fbpx

| tudatosvásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Online vásárlással kapcsolatos fogyasztói jogok és vitarendezés

Tudtad, hogy az online vásárlással kapcsolatos vitás ügyeid akár online is intézheted a Budapesti Békéltető Testület segítségével? Ebbe beletartoznak az Uniós tagországok webáruházaihoz kapcsolódó panaszok is.

Online kereskedelem az EU-ban és itthon

Az Európai Bizottság 2015-ös jelentése szerint is az online kereskedelem az Unióban 230 milliárd eurós forgalmat bonyolított 2014-ben. Tíz év alatt 21%-ról 50%-ra nőtt az ilyen vásárlások aránya. Hazánkban is egyre népszerűbb az internetes vásárlás. 2014-ben több mint kétmillióan vásároltak a világhálón, költésük 273 milliárd forint volt. Hazánkban a megkérdezettek egyharmada vásárolt internetről belföldön, de csak 10% vásárolt egy másik tagállam webáruházából.

Becslések szerint az uniós állampolgárok 11,7 milliárd eurót tudnának spórolni, ha az EU többi országban rendelkezésre álló olcsóbb kínálatot vennék igénybe. De mint a magyarok, a többi európai ország állampolgára is vonakodik a külföldi webáruházaktól.

 

Fogyasztói információhiány

Sajnos a vásárlók többsége nincs tisztában az online vásárlással kapcsolatos jogaival. Ezt az  Európai Bizottság felmérése is megerősítette, mely szerint:

 • Európa-szerte a polgárok 44%-a nem volt tisztában azzal a jogával, hogy meggondolhatja magát internetes vásárlásnál 14 napon belül

 • 59%-uk nem tudott a hibás termék ingyenes kijavításának, kicserélésének lehetőségéről

 • 67% pedig abban sem volt biztos, hogy ki kell-e fizetni egy terméket, amelyet meg sem rendelt

 • mind a három kérdésre helyesen mindössze a megkérdezettek 9%-a válaszolt

 

Békéltető Testületek

Európa-szerte a fogyasztók a békéltető testületeket preferálták vitarendezésnél, 2014-ben 68%-uk panaszát ezen testületek oldották meg. Hazánkban az európai uniós átlagot (31%) meghaladja az online vásárlással összefüggő problémák száma: a megkérdezettek 38%-ának már meggyűlt a baja az érintett céggel. Számukra is gyors, hatékony segítséget nyújt a Budapesti Békéltető Testület, amelynek eljárása eredményeként az ügyek közel40 %-ában egyezségre jutnak a felek.

A fogyasztónak így nem kell perre mennie, a drága bírósági út helyett békésen rendezhető a vita. Most már a cégeknek meg is kell jelenniük a testület előtt személyesen, ha a fővárosban vannak bejegyezve. Így a panaszos fogyasztó szemtől szemben találkozik a szolgáltatóval és a viták többségében egyezségre jutnak.

 

Online vitarendezés

A Békéltető Testületek segítenek az online vásárlással kapcsolatos ügyek rendezésében is, legyen szó belföldi vagy akár külföldi internetes vásárlásról.  A kérelem online is benyújtható ezen a weboldalon keresztül a bizonyítékok csatolásával.

A hazai vállalkozások kötelesek együttműködni a békéltető testületekkel, különben fogyasztóvédelmi bírságot kapnak. Az online honlap megkönnyíti az ő dolgukat is, hiszen az interneten elintézhetnek mindent, mellyel időt és pénz spórolhatnak.

Ha problémád akad egy online kereskedővel és vele nem tudod az ügyet rendezni, a következőket érdemes tudnod:

 • A vitarendezéshez egy egyszerű regisztráció szükséges és azt követően online benyújthatod a panaszod

 • Szükséges adatok: az érintett cég adatai, a kifogásolt termék vagy szolgáltatás leírása, a kifizetett ár. A bizonyítékok (pl. banki kivonat vagy megrendelési visszaigazolás) egyszerűen feltölthetők elektronikus formában

 • A vitarendezési eljárásban legkésőbb 90 napon belül döntés születik

 • Az eljárás teljes egészében az interneten zajlik

 • A megszületett döntést (pl. egyezséget) ha eltér a felek által használt nyelv, az EU illetékes szerve le is fordítja

A Budapesti Békéltető Testület online tanácsadó pontként is működik. Külön help desk-szolgáltatást nyújt, fordít,a fogyasztót és a webáruházat is értesíti emailben a lényeges mozzanatokról.

 

Webáruházak tájékoztatási kötelessége

2016 januárjától az online értékesítésben érintett cégek tájékoztatási kötelessége Európa-szerte szigorodott:

 •  a weboldalon meg kell adniuk a békéltető honlapra mutató linket és az email címüket ahol a fogyasztó elindíthatja a vitarendezést

 • ha emailes ajánlatot kapunk, abban is szerepelni kell ennek az információnak

 • ha vita merül fel, a kereskedőnek tájékoztatnia kell a fogyasztót a honlapról és a az online vitarendezés lehetőségéről

 • az online vitarendezés lehetőségét és a linket az általános szerződési feltételekben is fel kell tüntetni

 

Forrás: Budapesti Békéltető Testület
Fotó: Brickmeetsclick, Kiambublog

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás