fbpx
Greenpeace balta erdőirtás

Óriás balta jelent meg a Bükk egyik hegyoldalán – fotók

Egy óriási baltát ábrázoló jelet rakott ki egy tarra vágott területen a Bükki Nemzeti Parkban a Greenpeace Magyarország, hogy felhívja a figyelmet a szemünk előtt zajló gátlástalan természetpusztításra. Az ország védett és Natura 2000 területeinek nagy részén már eddig is túlzott intenzitású fakitermelés zajlott, amit a kormány augusztusban elfogadott tűzifarendelete csak tovább súlyosbított, pedig a lakosság valódi tűzifaigénye a természetvédelmi korlátozások fellazítása nélkül is teljesíthető lenne. Ennek ellenére most, ebben a pillanatban is számos helyen zúgnak a láncfűrészek – a nemzeti parkjaink területén is, ráadásul egy nemrégiben benyújtott törvényjavaslat még erre is rátesz egy lapáttal azzal, hogy megnyitná az utat védett területeink értékesítésére.

A Greenpeace Magyarország egy pirossal áthúzott, óriási baltát ábrázoló szimbólummal üzeni a magyar kormánynak: el a kezekkel a védett természeti területektől. Az akcióval a zöldszervezet a Bükki Nemzeti Park egy letarolt részén hívta fel a figyelmet arra, hogy értékes erdeink sorra a pusztítás áldozataivá válnak, a kormány fakitermelést szorgalmazó rendelete még mindig érvényben van, védett területeinket pedig tovább veszélyezteti az az új törvényjavaslat, mely lehetőséget adna azok értékesítésére.

A klíma- és ökológiai válság idején nem engedhetjük meg, hogy pénzzé tegyék és tűzifává aprítsák fel védett erdeinket, hiszen az erdő élőlények közössége, amelyek a minket is fenntartó természetes folyamatokat működtetik. A lakosság valódi tűzifaigénye a természetvédelmi korlátozások fellazítása nélkül is teljesíthető lenne. Ennek ellenére most, ebben a pillanatban is zúgnak a láncfűrészek a nemzeti parkjainkban is.

Greenpeace balta erdőirtás

Ma Magyarországon még a védett területeken lévő erdők is erdőgazdaságok, azaz gazdasági társaságok kezében vannak, amelyeknek profitot kell termelniük. Ennek eredményét minden kirándulni szerető ember a saját szemével láthatja: az erdeink tele vannak tarra vágott foltokkal, és alig van már olyan hely az országban, ahol igazi erdőben sétálhatunk. Olyanban, ahol a csemeték mellett vannak termetes öreg fák, kidőlt holtfák, netán egy-egy igazi famatuzsálem is. Helyette azonos korú, azonos fajú faállományok vannak, amelyeket természetbarát kezeléssel fokozatosan át lehetne alakítani változatosabb, a biológiai sokféleség szempontjából értékesebb erdővé, de ebben az esetben nem lehet a profit az elsődleges szempont. A természetbarát szálaló vágással kezelt kicsiny erőfoltokat büszkén mutogatják, mint egy szép kirakatot, de valójában a hazai 2 millió hektár erdőből mindössze 30 000 hektár az, amit így kezelnek.

Greenpeace balta erdőirtás

„Az Európában is példátlan, botrányos tűzifarendelet, ami eltörölte a fakitermelés természetvédelmi célú korlátozásait, tovább súlyosbítja a helyzetet azáltal, hogy lehetőséget ad értékes erdők kivágására is, és olyan »balesetekre«, mint amilyen a Kiskunságban történt, ahol a tűzifarendelet kihirdetését követő napokban kivágtak egy hatalmas nyárfát, amin fokozottan védett réti sas fészkelt.

Akkor, amikor soha nem látott ütemben fogynak körülöttünk a vadon élő fajok állományai, az ilyen szándékos pusztítást egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak”

– mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampányfelelőse.

Greenpeace balta erdőirtás

A tudósok újra és újra megpróbálják felnyitni a döntéshozók szemét, hogy észrevegyék: az élővilág pusztulása, a fajok kihalása elért egy olyan szintet, ami már veszélyezteti a civilizációnk fennmaradását. A pusztítást azonnal le kell állítani, és amit csak lehet, vissza kell adni a természetnek.

Greenpeace balta erdőirtás

A Greenpeace azt követeli a magyar kormánytól, hogy:

vonja vissza a tűzifarendeletet;
• dobja ki az alkotmányos jogainkat sértő, a védett területek eladását lehetővé tevő törvényjavaslatot, hiszen a védett területek nem az övék, hanem mindannyiunké, a magyar embereké.

A Bükki Nemzeti Park az Északi-középhegység és egyben a Kárpátok része. A Kárpátoknak egész Európa szempontjából óriási a jelentősége klímakiegyensúlyozó hatása miatt és azért, mert ez az élővilág egyik utolsó menedéke kontinensünkön.

Most, amikor az emberiség történetének általunk okozott legnagyobb kihalási hullámát éljük, amikor a Földön élő gerinces állatok állományainak 70%-át már elveszítettük, azonnal meg kell állítanunk a rövidlátó és értelmetlen természetpusztítást, hiszen az élővilág sokféleségének megóvása nélkül a mi életünk is veszélyben van.

Képek forrása: © Greenpeace

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás