fbpx
műanyag zacskó

Óriási lépés: elbúcsúzunk a műanyagzacskóktól -megszületett a műanyagszennyezés felszámolását célzó törvény

A magyar Parlament ma elfogadta az egyszer használatos műanyagok kivezetését célzó jogszabályt. Az úgynevezett “műanyagtörvény” az uniós előírásokon túlteljesítve kiterjed a műanyag zacskókra is: az ultravékony zsemlés tasakok maradnak, a kissé vastagabb füles szatyroknak viszont menniük kell. Végre.

A Parlament ma fogadta el az egyszer használatos műanyagok kivezetését célzó jogszabályt, amely az uniós előírás értelmében 2021. július 1-től betilt számos egyszer használatos műanyag terméket és csomagolóanyagot. Ez egybecseng a hazai lakosság akaratával: korábban negyedmillió ember támogatta aláírásával azt a petíciót, amely az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását követelte, és amelyet a Greenpeace Magyarország indított útjára.

Talán ennek a kiállásnak is köszönhető, hogy a magyar jogszabály kiterjed majd a műanyag zacskók használatának korlátozására is – túlteljesítve ezzel az uniós előírást.

A jogszabály ugyanakkor nem tesz eleget a kormány saját, idén télen tett ígéretének, amely szerint Magyarországon betiltják a műanyag zacskókat, és visszalépés az idén májusban nyilvánosságra hozott törvényjavaslatához képest is.

 

Nagy siker a magyar tudatos vásárlóknak

Az új szabályozás mindezzel együtt komoly előrelépés ahhoz képest, hogy ma még semmilyen korlátozás nincs a műanyag zacskók forgalmazására, és az úgynevezett „lebomló” zacskókon sincs termékdíj.

Az új jogszabály értelmében betiltják a 15 és 50 mikron közötti falvastagságú műanyag zacskókat. A 15 mikronnál vékonyabb, úgynevezett „kiflis zacskók” termékdíját hússzorosára emelik: a jelenlegi 57 Ft/kg helyett 1900 Ft/kg-ra.

Adunk egy tippet a műanyagmentes júliusra: próbáld ki velünk a mosogatószappant!

Emellett az úgynevezett „lebomló” zacskókra is bevezetnek 500 Ft/kg-os termékdíjat. Ez sajnos nem fog segíteni azon, hogy a „lebomló” zacskó környezetvédelmi szempontból nem jó megoldás: többnyire kizárólag speciális, ipari körülmények között bomlana le, a gyakorlatban ezzel szemben rendre a kommunális vagy a műanyag hulladékba kerül.

Az új jogszabály értelmében a 15 mikronnál vastagabb zacskókból – ilyenek például a vékony füles szatyrok – csak ezeket a lebomló verziókat engedélyeznék, szintén 500 Ft/kg termékdíjjal.

A korábbi petíciót elindító Greenpeace Magyarország szerint most a legfontosabb feladat, hogy a kormány:

 • biztosítsa, hogy az egyszer használatos zacskókra kiszabott termékdíjat a kereskedők nem építik bele az élelmiszerek árába;
 • előírja, hogy ne lehessen környezetkárosító, egyszer használatos zacskókat ingyen adni a fogyasztóknak;
 • garantálja, hogy az úgynevezett „lebomló” zacskókat külön begyűjtik, szakszerűen komposztálják. Ezek ugyanis többnyire természetes körülmények között nem bomlanak le, a műanyagos szelektívbe pedig nem dobhatók be, mert műanyagként nem újrahasznosíthatóak;
 • a készülő kormányrendeletet úgy alkossa meg, hogy a nyersanyagpazarló egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok mihamarabb visszaszoruljanak a használatból, és az eldobható műanyagokat ne más egyszer használatos termékekkel helyettesítsük.

Csapvíz vagy ásványvíz – melyikez válasszuk, ha nem akarunk mikroműanyagot inni?

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás