fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Óriási lépés: elbúcsúzunk a műanyagzacskóktól -megszületett a műanyagszennyezés felszámolását célzó törvény

műanyag zacskó

A magyar Parlament ma elfogadta az egyszer használatos műanyagok kivezetését célzó jogszabályt. Az úgynevezett “műanyagtörvény” az uniós előírásokon túlteljesítve kiterjed a műanyag zacskókra is: az ultravékony zsemlés tasakok maradnak, a kissé vastagabb füles szatyroknak viszont menniük kell. Végre.

A Parlament ma fogadta el az egyszer használatos műanyagok kivezetését célzó jogszabályt, amely az uniós előírás értelmében 2021. július 1-től betilt számos egyszer használatos műanyag terméket és csomagolóanyagot. Ez egybecseng a hazai lakosság akaratával: korábban negyedmillió ember támogatta aláírásával azt a petíciót, amely az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását követelte, és amelyet a Greenpeace Magyarország indított útjára.

Talán ennek a kiállásnak is köszönhető, hogy a magyar jogszabály kiterjed majd a műanyag zacskók használatának korlátozására is – túlteljesítve ezzel az uniós előírást.

A jogszabály ugyanakkor nem tesz eleget a kormány saját, idén télen tett ígéretének, amely szerint Magyarországon betiltják a műanyag zacskókat, és visszalépés az idén májusban nyilvánosságra hozott törvényjavaslatához képest is.

 

Nagy siker a magyar tudatos vásárlóknak

Az új szabályozás mindezzel együtt komoly előrelépés ahhoz képest, hogy ma még semmilyen korlátozás nincs a műanyag zacskók forgalmazására, és az úgynevezett „lebomló” zacskókon sincs termékdíj.

Az új jogszabály értelmében betiltják a 15 és 50 mikron közötti falvastagságú műanyag zacskókat. A 15 mikronnál vékonyabb, úgynevezett „kiflis zacskók” termékdíját hússzorosára emelik: a jelenlegi 57 Ft/kg helyett 1900 Ft/kg-ra.

Adunk egy tippet a műanyagmentes júliusra: próbáld ki velünk a mosogatószappant!

Emellett az úgynevezett „lebomló” zacskókra is bevezetnek 500 Ft/kg-os termékdíjat. Ez sajnos nem fog segíteni azon, hogy a „lebomló” zacskó környezetvédelmi szempontból nem jó megoldás: többnyire kizárólag speciális, ipari körülmények között bomlana le, a gyakorlatban ezzel szemben rendre a kommunális vagy a műanyag hulladékba kerül.

Az új jogszabály értelmében a 15 mikronnál vastagabb zacskókból – ilyenek például a vékony füles szatyrok – csak ezeket a lebomló verziókat engedélyeznék, szintén 500 Ft/kg termékdíjjal.

A korábbi petíciót elindító Greenpeace Magyarország szerint most a legfontosabb feladat, hogy a kormány:

  • biztosítsa, hogy az egyszer használatos zacskókra kiszabott termékdíjat a kereskedők nem építik bele az élelmiszerek árába;
  • előírja, hogy ne lehessen környezetkárosító, egyszer használatos zacskókat ingyen adni a fogyasztóknak;
  • garantálja, hogy az úgynevezett „lebomló” zacskókat külön begyűjtik, szakszerűen komposztálják. Ezek ugyanis többnyire természetes körülmények között nem bomlanak le, a műanyagos szelektívbe pedig nem dobhatók be, mert műanyagként nem újrahasznosíthatóak;
  • a készülő kormányrendeletet úgy alkossa meg, hogy a nyersanyagpazarló egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok mihamarabb visszaszoruljanak a használatból, és az eldobható műanyagokat ne más egyszer használatos termékekkel helyettesítsük.

Csapvíz vagy ásványvíz – melyikez válasszuk, ha nem akarunk mikroműanyagot inni?

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok