fbpx

| Nagy Melinda

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Online marketing a gyerekszobában

A mai gyerekek több időt töltenek online, mint tévézéssel. Ezt a tendenciát a hirdetéspiac is követi, ami a kicsikre nézve nem jó hír. Hogyan hatnak rájuk az online reklámok?

Európában az online elköltött hirdetések már megelőzik a televíziós reklámokat, és az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a gyerekeket célzó marketing eszközök alkalmazása.

Éppen emiatt az Európai Bizottság átfogó kutatást indított a témában, amelynek fő kérdései

 • a gyerekekhez szóló online marketing kiterjedése és jellemzői,

 • az online játékokban elhelyezett hirdetések hatása a viselkedésre, és

 • az országok szerinti szabályozás felülvizsgálata voltak.

A kutatásban többféle (viselkedéstani, fókuszcsoportos, kérdőíves, mélyanalítikus) vizsgálati módszert alkalmaztak, illetve felülvizsgálták a résztvevő 28 EU-tagállam szabályozását is. (Izland és Norvégia is csatlakozott a kutatáshoz.)

 

Átláthatatlan, kifinomult, személyre szabott

 • Olyan átláthatatlan és kifinomult marketing eszközökkel találkoznak a gyerekek az online játékok, mobil applikációk, közösségi média használata közben, amelyekről nem tudják, hogy reklámok.

 

 • Az online játékokban (advergame*, közösségi média, appok)  túl sok beágyazott** és keresőmarketinges*** reklám és termékelhelyezés található.

*Advergame: olyan játék, amelyet kifejezetten hirdetési céllal hoztak létre, hogy egy-egy terméket vagy márkát promotáljon.

**Beágyazott reklám: Általában egy logó, kép, termék fotója alá beágyazott hirdetés.

***Keresőmarketinges hirdetés: a felhasználó korábbi keresései alapján megjelenő személyre szabott reklámok.

 

 

 • Megszokott jelenség az applikációs játékok körében, hogy fizetni kell külön azért, hogy folytathassa, vagy egy szinttel feljebb lépjen a játékban. A legtöbb játék arra buzdít, hogy a felhasználó minél több időt töltsön vele, és minél többet vásároljon az applikáción belül. Gyakran azért is kell plusz pénzt fizetni, hogy ne jelenjenek meg a reklámok.

 

 • A 6 és 12 év közötti gyerekekkel végzett két viselkedéstani vizsgálat úgy találta, hogy az online marketing módszerek erősen hatással vannak a gyerekek viselkedésére. A beágyazott hirdetések tudat alatt befolyásolják őket. Az applikáción belüli vásárlások szintén hatással vannak a vásárlási szokásaikra.

 

 • Az Európai Bizottság a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságokkal együtt elérte, hogy a legnagyobb app értékesítők világosan tájékoztassák a vásárlókat arról, hogy az adott applikáció tartalmaz-e alkalmazáson belüli vásárlást. A gyerekek vásárlásra ösztönzése egyébként is tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak számít.

 

 

Nem kapnak elég védelmet

A kutatás rámutatott, hogy Európában a gyerekek nem kapnak egyenlő mértékű védelmet az online marketing befolyásoltság ellen, aminek a legfőbb oka, hogy alig van különbség a szabályozásban országonként. A szülők pedig eltérő módon követik a gyerekek online aktivitását. Bár a probléma megoldásában kulcsszerepet tölthetnének be, nem minden szülő lát nagy kockázatot abban, ha a gyereke marketing célpont lesz.

 

Mivel a technológiai fejlődés gyorsaságban a törvényalkotás előtt jár, az önszabályozás lehet a megoldás a problémára. Az önszabályozó kezdeményezéseket viszont általában azzal vádolják, hogy nem megfelelően korlátozzák a marketing eszközöket.

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás