamar egymásra hangolódtunk, új barátságok alakultak ki.  Annyira jól éreztük magunkat egymással, hogy folytattuk is a találkozókat az 5 alkalmas program befejezése után.

ökokör, vegyszercsökkentés, háztartászöldítés, közösség

Hol találkoztatok?

A találkozókat a nappalimban tartottuk, páran a földön ülve, mások a kanapén, a kutyám is odajött néha egy kis simogatásért. Jókat teáztunk, eszegettünk, szólt a zene a háttérben, és közben annyit beszélgettünk, hogy mindig kifutottunk az időből.

A korábbi tapasztalataid alapján méregzöldnek számítasz. Ezek után tudott adni bármi újat is az ÖkoKör?

Bár már korábban is magamnak kevertem alap tisztítószereket (mosogatószert, mosószert, vízkőoldót), én is sok újdonsággal találkoztam. Az ÖkoKör során felmerültek egyéb hasznos tippek, amiket kipróbáltam, például a folttisztító sót fuga tisztítására. Egy vállalás alkalmával készítettem öko nedves törlőkendőt, illetve kevertünk együtt „WC-kacsát” (WC tisztító folyadékot). Ezeket valószínűleg soha nem próbáltam volna ki magamtól.

ökokör, háztartászöldítés, vegyszercsökkentés, közösség

A mi ÖkoKörünk célja az volt, hogy mindenki egy kis lépést tegyen a környezettudatosabb élet felé, saját prioritásai és lehetőségei szerint. Nagyon fontos, hogy örömöt leljünk a változtatásban, és ne nyűgként éljük meg. Az ÖkoKör segít reflektálni ezekre, és lehetőséget ad, hogy egy közösségben, mások támogatásával tudjunk kialakítani olyan szokásokat, amelyek jó érzést okoznak.

Kinek ajánlanád az ÖkoKört?

Azoknak, akik szívesen tennének kis lépéseket a környezettudatosabb élet felé, és ehhez egy kis extra motivációra van szükségük, vagy szívesen tanulnak közösségben. Azoknak is nagyon ajánlom, akik már tapasztaltak a témában, és tudásukat, élményeiket szívesen megosztják másokkal.

ökokör, life, greenandsafe A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok