fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Online térkép az európai légszennyezésről

| Tudatos Vásárló

Kíváncsi vagy, hogy mennyire szennyezett a lakóhelyed levegője? Az EU nemrég publikált online térképén a helyi közlekedés és a háztartások légszennyező hatását is láthatod. Az évente frissülő térképen a változások is nyomon követhetők.

Az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség új online térképsorozatot tett közzé, amely első alkalommal teszi láthatóvá a légszennyezés legfőbb diffúz forrásait, így a közlekedést és a repülést. A 32 térképből álló új sorozat megmutatja az egyes szennyező anyagok, így például a nitrogén-oxidok és a szálló por kibocsátásának a helyét.

A szennyezés diffúz forrásai elszórtan helyezkednek el és/vagy a sűrűn lakott területeken koncentrálódnak. A háztartásokból és gépjárművekből származó kisebb mértékű kibocsátások sokasága együttesen tetemes méretű szennyező forrást jelent, főként a nagyvárosokban.

A 32 térképből álló átfogó új sorozat 5 km-es felbontással mutatja be a szennyezőanyagok kibocsátásának helyét. A térképek a nitrogén-oxidokra (NO), a kén-oxidokra (SO), a szén-monoxidra (CO), az ammóniára (NH3) és a szálló porra (PM10) vonatkozó részleteket is tartalmaznak. Az E-PRTR-ben nyilvántartott adatokat minden év májusában frissítik. Az EU 27 tagállama mellett Svájcról, Izlandról, Liechtensteinről, Szerbiáról és Norvégiáról is tartalmaz adatokat.

Jacqueline McGlade, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója elmondta: „A légszennyezés súlyos veszélyt jelent különösen a kockázatnak kitett csoportok, így a gyermekek és a légzőszervi megbetegedésben szenvedők egészségre. E térképeken keresztül a lakosok tájékozódhatnak a lakóhelyük környékén a közlekedésből, a háztartásokból és más forrásokból származó légszennyezésről; ez az új lehetőség a polgárokat cselekvésre, a hatóságokat pedig változtatásokra sarkallja.”

Az E-PRTR-t 2009-ben hozták létre, hogy javítsák a környezettel kapcsolatos információkhoz való hozzáférést. Ez már tartalmazza az egyes ipari létesítmények (pontszerű szennyező források) adatait, de 2011 májusától már a közúti és légi közlekedésből, a hajózásból, az épületek fűtéséből, a mezőgazdaságból és a kisebb vállalkozásokból (diffúz források) származó kibocsátással kapcsolatos adatok is nyilvánosak.

Az Aarhusi Egyezmény szerződő felei – köztük az EU is — 2003-ban elfogadták a Európai Szennyezőanyag-kibocsátási és Hulladékszállítási Nyilvántartásról (PRTR) szóló jegyzőkönyvet, amely 2009. október 8-án lépett hatályba. Az EU a PRTR-jegyzőkönyv által meghatározott követelményeken túl előírja a tagállamoknak, hogy a felsorolt 85 mellett további öt szennyező anyagról szolgáltassanak adatot, valamint hat esetében szigorúbb jelentéstételi küszöböt állapított meg.

 

Mit láthatunk a térképeken?

A térbeli eloszlást mutató térképeken többek között láthatóak a mezőgazdaságból származó ammónia-kibocsátás (NH3) által súlyosan érintett területek: a Pó-völgye Olaszországban, a franciaországi Bretagne és a Benelux-államok. A magas ammónia-kibocsátás a talaj és az édesvizek elsavasításával és eutrofizációjával károsítja a környezetet.

Hasonlóképpen megmutatják a közúti közlekedésből származó, így a kiterjedt városi területek és a főútvonal-hálózatok mentén jellemző NO és PM10 mennyiségét. A városi közúti közlekedés különösképpen növeli a lakosság által belélegzett levegő PM10-szintjét.

 

Forrás: Európai Bizottság

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok